6/12-21 Ommellen onneen / Sewing happiness

Hyvää itsenäisyyspäivää! Tänä vuonna joulukalenterini itsenäisyyspäivän postaus onkin hiukan erilainen kuin yleensä. Omavaraistelijoiden kuukausittainen yhteispostaus nimittäin osuu itsenäisyyspäivälle. Tällä kertaa bloggarit kirjoittelevat tärkeistä vempaimista joita ilman eivät enää tule toimeen kotona tahi puutarhassa omavaraistellessa. Kerrankin aihe, jota minun ei tarvinnut kauaa miettiä. Omavaraistelijoita luotsaavat Tsajujen Sari ja Korkealan Heikki ja muiden osallistujien parhaat vimpaimet ja edistymiset pääset kurkkimaan postauksen lopusta. #suuntanaomavaraisuus

Niin, mikä on se vempain jota ilman en tulisi enää toimeen? Vastaus on kaikessa lyhykäisyydessään niinkin yksinkertainen ja ilmiselvä kuin ompelukone. Ompelen ja korjaan paljon itse: vaatteita, sisustustekstiilejä, tarvekaluja. Milloin pitää vaihtaa reppuun uudet hihnat hapertuneiden tilalle tai milloin haaroista ratkenneet housut vaativat korjausta, takkivetoketju pitää vaihtaa tai isäntä tilaa minulta mittojen mukaan ommellun suojahupun pastakoneen päälle jne. Ompelukonetta tarvitaan siis moneen muuhunkin kuin pelkästään vaatteiden ompeluun. Ompelen toki myös paljon käsin, mutta järeämpiin ommeltaviin ja suuritöisiin tai nopeaa valmistumista edellyttäviin arkipäivän ompeluhommiin kone on paras työvälineeni.

Luottokoneeni on Pfaff teollisuusompelukone, jossa on enemmän vääntöä kuin kotikoneissa. Niinpä sillä onnistuu helposti kotitarpeina myös paksumpien materiaalien ompelu kuten juuri nuo reppujen hihnat tai paksummat canvas-kankaat. Nahkaa ompelukoneeni ei kuitenkaan ompele, se on todellisuudessa tehty hiukan ohuemmille ja herkemmille kankaille kuten pukukankaille, sifongille, puuvillalle jne. Teollisuusompelukoneeni on pelastanut monta tiukkaa paikkaa kun on äkkiä pitänyt korjata jotakin: lyhentää verhot, ommella pyyhkeeseen ripustuslenkki, paikata kylpytakin revennyt kainalo tai uusia kotihousujen kuminauha. Kotikoneeni ei nimittäin suostu ompelemaan kuminauhaa, ei sitten kertakaikkiaan. Todellisuudessahan minulla on 5 ompelukonetta: teollisuus-suoraommelkone, teollisuussaumuri, kotisaumuri ja kaksi kotikonetta joilla voi ommella napinläpiä ja erilaisia erikoisompeleita kuten kolmen piston siksakia. Lisäksi minulla on vielä kolmas kotikone joka on vähän rikki.

