Ompelijan asiakkaat

on


Tuleeko koskaan
mietittyä omaa käyttäytymistä ostoksilla ollessaan? Tunnustan että minun harvoin tulee, joskaan en usko olevani ihan sieltä kamalimmasta päästä (ikuinen optimisti?). Ostolakossa-blogin kirjoittaja, Golden Girl listasi tyypillisimpiä epäkohtia kosmetiikka-asiakkaiden käytöks
essä. Aloin minäkin miettiä mitä ärsyttävyyksiä ompelijan asiakkaisiin lukeutuu. Tässä kriittisen viiltävät asiakasanalyysini, olkaa hyvä.

1. “Äkkiähän sä yhden mekon tekaiset”- asiakas
Asiakas kuvittelee että yhden vaatteen ompeluun ei kulu aikaa kuin tunti-pari. Kaavat ja kankaat ilmestyvät tyhjästä, samoin koristeet ja yksityiskohdat ilmestyvät kuin taikaiskusta. Suunnittelu, mittojen otto, kankaiden leikkaus ja työjärjestyksen suunnittelu eivät nekään sisälly tuotteen valmistamiseen kuluvaan aikaan. Tämä asiakas ottaa yhteyttä noin viikkoa ennen juhlia joihin hän tarvitsee näyttävän, suuritöisen juhlapuvun. Usein hän myös olettaa että puku voidaan valmistaa ilman sovituksia. Ja vaikea on tietenkin ymmärtää sitä että yhden ihmisen aika ei ehkä riitä tekemään pikkutarkkaa helmikirjailua ympäri pukua alle viikossa. Etenkin kun tämä asiakas ei ole liikkeen ainoa asiakas.

2. “Asiakas on kuningatar ja ompelija on palvelija” – asiakas

Tämä asiakas olettaa että ompelija tekee töitä 24/7 ja nukkuu työpaikalla (jos ehtii), ruokatauoista nyt puhumattakaan. Ompelijalla ei ole omaa vapaa-aikaa ollenkaan vaan asiakkaita palvellaan vaikka aamulla kuudelta ja liikkeen sulkemisen jälkeenkin iltamyöhään
. Asiakkaan mielestä ompelijan kuuluu madella asiakkaan edessä ja tarjoutua vapaaehtoisesti tulemaan töihin vaikka sunnuntaina klo 21 illalla jos se asiakkaalle sattuu olemaan sopivin ajankohta sovitukseen. Ompelijahan on sentään yrittäjä jonka on tienattava leipänsä keinolla millä hyvänsä. Siinä kohtaa ei mitään merkitystä ole sillä että ompelija on jo mahdollisesti tehnyt kuuden päivän työviikon ja ylitöitä joka päivä ja olisi ehkä mukava viettää edes muutama tunti vapaa-aikaa perheen kanssa.


3. “Tutunkauppaa saa puoli-ilmaiseksi”- asiakas
Asiakas on äidin kaverin serkku tai entisen työkaverin anoppi. Hänen mielestään hän on ansainnut hyvät alennukset (vähintään sen 50%) koska hän on hyvää hyvyyttään suostunut tulemaan tilaamaan jotakin juuri minulta. Uniikkia tuotetta, käsityötä ja hyvää laatua ei arvosteta yhtään sen enempää kuin henkkamaukan massatuotanto-rytkyjäkään. Pääasia että saadaan mahdollisimman halvalla ja hyvin alennuksin varustettuna, joilla voidaan sitten retostella tutuille. Pahimmillaan tämä asiakas
muuttuu ikuiseksi riippakiveksi joka kinuaa alennuksia jatkossakin sillä perusteella että hän on sentään vaki-asiakas. Harvoinpa sitä tulee asiakkaalle mieleen että usein yksityisyrittäjänä toimivan ompelijan palkka pienenee puolella jos tuotteen hintaa alennetaan puolella. Moniko suostuisi itse sellaiseen palkanalennukseen?

4. “Tee minusta malli”- asiakas

Tämä asiakas kuvittelee että ompelija on taikuri. Vaikka vaatteilla voidaan korostaa hyviä puolia ja häivyttää epäedullisia, ei niilläkään ihmeisiin pystytä. Asiakas tulee liikkeeseen vaikkapa Keira Knightlyn kuvan kanssa ja haluaa samanlaisen asun. Ei suinkaan tarkoita että samanlaiseen vaatteeseen puettuna hän alkaa myös näyttää Keira Knightlylta. Kiloja ei karise taikaiskusta, pa
ksut reidet eivät muutu tikkulaihoiksi ja kaksoisleuka ja allit käsivarsissa eivät katoa uuden vaatteen myötä olemattomiin. Tiedän myös tapauksen että asiakas toi kuvan jossa puvun helma hulmuaa tuulessa ja kieltäytyi lopulta maksamasta pukua koska se ei näyttänytkään päällä samalta kuin kuvassa jossa tuulikone jyrrää taustalla ja pistää helmat lepattamaan. Järjenkäyttö on sallittua myös asiakkailla.

