Huulivoiteiden koostumus / Ingredients of lip balms

Kun viimeksi tein huulivoidetta tammikuussa, en sitten lopulta ollut ihan täysin tyytyväinen sen koostumukseen. Edelliskerralla tekemäni huulivoide oli hiukan liian sulavaa iholla ja tämä uusin erä oli ihan himppasen liian kovaa. Joten päädyin nyt sitten kaikkien neuvojen vastaisesti radikaaliin ratkaisuun. Keräsin edellisen erän loput voiteet sekä kaikki nämä uudet voiteet ja sulatin ne yhteen. Lisäsin seokseen hiukan jäljellä olevaa sheavoita ja kaakaovoita koostumuksen pehmentämiseksi sekä muutamat jämätipat jotka sain tiristettyä irti kasviöljypullosta. Koska edellisen erän värisävy oli hiukan liian ruskeavoittoinen omaan makuuni, lisäsin myös sinistä väriainetta sävyn tasaamiseksi. Tämä huulivoiteiden sekoittelu alkaa tosiaankin vaikuttaa enemmän ja enemmän kemistin puuhalta.

Kotikosmetiikkaan suositellaan käytettäväksi ainoastaan hyvälaatuisia, tuoreita raaka-aineita. Koska nämä kaikki raaka-aineiden loput ovat olleet minulla jo jonkin aikaa, ajattelin että eipä tuossa nyt kovin paljoa häviä jos sulatan nämä kaikki yhteen edellisten huulivoiteiden kanssa. Nämä tulevat kuitenkin kaikki omaan henkilökohtaiseen käyttööni. Vanhentuneissa raaka-aineissa on nimittäin aina hygieniariski. Mutta kappas kehveliä! Sain kuin sainkin aikaiseksi vihdoinkin aivan kelvollisen huulivoiteen. Ainoastaan värisävy vaatii vielä hieman säätämistä. Myöskin vaniljan tuoksu laimeni kun seokseen tuli suhteessa enemmän muita raaka-aineita. Aletaan olemaan jo hyvin hyvin lähellä täydellisen huulivoiteen koostumusta. Nyt minulla on useampi tuubi sekä yksi sievä pannu tätä voidetta, joten voi mennä pitkä tovi ennenkuin joudun tekemään lisää. Onneksi minulla on muistiinpanot määristä, ne helpottavat muistamista ensi kerralla.

Vasemmalla uusi huulivoideseos, oikealla lopetettu lempparihuulivoiteeni Aco. Luulin jo annostelleeni väriä liikaa, mutta en sitten kuitenkaan. Voide näyttää tuubissa tummemmalle kuin iholla, joten pigmenttiä on vielä melko vähän. /
On the left is the new tinted lip balm mix, on the right is my favourite discontinued Aco lip balm. I already thought I added too much pigment, but turns out I didn’t. It looks darker in the stick than on the skin, so there is still quite little amount of pigment.
Vertailun vuoksi vielä vanha kuva ensimmäisen ja toisen huulivoiteen sävyistä. /
As a comparison a photo of the colour samples of first and second lip balm mix.

Vertailin samalla huvikseni aiemmin käyttämieni huulivoiteiden inciä, eli raaka-ainesisältöä. Incissä ensimmäisenä ovat ne raaka-aineet joita tuotteessa on eniten ja viimeisenä olevaa vähiten. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen mitä aineita on eniten, sillä ne ovat yleensä ne tuotteen “vaikuttavat aineet”. Jos siis tuotetta mainostetaan “luonnontuotteena” mutta kasvipohjaiset ainesosat ovat luettelon loppupäässä, kyse on luultavasti pelkästä viherpesusta. Pakko todeta että tutkittuani näitä incejä, käytän ihan todella paljon mieluummin kotitekoista huulivoidetta, jossa on vain muutamaa tuttua raaka-ainetta, kuin teollisia, joissa on vähän kaikkea. Kosmetiikkaan lisätään monenlaista tuomaan tuotteeseen tiettyjä ominaisuuksia, mutta ehkä vähän vähempikin ehkä riittäisi. Apteekeissa myytävän ACO-sarjan huulivoiteesta on karsittu turha ja keskitytty olennaiseen, kuten toisaalta apteekki-tuotteelta voisi odottaakin.

