Balleriinoille tekohengitystä

Onko sinulle koskaan käynyt samoin kuin minulle? Löysit ihanat balleriinat kesäksi. Rakastuit niihin niin paljon että pidit niitä melkein joka päivä. Parin kuukauden päästä heräsit huomaamaan että ihanat kesäkenkäsi ovat entiset sillä ah niin kestävä materiaali, satiini, on kulunut puhki kantapäistä (korvaa sana vaihtoehtoisella puhkikuluneella kohdalla). Viimekesäni päättyi näin surullisissa merkeissä. Koko talven mietin keinoa jatkaa sulkku-baltsujen elämää vielä ainakin tämän kesän. Keksin mielestäni aika hyvän.

IN ENGLISH
Have you ever found yourself in this kind of situation? You found lovely ballerina-shoes for summer. You fell in love with them so much you wore them almost every day. After few months you noticed that your lovely summershoes are beyond their life, because oh so durable material, satin, has worn out on the heel (replace the word with any other wornout spot). My last summer ended in this kind of sad situation. Whole winter I spent thinking how to expand life of these shoes atleast for this summer. I think I figured out pretty good way.

Ihkukengät ihan mäsänä! /
My sweet shoes at the end of their lives!

Tarvitset vain: kuumaliimaa + -pistoolin, pitsiä tms. kangasta, sakset /
All you need: hot glue + glue gun, lace or other fabric, scissors

Uusi elämä! Jeeii!
New life! Yaay!

Pitsi ei tietenkään ole juuri sen kestävämpää kuin satiinikaan, mutta kyllä noilla vielä muutaman kerran kävelee. Mielipiteitä kikkakolmosen käyttökelpoisuudesta?

***EDIT – Kokeilin tätä ensimmäistä kertaa joten kuumaliiman vedenkestävyydestä ei ole vielä kokemusta. Ja tuskin näistä kengistä tuleekaan koska kangaskengät eivät muutenkaan ole sadekelin kengät. Jos joku muu tietää niin paljastakoon tietonsa nyt. Toki kannattaa kokeilla myös kaksikomponenttiliimaa tai pikaliimaa paikkojen kiinnitykseen.

Of course, lace isn’t much more durable than satin, but atleast I’m now able to wear them few more times. Opinions on this DIY-tip, usable or not?

***EDIT – I tried this first time ever so I have no idea how hot glue takes the water. And I doubt I will get any experience with these shoes because fabric shoes don’t like water anyway. If anyone else knows please give info on that. Of course you can also try epoxy resin glue or fast drying glue instead of hot glue.

39 Comments

  1. Vautsi vau, hyvältä näyttää. Vois itsekin kokeilla tota keinoa kun omat lempparit menee mäsäks. Oon yleensä tyytynyt heittämään rikkinäiset popot vaan roskiin.

  2. Hulta says:

    ISO kiitos vinkistä, nyt lähtee kuumaliimapyssy lämpiämään!

  3. Rhia says:

    Noora: kokeile ihmeessä, mua aina niin ketuttaa heittää kenkiä roskiin, kun nuokin on muuten aivan käyttökelpoiset, ainoastaan tuo kantapää on rikki.

    Hulta: Ole hyvä =) kuumaliima roks!

  4. MouMou says:

    Mahtava idea!:O Iso kiitos tästä.:)

  5. Micci says:

    Vähänkö hieno idea! Mulla on tuo käynyt mun lempparikengille. Soveltuskohan toi niillekin, pitääpä kokeilla!

  6. Rhia says:

    MouMou: Ole hyvä. Näitä ideoita syntyy aina toisinaan, kun ei heitä mitään pois vaan kypsyttelee niin jossain vaiheessa lamppu välähtää =)

    Micci: Luulisin että tuo soveltuu ainakin kaikille kangaskengille, ja miksei nahkaisillekin jos niin hupsusti on päässyt käymään. Pitsinhän voi toki korvata vaikka nahan paloilla tai valmiilla merkeillä.

  7. NinaV says:

    Jeeee Rhia! Loistoidea! Paitsi että mun kengissäni pitsi ei auta, täytyy olla järeämpää. Tulee nimittäin vesi sisään jos vähänkin on maa märkä. Olen miettinyt polkupyörän kumista paikkaa ajamaan saman asian nahkakengissä. Todella esteettistä. :)

  8. Rhia says:

    NinaV: no vesi se noistakin tulee sisään, eipä ole kangaskengät kovin vedenpitävät alunalkaenkaan. Jos haluaa vettä pitävämmän paikan niin sitten suosittelen käyttämään nahkaa ja kaksikomponenttiliimaa (tai pikaliimaa) kuumaliiman sijaan. Nahkan paloja voi hommata vaikka ostamalla vanhan virttyneen nahkatakin kirppikseltä ja silppuamalla sen kenkäpaikoiksi =)

  9. Salka says:

    Hyvä idea, taidankin vihdoin ja viimei käydä sen kuumis-pyssyn itselleni ostamassa :)

  10. Rhia says:

    Salka: ostin omani jo varmaan viisi vuotta sitten (Biltemasta =) mutta se on jäänyt jostain syystä aika vähälle käytölle. Se on näppärä kun pitää jotain saada äkkiä liimattua eikä ole aikaa odotella liiman kuivumista. Huono puoli on se että liima jää aika paksuna kerroksena koholle. Kätevä kuitenkin askarteluissa ja semmosessa väkertämisessä.