5. “Piilota minut säkkiin”- asiakas

Tämä on edellisen asiakas-mallin vastakohta. Hän ei halua asun olevan paljastava mistään kohtaa ja potee erinäisiä kriisejä yhdestä jos toisestakin kohdasta vartalossaan. Pääntie ei saa olla yhtään avonainen ja puvussa kuin puvussa on oltava hihat, mielellään pitkät. Turha on yrittää selittää että tämä malli ei ole kovin pukeva hänen vartalolleen, että jos tehtäisiin vähän slimm
atumpi ja vaikka v-pääntie. Mikään taivuttelu ei tähän neuroosi-kimppuun tehoa. Puhumattakaan siitä että asiakas hakee huomiota jatkuvalla oman vartalonsa kritisoinnilla tyyliin: “olen niin läski, reiteni ovat liian paksut, mulla on kamalan leveä takapuoli” jne. Eikö voisi vaan olla tyytyväinen siihen mitä on ja ottaa siitä ilon irti parhaalla mahdollisella tavalla sen sijaan että ruikuttaa ja näkee peilissä pelkkää rumuutta?


6. “Ei kermakakkua”- asiakas

Tyypillisesti tämä asiakas on tettämässä hääpukua tai muuta näyttävää juhlapukua. Kysyttäessä puvun mallia on ensimmäinen vastaus: “Ei mitään kermakakkua”. Vastakommenttina tekisi usein mieli todeta: “Määrittele kermakakku?” Lause ei kerro ompelijalle yhtään mitään sillä kaikki hääpukua etsivät asiakkaat sanovat täsmälleen samalla tavalla. Paremmin udellessa selviääkin että itseasiassa
runsaat koristelut eivät haittaa ja laahustakin saa olla. Epäilen että kermakakku viitataan yleensä 90-luvun alun muhkeisiin amerikkalais-tyylisiin pukuihin joissa oli isoa pussihihaa ja nelivanteisia massiivisia vannehameita sekä useamman metrin laahukset. Newsflash: muoti on ajanut niiden kermakakkujen ohi jo pari vuosikymmentä sitten. Nyt puhaltavat uudet tuulet ja mallit ovat täysin erilaisia.

7. “En tiedä mitä haluan”- asiakas
Tämän asiakkaan kanssa on vaikea päästä yhteisymmärrykseen koska hän ei itsekään oikein tunnu tietävän mitä hän ompelijalta haluaa. Hän saattaa muuttaa mieltään useasti ja ompelija voi joutua tekemään heikompaa laatua kuin tahtoisi vain jatkuvien mielenmuutosten vuoksi. Kun vaate lopulta on valmis useiden muutosten jälkeen ei se muistuta enää lainkaan alkuperäistä suunnitelmaa. Useista muutoksista huolimatta asiakas ei ole oikein tyytyväinen, mutta ei kehtaa sitä tietenkään sanoa ääneen. Kasvoista kuitenkin näkee liiankin selkeästi että kaikki ei ole ihan kohdallaan.

