Henkarista pukupussiin / From hanger to the closet

Olen männäviikolla jutellut paljon vaatteiden kunnosta ja vaatesäilytyksestä mm. herttaisen Rannan (joka muuten on myös yksi pukeutumis-idoleistani) kanssa ja siitä inspiroituneena tämän viikkoinen (23.3.2011) juttuni Tamperelaisessa käsittelee vaatteiden säilyttämistä. Huolellisella säilytyksellä voi vaikuttaa todella paljon vaatteen kuntoon ja kestävyyteen. Eniten minua kyrsii se että jotkut ihmiset eivät välitä yhtään miten vaatteet säilötään. Uusikin vaate voi mennä pilalle jo lyhyessä ajassa, mutta erityisesti vintage-aarteet vaurioituvat helposti. Voisin kertoa monta surullista tarinaa auringonpolttamista tai homeisista vaatteista, koinsyömistä ja jopa lepakoiden kaljuunnuttamista vaatteista.

Tässä pikaopas vaatesäilytyksen saloihin.

1. Pese vaate ennen säilytystä. Älä säilytä mitään vaatetta likaisena viikkoa tai kahta kauempaa sillä hiki ja deodorantit syövyttävät värejä ja kankaan kuituja. Likainen vaate houkuttelee myös tuholaisia helpommin. Silkki on erityisen herkkä lian vaikutukselle.
2. Oikea henkari! Pesuloiden metallihenkareita ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen. Valitse henkari vaatteen mukaan, niin että vaate istuu siinä lähes yhtä luontevasti kuin ihmisen päällä. Henkarin tulee olla pyöreästi muotoiltu tai vanulla pehmustettu. Kulmikkaat henkarit syövät ajanoloon kankaisiin reikiä ja aiheuttavat venymiä. Neuleet ja neulos-vaatteet on parempi säilyttää hyllylle viikattuna venymien välttämiseksi.
4 3. Luonnonvalo haalistuttaa värejä ja haurastuttaa kuituja (ja joissain tapauksissa myös keinovalo tekee saman) . Säilytä vaatteet aina valolta suojattuna, joko vaatekaapissa, läpinäkymättömässä pukupussissa tai läpinäkymättömässä ilmavassa laatikossa. Ikkunallisella ullakolla säilytettävät vaatteet tulee aina pakata pukupussiin tai laatikkoon. Erityisen herkkiä valolle ovat villa, silkki ja puuvilla, mutta kaikkiin muihinkin tekstiileihin voi tulla haalistumia jo lyhyessäkin ajassa. Villa lisäksi kellastuu auringossa. Villa-, silkki- ja puuvillatekstiilejä ei siksi saisi edes kuivattaa auringossa.
5 4. Torju tuholaiset (hiiret ja rotat, koit, turkiskuoriaiset jne). Niiden suosikkeja ovat villa ja turkis, mutta muutkaan materiaalit eivät ole turvassa. Hyvä torjuntamuoto on ahkera siivous. Pitkäaikaissäilytettävät vaatteet kannattaa tuulettaa kerran-pari vuodessa. Samalla voi tarkistaa vaatteet tuholaisvahinkojen varalta. Kaikkein tehokkainta on kemiallinen torjunta, mutta kokeile myös laventelituoksupusseja ja punaseetripalikoita. Jos tuhohyönteiset ovat ehtineet pesiä vaatteisiin pistä ne pakastimeen pariksi viikoksi. Kahdessa viikossa kaikki hyönteisten kehitysasteet ehtivät kuolla. Sen jälkeen pesu normaaliin tapaan. Vaatteiden säilytyspaikka pitää tässä tapauksessa myrkyttää pariin otteeseen ennenkuin vaatteet palautetaan sinne.
6 5. Nauti huolellisesti säilytetyistä vaatteistasi. Oikeiden säilytystapojen ansiosta ne voivat kestää vuosikymmeniä!

SEURAAVAN PÄIVÄN EDIT – Hitsi teidän kanssa lukijat! Täytyshän teistäkin olla jotain hyötyä?!? Kukaan ei huomauttanu että mun numerointi vähän pomppii tuossa listassa. Itte näköjään pitää kaikki hoitaa…

IN ENGLISH
Last week I was talking about storing clothes and vintage clothe condition with several people, including sweet Ranna (who also is one of my dress-up idols). That inspired my this weeks article on local newspaper. With proper storing methods you can affect a lot on the condition of clothes and how long they last. What pisses me of the most is that some people don’t care at all how they store their clothing. Wrong methods can ruin new clothes but especially vintage clothes even in short time period. I could tell you many sad stories about sun-burnt and moldy clothes, moth-eaten and even bat-ruined clothes.

Here’s a quick guide for proper storaging.

