5/12-22 Omavaraistelun iloja /Joys of self-sufficiency

Näin joulun alla omavaraistelussa ei tapahdu oikein mitään. Sitä vaan olla möllötellään, eletään arkea ja nautitaan syksyllä korjatuista puutarhan ja metsän antimista. Nyt voi kyllä alkaa jo hieman myös haaveilemaan ensi kesän projekteista ja suunnittelemaan siemen- ja muita hankintoja. Tässä kuussa #suuntanaomavaraisuus bloggaajien aiheena on omavaraistelun ilonaiheet, mistä siinä erityisesti nautimme tai mikä siinä on parasta. Tuttuun tapaan luotsina Tsajuista Sari ja Korkealasta Heikki. Löydät muut osallistujat heti tästä alta ja postaus jatkuu linkkien jälkeen.

Blogit

Kasvuvyöhyke 1
Jovela  https://www.omavarainen.fi/l/joulukuu2022

Kasvuvyöhyke 2
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/12/suuntana-omavaraisuus-12
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/12/lahiruokaa.html

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-12/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/12/suuntana-omavaraisuus-osa-12-itselle.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/omavaraistelijan-ilon-aiheet
Caramellia https://caramellia.fi/joulukuu2022
Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2022/12/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html

Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/12/5-luukku-unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/12/05/joulukuu-22-ilonaiheet-omavaraistelussa

Itselleni omavaraistelu on melko suoraviivaista puuhaa. Nautin itse tekemisestä ja puutarhan kasvun seuraamisesta. Voi sitä riemua kun saa maistaa kesän ensimmäiset itse kasvatetut herneet, tai oman maan uudet perunat. Jo pelkästään keväinen kasvun ihme saa minut innostumaan. Ja vielä parempaa on jos sadosta saa jotakin omalle lautaselle ja säilöttynä talven varalle. Onko mitään sen parempaa kuin keskellä talvea, pakkasten keskellä avata purkki itse tehtyä mustikkahilloa ja suupielet sinisenä syödä se jugurtin kanssa tai paahtoleivän päällä, kahmaista lasipurkista kourakaupalla kuivattuja omenansiivuja herkkunälkään tai valuttaa viikonloppujäätelön päälle vaaleanpunaista aromaattista ruususiirappia. Oi sitä onnea!

Omavaraistelu on paitsi mielekästä tekemistä, ennen kaikkea nostalginen matka lapsuuteen. Viime vuosina sellaisista asioista on tullut minulle merkityksellisiä. Tuntuu tärkeältä jatkaa sukupolvien ketjua joka säilöi hilloja, valmisti etikkakurkkuja ja suolasieniä, keitti mehua, varastoi juureksia perunakellariin ja kuivasi yrttejä. Vaikka kokeilen mieluusti myös uusia trendikkäitä juttuja, mieluusti testaan myös perinteiset menetelmät ja raaka-aineet. Kokeileminen ja itselle toimivimpien juttujen löytäminen on se suola. Moni asia jää vain yhteen kokeiluun, mutta niistä parhaista tulee osa omaa arkea. Kuten marraskuun omavaraistelu-postauksessa mainitsin, nautin uuden oppimisesta. Siihen samaan liittyy tämä omavaraistelunikin, se on jatkuvasti uuden opettelua, testaamista ja kokeilua.

En ole koskaan laskenut mitä nämä itse kasvatetut kasvikset tulevat maksamaan. Vaikka pyrin tekemään kaiken mahdollisimman halvalla niin siemenet, lavakaulukset, multa, lannoitteet ja ennenkaikkea kastelu vievät rahaa. Myös säilöminen kuluttaa energiaa ainakin nyt vielä kun kellari ei ole valmis. Toki myös kaikki puutarhaan ja muuhun omavaraisteluun käytetty aika maksaa. Mutulla heitän että en välttämättä ole vielä saamapuolella taloudellisesti. Mutta ei se oikeastaan haittaa sillä omavaraistelun antamat mielen- ja fyysisen terveyden ja rentoutumista edistävät arvot ovat vähintään yhtä tärkeitä. Myös kaiken suunnittelu ja haaveilu on tärkeää. Se on sitä arjen ravintoa kun kaikki ottaa päähän, ulkona on harmaata ja tiskaaminen ei huvita. Sitten vain siemenkuvasto käteen ja sitä selaamaan.

In December there is not much going on in the field selfsufficiency. We just sit back, relax and enjoy the fruits of our labour. Well, perhaps little bit of dreaming about next projects and planning what to grow next year and getting seeds. This month selfsufficiency bloggers write about what is best in selfsufficiency or what we enjoy the most about it. As usual Sari from Tsajut and Heikki from Korkeala hosts our little group. Find the links to all posts below. Post continues after them.

