Tee itse viitta / Making your own cape

Myydään migreeni ja kolme yksikköä pahoinvointia. Lähtee halvalla! Uloskantohintaan! Eilinen ilta ja tämä päivä on mennyt totaalisen putkeen, nimittäin migreeniputkeen. Olin sängystänousukunnossa vasta iltapäivällä neljän jälkeen eikä kunto sittenkään ollut niitä mahtavimpia. Koska tästä päivästä ei ole paljon muuta kerrottavaa pistän eetteriin aiemmin valmistellun postauksen. Olkaapa hyvät.

Lukijani kyseli voiko talviviitan tehdä puoliympyrämallilla vai tuleeko siitä kovin ruma? En itse ole tehnyt puoliympyrästä viittaa, mutta pitäisi onnistua hyvinkin. Puoliympyrästä tulee viitan helmaan vähän vähemmän ympärysmittaa ja se jää vähemmän poimulle. Jos tekee kovin lyhyen viitan ei puolipyöreässä viitassa välttämättä helman kaari ole riittävän pitkä. Kaavan muoto siis riippuu pitkälti siitä millainen viitta halutaan. Kannattaa mitata helman ympäryys ennen kankaan leikkaamista ja tarkistaa että siinä on riittävästi leveyttä. Jos viitan pituus ulottuu kyynärpään alapuolelle niin silloin pitäisi ympärysmitta riittää.

Riippuu myös kankaasta millaista kaavaa suositellaan käytettäväksi. Paksu kangas vaatii monesti paremmin muotoillun kaavan kuin ohut, pehmeästi laskeutuva kangas. Paksut villakankaat vaativat runsautta ja pituutta. Kapeassa viitassa paksu kangas näyttää entistä jäykemmältä ja tököttävältä.
Viitan pituuskin vaikuttaa kaavan muotoon. Lyhyen viitan runsaat poimut voivat näyttää hassulta. Runsaasti poimuttuvat helmat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa pitkissä viitoissa kun helma pääsee liehumaan vapaammin. Nämä ovat pitkälti myös makukysymyksiä. Joku voi tykätä enemmän jäykähköstä viitasta ja joku toinen taas poimutetummasta. Peruskaavalla saa ehkä hieman enemmän poimua helmaan kuin puoliympyrällä. Etenkin jäykkiin kankaisiin kannattaa harkita muotoiltua olkapäätä, ettei kangas jää olalta ja kaulalta tököttämään (huomatkaa asiantunteva, luottamusta herättävä ammattitermi)

Erilaisia yksinkertaisia viittojen kaavoja. /
Couple basic cape patterns:
top – basic pattern
middle – half bell pattern
bottom – full bell pattern
(KE = center front, KT = center back, Olka = Shoulder)

Puoliympyrällä saa jo riittävästi leveyttä helmoihin, mutta jos haluaa oikein muhkeat poimut niin silloin kannattaa viitta tehdä täyskellosta eli kokonaisesta ympyrästä. Jos viitasta tulee kovin pitkä, saatat kankaiden leveyden vuoksi joutua laittamaan viittaan sauman ainakin keskelle taakse, mutta myös mahdollisesti molemmille olille. Kun piirrät kaavan ensin kaavapaperille on sitä helppo leikellä pienempiin osiin sen mukaan paljonko leikkaussaumoja kangas ja kaava edellyttää. Viitasta on helppo tehdä vyöllinen malli tekemällä etu- ja takakappaleisiin vyönaukot vyötärön korkeudelle. Viitta toimii hyvin kauluksettomana, mutta kauluskin on helppo lisätä. Voit kopioida kauluksen vaikka mieleisestäsi peruspuseron tai -takin kaavasta. Tarkista vain että kauluksen pituus on sama kuin viittasi pääntie. Tarvittaessa voit pidentää tai lyhentää kauluksen kaavaa keskitaka-taitteelta. Viittaan on helppo lisätä myös vuori sillä sen voi tehdä samalla kaavalla. Kannattaa kuitenkin tehdä siitä muutaman sentin lyhyempi ettei se vilku päällikankaan alta.

Vyöllä ja napeilla kiinnitettävä viitta. /
Cape with buttons and belt.
Nordstrom

IN ENGLISH
One migrain and three units of nausea for sale. Cheap! Practically for free! Last night and today I have spent in the hands of migrain. I wasnt able to get out of the bed until four pm. And I wasn’t feeling very radiant even then. Because I don’t have anything else to tell about today I will do post I have prepared earlier. Here you are.

One of my readers was asking is it possible to make winter cape with half bell pattern or is it going to be very ugly? I haven’t made cape with that pattern myself, but it should work nicely. Half bell pattern doesn’t make very full hem and creates smaller folds. If you make very short cape circumference might not be long enough. So the model you are looking for will affect on the shape of the pattern. You might want to measure circumference of the hem before you cut the fabric to make sure it is wide enough. However if length is below your elbow there should be enough width.

