7/12-19 Vintage-aarre: 30-luvun juhlapuku / Vintage treasure: 30’s gown

Minusta on kuin onkin huomaamatta tullut vintage- ja antiikkivaatteiden keräilijä vaikka jossakin vaiheessa lupasin itselleni, että hankin ihan vain semmoisia vaatteita joita voin itse käyttää. Se lupaus näemmä lensi ovesta ulos aikoja sitten.

Saanko esitellä 30-luvun kevyen, ehkä kesäisen, juhlapuvun, jonka minulle lahjoitti äitini tuttava. Mutta mistä tietää että vaate on 30-luvulta? Tämän vaatteen kohdalla se on suorastaan naurettavan helppoa. 30-luvulla erityisen suosittuja olivat salmiakkikuviota muistuttavat leikkaukset vaatteissa, etenkin lantion kohdalla. Usein helmaan saatettiin tehdä salmiakin muotoisia inserttejä eri kankaista. Vino langansuunta on näille leikkauksille tyypillistä, sillä se antaa lantiosta myötäilevälle vaatteelle joustoa. Myös kiinteät keeppimäiset hiharatkaisut olivat 30-luvulla suosittuja, etenkin juhlavammissa vaatteissa. Kapea, vartaloa myötäilevä siluettikin kertoo 30-luvun estetiikasta.

Miten sitten voi tietää ettei vaate ole vanhan mallin mukaan tehty uudempi asuste? Siihen on monta tietä. Pitää katsoa vaatteen yksityiskohtia ja kokonaisuutta. Modernit etiketit ovat nopein konsti tunnistaa moderni tuotanto. Jos vaatteessa on saumuriompeleita, se on luultavasti uudempaa tuotantoa. Jos se on kauttaaltaan hirvittävän, suorastaan hämmästyttävän, hyväkuntoinen, se saattaa olla uudempaa tuotantoa. Tekstiileillä on tapana haurastua, etenkin jos vaate on ollut kovin pitkään pesemättä. Kainaloit yleensä alkavat hajota ensimmäisenä.

Tutki ompelurakenteita, mitä pienempää tikutusta ompeleet ovat, sitä vanhempi vaate todennäköisesti on. Vanhat ompelukoneet tekivät todella tiheää tikkiä sillä niissä ei ollut tikin pituuden säätöä. Tai onko vaate peräti kokonaan käsin ommeltu? Käsinompeleet erottaa koneompeleista helposti, kerron myöhemmin tulevassa postauksessa miten. Myös saumojen rakenne kertoo vaatteen iästä, huolittelemattomat tai ilman saumuria huolitellut, isot saumanvarat viittaavat usein 40-50-luvuille, joskus myös 60-luvulle. Tosin tämä riippuu hiukan vaatteestakin. Jos osa saumoista on ommeltu kate- tai pussisaumoina niin että vaatteen sisällä näkyy vain siisti kapea päärmeen tapainen, kyse on usein vanhemmasta, ennen 40- tai 50-lukua vaatteesta. Tähänkin tosin löytyy poikkeuksia. Katso lisäksi vaatteen yksityiskohtia ja koristeluja. Moderneihin vaatteisiin enää harvemmin jaksetaan tehdä hienonhienoja yksityiskohtia kuten aplikointia, pitsiupotuksia, käsinkirjailuja tai monimutkaisia leikkauksia.

Looks like I have secretly turned into vintage- and antique collector, even though I once promised myself to only buy garments that I can use myself. Apparently that promise went out if the window long time ago.

May I present to you this light 30’s party dress, perhaps meant for Summer, which was given to me by my mum’s friend. But how to know if this garment is from 30’s? In this particular case it’s very easy, almost ridiculously easy. Diamond shaped cuts were very popular in the 30’s, especially on the hip area. Often diamond shaped inserts from other material were added to the hem. Bias cut is very typical to diamond cut too, it gives figure-hugging garment more stretch. Also sewn-on cape-like sleeves were popular in 1930’s, especially on party dresses. Narrow, figure-hugging silhouette also gives hints of 30’s aesthetics.

What about reproduction then? How to make sure garment is not one of them? There is many ways to do that. You have to investigate the details, but also look at the garment as a whole. Modern labels are the fastest way to spot modern garment. If garment has overlock-seams, then it’s probably newer production. If garment is in awfully good, almost surprisingly good, condition, then it might be reproduction. Fabrics tend to deteriorate in time, especially if it’s been unwashed for long time. Underarms usually start the disintegrating process.

