20/12-22 Linkkivinkit /Link roundup

Taas on aika jakaa blogin lukijoille kiintoisia, hauskoja ja ehkä jouluisiakin linkkivinkkejä netin ihmeellisestä maailmasta. Oma suosikkini on tuo ensimmäinen.

It has come time to share interesting, fun and perhaps even christmassy links from the wondorous world if interwebs. First one is my favourite.

Kirjelukko / Letterlocking
Oletko koskaan miettinyt mitä kirjeille tehtiin ennen kuin kirjekuoret oli keksitty. Todentotta, kirjekuoria alettiin teollisesti valmistaa vasta joskus 1800-luvun alkupuoliskolla. Sitä ennen kirje taiteltiin itse omaksi kuorekseen. Usein kirjelukko oli yksinkertainen, mutta toisinaan monimutkaisen taidokkaasti taiteltu niin että sen osasi paperia rikkomatta avata vain vastaanottaja. /
Have you ever thought what people did to letters before there was envelopes. Envelopes were not mass produced untill some time early 1800’s. Before that letters were folded to it’s own envelope. Letterlock was often very simple fold, but sometimes it was skilfully complicated so that only the recipient was able to open it without breaking it.

Metropolis mainosjulisteet / Metropolis movie posters
Metropolis on eeppinen, ihan pian sata-vuotias tieteis-mykkäelokuva, jota kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksikin toisinaan tituleerataan. Elokuvaa varten suunniteltiin lukuisia mainoksia. /
Metropolis is epic, almost 100 years old silent science fiction movie, which has been called even the best movie ever. Lots of adverts were designed for it.

Kauluksen kukkapidike / Tussie-mussie
Muistatko Poirotin takinkauluksessa käyttämän pienen vaasin muotoisen koristeneulan? Sitä kutsutaan mm. sellaisilla nimillä kuin tussie-mussie, posy holder ja nosegay. Minikokoisessa vaasissa oli tarkoitus kantaa hyväntuoksuisia kukkia joita saattoi haistella jos lähiympäristön hajumaailma alkoi olla turhan eksoottinen. Ja kyllähän se kaupungeissa usein olikin, ennen viemäriverkoston ja jätehuollon keksimistä. Viktoriaanisena aikana kehittyi salainen koodikieli jolla erilaisia kukkia pidikkeessä kantamalla saattoi viestittää sydänkäpyselle salaisia viestejä. /
Remember that little lapel pin Poirot wears on his collar? It’s called names like tussie-mussie, posy holder and nosegay. In this miniature vase you could carry scented flowers and smell them when ever the surroundings started to smell too exotic. And often in towns it did, before the drainage system and sanitation was invented. During Victorian times secret code, which you could send messages to your sweetheart.

Seuraa Pukin matkaa / Track Santa’s journey
NORAD eli Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus seuraa Joulupukin matkaa ympäri maailman satelliittiensa avulla. Voit seurata matkaa NORADIN sivuilla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää FlightRadarin Pukkitutkaa, tai Googlen Pukkiseurantaa. /
NORAD, North American Aerospace Defence Command tracks Santa during his trip around the world on Christmas. You can track Santa on NORAD page. Optionally you can also use FlightRadar’s Santa radar or Google’s Santa tracker.

1920-luvun Pariisi kansikuvissa / 1920’s Paris in magazine covers
1920-luvulla Pariisi oli hurvittelun Mekka. Siellä viihtyivät rikkaat, taiteilijat, muusikot ja muut silmäätekevät. Kansikuvissa kabareiden ja revyiden tähdet. Kurkista syntiseen Pariisiin myös lehtien sisäsivuille. Ranskan kansalliskirjaston sivujen käyttö on aluksi vähän hankalaa, mutta tästä linkistä pääset selaamaan Paris Plaisirs-lehden numeroita. Valitse kalenterista vuosi ja kuukausi, julkaistu numero näkyy kalenterissa valkoisena päivänä. /
In 1920’s Paris was the party capital. Artists, musicians, rich and other famous people spent their time in there. In the covers you can see stars of cabaret and revue. Peek into the pages of magazines, to the sinfull Paris. PAges of French National Library are a bit awkward to use at first, but you can view Paris Plaisirs magazines at this link. Choose year and month from the calendar. Published issues show as white on the calendar.

2 Comments Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Wow, tuo kirjelukko oli minulle ihan uusi juttu. Enpä ole edes osannut jotenkin ajatella, että aluksi ei ollut kirjekuoria. O__o

    1. Rhia says:

      Hehkuvainen – Tiesin kyllä että kirjekuoret ovat melko uusi keksintö, mutta kirjelukot olivat minullekin yllätys. En tiennyt että niitä tehtiin noin monimutkaisina taitoksina ja leikkelyinä. Yksinkertaisinhan on se rullalle kääritty, narulla ja sinetillä suljettu jota leffoissa näkee.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.