23/12-19 DIY: Kuusenkaramellit / Christmas tree sweeties

Tykkään joka vuosi askarrella jotain perinteisiä (tai modernejakin) joulukoristeita. Löysin ihan sattumalta kirppikseltä paketin hopeakreppipaperia, joten oli aivan pakko pistää kuusenkaramellit tulille. En ihan tarkkaan tiedä joulukuusenkaramellien alkuhistoriaa, ehkä ne tulivat Saksasta kuten joulukuusikin, mutta alunperin niissä kaiketi oli sisällä oikeita makeisia. Muistan myös lapsuudesta että mummu aina laittoi kuuseen suklaisia, foliopäällysteisiä palloja ja käpyjä jotka sai syödä sitten joulun mentyä, kun kuusi purettiin.

Pula-aikana kuusenkaramelleihin ei ollut laittaa karkkeja sisään, vaan sisus tehtiin puusta tai pahvista. Ympärille kiedottiin silkkipaperia, hopea- tai kultapaperia ja liimattiin lopuksi enkelinkuva tai muu kiiltokuva kylkeen. Kuusenkarkkeja on ollut monen muotoisia ja materiaaleiksi on kelvannut kaikki kotoa löytyvä, kakkupapereista sanomalehtiin. Varakkaammilla oli sitten varaa ostella hienoja kulta- ja hopeapapereita. Tämä suorakaiteen muotoinen malli on todella helppo ja nopea valmistaa. Neljän kuusenkarkin tekemiseen meni minulta noin 20 minuuttia.

I love to make every year some traditional (or new style) Christmas decorations. By a coincidence I found some silver crepe paper from flea market, so I just had to have my take on Christmas tree sweeties this year. You might have another name for these, but here in Finland we literally call them “joulukuusenkaramellit”, Christmas tree sweeties. I am not sure where the origin of these particular Christmas decorations is, perhaps in Germany where the Christmas tree is originally from. However if I’m correct, at one point there used to be real sweeties inside. I also remember from my own childhood that Granny used to put foil-covered chocolate balls and cones on her tree. Us kids were allowed to eat them when Christmas was over and decorations were taken down.

During rashioning, there was no sweeties to put inside of these. So insides were made of wood or cardboard blocks. Those were wrapped inside silk paper, silver or gold paper and finally picture of angel was glued ontop. There has been various shapes and materials, depending what people could find from home, anything from cake papers to newspapers. Wealthier people could afford to buy gold and silver papers. This rectangular shape is easy and fast to make. It took me about 20 minutes to make four of them.

Tarvikkeet: aaltopahvia, silkkipaperia, metallipaperia tai foliota,
kiiltokuvia, teippiä tai liimaa, lankaa /
Materials: thick cardboard, silk paper, metal paper or foil,

pretty pictures, tape or glue, threads
1. Leikkaa paksusta pahvista suorakaiteita, leikkaa silkkipaperista
suorakaiteita jotka ovat reilusti isompia kuin pahvit. Rullaa pahvit
pareittain yhden silkkipaperin sisään, käytä apuna teippiä tai liimaa.
1. Cut rectangular pieces from thick cardboard, cut larger pieces from silk paper.
Roll two cardboard pieces inside one silk paper piece, use tape or glue to keep in place.
2. Leikkaa metallipaperista pala joka on hiukan pidempi kuin pahvi
ja ylettyy käärön ympäri niin että reunat menevät hiukan päällekkäin.
Kääri metallipaperi käärön ympäri ja liimaa paikoilleen. Paina paperit

lyttyyn pahvin päistä. /
2. Cut rectangular from metal paper, just a tad longer than cardboard and
wide enough that it goes around the silk paper wrap, overlapping the edges.
Wrap around and glue to place. Press flat the ends around cardboard.
3. Käännä sauma taakse ja liimaa etupuolen keskelle kiiltokuva. /
3. Turn the seam towards the back and glue pretty picture in the middle.
4. Leikkaa silkkipaperin päihin hapsuja. Vaihtoehtoisesti voit tehdä tämän
jo ennen metallipaperin liimaamista. /
4. Cut fringes on the silk paper ends. Optionally you can do this
even before gluing the metal paper.
5. Tee lopuksi paksulla neulalla reiät metallipaperin yläkulmiin ja
solmi niihin ripustuslanka. /
5. Finally make holes with thick needle ontop of the metal paper
and tie thread loop on them for hanging.
Näistä tuli melko isoja koska kiiltokuvatkin olivat melko suuria. Voit säätää
kokoa oman maun ja kiiltokuvien mukaan. /
These turned out pretty big. You can adjust the size to your
own liking and pictures sizes.

2 Comments

  1. Metsäntyttö says:

    Tosiaan, lapsenahan oli jotain tuontapapaisia litteitä kuusenkarkkeja: Niitä ei enää yleensä edes muista. Olisipa hauskaa, jos edes yksi ollisi jäänyt tallelle. Nuo olisivatkin olleet ihan hauska askartelukohde.

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Harvoin näitä on säilynyt, ovat melko herkkiä rikkoutumaan nuo silkkipaperit ja foliot niin ovat varmasti suurimmaksi osaksi päätyneet roskikseen. Ja tietysti jos sisällä olleet makeiset on syöty niin kääreet on heitetty pois. Ensi vuonna on on uusi tilaisuus askarrella näitä ja muita joulukoristeita!

Comments are closed.