4/12-22 Renesanssihelmet / Renaissance beads

Tajusin tuossa postaustoiveita lukiessa että en ole tainnut lainkaan muistaa esitellä tekemääni renesanssikaulanauhaa. En ole päässyt pitkään aikaan lamppuhelmikurssille sillä keväällä olin koronassa juuri silloin ja nyt syksyllä olin triplabuukannut itseni pariin muuhunkin juttuun, joten jouduin sen perumaan. Ehdin kuitenkin aiemmilla kursseilla valmistaa tarpeeksi pieniä punaisia helmiä jotta saatoin koota renesanssikaulanauhan.

Kutsun punaisista helmistä koottua kaulanauhaa renesanssihelmiksi koska punaiset korallista tai korallijäljitelmistä (yleensä lasia) valmistetut helminauhat olivat erityisen suosittuja juuri renesanssin aikakaudella. Muodikas leidi saattoi kietaista kaulaansa vain yhden näyttävän punaisen helminauhan tai kokonaisen rivin niitä eri pituisina.

Halusin valmistaa rene-kaulanauhan koska aikomuksenani on valmistaa renesanssipuku kaikkine asusteineen. Olisi tietysti ollut helppoa ostaa valmiit punaiset lasihelmet, mutta mitä hauskaa siinä olisi ollut. Niinpä päätin tehdä helmet itse, kun kerran tässä lähistöllä sellainen mahdollisuus oli. Kurssin vetäjistä oli hauskaa että olin valinnut tehdä simppeleitä pikkuruisia, yksivärisiä helmiä kun yleensä kurssilaiset halusivat tehdä isoja, monimutkaisia ja monivärisiä helmiä.

Haastavinta lamppuhelmiä valmistaessa on saada helmistä keskenään samanlaisia. Koska jokainen helmi tehdään yksitellen niiden koko ja muoto vaihtelee. Aidossa korallissa värissä on myös variaatiota, mutta aidot korallihelmet eivät ole nykypäivänä enää kovin eettinen tai ekologinen valinta. Koralliriuttojen tuhoutuminen saastumisen ja korallien keräämisen vuoksi on yksi maapallomme suurista ekokatastrofeista. Lasiset “korallijäljitelmät” ovat kuitenkin aivan yhtä kauniita ja autenttisia. Siten kallista korallia ennenkin jäljiteltiin.

Valitsin helmiä varten kahta tai kolmea punaista lasia, en muista enää ihan tarkkaan. Hauskaa on että lasien väriin tuli sulattaessakin variaatiota niin että osa helmistä on kaksivärisiä vaikka niissä on käytetty vain yhtä väriä. Ensin minua vähän harmitti ettei helmistä tullut aivan tasavärisiä, mutta oikeastaan nauha on paljon kiinnostavampi näin, ja näyttää mielestäni enemmän käsintehdylle kuin aivan tasavärisistä helmistä tehty näyttäisi. Helmet näyttävät lisäksi sangen herkullisesti aivan puolukoille tai karpaloille.

I realised when reading your list of post requests that I haven’t remembered to show you my renaissance necklace. I haven’t been able to take part on the lamp bead workshop for awhile. In Spring I had covid at the same time and now in the Autumn I had triple booked myself, so I had to cancel. However on the previous workshops I managed to make enough of small red beads to make myself a full renaissance necklace.

I call this red necklace renaissance necklace becaus red coral necklaces (or faux options, usually made of glass beads) were very much in fashion during renaissance period. Fashionable lady could wear just one strikingly red necklace or tie a whole row of necklaces around her neck.

I wanted to make this renaissance necklace because my intentionis to make full renaissance outfit with all the whisles and bells. It would have been easy just to buy red beads, but what fun would that have been. So I decided to make the beads myself, because such and option is nearby. The staff arranging the workshop found it fun that I chose to make very simple small beads. Usually people on this workshop are looking into creating all sorts of colourfull and large complicated beads instead.

Most challenging on this task was to make the beads all same size. Because they are all made individually the size and shape varies. Real coral does have variation on colour, just like these glass beads, however it’s not ethical nor ecological to use real coral these days. Coral reef damage due to the pollution and coral harvesting is one of the huge ecological catastrophys. Faux glass replicas are equally pretty and authentic though. That is the method how expensive coral was imitated in renaissaince times too.

For these beads I chose two or three different colours of red, I don’t really remember that well anymore. Fun thing is that when I melted the glass, it got colour variation so some beads are actually bicoloured, even though I used just one glass. First I was a bit upset that they weren’t all identical in colour, but actually the necklace is much more interesting this way. And it looks more handmade than necklace with solid colour beads would have looked. I also think that the beads look like delicious lingonberries or cranberries.

One Comment Add yours

  1. Hehkuvainen says:

    Todella herkullisen näköinen helminauha! <3

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.