Ainesosien tarkempi tutkiminen osoitti että etenkin noissa kahdessa edullisemman hintaluokan huulivoiteessa oli myös muita aineosia, joiden käyttö kosmetiikassa ei ehkä ole kovin hyväksi. Yksi sellainen on lanoliini, eli villarasva. Sen tiedetään olevan voimakkaasti ärsyttävä ja allergisoiva. Siksi monet valmistajat ovatkin vähentäneet sen käyttöä ja korvanneet jollakin muulla. Toinen esiin nouseva aine on Benzofenoni-3. Sitä käytetään tuotteissa UV-suojana, mutta sen on todettu pystyvän imeytymään ihon läpi verenkiertoon ja epäillään myös että se olisi ns. hormonihäiritsijä. Yllätys oli myöskin tuon nuorempana käyttämäni Deborah Hydracolorin sisältämä mikromuovi. Mietityttää että paljonko sitä mikromuovia on aikoinaan tullut vahingossa syöneeksi koko sen ajan kun olen käyttänyt tuota huulivoidetta. Blistex-huulivoiteen paketissa luki että se on hajustettu, mutta tuoksun voimakkuus oli kyllä melko tyrmäävä. Eikä ihme, tuotteessa on viittä eri hajustetta, kahta makuainetta sekä lisäksi muita raaka-aineita, kuten karitevoi, joilla on voimakas ominaistuoksu. Suurimmassa osassa huulivoiteita, etenkin sävytettyjä, on hajusteita, mutta useimmissa ne ovat huomattavasti miedompia.

Myönnän, raaka-aineluettelot ovat melko puuduttavaa luettavaa, mutta on ihan hyödyllistä tietää mistä kosmetiikka valmistetaan. Erityisen tärkeää siitä tulee jos herkistyy jollekin ainesosalle. Silloin on hyvä tietää millaisesta aineesta on kyse, mikä on sen funktio ja voiko sitä välttää. Aika ajoin otsikoihin nousee kohu kosmetiikan raaka-aineiden haitallisuudesta, kuten silikonien ihoa tukkivat ominaisuudet, allergisoivat säilöntäaineet, hormonihäiritsijät jne. On hyvä hiukan olla näistä perillä, jotta voi välttyä levittämästä huhupuheita ja harhaluuloja. Aiheesta löytyy kirjallisuutta, mutta nykyisin onneksi tietoa on helppo löytää myös netistä. Esim tämä COSMILE Europe, kosmetiikan ainesosatietokanta on todella kattava tietopankki kosmetiikan raaka-aineista kiinnostuneille. Aiemmin olen itse kirjoittanut kosmetiikan raaka-aineista täällä. Huh, kylläpä siitä on aikaa!

HUOM! mikäli huomaat raaka-aineluettelossa virheitä, niin kerro ihmeessä. Korjaan ne mielelläni. En millään muista näitä kaikkia ulkoa, joten joudun aina tarkistelemaan tietoja ja koska niitä on nyt näin paljon, voi olla että sinne on puikahtanut virheitä.

