Hiekkapuhallushommaa /Sandblasting glass

Tää nyt ei liene enää uutinen eikä mikään, mutta kävinpä tuossa jokunen kuukausi sitten taas uudella kurssilla. Tällä kertaa vuorossa oli lasin hiekkapuhallus. Itse hiekkapuhaltaminen ei ole kovin monimutkaista tai vaikeaa. Tarvitaan hiekkapuhalluslaite ja hienoa hiekkaa. Hiekkapuhaltimen ruiskulla tohotetaan paineella suuttimesta ulos tuleva hiekka osumaan kohtisuoraan käsiteltävään pintaan tasaisesti joka puolelta. Sitten esine huuhdellaan hiekkapölystä ja irrotetaan maskit.

Hitain ja monimutkaisin työvaihe onkin esineen kuvioinnin suunnittelu ja maskin kiinnitys. Maski siis tarkoittaa esineeseen kiinnitettävää teippiä tai muuta peitettä jonka avulla kuvio muodostuu. Maskin voi tehdä erikeeperistä, maalarinteipistä, erilaisista tarroista, kontaktimuovista jne. Kinkkisintä on miettiä miten haluttu kuvio on mahdollista tehdä ja halutaanko se positiivina vai negatiivina. Isoja, yksinkertaisia kuvioita kuten raitoja ja ruutuja voi tehdä teippaamalla tavallista teippiä erilaisiin kuvioihin. Erilaisia valmiita tarroja voi käyttää negatiivikuvioiden tekemiseen, silloin lasiin jää siis kirkas kuvion muotoinen alue. Jos taas kuvio halutaan positiivina ovat ne tarrojen pohjakuviot käyttökelpoisia. Pohjakuvio leikataan ja irrotetaan, kiinnitetään lasiin ja lisäksi tavallisella teipillä peitetään tarran ympärystä jotta vain kuvion kohta hiekkapuhaltuu. Pikkiriikkisiä yksityiskohtia hiekkapuhaltamalla on vaikeampi tehdä, joten nämä teippaamalla tehdyt kuviot täytyi pitää melko yksinkertaisina ja isohkoina. Jos kuitenkin haluaa tarkempiakin pikkukuvioita tehdä, ne onnistuvat helpoiten liiman avulla, joko maalaamalla liimaa siveltimellä lasiin (negatiivikuvio), tai levittämällä ensin liimaa koko alueelle ja sitten raaputtamalla kuvion kuivuneeseen liimaan, jolloin herkkä hiekkapuhallettu kuvio tulee esiin positiivina paljaaksi raaputetuista kohdista.

Meillä käytetään paljon tuollaisia patenttikorkkisia pulloja mehu- ja juomapulloina. Halusinkin kuvioida niihin Havumäen logon. Kahteen pulloon kuvio tuli positiivina ja yhteen erittäin kuluneeseen ja naarmuiseen pulloon negatiivina. Hiekkapuhallus häivytti pullon naarmut kivasti. Kuvioin saunajuomapullooni tyyliteltyjä pihlajanmarjoja ja tekstin meillä kahvipurkkina toimivaan lasipurkkiin. Aiemmin kahvipurkissa on ollut liitutaulutarra, mutta siitä tahtoo liituteksti aina nuhraantua pois käytössä. Hiekkapuhalsin myöskin kuvion yhteen lyhdyn lasiin. Alunperin koristekuvioitu lasi oli hajonnut jo lyhdyn edellisellä omistajalla. Äiti leikkasi siihen uuden lasin pari vuotta sitten ja nyt sain vihdoin kuvioitua sen. Jäljittelin alkuperäisen lasin kuviointia ja kopioin sen lasiin erikeeperillä. Liiman kuivuttua hiekkapuhalsin lasin ja raaputin sitten liimat pois. Kuviossa toistuu originaali kuvio, mutta hauskan rustiikkisena versiona. Jos hiekkapuhalluskursseja vielä jatkossa järjestetään niin aion ilman muuta mennä uudelleen. Hiekkapuhaltamalla saa hienoja koristeluja lasiesineisiin melko helposti ja nopeasti. Sitä voi hyödyntää vaikka lahjoihin. Itse tehdyt hillot ja pikkelsit ovat tuplasti parempia hienosti koristelluista lasipurkeista.

This is not any news anymore to my readers, but I was again on a new course. This time it was sand blasting workshop for glass. The sand blasting itself is not very complicated or difficult. You only need sand blaster and fine sand. Sand comes from the nozzle with great pressure and creates find, matte finish on glass surface. Only thing you have to be able to do is to direct the sand on the surface in 90 degree angle and blast evenly the whole surface. Then you just rinse the remaining sand off and remove the masks.