Check all the seams, the smaller the stitches, the older the garment most likely is. Old sewing machines made horribly tiny stitches and they didn’t have adjustment for the length. Or is the garment completely hand handsewn? It is easy to tell handstitching from machine-made seam, in one of the future posts I will tell you how. Also the style of the seams will give hints of the age. If seam allowances are raw, handsewn or bound with other methods than overlock-seam, garment is older, quite often most likely 40’s-50’s, sometimes 60’s. Allthough this also depends on the garment. If seams are double seams or french seams, then garment most likely is older, often pre 40’s or 50’s. However this also has exceptions. Now check the details and decor. For modern garments they don’t really bother making detailed applique, lace inserts, handembroidery or complicated cuts.

Kitinvärinen juhlapuku on todellinen kaunotar strassisolkineen ja pitsi insertteineen. /
Putty-coloured party dress with rhinestone buckle and lace inserts is a true beauty.
Salmiakin muotoiset leikkaukset paljastavat aikakauden. /
Diamond shaped cuts reveal the era.
Upeita pitsi-inserttejä hihoissa. Ne on usein ommeltu siksakilla myös vanhemmissa vaatteissa. /
Fabulous lace inserts on sleeves. Those are often sewn with zigzag also on older garments.
Kainaloissa on pahat repeämät ilmeisistä syistä. Vaate on luultavasti ollut pesemättä vuosikymmeniä.
Hiki haurastuttaa kaikkia kankaita mutta etenkin ohuet juhlakankaat vaurioituvat helposti. /
Underarms have bad tores of obvious reasons. This garment has probably been unwashed
for decades. Sweat damages all materials, but especially delicate party fabrics are damaged easily.
Vaate on mallinukelleni iso ja minulle itselleni pieni, mutta kuvitelkaa miten upealta
tämä on näyttänyt hopeisten juhlasandaalien, näyttävien korujen ja 30-luvun
kiharakampauksen kanssa! /
This dress is too large for my dummy and too small for me. But just imagine how fabulous
it has looked with silver sandals, glittering jewelry and 30’s curly hairdo!
Hauskat viittamaiset hihat kiinnittyvät pääntielle ja miehustan etuosaan. Puku on vuoritettu
miehustasta alaspäin. Takana vuorin sauma näkyy hihojen välistä. /
Fun cape-like sleeves are attached to neckline and on the bodice in front. Dress is
lined from bust downwards. You can see the lining seam at the back, between sleeves.

8 Comments Add yours

 1. Metsäntyttö says:

  Todella kaunis puku! Onko tuo puku ompelijan tekemä vai tehdastekoinen? Se on tavallaan sääli, että nykyään vaatteet on paljon yksinkertaisempia. Minulla on vanha kirja, jossa on piirrettyjä pukumalleja menneiltä vuosikymmeniltä ja niissä on kyllä mitä mielikuvituksellisempia leikkauksia ja yksityiskohtia.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Yleensä Suomesta löytyvät näin vanhat vaatteet ovat ompelijan tai ompelimon tekemiä. Suomessa ei vielä 30-luvulla oikeastaan ollut juurikaan valmisvaateteollisuutta. Alusvaatteita ja urheiluasuja, kuten uimapukuja, valmistettiin tehdastekoisesti, mutta ei juuri muuta. Puvussa ei ole mitään etikettejä, ne yleensä on merkki tehdasvalmisteiduusesta. Pidän tätä ompelijan tekemänä.
   Siinä onkin yksi syy miksi pidän kovasti vintagevaatteista, niissä on todella upeita leikkauksia jotka korostavat vartalon muotoja sekä huikeita yksityiskohtia joista moderni muoti voi vain haaveilla.

 2. Aivan uskomattoman ihana puku! Kiva, että on tällainen tallessa.

  1. Rhia says:

   Teresa – Niin minustakin. Vaikka puku ei olekaan ihan käyttäkuntoinen enää on silti hienoa tutkia sitä. Ja kukaties ehkä joskus kopioida malli ja tehdä samanlainen.

 3. Hehkuvainen says:

  Onpa kaunis! Ei uskoisi että on vuoritettu, on niin läpikuultavan oloinen.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Todella kaunis on! Vuori on jännän värinen, ihan hiukan tummempi kuin tuo päällikangas, siksi ei ehkä niin selvästi erotukaan että siellä on alla vuori.

 4. Janey says:

  This is dreamy! I love all of the details on it!

  xoxo
  -Janey

  1. Rhia says:

   Janey – Isn’t it! Too bad it’s not in wearing condition. Perhaps one day I can replicate it.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.