Kosmetiikan raaka-aineet lyhyesti
– pehmentäjät, pehmentävät ihoa
– emulgaattorit, emulgointiaineet auttavat öljyjen ja muiden nesteiden seosta pysymään tasaisena
– sakeutusaineet ja sidosaineet, lisäävät viskositeettia, parantavat koostumusta
– kalvonmuodostajat, estävät kosteuden haihtumista iholta
– parfyymit ja hajusteet, lisäävät ja voimistavat miellyttäviä tuoksuja tai peittävät ei-toivottuja ominaistuoksuja (kaikki raaka-aineet eivät ole nimittäin hajuttomia tai hyväntuoksuisia)
– pigmentit ja väriaineet, lisäävät tuotteeseen värejä ja/tai peittävyyttä
– säilöntäaineet, lisäävät tuotteen säilyvyyttä, vähentävät bakteerikasvua
– vahat, säätelevät koostumusta, hoitavat ihoa
– öljyt, estävät ihoa ja hiuksia kuivumasta ennenaikaisesti
– liuottimet, liottavat ja laimentavat muita ainesosia koostumuksen parantamiseksi

Deborah Hydracolor, sävytetty huulivoide
PETROLATUM (vaseliini)
ETHYLHEXYL PALMITATE (oktyylipalmitaatti, ihoa pehmentävä)
ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE (oktyylimetoksisinnamaatti, suojaa UVB-säteilyltä)
PENTAERYTHRITYL STEARATE/CAPRATE/CAPRYLATE ADIPATE (rasvahappojen sekoitus, pehmentää ihoa)
LANOLIN OIL (lanoliiniöljy, villarasvaöljy)
HYDROGENATED MICROCRYSTALLINE WAX (kovetettu mikrokristallinen vaha)
CANDELILLA CERA (kandelillavaha)
POLYBUTENE (polybuteeni, polymeeri-sidosaine)
OCTYLDODECANOL (rasvahappo, pehmentävä, koostumusta silottava)
HYDROXYSTEARIC/LINOLEIC/OLEIC POLYGLYCERIDES (rasvahappojen seos, sidosaine, pehmentävä)
LANOLIN (lanoliini, villarasva)
POLYGLYCERYL-3 DIISOSTEARATE (emulgaattori, pehmentäjä, kiiltoa lisäävä)
CERA ALBA (mehiläisvaha)
RICINUS COMMUNIS SEED OIL (risiininsiemenöljy)
MICA (hohde)
TITANIUM DIOXIDE (NANO) (titaanioksidi, titaanivalkoinen, peittävä väriaine)
ZINC OXIDE (NANO) (sinkkioksidi, sinkkivalkoinen, väriaine)
NYLON-12 (synteettinen polyamidi, mikromuovi, koostumuksen parantaja, sidosaine)
BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE (orgaaninen UV-suoja)
OLUS OIL (kasviöljy)
PASSIFLORA INCARNATA SEED OIL (kärsimyskukansiemenöljy)
SILICA (piioksidi, parantaa koostumusta)
TALC (talkki, kosteutta ja öljyjä imevä mineraali)
BENZOPHENONE-3 (UV-suoja, oletettavasti pystyy imeytymään ihon läpi verenkiertoon, epäillään hormonihäiritsijäksi)
DECYLENE GLYCOL (levittyvyyttä parantava ihon pehmentäjä)
BHT (butylated hydroxytoluene, säilöntäaine)
PARFUM (hajuste)
LIMONENE (eteeristen kasviöljyjen terpeeni, hajuste, liuotin)
Lisäksi joitakin näistä väriaineista : CI 77891, CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 15850, CI 19140, CI 75470, CI 77510, CI 45410

ACO Face soft red lip balm (valmistus lopetettu)
OCTYLDODECANOL (rasvahappo, pehmentävä, koostumusta silottava)
CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE (kookosöljyn tai palmuöljyn ja glyseriinin sekoite)
HYDROGENATED COCO-GLYCERIDES (kovetettu kookos-glyseridi)
HYDROGENATED PALM OIL (kovetettu palmuöljy)
POLYETHYLENE (sidosaine, kalvonmuodostaja)
CERA ALBA (mehiläisvaha)
CANDELILLA CERA (kandelillavaha, kasvipohjainen vaha)
MICA (hohde)
ETHYL VANILLIN (etyylivanilliini, hajuste ja makuaine)
Cl 15850, Cl 42090, Cl 47005m Cl 77492, Cl 77891 (väriaineita)