1. Wash your clothes before storing them. Don’t store anything dirty, not atleast longer than week or two. Sweat, deodorants and other dirt eats up clothes and fibers on clothing. Dirty clothes also lure pests more easily. Silk is especially sensitive to dirt.
2. Proper hanger! Launders metalwire hangers are not meant for longterm use. Choose hanger according to the clothing. Each cloth should fit on hanger almost as comfy as on a person. Hanger should be round by shape or padded. Sharp corners on hangers will eat up the fabric and cause strething. Knits and jersey is best to store folded on shelves to prevent stretching.
4 3. Natural light fades the colours and weakens fibres (artificial light can also cause this in some cases). Always store clothes and other textiles protected from light, either in proper wardrobe, inside opaque clothbag or in a box. If you are storing on attic with windows, always put clothes either in a box or clothbag. Silk, cotton and wool are particularly sensitive to light, but all other materials fade, even in short time period. Wool also turns yellow in sun. This is also the reason why you should never dry wool, silk or cotton in sun.
5 4. Prevent pests (mouses and rats, moths, fur beetles etc). Their favourites are usually wool and fur, but other materials are not safe either. Good method for preventing pests is to clean often. Clothes in longterm storage should be ventialted once or twice a year. It’s also good time to check if any signs of pest insects. Most effective are the chemical epsticides, but you could also try lavender scent pouches or red cedar blocks. In case the pests have already infested, put clothes into the freezer for two weeks. That should kill all forms. Storage or closet should also be poisoned with pesteside before putting clothes back in there.
6 5. Enjoy your properly stored clothes. With right methods your quality clothes may last decades!

NEXT DAY EDIT – Darn you readers! There should be atleast something you’re good for?!? No-one notified me that my numbering system has gone wonky. Do I have to do everything myself here…


Kirpputorilta löydettyjen samettinauhojen värimaailma inspiroi
alitajuisesti päivän asuvalintaan. /
Thrifted velvet ribbons inspired me subconsciously for my
today’s outfit.


(Niih, työhuoneen matto vaatii vähän imurointia… /
Yup, workroom carpet seems to need some hoovering…)


Vintage-kankaasta ompelemani bolero /
Bolero-jacket I made of vintage fabric

6 Comments

 1. RautaNeito says:

  No ei sitä kaikkea voi huomata kun keskittyy vaan lukemaan asiaa ;)

  1. Rhia says:

   RautaNeito – ;D No en minäkään huomannut ennenkuin vasta tänään… vaikka luen postaukseni aina useampaan kertaan ennen julkaisua. No näitä sattuu paremmissakin piireissä.

 2. Miia Helenius says:

  Kivan näköinen asu! Tykkään koko kokonaisuudesta, mutta aivan erityisesti bolerosta ja kengistä. Kiitos myös vintage-vatteiden säilytys- ja hoitovinkeistä.

  1. Rhia says:

   Miia – Kiitos :D Kengät on aika vintage-henkiset vaikka ovatkin ihan uustuotantoa. Koron ja kärjen muoto paljastaa moderniuden. Niistä olen saanut paljon kehuja myös ihan tuntemattomilta kaupungilla. Ja bolero on tosiaan omaa tuotantoa vintage-kankaasta (50- & 60-luvun tietämiltä). Löysin kirppikseltä sen vuosia sitten, se oli ollut jonkinlainen mekko-projekti tai toppi ja hame-projekti mutta osat oli ratkottu paloiksi. Napit ovat alkuperäiset, olivat kiinni toppi-viritelmässä. Käytin ne koristeeksi koska olivat niin kivat. Kangasta jäi boleron jälkeen vielä sen verran että siitä saa pienen laukun, mutta en ole saanut sitä vielä aikaiseksi.

 3. Petriina says:

  Kiitos käytännöllisistä neuvoista !

  Tykkään tuosta laukustasi, sen mallista ja koosta. Boleron kangas näyttää myös kivalta, eläväinen pinta jotenkin.

  Niin, ja kiitos viesteistäsi omaan blogiini. Mukavaa, kun joku viitsii ajatuksella kommentoida :-)

  1. Rhia says:

   Petriina – Ollos hyvä vain :D Mäkin tykkään juuri tuon tyyppisistä laukuista. Tämä on 50-lukua muistaakseni, sopivan suuri kaikelle mukana kulkevalle roinalle ja kivan muotoinen (mulla on toinen vähän samantapainen mutta hivenen nuorempi käsveska myös). Tykkään tommosista jämäköistä laukuista jotka pysyvät ryhdikkäänä, siksi monet vintage-laukut onkin mun suosikkeja. En ole oikein koskaan tykännyt moderneista säkkimäisistä laukuista/kasseista.

   Silloin kun joku postaus herättää ajatuksia niin musta on kiva kommentoida ihan ajatuksella ja joskus tosiaan palaan ihan uudestaankin kommentoimaan samaa juttua jos tuntuu että uusia ajatuksia pulpahtaa päähän. Mun ongelma vaan on että en osaa tiivistää ja kommenteista tahtoo tulla kovin pitkiä väkisinkin. Joku muu osaa tiivistää sanottavansa pariin lauseeseen :D

Comments are closed.