The slowest and more complicated stage of the project is designing and making the mask. Mask means tape, sticker or other cover which creates the pattern on the object. You can make mask from wood glue, painters masking tape, all sorts of stickers and so on. Most tricky thing is to try and figure out how the pattern you want is possible to make and should you do it positive or negative. Large, simple patterns like stripes or squares you can make just by adding ordinary tape. You can make negative patterns by using stickers, which creates clear pattern-shaped area. If you want positive patterns, use the base of the sticker which has a shaped hole in it. Cut the desired area of the sticker base with a shaped hole on it, stick it on the glass object and tape all around it to cover all other areas. This way you sandblast only the area with a patterned hole. It is more difficult to make small details with sandblasting, so it’s better to keep patterns relatively simple and quite large. However if you want small details anyway, they work better if you use wood glue. Paint the pattern on a glass object with wood glue and fine brush, or spread the glue all over the glass, let it dry and then scrape the pattern on the dried glue with something sharp, like knife or pin. This way you will get delicate positive pattern.

We use lot of patent cork bottles as juice and drinking bottles. So I wanted to pattern them with our Pinehill logo. Two bottles got the positive pattern and one badly worn out bottle got negative pattern. Sandblasting covered the scratches on the bottle quite nicely. I also patterned my sauna drink bottle with rowan berries and our coffee jar with coffee-text. I had a chalk board sticker on it before, but the text always rubs away from it. I also sandblasted the clear class of our lantern. It was missing one glass when I got it. Mum cut new glass for it couple years ago and now I finally managed to make pattern on it. I imitated the pattern on the original glasses, and draw it on the glass with wood glue. After the glue was dry, I sandblasted the glass and then scraped the glue off. It turned out charmingly rustic version of the original pattern. If there is more sandblasting workshops in the future, I will definitely sign in. It was quick and easy way of decorating glass items. I can easily see that a way to put your home made gifts up a notch, for example home made jams and pickles definitely tastes twice as good from decorated stylish jar.

Lyhdyn lasi on esivalmisteltu tekemällä puuliimasta maski. Pullonkauloista on tulossa kissakuvioisia kynttilänjalkoja. /
New lantern glass has been prepped by painting a mask with wood glue. Bottle necks are going to be candle sticks with kitty cats.
Hiekkapuhalletut kynttilänjalat /
Sandblasted candle sticks
Valmis lyhdyn lasi /
Finished lantern glass
Esivalmisteltuja esineitä. Tein maskit kontaktimuovista, joten näyttää ikäänkuin mitään kuvioita ei olisikaan. /
Prepped items. I made masks from clear sticky plastic, so it looks like there isn’t any patterns at all.
Valmiita puhdistettuja pulloja. Kuviot onnistuivat niin hienosti! Peruspulloista uniikeiksi lasiesineiksi. /
Finished, cleaned bottles. From basic bottles to unique glass items.
Tästä kahvipurkista olen erityisen ylpeä. Tulostin fontin paperille josta jäljensin sen kontaktimuoviin, leikkasin varovasti saksilla ja liimasin purkin kylkeen. Kääntöpuolelle tein Havumäen logon. En ollut varma miten hyvin näin erikoinen fontti onnistuisi, mutta siitä tuli todella hieno! /
I am especially proud of this coffee jar. I printed the font on the paper and transferred it to the sticky plastic, gently cut it out and stick it to the jar. On the other side I made Pinehill logo. I was not sure how well such unusual font would work, but it turned out awesome!

3 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Wau, onpa hienot kuviot! Tosi kiva idea, että ihan omassa arkikäytössä olevat esineet kuvioi tällä tavalla. Varsinkin kirkkaassa lasissa näyttää tosi hyvältä, mutta miltähän näyttäisi ruskean lasin hiekkapuhallus?

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Onnistuivat kyllä yli odotusten. Ja nopeasti. Valmistelin suurimman osan maskeista edellisenä iltana kotona ja seuraavana aamuna kaikki pullot oli valmiita noin puolessa tunnissa.
   En itse tehnyt mitään ruskeaa, mutta Lasistudiolla on ollut myynnissä myös ruskeita hiekkapuhallettuja juomalaseja tms. Ihan hyvin erottuu siitäkin, mutta kontrastia on vähemmän tummemmassa lasissa. Kuvio on ehkä hienovaraisempi tummassa lasissa.

 2. Murmur says:

  En edes ollut ajatellut, että hiekkahaltamalla voi saada noin kaunista jälkeä – termi kun on tuttu enemmän autojen entisöinnistä tarkoittaen tekniikkaa vanhan maalin pois ottamiseksi. Pullonkaulojen käyttö kynttilänjalkoina kuulostaa hauskalta idealta! Mukavaa, että blogistasi oppii aina jotakin uutta.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.