Elisabeth Arden Eight Hour Cream lip protectant
PETROLATUM (vaseliini)
LANOLIN (lanoliini, villarasva)
COPERNICIA CERIFERA (CARNAUBA) WAX/CERA CARNAUBA (karnaubavaha)
BIS-DIGLYCERYL POLYACYLADIPATE-2 (pehmentäjä ja vettä sitova, lisää kiiltoa)
LANOLIN OIL (lanoliiniöljy, villarasvaöljy)
DISODIUMSTEAROYLGLUTAMATE (pehmentäjä, emulgaattori, pintajännitystä vähentävä)
ALUMINUMHYDROXIDE (alumiinihydroksidi, pehmentäjä, väriaine)
PARFUM (parfyymi, hajuste)
CITRAL (sitraali, sitruksista saatava hajuste)
CITRONELLOL (sitronellooli, kasveista kuten ruususta tai kurjenpolvista saatava hajuste)
GERANIOL (geranioli, kasveista saatava hajuste ja tuoksun parantaja)
LIMONENE (limoneeni, epämiellyttävän hajun peittäjä, hajuste, liuotin)
LINALOOL (linalooli, kasveista, kuten ruusu ja timjami, saatava epämiellyttävien hajujen peittäjä, hajuste)
IRON OXIDES (CI 77499) (rautaoksidi, väriaine)
TITANIUMDIOXIDE (CI 77891) (titaanidioksidi, peittävä valkoinen väriaine)
YELLOW 5 LAKE (CI 19140) (väriaine)
YELLOW 6 LAKE (CI 15985) (väriaine)

Blistex Lip Brilliance
PARAFFINUN LIQUIDUM (parafiini öljy, liuotin, pehmentävä, hoitava, silottava)
HYDROGENATED POLYISOBUTENE (hydrogenoitu polymeeri, mineraaliöljy, kalvonmuodostaja, viskositeettia parantava)
PETROLATUM (vaseliini)
PHENYL TRIMETHICONE (fenyylialkoholi, hoitava, ehkäisee vaahtoamista)
ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE (UVB-säteiltä suojaava aurinkosuoja)
CERA MICROCRISTALLINA (mikrokiteinen vaha)
PARAFFIN (kiinteä parafiini, hoitava, säätelee viskositeettiä)
OZOKERITE (mineraalivaha, kalvonmuodostaja, lisää kiiltoa)
PENTAERYTHRITYL TETRAETHYLHEXANOATE (hoitava ja silottava, viskositeettia säätelevä)
POLYBUTENE (polybuteeni, polymeeri-sidosaine)
VITIS VINIFERA (GRAPE) SEED OIL (viinirypäleen siemenöljy, antioksidanttinen pehmentäjä)
BENZOPHENONE-3 (UV-suoja, oletettavasti pystyy imeytymään ihon läpi verenkiertoon, epäillään hormonihäiritsijäksi)
BIS-DIGLYCERYL POLYACYLADIPATE-2 (synteettinen pehmentäjä)
BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER) (sheavoi, karitevoi)
DIMETHICONE (silikoni, vaahtoamista estävä, silottava)
POLYETHYLENE (sidosaine, kalvonmuodostaja)
AROMA (aromi)
PPG-5-CETETH-20 (tensidi, puhdistava emulgaattori)
ETHYLHEXYL PALMITATE (ihoa ppehmentävä hajuste)
MICA (hohde)
ISOSTEAROYL HYDROLYZED SILK (silkistä hydrolysoitu rasvahappo, hoitava)
PHENOXYETHANOL (fenoksietanoli, synteettinen antimikrobinen säilöntäaine)
BENZYL BENZOATE (benzoehappo, antimikrobinen liuotin, hajuste)
PANTHENYL ETHYL ETHER (B5-vitamiinin lähde, antistaattinen, hoitava)
AMYL CINNAMAL (synteettinen aromivahvenne)
TOCOPHERYL ACETATE (tokoferyyliasetaatti, E-vitamiinin johdannainen, antioksidantti, hoitava ja säilyvyyttä parantava, muuttuu iholla E-vitamiiniksi)
SACCHARIN (sakariini, keinotekoinen makeutusaine)
ARACHIDYL ALCOHOL (vahamainen stabilointiaine)
SILICA DIMETHYL SILYLATE (paakkuuntumista ja vaahtoamista estävä stabilaattori, piioksidi)
BEHENYL ALCOHOL (ihoa pehmentävä emulgaattori)
HEXYL CINNAMAL (synteettinen hajuste)
ARACHIDYL GLOCOSIDE (kasviperäinen tensidi, emulgaattori)
BUTYLENE GLYCOL (koostumusta säätelevä glykoli, pehmentää ja silottaa)
LINALOOL (linalooli, kasveista, kuten ruusu ja timjami, saatava epämiellyttävien hajujen peittäjä, hajuste)
SODIUM HYALURONATE (hyaluronihapon johdannainen, kosteutta sitova)
CI 73360, CI 77891, CI 77491 (väriaineita)
SISÄLTÄÄ: BENZOPHENONE-3 (UV-suoja, epäillään hormoonihäiritsijäksi)