  11. maria says:

    Taas kerran ihan mieletön idea!
    Pitäisiköhän ostaa kirpparilta valmiiksi rikkinäiset kengät, että pääsisi heti kokeilemaan tätä… :) Näyttää niin hyvältä! KIITOS vinkistä!

    Olisiko sinulla muuten antaa jotain vinkkiä, että miten valmiista paidasta saa piirrettyä kaavat ilman purkamista? Onko se edes mahdollista? Löysin ihanan numph -paidan kirppikseltä, rakastuin sen malliin. Tahtoisin lisää samanlaisia paitoja…

  12. Vilma says:

    Heiii, pakkohan ton kikan on toimia kun on noin älyttömän mahtava idea ja toteutus! Vois kokeilla kolhiintuneisiin korkoihinkin, ehkä..? On varmaan pakko kokeilla, kiitos ideasta!

  13. Romulus says:

    Ihan törkeen hyvä idea! Se kuumaliimako kestää sitten vettä ettei ekassa sateessa liukene pitsit pois?

  14. That’s such a good idea!

  15. Majayna says:

    Tuohan on oikein hyvä idea! Pitsillä vois koristella muutenki jotain kenkiä :) Ja sehän on aina hyvä, jos vaan jotenki pystyy pidentämään kenkien/vaatteiden/yms. käyttöikää. Juuri eilen mietin että pitääpä ostaa kuumaliimapyssy, kun sille tuntuu olevan vähän väliä tarvetta.

  16. leena says:

    Todella hyvä idea, taidan itsekkin kokeilla…kiitos!
    Miul on tummanpunaset mokkaballeriinat samassa jamassa. Niihin kävis varmaan musta farkkukangas tms. tai jos löytäs mustaa mokkaa. Reunat vois leikata jollain koristekuviolla.

  17. Elli says:

    hyvä idea! itsellänikin palleriinoja kuluu, joten pitää soveltaa omiinkin jalkineisiin!

  18. Sari says:

    Toimii! Täytyy itsekin kokeilla. :)

  19. Rhia says:

    maria: kiitos =)

    jos paidan malli on suhteellisen yksinkertainen ja sen saa helposti kaavapaperille litteäksi niin periaatteessa summittaiset kaavat pystyy piirtämään. Paita pitää vain asetella kaavapaperin päälle mahdollisimman litteäksi. Avuksi tarvitaan myös mittanauhaa ja viivotinta että voidaan tarvittaessa tarkistaa mittoja (leveydet, korkeus, yksityiskohtien etäisyydet jne) ja korjata niitä kaavaan. Tämän tarkempia ohjeita on vaikea antaa ilman henkilökohtaista opastusta tai kuvatutoriaalia.

    Vilma: joo kyllä luulis toimivan myös kolhiintuneisiin korkoihin. Onhan niitä korkoja tuunattu strassein ja niiteinkin niin miksei myös kankain.

    Romulus
    : kuten lisäsin tonne varsinaiseen postaukseen edittiä niin mulla ei ole vedenkestävyydestä kokemusta kun oli eka kerta kun tällaista kokeilin, mutta ei kangaskenkiä ainakaan niin paljoa vesikelillä pysty edes käyttämään että kokonaan ehtisi liimat liueta. Ja ainahan niitä pitsejä voi sitten paikkailla myöhemmin jos irtoaa.

    cat of impossible colour: I thought so myself =) It seems that other people like it aswell. Feel free to use the idea for your own damaged shoes =)

    Majayna: totta, eihän niiden tarvitse olla rikki, voi tuunata tylsät kengät muuten vaan pitsein, nauhoin, rusetein tms.

    leena: joo koristeleikattu reuna mustassa farkussa varmaan kävis hyvin niihin mokkakenkiin! Vaikka vähän semmosta broque-fiilistä niihin.

    Elli: sovella ihmeessä, kankaaksi ja paikaksihan käy melkein mikä vain, kunhan nyt ei ihan sifonkia ole.

    Sari: onnea kokeiluihin =)

  20. Forêt noire says:

    Voi apua, olen juuri tekemässä bloggausta kenkäkatastrofeistani tältä viikolta, kun huomaan sinun tehneen käsittämättömiä ihmeitä samassa tilanteessa! Aivan fantastista! Haastan kuitenkin sinut myös kertomaan kamalimman kenkäkatastfofisi jossakin sopivassa postauksessa!