Miten välttyä olemasta hankala asiakas

  • Muista että ompelijalla voi olla tiukka aikataulu eikä hän välttämättä pysty ottamaan viimetingan tilauksia. Varaudu useamman viikon tai jopa parin kuukauden toimitusaikaan. Taitavakin ompelija tarvitsee yleensä ainakin yhden sovituksen ennen vaatteen lopullista viimeistelyä. Mitä useampi sovitus, sitä istuvampi vaate.
  • Älä oleta mitään vaan varmista ja tarkista aina aikataulu, hinta-arvio ja onko mahdollisuutta alennuksiin.
  • Älä ala vänkäämään alennuksista, ethän sinäkään halua oman palkkasi alenevan. Yksityisyrittäjän palkka on suoraan riippuvainen siitä paljonko asiakas hänelle maksaa.
  • Ota mukaan ideakuvia lehdistä tai tulostettuna netistä. Niiden avulla ompelijan on parempi hahmottaa mieltymyksiäsi ja päästä kiinni ideastasi.Väärinkäsitysten mahdollisuus vähenee kuvien avulla.
  • Muista että sinusta ei tule samannäköistä kuin Hollywoodin tähdet vaikka asusi olisikin täysin samannäköinen.
  • Jos vaatteen malli on selkeänä mielessäsi, kuvaile se ompelijalle niin tarkasti kuin mahdollista. Tarvittaessa ompelija esittää lisäkysymyksiä. Perus-ilmaukset kuten “kermakakku”, “perushame”, “perusmekko” tai “yksinkertainen malli” eivät kerro ompelijalle juuri mitään sillä jokainen käsittää näillä hieman eri asioita. Parempia kuvauksia ovat esim. ” V-pääntie”, “ranne-pituiset hihat”, “polvipituinen helma”, “ei taskuja”, “koristeraita helmassa” jne.
  • Jos tiedät haluavasi vaikkapa juhlapuvun mutta et tiedä millaisen, kysy rohkeasti ompelijan mielipidettä siitä millainen hänen mielestään sinulle sopii. Jos olet hänen kanssaan eri mieltä, ilmaise se selkeästi, mutta ystävällisesti. Jos olet epävarma mallista etkä osaa päättää, voit toki kertoa ompelijalle että haluat vielä miettiä asiaa ja palaat sitten kun malli on selkiintynyt. Älä suotta teetä väkisin pukua jonka mallista et ole ihan täysin varma. Jos asian kanssa on kiire etkä osaa päättää mallia on parempi etsiä kaupasta valmis puku.
  • Kohtele ompelijaa kuin vertaistasi. Hän on alansa ammattilainen eikä sinun palvelijasi. Hänellä on oikeus omaan vapaa-aikaan eikä ole velvoitettu tekemään töitä kellon ympäri. Ennen kaikkea hän on myös ihminen.
  • Muista että lehtikuvat ovat lavastettuja tilanteita. Ompelija tuntee vaatteiden rakenteet ja tietää mikä on mahdollista toteuttaa ja mikä ei. Jokaisella ompelijalla on myöskin oma erityisalansa jossa hän on erityisen hyvä. Kaikki ompelijat eivät välttämättä tee aivan kaikkea, joten kysy ja varmista sekin.
  • Vaikka tiedostat oman vartalosi heikkoudet, älä kerjää huomiota niistä jatkuvasti valittamalla. Ompelija katsoo vartaloasi täysin eri tavalla kuin sinä eikä kiinnitä mitään huomiota alleihisi tai paksuihin nilkkoihisi. Häntä kiinnostaa ainoastaan se että vaatteesta tulee istuva ja se sekä pukee että miellyttää sinua. Ei se onko vartalosi repsahtanut vai timmi. Jos haluat häivyttää tai korostaa jotain vartalosi kohtaa voit toki ystävällisesti siitä mainita, mutta läskeistä valittaminen ei auta sinua tai ompelijaa yhtään asiassa eteenpäin.
  • Kysy aina jos olet epävarma. Ammattinsa osaava ompelija vastaa mielellään ja auttaa sinua löytämään parhaimmat värit, kuosit ja mallit juuri sinun tyyliisi ja vartaloosi.
Kaikki kuvat Evil Dressmakerin työhuoneelta

IN ENGLISH
Do you ever think how you behave while shopping? I have to confess that I rarely do, even though I don’t think I’m the worst customer (optimist forever?). Golden girl from Ostolakossa-blog made a post about typical stupid, annoying or unnecessary behaviour amongst customers in cosmetic shop. That made me think what kind of customers I don’t appreciate much. Here’s my sharp customer analysis, sil vouz plait.

1. “It doesn’t take long to make a dress”- customer
Customer thinks that it takes only couple hours to sew a dress. Patterns and fabrics appear from thin air. Details and decorations appear on the swing of a magic wand. Designing, taking measurements, cutting fabrics and planning your sewing order don’t require any time at all. This customer contacts you about a week before the party asking for a fancy gown with lots of d
etailes. Quite often they also think that it is possible to make a dress without any fittings. Of course it is very difficult to understand that one person doesn’t have enough time to make beading all over the dress in a week. Especially when this customer isn’t the only customer in the shop.

2. “Customer is a queen and seamstress is a servant” – customer
This customer assumes that the seamstress works 24/7 and sleeps at work (if she has time), not to mention lunch breaks. Seamstress doesn’t have any free time but she needs to attend the customer six o’clock in the morning and way past the closing time if customer so desires. Customer thinks seamstress is suppose to squirm in front of him/her and willingly offer to work even on sunday evening at nine if that happens to be the best time for customer. After all, seamstress is selfemploye
d who needs to get the earnings where ever she can. Of course it doesn’t matter that seamstress might have already done six-day week at work and worked overtime every day and she might even want to spend some time with her family.


3. “Because I know you I can get it practically for free”- customer
Customer is mum’s friend’s cousin or ex-colleague’s mother-in-law. She thinks she deserves good reductions on price (atleast -50%) because she made a good choise to become your customer. Unique products and quality handcrafting are valued as much as Hennes & Mauritz mass production items. Main thing is to get as cheap as possible with good reductions so she/he can brag about it to all her/his friends. At worst case she is your customer forever and whines about reductions every time based on being your regular customer. Very rarely it comes to this persons mind that as a
selfemployed your salary is reduced to half if you give 50% reduction on price. How many people would willingly have that kind of salary-reduction?