Last time when I made lip balm in January, I wasn’t completely happy with the texture in the end. Previous time it was too “melty” on the skin and this latest batch was just a tad too hard. So I made drastic decision. I took all the rest of the first batch and all of latest ones and melted them together. I also added little bit of my leftover shea butter and cocoa butter to make it softer and also added the left over drops from the vegetable oil bottle. Because the colour of latest mix was too brown for my taste, I also added little bit blue colouring. Mixing my own tinted lip balm is starting to be more and more like chemistry job.

It’s recommended to use only high-quality, fresh ingredients for home cosmetics. I’ve had all of these ingredients for awhile now, so I came to conclusion that I won’t really loose much if I just mix all of these with the lip balms. After all, these are only for my personal use. Old ingredients always have a hygiene risk. But what do you know! I finally managed to make pretty decent lip balm for myself. Texture is now almost perfect. Only the colour still requires a bit tweaking. The vanilla cent from the first batch also diluted when I added more incredients to the mix. Now I have several sticks and one tin of this lovely lip balm, so it probably takes quite long time before I have to make more. But atleast I got my notes to remind me of the composition next time.

Siinä ne nyt ovat lopullisessa kuosissaan. /
Here is now the final result.

For fun I also compared the inci of the lip balms I have used before. Inci is the list of ingredients used in cosmetics. List should always be in the order of the amount, so that ingredient of largest amount is first and least amount is last. So when reading the inci, you should also pay attention, not just what it has, but in which order they are. The “effective ingredients” should always be on the top of the list. So for example is product is advertised as “natural product”, but the plant based ingredients are at the bottom of the list, it’s most likely just “green washing” the product. I have to say that after reading these inci’s, I’d much rather use the homemade lip balm than these, than the industrial made balms with who-knows-what. All sorts of things are added to cosmetics to bring certain properties to them. But perhaps little bit less is enough, don’t you think. ACO is only sold in pharmacies and had the least amount of ingredients, which could have been expected from a pharmacy product.

Inspecting the ingredients a bit closer showed that especially two of the cheaper lip balms had also some ingredients which are not necessary desired in cosmetics. One of those is lanoline, wool fat. It is known fact that lanolin is highly irritating and causes allergy. Many manufacturers have replaced it with other options. Another thing that comes up is Benxophenone-3. It is used in cosmetics as UV-block. However studies have shown that it is able to absorb through skin into blood stream. It’s also suspected to be so called hormone disruptor. The micro plastic used in Deborah Hydracolour was also surprise to me. I wonder how much of micro plastic I have accidentally eaten in the past when I was using this product. Blistex lip balm package did mention it was scented, however the intensity of it was quite stunning. And no wonder, there is five different fragrances in it and also two aromas, and other ingredients with strong natural scent, like shea butter. Most lip balms, especially tinted ones, have some sort of fragrance in them, but usually they are much milder than this.