Erilaisia viittamalleja 40-luvulta /
Cape models from 40’s
Vintage sewing

It also depends on the fabric what kind of pattern is best to use. Thick material usually requires better shaped pattern than thin and flowing material. On narrow cape thick material looks even more thicker and stiff. So also the length affects on the pattern. On very short cape extremely full creases can look funny. They look best on full length cape. But these are mainly matter of your individual taste. Someone might like more of stiff look and someone else more flowing and full look. With the basic pattern you get little bit more folds on the hem than with half bell pattern. If you are using stiff and thick material you might want to shape shoulder on the pattern to make it set better on you.

With the half bell pattern you get enough fullness to the hem, but if you require lots of folds you might want to use full bell pattern. If you are making long cape you propably have to put seam somewhere on the cape (center back and maybe also both sides) due to fabric width. When you draw pattern first to paper it is easy to cut it in smaller sections according how many seams patter and fabric requires. It is also easy to add belt on it by putting holes in front and back on the hight of your waist. Cape works fine without collar, but it is easy to add. You can use collar pattern from blouse or coat pattern of your likings. Just check that it is same length than neckline on your cape. If needed, you can adjust length from the center back of the collar. It is also easy to add lining to your cape because you can use same patter for that. Just make sure it is couple cm shorter so it doesn’t show under main material.

4 Comments

  1. Iina says:

    Hei! Tämä on jo vanha postaus, mutta toivottavasti ei haittaa. Haluaisin kysyä millä kaavalla kannattaisi lähteä tälläistä viittaa tekemään: http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/c0.0.403.403/p403x403/155402_438593896195162_1166947497_n.png
    http://images6.fanpop.com/image/photos/32600000/-Jack-jack-frost-rise-of-the-guardians-32653277-700-800.jpg

    Olisiko myös jotain ehdotusta siitä, mitä kangasta kannattaisi käyttää? (:
    Iloista joulua!

    1. Rhia says:

      Iina – Tottakai myös vanhempiin postauksiin saa kommentoida :D Tuo linkkaamasi viitta voisi valmistua vaikkapa esimerkkini perusviitan kaavalla. Itse en noihin pienoiskaavoihin laittanut mitään mittoja tai muita tarkempia ohjeita koska kaavat ovat verrattain yksinkertaisia, mutta jos kaavanpiirustus ei suju niin luulisin että vastaavia perusviitan kaavoja löytyy käsityölehdistä. Linkkaamassasi viitassa on kaksi viittaa päällekkäin, lyhyt ja pitkä. Samalla kaavalla voi leikata molemmat kerrokset. Pituuseron voi itse määrittää esim niin että tekee alemman kerroksen valmiskaavan pituisena ja lyhentää päällikerroksesta vaikkapa puolet pois pituudesta. Kannattaa toki hieman mitata mitkä voisivat olla sopivat pituudet niin että päällikerros ei näytä liian lyhyeltä. Sopusuhtaisimmalta näyttää jos päällikerros ulottuu olkapäiden yli, esim puoliväliin olkavartta. Sitten vain ommellaan viitat yhteen pääntieltä.

      Kankaana voi käyttää mitä tahansa hieman paksumpaa kangasta. Kauneimmalta näyttävät laskeutuvat kankaat kuten pehmeät villakankaat tai sametti. Jäykähköt kankaat kuten huopa tai paksu farkku tekevät lyhyestä viitasta aika tököttävän näköisen. Kangaskaupassa voi ihan vaikka kokeilla kankaan laskeutuvuutta asettamalla sitä olkapäälle ja katsomalla muodostuuko kankaaseen kauniita poimuja kuten toisessa kuvassa missä poika kuvattu takaa.
      Piirroskuvien huono puoli on siinä että todellisuudessa ei välttämättä löydy sellaista materiaalia kuin miltä piirroshahmon päällä oleva asu näyttää. Mutta tässä ei varmaankaan sellaista ongelmaa pääse muodostumaan. Toivottavasti näistä ohjeista oli apua. Iloista joulua sinullekin!

  2. Iina says:

    Kiitos paljon vinkeistä, niistä oli apua! Itselläni ei nuo kaavat ole koskaan ollut se vahvin puoli, joten oli kiva saada vähän varmistusta ammattilaiselta.

    1. Rhia says:

      Iina – Eipä kestä :D Lisään vielä edelliseen liittyen: jos piirtelet itse kaavaa niin viitassa tärkeimmät kohdat ovat pääntie, olkalinjan muoto sekä helman ympäryys. Eli olalla kannattaa tarkistaa että pääntiellä olan kohta ei ole liian jyrkkä vaan asettuu olkapään muotoisesti, kuten vaikkapa puseron tai jakun kaavassa ja että pääntie on tarpeeksi suuri jotta kaula ei kuristu valmiissa vaatteessa. Samoin kannattaa tarkistaa helman ympäryys. Mitä leveämpi helma, sitä enemmän poimuja. Jos helma on kovin kapea ei poimuja juurikaan muodostu. Ja jos haluaa että takana on enemmän poimuja kuin edessä voi takakappaleena käyttää kokonaista puoliympyrää ja etukappaleina viitan peruskaavaa. Silloin pitää vaan hieman muotoilla puoliympyrän sivuja kaarevaksi olan kohdalla jotta ne asettuvat paremmin.

Comments are closed.