4. “Turn me into a top model”- customer
This customer thinks that the seamstress is a magician. Even though you can emphasise your good features and tone down your not-so-good features, even clothing can’t create miracles. Customer comes in to the shop with a picture of Keira Knightly and wants similar outfit. That doesn’t mean that she is going to look like Keira Knightly when wearing that outfit. Clothing can’t make you loose weight, thick legs don’t turn into skinny ones and double chin and wobbly arms don’t disappear along with new clothing. I also heard about a customer who wanted a dress from a certain picture but didn’t take it because it didn’t look the same on her as it did in the picture where hem was blown by a wind-machine on the background. It is allowed to use your brain, even if you’re a customer.


5. “Cover me in a sack”- customer
This is the opposite of previous customer. She doesnt want the dress to be revealing on any spot and has all sorts of agonies about her body. No too open necklines and every dress needs to have sleeves, preferably long ones. No point on explaining that this model might not be the most flattering for her body, what if we make little bit more slim dress and maybe v-neckline. There are no words that work on this women of multiple neurosis. She is constantly looking for attention by c
ritisising her own body: ” I’m so fat, my thighs are too big, my bum is too wide” etc. Couldn’t people just be happy about themselves and enjoy life insted of just whining and seeing only ugly things in the mirror?


6. “No creamcake”- customer
Typically this customer is buying wedding dress or other extravagant gown. When asking about the what sort of type she is looking for the answer is always: “No creamcake”, meaning really big and crushed hem and big puffy sleeves with cutout-lace decoration, lots of beading and sequins. I would love to answer to them: “Define creamcake”. That sentence doesn’t tell anything to the seamstress, because everybody says exactly like that. When you start making more questions you quite often find out that there can be decorations and actually they even want the train. I think that when talking about creamcake dress they refer to big 90’s dresses with lots of ruffles, huge petticoats and big puffy sleeves. Newsflash: fashion has gone past those ages ago. It’s new era with new styles and new dresses.

7. “I don’t know what I want”- customer
It’s hard to come to a mutual understanding with this customer because they don’t even know themselves what they want. They change their minds dozens of times during the process and seamstress might have to do lower quality because of continous changes. When clothing is finally ready it doesn’t even remotely resemble the original idea. Despite these numerous changes, customer is not very happy, but is too embarrassed to say anything out loud. But the face will tell it all.

How to prevent yourself from being an annoying customer

  • Remember that seamstress might have tight schedule and is not able to take fast orders. Be prepared for couple weeks or even couple months delivery-time. Even skilfull seamstresses usually needs atleast one fitting before finishing the clothing. The more fittings, the more fitting outfit is for you.
  • Don’t assume anything, make sure and ask in advance: schedule, estimate of the price and if you are able to get reductions on price.
  • Don’t beg for reductions. Selfemployed person’s salary is based on what money she gets from customer.
  • Get idea-pictures from magazines or print from internet. With those seamstress gets better idea of what you want and it leaves less space for misunderstandings.
  • But remember that even though you are wearing same kind of dress than Hollywood stars, you are not going to look alike.
  • If you already know what kind of clothing you want, describe it as good as you can. If needed seamstress will make additional questions. Basic expressions like “basic skirt” or “simple style” don’t tell much because they mean different things to each person. Better descriptions are for example “V-necline”, “wrist-length sleeves”, “knee-length hem”, “no pockets” etc.
  • If you know that you want, for example gown for party, but you don’t know what kind of gown, just ask seamstresses opinion. If you disagree with her just tell it politely and straight. If you are uncertain you can always say that you need to think about it for awhile. There is no point in getting done dress that you don’t like. If you need the dress quickly and can’t decide, it is better to buy ready-made dress.
  • Treat the seamstress as your equal. She is professional in her field and not your servant. She has right to have her free time aswell and is not oblicated to work around the clock. Most of all, she is a person too.
  • Remember that pictures in magazines are staged situations. Seamstress knows constructions of clothing and knows what can and can’t be done. Every seamstress have their own specialty where they are especially good. All seamstresses might not necessary do everything. So ask and confirm that too.
  • Even though you know the weaknesses of your own body, don’t beg attention by complaining about them. Seamstress looks at your body totally diffently than you do. She is only interested of how the clothes fit on you and if you are happy about the clothes. She doesn’t care if your body is tight and trained or round and curvy. If you want to show or hide some parts of your body, you can mention about it, but don’t whine and complain about it, that doesn’t help you or seamstress to create fitting clothes for you.
  • Ask if you are uncertain. Professional seamstress is happy to answer any questions and helps you to find best possible colours, cuts and models just for your style and body.
All photos from Evil Dressmakers studio