Uusi projekti / New project

Erinäisten työhuone/työkaveri-liitännäisten uudelleenjärjestelyjen vuoksi olen tuntenut itseni erityisen inspiroituneeksi viimeisen kuukauden ajan. Kahden vuoden yksin työskentelyn jälkeen on siis helpottavaa huomata että työkaverin saaminen on vain piristävää. Toivottavasti sama inspiraatio jatkuu vielä pitkään sillä keskeneräisiä ja alkamattomia projekteja on jonoksi asti (kuten aiemminkin on käynyt ilmi). Olen vihdoin päättänyt käydä käsiksi hommaan jota olen suunnitellut varmasti viimeiset viisi vuotta.

1900-luvun vuosikymmenten lisäksi ihailen monia historiallisia tyylejä. Eniten niistä kiehtoo 1800-luvun loppupuoli turnyyripukuineen. Tähän samaan liittyy myös kiinnostukseni steampunkiin, neoviktoriaaniseen gootti-tyyliin ja lolitoihin. Kaikkia tyylejä yhdistää samanlainen estetiikka: röyhelöitä, rimpsuja, pitsejä, rypytyksiä ja laskoksia, ylellisiä kankaita ja täyteläisiä värejä. Haaveenani on ollut valmistaa 1800-luvun lopun tyylinen turnyyripuku, enemmän tai vähemmän alkuperäisen mallin mukaan. Asiaa tutkiessani olen tullut päätökseen että puku ei tule olemaan täydellinen repro sen aikakauden muodista. Puku on oma tulkintani turnyyripuvusta, modernein materiaalein ja työtavoin. Budjettini on sen verran pieni että en pysty hankkimaan aitoja silkkejä tai villakankaita. Aikataulukin on hieman tiukka jotta pystyisin perehtymään kunnolla alkuperäisiin työmenetelmiin ja rakenteisiin, saatika harrastamaan hirveästi käsinompelua.

Turnyyripuku vaatii alusasulta tiettyä muotoa joten puvun tekeminen on aloitettava alusasusta. Pääasiassa naisten puku koostui lyhyestä aluspaidasta ja pitkälahkeisista alushousuista (tai vaihtoehtoisesti noin polvipituisesta aluspaidasta), korsetista, turnyyrivannehameesta (bustle) ja puuvillaisesta rimpsualushameesta (petticoat) (saattoivat olla myös yhdistettynä yhdeksi alushameeksi), kaksiosaisesta päällyshameesta ja miehustasta. Koskapa olen historiallisten pukujen valmistuksessa täysi noviisi ajattelin hieman oikoa ja jättää aluspaidan, alushousut ja korsetin tällä erää pois ja siirtyä suoraan turnyyrivannehameeseen ja rimpsutettuun alushameeseen. Yritän pitää teidät ajantasalla työn edistymisestä. Kiinnostaako arvon lukijoita historialliset tyylit?

IN ENGLISH
Due to work room and colleague related rearrangements I have felt myself especially inspirational for the past month. After working pretty much alone for two years it is good to notice that getting a colleague to work with is refreshing. Hopefully this inspirational period is longlasting, there is loads of unfinished or unstarted projects (as you have read before). I have finally decided to start a project that I have been planning for atleast five years.

In addition to the styles of different decades from 10’s to 50’s, I also admire many historical styles. The end of 1800 with bustle dresses I like the most. This also connects with my interest towards steampunk, neovictorian gothic style and lolitas. There are similarities in all of these style genres: ruffles, pleats, laces, luxurious fabrics and luscious colours. My dream has been to create the end of the 1900th century dress with bustle, more or less according to the original style. I have done some studying and I have decided that it won’t be perfect reproduction from the fashion of that era. Dress will be my interpretation of the bustle gown, with modern materials and methods. My budget is a bit smallish so I can’t buy silks or expensive wools. I also have a bit tight schedule, so I have to leave original methods and structures. Not to mention a lot of hand sewing.

Bustle dress requires certain form of underwear so I have to start with undergarments. At that time dresses mainly included chemise and drawes (or just long chemise), corset, bustle with boning and petticoat (they might have been also combined into one petticoat), two piece skirt and separate bodice. I am complete novice so I’m going to cut some corners and leave chemise, drawers and corset and start with bustle and ruffled petticoat. I try to keep you up to date on the progression. Are you my dear readers interested in historical styles?