Blogs

Grow area 1
Jovela  https://www.omavarainen.fi/l/joulukuu2022

Grow area 2
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/12/suuntana-omavaraisuus-12
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/12/lahiruokaa.html

Grow area 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-12/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/12/suuntana-omavaraisuus-osa-12-itselle.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/omavaraistelijan-ilon-aiheet
Caramellia https://caramellia.fi/joulukuu2022
Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2022/12/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html

Grow area 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/12/5-luukku-unelmana-omavaraisempi-elama.html

Grow area 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/12/05/joulukuu-22-ilonaiheet-omavaraistelussa

To me selfsufficiency is pretty straight forward. I enjoy doing things and watching the plants grow. Oh the joy when we can tast the Summers first homegrown peas or new potatoes. The new spring growth alone makes me all giddy. And it’s even better if I can harvest something to our plates. Is there anything better than open a jar of homemade blueberry jam and eat it with toast or yoghurt. Grab a handfull of dried apple slices from a jar to munch or pour aromatic pink rose syrup ontop of bowl of icecream. Oh the joy!

Selfsufficiency is interesting things to do, but most of all it’s also a nostalgic trip to my childhood. In recent years those kind of things have become significant to me. It feels important to continue the chain of generations who made fruit jams, pickled cucumbers, salted mushrooms, made juices, stored root vegetables in a cellar and dried herbs. Even though I love to try out trendy new things I also love to test old traditional methods and incredients. Trying and finding my own favourites is the best thing. Many things I only do once, but the best things become part of our everyday life. Like I mentioned in my November selfsufficiency post, I love learning new things and that’s what selfsufficiency is too, constantly learning and trying out new things.

I have never calculated how much these homegrown vegetables actually cost. Even though I try to be as economic and do everything cheap, things cost. Seeds, growboxes, dirt, fertilisers and watering, it all costs. Also storing the food costs, especially now when we don’t have proper cellar yet. Also all the time I use for gardening costs. I have a feeling that I am not on the plus side yet. But it doesn’t really matter to me that much because the benefits from better mental and physical health and relaxation and recreational benefits are atleas as important to me. Also dreaming and planning is important to me. That is the everyday nourishment when things suck, it’s dull outside and you don’t feel like doingcthe dishes. Just pick up the seed catalog and start browsing.

12 Comments Add yours

 1. Irmeli says:

  Oletko muistanut ottaa perunat sisälle.

  1. Rhia says:

   Irmeli – Juu, muistin.

  2. Marketta says:

   Erilaiset taidot ovat myös omavaraisuutta!

   1. Rhia says:

    Marketta – Totta, niinhän ne ovat.

 2. Kylläpä alkoi tehdä mieli kuivattuja omenasiivuja! Meiltä jäi tänä vuonna ne tekemättä kun omppuja ei tullut yhtään. Ihan uskomatonta miten sitä voi syödä huomaamattaan ämpärillisen omenia kuivatussa muodossa… Mutta samoissa tunnelmissa, jotenkin just se tunne jatkumosta on koko ajan tärkeämpi. On jotenkin oikeiden asioiden äärellä <3

  1. Rhia says:

   Emma/Caramellia – ei tullut meilläkään tehtyä omenasiivuja. Ollaan naapurin omppojen varassa ja en ehtinyt niitä kunnolla keräämään. Viimevuotiset alkaa olla loppu. Mutta ehkä taas ensi vuonna sitten.

 3. Kuvat aiheuttivat ruokakateuden :D

  1. Rhia says:

   Harmaan torpan emäntä – arvaa miten monesti olen itse selaillut muiden blogeja vesi kielellä. Semmosta se on joskus ?

 4. Kyllä, omavaraistelu maksaa varsinkin alkuvaiheessa. Luulen, että meillä ollaan kuitenkin voiton puolella. Säilytän nykyisin kuitteja ja lasken kuukausittaisia menoja. Syyspuolella kaupan ruokalaskut ovat minimissään. Keväällä joutuu ostamaan enemmän, mutta villivihannesten noususta huhtikuussa alkaa uuden vuoden sadon hyödynnys.

  1. Maija says:

   Minulle naureskellaan että kannattaako viljelyn. Mutta naureskelu on vähenemässä kun viimeiset sisällä kypsytetyt tomaatit syötiin marraskuun alussa ja perunoita riitti yhtä pitkään.

   1. Rhia says:

    Maija – Uskomatonta että viitsivät naureskella. Jokainenhan saa käyttää vapaa-aikansa miten tykkää.

  2. Rhia says:

   Marika Tudeer – Juu kaikenlaista tarviketta pitää hankkia. Maanmuokkausvälineitä, kasvihuonetta, varastointitarpeita, jopa koneita ja laitteita jos isommissa määrin viljelee jne. Mutta sitten kun on useamman vuoden puuhannut puutarhajuttuja niin sittenhän se on vaan sitä kylvöä, kastelua ja lannoitusta. Meillä on melko vaatimaton sato tänä vuonna, mutta kyllä meillä vielä on perunaa, punajuurta ja maa-artisokkaa riittää.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.