Uusi taito: nahkatyöt / New skill: leatherwork

Kuulun siihen ihmisryhmään, joka tarvitessaan jotakin esinettä/asiaa/tarvekalua, menee kurssille ja opettelee tekemään sellaisen itse. Ei ihan aina se kaikkein järkevin tai edes halvin mahdollinen ratkaisu, mutta pirskatin kivaa. Sastamalan kansanopistossa järjestetään paljon viikonlopun mittaisia lyhytkursseja, täydellisiä monien melko helppojen käsitöiden opetteluun. Ennen kuin kansanopiston kurssit menivät kesätauolle, kävin viikonlopun mittaisella nahkatyökurssilla. Olin jotenkin ajatellut että nahan työstäminen vaatii hirveästi kaikenlaisia erikoisia työkaluja ja vimpaimia. Olin aivan hämmästynyt kuinka helppoa nahan työstäminen oikeasti on. Periaatteessa tarvitaan vain tukeva mattoveitsi, leikkuualusta, metalliviivotin ja lusikka. Veitsellä voi leikata mieleisiään paloja ja märkää nahkaa voi kuvioida vaikka lusikan päällä. No toki sitten näppäriä ovat olemassa niittikoneet, rei’ittäjät, nahkavärit ja sen sellaiset lisätarpeet.

Olin haaveillut historiallisiin pukuihin sopivasta pitkästä simppelistä nahkavyöstä jo pitkään ja yrittänyt etsiä sellaista kirppiksiltä. Nooh, kaikki vöitä kirppiksiltä etsineet varmaan tietää että se on aivan turhaa hommaa se. Kirppiksiltä löytyy lähinnä sellaisia nippa nappa reilun puolen metrin pätkiä jotka eivät riitä oikein kenenkään ympärille, puhumattakaan jos haluaisi jättää siihen ylimääräistä mittaa roikkumaan. Että niin, parempi sitten tehdä itse niin saa just sellaisen kuin sattuu tulemaan.

Koska yksi vyö oli sen verran nopea tehdä että koko viikonlopun kurssilla jäi vielä reilusti ylimääräistä aikaa, päätin tehdä myös pienen vyölaukun joka sopisi näppärästi vyöhön roikkumaan. No laukku taas sitten oli sen verran suuritöinen että se valmistuikin loppuun vasta kotona kurssin jälkeen, mutta ai ettien että miten hieno siitä tuli! Vyö on ruskeaa nahkaa ja laukku kasviparkittua nahkaa. Aikaa myöden laukku käytössä patinoituu ja tummuu.

I am that type of person, when needing new thing/tool/object, takes the workshop or class and makes it themselves. It is not always the most sensible nor even cheapest possible option, but it is darn good fun. Local adult education center offers lot of weekend workshops, which are perfect for learning relatively simple handcrafting methods. Just before the summer break, I took weekend long leather workshop. I somehow thought crafting leather would require lots of special tools or gadgets. I was most surprised to learn that basically you only need carpet knife, cutting board, metal ruler and spoon. You cut pieces you want with the knife and create patters with spoon, to wet leather. Well, it’s handy to have other stuff too, like punchholes, stud machines, leather dye and such.

I had been dreaming about long simple leather belt that would go nicely with historical outfits. I tried to find something suitable from flea markets and charity shops. Weeel, all of you who have been trying to find belts from thrift shops probably already know that it is waist of time. Thrift shops mostly have belts which barely reach around beanstalk, not to even mention if one would like to leave extra length hanging. So yeah, better make it myself. That way I can get a belt what I want.

Simple belt was so fast to make, I decided to also make something else because there was so much extra time. Cute little belt bag would go nicely with the belt. Actually it took so long to make, that I had to finish it at home after the workshop. But it turned out darn cute! Belt is brown leather and bag is vegetable tanned leather. Over time it will get patina and colour will darken in the use.

Nahan koristelua / Decorating the leather

Vyö ruskeaksi värjätystä nahasta ja vyölaukku kasviparkitusta parkkinahasta. Parkkinahka patinoituu käytössä aikaa myöden. /
Belt made of brown leather and belt bag made of vegetable tanned leather. Tanned leather will age charmingly over time.

4 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Oi, komeat on! Ja kyllä se niin vaan on, että aika moni juttu pitää tehdä itse, ei löydy valmiina.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Kiitos! Ja näin on :D

 2. Metsäntyttö says:

  Hienot!

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Kiitos :)

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.