Inspiraatiota / Inspirations


Turnyyri vanteilla / Bustle


Rimpsualushame vanteilla / Bustle & petticoat

Pics 1, 2, 3, 4 & 5
(link to last pic gone missing, sorry)

18 Comments

  1. Sanski says:

    Oih, haluaisin itsekin aloittaa joskus jonkun tämmöisen projektin mutta heti tulee mieleen muutama tenkkapoo: a) Missä mä tommosta saisin säilytettyä?, b) Ei oo rahaa ja c) En osaa rakentaa turnyyria. Ehkä sitten joskus kun mulla on työhuone niin sitten…

    1. Rhia says:

      Sanski – Mä aattelin säilyttää kellarikomerossa pukupussissa :) (edellyttäen että puku ikinä valmistuu). Ei mullakaan hirveesti rahaa ole, aattelin nyt tähän katsoa jotain edullisia matskuja. Tästä nyt muutenkin tulee aikalailla koekappale niin en mitään arvokankaita viitsi tuhlata. Esim turnyyriin ja alushameeseen aattelin hankkia kirppikseltä vanhoja lakanoita, niitä saa yleensä Pelastusarmeijalta parilla eurolla. Katselin yhden asiaan perehtyneen ompelijan sivuja eikä tuo pikkuturnyyri näytä mitenkään hirveän monimutkaiselta. Ilman kaavaa tietty voi olla vähän kinkkistä, mut yritetään, koska kaavaa en ehdi tilata tähän hätään. Tsekkailepa nämä sivut, siellä on kaikkea hienoa Katherine’s Dress site

  2. AnneVee says:

    Mullon ihan luomuturnyyri sekä etu- että takapuolella.

  3. Ulrika says:

    Seuraan mielenkiinnolla! Se, että pukusi ei tule olemaan repro, vaan oma tulkintasi on minusta vaan plussaa :)

    1. Rhia says:

      AnneVee – Hehe, joo kyllä näitä luomuturnyyrejä löytyy itse kultakin :) muttei anneta sen häiritä

      Ulrika – Kiva kuulla että epäautenttisuus ei häiritse :) pukuharrastajissa on niin paljon semmoistakin porukkaa joille on tosi tärkeää se että puku on täydellisen autenttinen aalkuperäisine matskuineen ja työtapoineen. Onhan se tietysti mielenkiintoista selvittää miten ennen on tehty ja millaisia materiaaleja käytetty, mutta koska nyt kuitenkin eletään modernia aikaa niin olis minusta vähän hassua jos uusia moderneja juttuja ei vois muka käyttää lainkaan. En vain osaa päättää että tekisinkö siitä enemmän steampunk-henkisen.

  4. riSa says:

    Itseäni todellakin kiinnostaa historialliset tyylit. Aihe on ajankohtainenkin omalla kohdalla koska teemme koulutyönä historiallisen puvun (itse teen n.1550-luvun pukua).

    Turnyyrin voi tehdä myös ilman vanteita, esimerkiksi tekemällä pienen lantiomakkaramaisen tyynyn ja ompelemalla siihen röyhelöitä (esim pellavasta joka on tarpeeksi jäykkää). Toki vanteista tehdyn turnyyrin kokoa on helpompi säädellä sitä on myös helpompi säilyttää.

  5. RautaNeito says:

    Kiinnostaa! Minun sydäntäni lähellä on 1100-1400-luvut. Olen useampana kesänä ollut myyjänä Turun keskiaikamarkkinoilla ja sen varjolla tehnyt itselleni ja pojalleni aina uuden asukokonaisuuden hyvällä tekosyyllä ;) Jään seuraamaan projektiasi mielenkiinnolla!

    1. Rhia says:

      riSa – Oi miten jännää, meillä ei koulussa tehty mitään erikoisempia pukuja, tosin meillä opetus keskittyi ateljee-ompeluun ja mittatilaustöihin eikä siihen kuvioon oikein noi tyylipuvut sopineet (ellei sitten asiakkaalle vanhojentanssipuvuksi tehnyt jotain semmosta) :) Joo, tiedän että turnyyrin voi tehdä myös tyynynä ja röyhelöin, mutta semmoisen kanssa on hankalampi istua jos se jää persauksen alle, ja on aika painavakin. Vanteita oon kyllä käsitelly aikaisemminkin että sen puolesta siinä ei ole ongelmaa ja kuten sanoit, tommosta vannerakenteista on helpompi säilyttää kun menee pieneen tilaan.