  21. tiiti says:

    hienot, aivan loistava idea! voitko seuraavaksi kehittää jotain yhtä tyylikästä, joka toimis kissanraatelemille kiiltonahkamuovikengille :D

  22. Matroskin says:

    Nokkelaa. Itse en ikinä osta kenkiä, joissa ei ole kova kantakuppi.

  23. AnnA says:

    Nonii, nyt sitte tiiän mite saan elvytettyä omat balleriinat :)

  24. maria says:

    Kiitos vastauksesta. :)
    Kyse on siis tästä paidasta:
    http://www.chemical-records.co.uk/sc/servlet/Info?Track=PIPPI

    jos näkyy…

  25. Rhia says:

    Forêt noire: haaste rekisteröity =) en vaan muista mitään muita kenkäkriisejä, ehkä ne muistuu vähitellen mieleen.

    tiiti: hätä keinot keksii, joten eiköhän siihenkin jotain keksitä =) stay tuned.

    Matroskin: niin, mutta sitten jäisi turhan monet kivat kengät kauppaan =)

    AnnA: jees, parempi paikata kuin vaan tehdä lisää jätettä =)

    maria: kuvan nähtyäni sanon että älä edes yritä piirtää kaavaa tuosta paidasta. Vaan ota kaavalehdestä semmoisen suoran tai alaspäin levenevän reilun perustunikan kaava. Vyötäröllä saa olla reilusti väljyyttä. Sitten vaan rypytät paidan etukappaleen tuosta vyötärön kohdalta samoin kuin alkuperäisessä ja sama homma takakappaleelle. Sitten teet kankaasta tuollaiset pitkät solmiamiskaitaleet. Mitan saat tietysti valmiista paidasta. Lopuksi leikkaat kankaasta suorakaiteen muotoiset kappaleet jotka tikkaat siihen rypytyksen päälle eteen ja taa kuten alkuperäisessä paidassa. Muista laittaa solmiamisnauhat kaitaleiden päihin. Saman vyömäisen rypytys-hommelin voi toki toteuttaa valmiiseenkin reiluun trikootunikaan kun vaan löytää puseroon sopivaa kangasta.

  26. nuvonova says:

    Holy Moly those look amazing with the lace! I could imagine them on the catwalk!

  27. maria says:

    Oih, kiitos hirmuisesti tästä “ohjeesta”!

  28. Rhia says:

    nuvonova: thanks =) i can have my own little catwalk at my work space… so i suppose they can be on catwalk atleast there LOL

    maria: ole hyvä =) semmosesta perus t-paita/toppi/tunika-kaavasta voi muokata aika monenlaisia yläosia ihan pieninkin muutoksin.

  29. Ence says:

    Pitää vielä minunkin kehua mahtavaa yksinkertaista ideaa! Olen liimatumpelo, mutta ehkä jopa minäkin voisin osata toteuttaa tämän.

  30. Rhia says:

    Ence: treeniä treeniä, kyllä se liimatumpelokin voi onnistua =)

  31. Emma says:

    Aivan loistava vinkki! Ja todella nätitkin noista tuli. :)

  32. dolce says:

    WAU! Upeat :)

  33. Rhia says:

    Emma: kiva kuulla =) varmasti jatkossa toteutan ideaa myös muihin kulahtaneisin popoihin.

    dolce: kiitos =)

  34. Nylon says:

    Vau, tulipas hienot!

  35. Rhia says:

    Nylon: eikös vaan tullutkin =)

  36. Sofi says:

    Tosi hieno idea! Ihanaa kun jotkut ihmiset on noin kekseliätä :)

  37. Rhia says:

    Sofi: kiitos, toivottavasti näistä mun ideoista on iloa muillekin =)

  38. V says:

    Voi ei! Mulla sama ongelma suosikkinilkkureitteni kanssa. :( ajattelin, että voisi liimata jonkun nahkapalasen paikataakseen reiän. Mites nahkaliima? Kestääkö vettä vai kestääkö yhtään mitään?

    1. Rhia says:

      V – En ole varsinaista nahkaliimaa kokeillut kun en ole nahkakenkiäkään vastaavalla tyylillä koskaan korjannut. Sen verran nuo balleriinat on nyt olleet käytössä että semmonen matalalämpö-kuumaliima ei kovaa kulutusta kestä (sitä mitä esim tiimari myy). Teollisuuskuumaliima kestää ehkä paremmin (isommat liimapyssyt ja liimapatruunat, myydään kaiketi rautakaupoissa). Tekstiililiima kestää vesipesua eli periaatteessa tekstiililiiman pitäisi kestää kengissäkin vettä ja sillä voi liimata myös nahkaa.

Comments are closed.