I admit, inci lists are a pretty boring read, but it is beneficial to know what cosmetics are made of. It becomes especially important if you become sensitive to something. In that case it’s handy to know what kind of ingredient it is, what function it serves and is it possible to avoid. Every now and then news about the harmful cosmetic ingredients surfaces. Like the pore blocking silicone, preservatives causing allergies, hormone disruptors etc. It is good to be aware of these, so you can avoid spreading false information and rumours. There is lot of books about it, but thankfully these days it is easy to find the knowledge also online. For example COSMILE Europe, European cosmetic ingredient database is really wide range information bank about all you need to know about cosmetics. And it’s in several different languages too! Previously I have written about the cosmetic ingredients here. Wow, that was long time ago!

NOTICE! If you see that there is a mistake on these descriptions, please let me know. I don’t remember these all by heart, so I always have to check them up. Because this time there is so much of them, I might have made a mistake, which I am happy to correct if needed.

Cosmetic ingredients summary
– emollients, soften the skin
– emulsifiers, help to keep the mix of oils and other liquids consistent
– thickeners and binding agents, improve viscosity, improve texture and consistency
– film former, prevent moisture evaporation from skin
– perfumes and fragrances, add and improve pleasant scents or cover un-wanted scents (not all ingredients are odorless or smell pleasant)
– pigments and colourings, add sheer and/or opaque colours to product
– preservative, improve the shelf-life of the product, prevent bacterial growth
– waxes, improve texture of the product, improve the condition of the skin
– oils, prevent skin and hair drying prematurely
– solvents, improve texture and consistency of the product by solving other ingredients

Deborah Hydracolor, tinted lip balm
PETROLATUM (vaseline)
ETHYLHEXYL PALMITATE (skin softening, emollient)
ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE (UVB protector)
PENTAERYTHRITYL STEARATE/CAPRATE/CAPRYLATE ADIPATE (fatty acid mix, softens skin)
LANOLIN OIL (oil made of wool grease)
HYDROGENATED MICROCRYSTALLINE WAX
CANDELILLA CERA (candelilla wax)
POLYBUTENE (binding agent)
OCTYLDODECANOL (fatty acid, softening, smoothens the texture)
HYDROXYSTEARIC/LINOLEIC/OLEIC POLYGLYCERIDES (fatty acid mix, binding agent, softening)
LANOLIN (wool grease)
POLYGLYCERYL-3 DIISOSTEARATE (emulsifier, softener, adding gloss)
CERA ALBA (beeswax)
RICINUS COMMUNIS SEED OIL
MICA
TITANIUM DIOXIDE (NANO) (opaque colouring)
ZINC OXIDE (NANO) (white colouring)
NYLON-12 (synthetic polyamide, micro plastic, binding agent, texture improver)
BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE (organic UV-filter)
OLUS OIL (vegetable oil)
PASSIFLORA INCARNATA SEED OIL (passion flower seed oil)
SILICA (siliocn oxide, improves texture)
TALC (moisture and oil absorbing mineral)
BENZOPHENONE-3 (UV-filter, can absorb through skin to blodstream, suspected to be hormone disruptor)
DECYLENE GLYCOL (softener which improves the texture)
BHT (butylated hydroxytoluene, preservative)
PARFUM
LIMONENE (perfume and solvent)
Also some of these pigments : CI 77891, CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 15850, CI 19140, CI 75470, CI 77510, CI 45410