      RautaNeito – Mua kiinnostaa kyllä kaikki vanhat tyylit, mutta tuo 1800-luvun loppu ja 1900-luvun alku on ehkä ne rakkaimmat. Oletko blogissasi esitellyt noita asujasi? En ole ihan niin tiiviisti enkä kovin pitkään sun blogia lukenut että muistaisin nähneeni siellä. Jos et vielä ole, niin kuvia heti esiin :D On mullakin yksi keskiaikamarkkinoille tehty asu, mutta sillä ei ole yhtään mitään tekemistä keskiajan kanssa. Äkkiä vaan virittelin jonkun pellavakötöstyksen kasaan. Äitini on jonkin verran tehnyt noita vanhempia asuja, keskiaikaa ja 1700-luvun rahvasta.

  6. SalSaDesign says:

    Lapsena tuli piirreltyä juuri tuollaisia pukuja ja niiden kauneus kiinnostaa yhä. En malta odottaa kuvia matkan varrelta enkä varsinkaan lopputuloksesta – upeaa!

    1. Rhia says:

      SalsaDesign – Hehe, ei kannata vielä kehua upeaksi kun ei pistoakaan ole vielä ommeltu ;) katotaan sitte uudestaan kun oikeasti alkaa tapahtumaan jotain, tähän mennessähän olen vaan surffaillut netissä ideoita etsimässä.

  7. Suvi says:

    Erityisen kivaa tulee olemaan valmistamisen seuraaminen! Itseäni viehättää 20- ja 30-luku, tosin ainakaan jälkimmäistä ei taideta laskea historiallisiin; jugendin muotokieli kaikkineen on niin kaunista ja 30-luvulla taas puvut olivat äärettömän naisellisia. Laitathan tarkasti havainnekuvia ihan kaavoituksesta lähtein!
    Kiitos muuten rohkaisusta, yritän parhaillaan keksiä, miten pukeudun konserttiin :)

  8. Moarre says:

    Historialliset puvut ja tyylit kiinnostavat kovasti! Eli kovin mielelläni seuraisin turnyyripuvun edistymistä.

    1. Rhia says:

      Suvi – Yritän muistaa kuvata kaikki vaiheet, mutta kun tuo muisti reistaa niin aina ei kamera satu mukaan työhuoneelle jossa pääasiassa teen kaikki ompeluhommat. Mullahan on myöskin 30-luvun tyylinen kesämekko työn alla josta mainitsin juuri edellisessä postauksessa. Se tosin jää nyt jäähylle tämän projektin tieltä koska tää on kiireempi, mutta kesään mennessä toivottavasti valmistuu sekin. Ja hienoa että uskallat pukeutua siten kuin sisäinen palo vaatii :)

      Moarre – Yes Ma’am :) pidän teidät kaikki ajantasalla

  9. miuku says:

    Historialliset tyylit kiinnostavat! Pidä meidät ajan tasalla projektisi etenemisestä. Olisi kiinnostavaa lukea hyvin yksityiskohtaisestikin puvun edistymisestä. :)

  10. Cherise says:

    Tuo 4. asu on jotenkin erityisen kaunis. Mullakin kolahtaa historiallisista tyyleistä (vintagen lisäksi) erityisesti kertaustyylien aika eli just 1800 -luvun loppu, joten mielenkiinnolla seurailen projektisi edistymistä ja vieläpä ihan läheltä ;D

    1. Rhia says:

      miuku – Mä oon niin täpinöissäni tästä että oon koko viikonlopun ollu kuin tulisilla hiilillä :) Joten eiköhän sitä jotain tarinaa aikaiseksi saada.

      Cherise
      – Mäkin tykkään eniten just tuosta mustavalkoisesta puvusta. Tosin olin ehkä ihan hieman pettynyt kun luin sen tekijän kirjoittamasta threadista että se ei ole itse pliseerannut niitä helman laskoksia vaan lähettänyt kankaan jonnekin pliseerattavaksi. Mutta kaipa se on ihan ymmärrettävää, niitä on tuossa puvussa aika paljon. Ja juu, varmasti tulet näkemään varsin läheltä ;)

  11. RautaNeito says:

    No enpä paljon ole esitellyt :P pitää katsoa jos löytyisi julkaisukelpoisia kuvia :)

    1. Rhia says:

      RautaNeito – no se ois tosi kiva :)

Comments are closed.