Jos ompelet paljon, suosittelen lämpimästi teollisuusompelukoneen hankintaa. Niissä tosiaan on voimaa kuin pienessä kylässä. Jopa niin paljon että neula menee leikiten myös sormen läpi jos olet huolimaton. Juu, olen testannut sen kahdesti (kerran opiskeluaikana ja toisen kerran viitisen vuotta sitten). Ei ollut kivaa. Onneksi koneisiin saa sormisuojia jotka estävät sormeenompelun (omastani olen sen irrottanut koska se oli tiellä kun jouduin tekemään erittäin tarkkaan ompelua asiakkaalle, mutta älkää te muut tehkö niin, jookosta joo. ) Sen lisäksi että ne ovat tehokkaita, ne ovat myös erittäin kestäviä. Jos löydät edullisesti käytetyn 70-80-luvun teollisuuskoneen, se kestää sinulla luultavasti lopun ikääsi, jos ei ole ennestään jo tehtaassa ihan loppuun ajettu raakki. Hyvä paikka hankkia teollisuuskone käytettynä on esim. alan oppilaitoksesta tai pien-yrittäjän käytössä ollut. Ainoa huono puoli teollisuuskoneessa on että ne ompelevat vain yhtä ommelta. Perusmallin teollisuuskoneet ompelevat siis pelkästään suoraa ommelta, ns. lukkotikkiä. Tekstiiliteollisuudessahan joka hommaan on oma kone, kuten ketjutikkikone, napinläpikone, trenssikone jne. Tästä syystä itsellänikin on oltava lisäksi kotikoneita muuhun ompeluun. Teollisuuskoneen kolmas ylivertainen ominaisuus on nopeus. Kun on ommellut hitaasti jurnuttavalla kotikoneella kymmenen metriä verhon päärmettä, osaa arvostaa sitä miten paljon nopeammin samasta hommasta selviää teollisuuskoneella.

Muissa asioissa tänään omavaraisuus-edistyminen. Puutarhahommat jäivät vähän kaiken muun jalkoihin kun jaksaminen vaihtelee päivittäin tarmonpuuskista migreeniväsymykseen. Saimme kuitenkin puutarhan jollain lailla talviteloille. Isännän toiveesta haravoin kulkuväylät lehdistä, kevätkukat tuli istutetuksi ja talvivalkosipulitkin sain maahan. Linnuille laitoimme talviruokinnan jo lokakuun lopussa kun punatulkut ilmestyivät pihaan, kirjoittelinkin siitä jo aiemmin. Liiterissä on ennestään halkoja lämmitykseen ja kakluunit ovatkin jo lämmenneet joka toinen päivä. Kylmä meillä ei ole, mutta lattiat ovat vetoiset. Siemenpankki jäi tänä syksynä vähän heikkoihin kantimiin kun ei ollut kasvimaalla paljon satoa muutenkaan, mutta ensi vuonna sitten taas uusi yritys. Nyt vain rauhoitutaan joulun odotukseen, lämmitellään uuneja ja unelmoidaan uusista projekteista.

Happy Finland’s independence day! This year my Christmas calendars Independence day post a bit different than usual. Self sufficiency bloggers monthly theme post happens to be on the Independence day. This time we are writing about what gadget or tool we can’t live without anymore. For once it’s a subject that I didn’t have to think about much. Self sufficiency or homesteaders if you will, are hosted by Sari at Tsajut blog and Heikki at Korkeala blog. Links to other bloggers must-have-devices and regular updates you can find at the end of this post.

So yeah, what is the device that I can’t cope without? Answer is as simple and obvious as sewing machine. I sew and repair a lot myself: clothes, interior textiles, everyday items. Sometimes I have to change new straps to my backbag, sometimes trousers are ripped on the crotch or zipper needs replacing or hubby orders a dustcover for the pasta machine, etc. So I need sewing machine, not only for clothes bot for many other uses too. I also sew a lot by hand, but with more heavy duty garments and those which require lot of sewing or fast finishing are best done with machine.

My trusted machine is Pfaff industrial sewing machine, with more power than normal home sewing machines. So with that it’s easy to sew more heavy duty stuff like those mentioned backbag straps or thicker canvas. However my machine doesn’t do leather. In reality this particular machine is not made for heavy stuff like that, but more like dress fabrics, chiffon, cotton etc. This machine has saved me many hours and tough situations when there was something that needed quick repairs like hemming the curtains, fixing ripped armcye of a bathrobe, or replace the waist elastic on home pants. My home sewing machine completely refuses to sew elastics. In reality I have 5 sewing machines: industrial straight stitch machine, industrial serger, home serger and two home sewing machines which I use for making button holes and special stitches like zigzags. I also have third home machine which is little bit broken.