ACO Face soft red lip balm (discontinued)
OCTYLDODECANOL (fatty acid, softening and texture smoothening)
CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE (mix of glycerin and coconut oil or palm oil)
HYDROGENATED COCO-GLYCERIDES (sort of vegetable fat)
HYDROGENATED PALM OIL (vegetable fat)
POLYETHYLENE (binder, film former)
CERA ALBA (beeswax)
CANDELILLA CERA (candelilla wax, vegetable wax)
MICA
ETHYL VANILLIN (fragrance and flavouring)
Cl 15850, Cl 42090, Cl 47005m Cl 77492, Cl 77891 (colourings)

Elisabeth Arden Eight Hour Cream lip protectant
PETROLATUM (vaselline)
LANOLIN (wool fat)
COPERNICIA CERIFERA (CARNAUBA) WAX/CERA CARNAUBA
BIS-DIGLYCERYL POLYACYLADIPATE-2 (softener and moisture binder, adds gloss)
LANOLIN OIL (oil made of wool fat)
DISODIUMSTEAROYLGLUTAMATE (emollient, emulsifier, reduces surface tension)
ALUMINUMHYDROXIDE (softener, colouring)
PARFUM (fragrance)
CITRAL (citrus derived fragrance)
CITRONELLOL (plant based fragrance)
GERANIOL (plant based fragrance and scent enhancer)
LIMONENE (covers unpleasant odors, fragrance, solvent)
LINALOOL (plant based fragrance, covers unpleasant odors, comes from plants like roses and thyme)
IRON OXIDES (CI 77499) (colouring)
TITANIUMDIOXIDE (CI 77891) (opaque white colouring)
YELLOW 5 LAKE (CI 19140) (colouring)
YELLOW 6 LAKE (CI 15985) (colouring)

Blistex Lip Brilliance
PARAFFINUN LIQUIDUM (paraffin oil, solven, emollient, smoothening)
HYDROGENATED POLYISOBUTENE (polymer, mineral oil, film former, adjusts viscosity)
PETROLATUM (vaseline)
PHENYL TRIMETHICONE (fenyl alcohol, conditioning, prevents foaming)
ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE (UVB-absorbing sun screen)
CERA MICROCRISTALLINA (microchrystal wax)
PARAFFIN (solid paraffin, conditioning, viscosity improving)
OZOKERITE (mineral wax, film former, ads shine)
PENTAERYTHRITYL TETRAETHYLHEXANOATE (conditioning and smoothing, viscosity improving)
POLYBUTENE (polymer, binder)
VITIS VINIFERA (GRAPE) SEED OIL (anti oxidant emollient)
BENZOPHENONE-3 (UV-absorbing, assumably can absorb through skin to the blod sream, sustected to be hormone disruptor)
BIS-DIGLYCERYL POLYACYLADIPATE-2 (synthetic emollient)
BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER)
DIMETHICONE (silicone, prevents foaming, smoothening)
POLYETHYLENE (binder, film former)
AROMA
PPG-5-CETETH-20 (tenside, cleansing emulsifier)
ETHYLHEXYL PALMITATE (emollient fragrance)
MICA
ISOSTEAROYL HYDROLYZED SILK (fatty acid hydrolysed from silk, conditioning)
PHENOXYETHANOL (synthetic antimicrobic preservative)
BENZYL BENZOATE (benzoe acid, antimicrobic solvent, fragrance)
PANTHENYL ETHYL ETHER (source of vitamin B5, antistatic, conditioning)
AMYL CINNAMAL (synthetic flavour enhancer)
TOCOPHERYL ACETATE (derived from vitamin E, antioxidant, conditioning, improves shelf-life, on skin it turns into vitamin E)
SACCHARIN (artificial sweetener)
ARACHIDYL ALCOHOL (waxy stabilizer)
SILICA DIMETHYL SILYLATE (silica, prevents foaming and clumping, stabilator)
BEHENYL ALCOHOL (emollient emulsifier)
HEXYL CINNAMAL (synthetic fragrance)
ARACHIDYL GLOCOSIDE (plant-based tenside emusifier)
BUTYLENE GLYCOL (texture improving glycol, emollient and smoothing)
LINALOOL (fragrance,, covers unpleasant odors, derived from plants like rose and thyme)
SODIUM HYALURONATE (derived from hyaluronic acid, moisture binding)
CI 73360, CI 77891, CI 77491 (pigments)
SISÄLTÄÄ: BENZOPHENONE-3 (UV-sblock, suspected to be hormone disruptor)

