Pikkupiika ruutumekossa / Little maid in her plaid dress

Sen lisäksi että olin aikonut tehdä pari kesämekkoa, aion myös tuunata muutaman. Ensimmäisenä tämä 90-luvun puuvillainen ruutumekko. Se oli edellisen omistajan suurentama, joten se vaati hieman pienennystä. Poistin kainaloista kiilat, ompelin vyötärölle muotolaskokset eteen ja taakse, lyhensin helmaa niin että sain suikaleesta solmittavan vyön ja koristelin mekon kirppikseltä löytyneillä brodeeratuilla kirsikoilla. Aika soppeli kesämekko vai mitä! Näyttää myös hauskalta Pelastusarmeijalta löydetyn esiliinan kanssa. Esiliinan alkuperä on hämärän peitossa, mutta se muistuttaa hieman pikkulottien sota-aikana käyttämiä esiliinoja. Se on saattanut kuulua vaikkapa kotitalouskoululaiselle.

* TUUNAUS-VINKKI *
Kun lisäät vaatteisiin värikkäitä koristeluja, esim brodeerattuja kuvioita, rusetteja, nauhoja jne, kannattaa tehdä ennen kiinnitystä pieni pesukoe. Varsinkin jos vaate on täysin erivärinen kuin koriste. Ota pala vaaleaa kangasta ja kiinnitä yksi kuvio tai pieni pätkä nauhaa (5-10 cm riittää) siihen käsin tai koneella ommellen. Pistä pesukoneeseen ja pese siinä lämpötilassa kuin olet aikonut vaatetta pestä. Kun pesuohjelma on pyörinyt läpi, ripusta tilkku kuivumaan normaalisti. Tilkun kuivuttua näet kestävätkö sen värit pesuissa leviämättä. Yleensä värien ei pitäisi levitä, mutta jos kyseessä on vaalea vaate ja koristelun värit kirkkaat on paras varmistaa ettei vaivalla ja rakkaudella tuunattu vaate mene pilalle ensimmäisessä pesussa.

IN ENGLISH
In addition to making couple summer dresses, I’m also going to revamp couple. First this 90’s cotton plaid dress. It was enlargened by previous owner, so it needed some intakes. I removed extendions from the armpits, did some darts on the waist (front and back), shortened the hem so I could make belt from the leftover strip. And finally decorated with embroidery cherries I found from flea market. Rather nice summer dress, don’t you think! Dress also looks interesting with this white apron I found from Salvation Army charity shop. Origin of the apron is in the shade, but it reminds me a bit of the aprons of finnish female volunteers called “pikkulotta” (young members of “Lotta Swärd”-organisation which is the finnish equevalent for British Auxiliary Territorial Service) during The WWII. It might have been part of the outfit in household school.

* DIY-TIP *
When you are adding separate bright coloured embellishments to your clothing, like embroidery figures, bows, ribbons etc. it is recommendable to do little wash test first. Especially if the garment is completely different colour than the decorations. Take a piece of light coloured fabric and attach one figure or short strip of ribbon (5-10 cm will do) on it by hand stiches or by machine. Wash it the way you would be washing your embellished garment. When washing is done hang the fabric sample to dry as normal. When it is dry you can see if the colours have hold in the wash or if they have bled. Usually there should not be any colour bleeding but when you have light colour garment it is always worth checking first. It would be a shame if your garment, revamped with effort and love would be ruined in the first wash.


Iso ja säkkimäinen /
Big & saggy


Istuva, lyhyempi ja koristeltu
mekko 5 €,
pussi kirsikoita 1 € /
Fitting, shorter and embellished

dress 5 €, bag of cherries 1 €


Cherries, how delicious!


Pikkupiika / Little maid

3 Comments

 1. Cherise says:

  Siitähän tuli oikein simpsakka mekko, tykkään! :)

 2. Bemary says:

  Tuli muuten mahtavan näkönen mekko. :) Ja kuinka paljon kirppareilla onkaan just ton mallisia mekkoja, joista sais aikaan vaikka mitä, jos osais vaan itekin ommella!

  1. Rhia says:

   Cherise – Niin tuli :) ehkä tuonne alle vielä mahtuisi joku rimpsualushamekin vähän pilkistämään

   Bemary – Kiitos :) just tuommosta ysäri-mekkoa on kirppikset väärällään, kukalla ja ilman. Mulla on pari muutakin mekkoa työn alla mutta niissä on vähän enemmän rukattavaa niin kestää pikkasen kauemmin valmistua. Tuosta mekosta on edellinen omistaja ommellut tuon etuosan umpeen niin että vain yläosan napit avautuvat. Samalla systeemillä etuosa umpeen ja helmaan reippaasti lyhennystä niin saa ihan moderneja mekkoja pienemmälläkin rukkaamisella jos löytää muuten sopivan kokoisen mekon. Ja vyöllä saa nopsasti väljemmänkin mekon kurottua napakasti vyötärölle.

Comments are closed.