If you are sewing a lot, I highly recommend industrial sewing machine. They do have power like nothing else. Even so much that needle goes easily through your finger if you are not carefull. Yeah, I have tested that, twice. It was not nice. They are also very very durable. If you happen to find 70’s or 80’s industrial sewing machine with affordable price, it will probably last the rest of your days, if it’s not completely rundown in the factory. Good place to buy second hand industrial sewing machine is vocational school or perhaps independent small entrepreneur. Only downside to industrial machines is that they only do one stitch. Basic models only do straight stitch. In the textile industry they have different machine for every job: chainstitch machines, buttonhole machines, overlocking etc. For this reason I also need to have home sewing machines for other stuff. Third superior feature of industrial machines is the speed. When you have tediously slowly sewn 10 meters of curtain hemming, you can value the high speed of the industrial machine.

On other issues today is the self sufficiency or homesteading progress. Gardening was left a bit behind when my energy levels tend to vary a lot from high energy boosts to migrain tiredness. We however managed to do the winter prep for the garden. On hubby’s request I raked leaves from paths, I planted the spring flower bulbs and even the winter garlics. We arranged winter feed for wild birds already in the end of October when bullfinches arrived to our yard. I wrote about that earlier. We got lots of fire wood in our shed and we have already been heating the tile fireplaces every other day. It is not cold in our house, floors are just quite drafty. My seed bank was not very succesfull this year, because I didn’t really have much growing on the kitchen garden anyways. New try next year, huh. Now we just relax and wait for the Christmas, heat our fireplaces and dream about new projects.

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/12/askartelua.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-12/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/12/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-12-mita.html

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=916

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/12/solis-26-kayttokokemuksia.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/12/6-luukku-unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvyvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/12/06/joulukuu-21-kuukauden-vempain/

6 Comments Add yours

 1. Paljon ompelevalla kaverilla on myös teollisuuskone ja hän aina ylistää sitä. Itse olen niin kehno ompelija että minulle se tavallisen koneenkin vauhti on hurja :D

  1. Rhia says:

   Sari – Vauhtiin tottuu ? ja onneksi teollisuuskoneellakin pääsee hiljaa. Vaikkakin tämä minun koneeni on hieman ärhäkkää sorttia ja tottumaton sillä helposti polkaisee turhan lujaa, mutta teollisuuskoneissa on eroja eivätkä kaikki ole yhtä ärhäköitä kuin tämä minun.

 2. Täällä ei paljon ommella, mutta luottokoneina löytyy silti kotisaumuri ja kotiompelukone, sekä yksi poljettava ompelukone, mitä en ole vielä opetellut käyttämään..haaveissa olisi kutenkin senkin opettelu :)

  1. Rhia says:

   Harmaan torpan emäntä – Kyllä ompelukone on kätevä olla olemassa vaikka ei kovin paljoa ompelisikaan. En tiedä mitä tekevät ihmiset joiden housun haarus repeää tai repun tasku ratkeaa.
   Poljettava olisikin hieno vempain omistaa, siinä täytyy hallita ihan erilainen tekniikka kuin sähkökoneessa. Ei onnistuisi minultakaan vaikka ompelija olenkin ammatiltani.

 3. Hyvät vempaimet on sulla. Mulla oli myös tuollainen Pfaff teollisuus kone, koska piti korjata koirien vetovaljaita. Mahtava teho ja meinas välillä lähteä käsistä… Oli tosin paljon vanhempaa mallia. Mutta vielä vanhempi on tuo Singer, mikä on ollut miehen isoisän suutarinkone. Se on kaunis kapistus, ja ihan toiminta kunnossa? Hyviä ompeluita sinulle ?

  1. Rhia says:

   Mirja – Kiitos, näillä vehkeillä kelpaa ommellakin. Sellainen suutarinkone olisi kyllä kätevä. Välillä sitä tarvitsisi itsekin sellaista vapaavartista järeämpää konetta, mutta ehkä nämä nyt riittävät toistaiseksi. Vanhat käyttöesineet tehtiin tosiaan kovin kauniiksi myös. Harmi että se tapa ei ole säilynyt, monet modernimmat kapistukset ovat melko rumia.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.