Aiemmin käyttämiäni huulivoiteita ja tuo usein muisteltu Acon lemppari, jonka menivät onnettomat lopettamaan. Blistex on jäänyt käyttämättä erittäin vahvan hajusteen vuoksi. Olen käyttänyt sitä vain äärimmäisessä hädässä jos parempia ei ole ollut juuri käsillä tai edellinen on loppunut. Voipi olla että tuo loppu lentää nyt roskiin, samoin kuin Hydracolour. /
Lip balms which I used before and the often mentioned Aco, which was my favourite and now is discontinued, Blistex has not been used much because of a very strong fragrance. I have only used it if I haven’t had anything better and previous has just ran out. Perhaps now I can throw rest of it away, and Hydracolour too
.

2 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Tää on just tätä, että tieto lisää tuskaa… Mutta ei se ole aivan yhdentekevää, että mitä huulilleen (limakalvoilleen) levittää! Jos ei jaksa perehtyä ainesosaluetteloihin, voi ehkä jonkinlaisena nyrkkisääntönä pitää sitä että mitä lyhyempi ainesosaluettelo, sen parempi. Mutta tämähän ei tietenkään ole aina juuri näin, koska voihan olla että tuotteessa on kolme ainesosaa ja ne kaikki ovat järkyttävän huonoja. :( Ei ole helppoa!

  Koska en itse kaipaa huulivoiteeseen mitään sävyä, käytän Labellon Originalia. Se sisältää pääosin ymmärrettäviä ja hyväksymiäni ainesosia. Se on myös yksi niistä harvoista huulivoiteista jonka tuoksua siedän (migreenipotilas täällä hei).

  Tämä huulivoide kulkee minulla mukana myös paikkaamassa äkillistä yleisen kosteusvoiteen tarvetta. Kun huulirasvassa ei ole sävyä, voin sipaista sitä tarpeen vaatiessa vaikka rohtuneisiin nenänpieliin tai kummallisesti kuivuneeseen leukaan ensiapusuojaksi.

  Labello on päiväkäytössä, mutta illalla nukkumaan mennessä laitan huuliin itse tekemääni salvaa, joka sisältää ainoastaan kolmea ainesosaa: oliiviöljyä, mehiläisvahaa ja laventelin eteeristä öljyä.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Totta, helppoa se ei todellakaan ole. Eikä tietoa oikeastaan ole ollut edes kovin paljoa saatavilla ennen 2000-lukua. Tuo nyrkkisääntö mahdollisimman lyhyestä incistä on hyvä. Hyvin todennäköisesti silloin noita halvempia, koostumusta parantavia lisäaineita ei ole käytetty vaan on keskitytty ainoastaan niihin laadukkaampiin, tarpeellisiin aineisiin. Yleensähän noita kaikenlaisia koostumusta parantavia juttuja tarvitaan silloin kun on käytetty ehkä jotakin halvempaa ainetta joka ei käyttäydykään tuotteessa toivotulla tavalla, joten tarvitaan aineet x, y ja z koostumusta parantamaan. Mutta tottahan se on että vaikka tuotteessa olisi yksi ainoa raaka-aine, jos se on huono niin se on huono. Voihan sitä esim olla tietämättään allerginen sille aineelle ja sitten saa siitä oireita sitä kautta.
   Mun huulet, etenkin ylähuuli, on luonnostaan niin kalvakka että tykkään mieluummin kevyesti sävytetyistä huulivoiteista. Mutta olen minäkin värittömiä huulivoiteita käyttänyt jopa pika-apu käsirasvana. Hyvä vinkki sekin.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.