DIY: Kestohedelmäpussit / DIY: fabric vegetable bags

Zero Waste-teema jatkuu. Päätin vähentää kaupasta roudattavien muovipussien määrää. Ompelin ohuesta verhovoileesta helppoja kestohedelmäpusseja irtotavarana ostettavien hedelmien ja vihannesten kuljettamiseen. Materiaaliksi kannattaa valita vaaleaa läpikuultavaa, kevyttä, mutta samalla melko tukevaa kangasta. Pussukkaan ei muutenkaan kannata uhrata mitään painavia koristuksia ettei tule maksaneeksi hedelmistä ylihintaa painavan pussikan takia, jos punnitsee ostokset pussukassa. Vihannekset voi toki punnita ilman pussia ja pussittaa vasta sitten.

Voileepala oli vanha brodeerattu verhokappa jonka löysin yhdellä eurolla hyväntekeväisyyskirppikseltä. Se riitti neljään, suurinpiirtein muovisen hedelmäpussin kokoiseen pussukkaan. Voilee on erittäin sileäpintaista ja liukasta materiaalia joten hintalapputarrat eivät oikein pysy siinä kiinni. Siksi ompelin pussukan alareunaan varastosta löytyneestä satiinitilkusta paikan hintalapun kiinnittämistä varten. Pussukan suuhun ompelin nauhakujan. Nauha on ohutta ja pehmeää puuvillasekoite-nauhaa joka luistaa kujassa hyvin, mutta solmu ei kuitenkaan aukea itsekseen. Se on helppo kiristää pussukan molemmilta reunoilta ja solmia pussin suu kiinni. Voilee on helposti purkautuvaa kangasta joten pelkän saumuriompeleen sijaan tein pussukkaan tukevammat pussisaumat.

Voileeverhosta jäi pieniä tilkkuja ja brodeerauskuvioita. Mitähän niistä keksisi?

Zero Waste theme continues. I decided to reduce the amount of plastic bags we haul from shops. So I made these sheer fabric bags for buying bulk vegetables and fruit. Material should be sheer and very lightweight, but also relatively strong fabric. It’s not worth to decorate it much, or use heavy fabrics, because then you end up paying extra on your veggies. Of course you can also weigh the veggies first and then put them in the bag.

I found this old embroidered voilé curtain for one euro, from a charity shop. It was big enough to make four bags, size about the same than plastic veggie bags here in Finland. Voilé is very smooth and slippery material, so price tags don’t really stick to it very well. That’s why I also made these little batches of satin for price tags. Bag closes with drawstring, which can be tied for sturdy closure. String is thin cottonmix ribbon, which is easy to tighten and knot, but also holds the knot quite well. Voilé ravels easily on the raw edge, so instead of just overlocking the seams, I used french seam to make it sturdier.

Now I have little left overs from the curtain embroidery. What should I make of those?

 1. Leikkaa voileesta pala jonka korkeus on noin 35 cm ja leveys noin 50 cm. /
 2. Taita kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain ja ompele kapeampi reuna suoralla ompeleella noin 0,5 sentin päästä reunasta.
 3. Käännä pussi oikeat puolet vastakkain ja ompele kapea reuna uudelleen noin 0,7 cm etäisyydeltä reunasta, näin aiempi saumanvara jää kokonaan ompeleen sisään.
 4. Leikkaa toisesta kankaasta tilkku harkkosaksilla ja ompele se pussin pohjasauman lähelle. Kankaan täytyy olla pinnaltaan sellaista johon tarrat tarttuvat hyvin, lakanakangas tai muu pinnaltaan pehmeä tai “karvainen” kangas ei käy, sillä niistä tarra irtoaa helposti kuten liukkaasta voileestakin. Itse käytin morsiussatiinin tilkkua. Myös vahakangas tai vinyyli käy. Tämän voi tehdä myös ennen pohjasauman ompelua. Huomioi ommellessa että tilkku tulee pussukan oikealle puolelle.
 5. Varmista että pussukka on nurjat puolet vastakkain. Ompele sivusauma 0,5 cm päästä reunasta kuten kohdassa 2.
 6. Käännä oikeat puolet vastakkain ja ompele toinen tikkaus noin 0,7 cm päähän reunasta, jolloin edellisen ompeleen saumanvarat jäävät kokonaan ompeleen sisään. Kulmassa edellinen pohjan pussisauma kääntyy tämän ompeleen alle.
 7. Taita pussukan suulle nauhakuja (taita reuna kahdesti) ja varmista että se on riittävän leveä nauhan pujottamista varten. Ompele kiinnittävä tikkaus päärmeen reunaan, mutta jätä vastakkaisille puolille pussukkaa aukot ompeleeseen.
 8. Pujota kiristysnauha jommasta kummasta aukosta sisään ja koko reunan ympäri. Solmi nauhanpäät yhteen. Pussi solmitaan umpeen kiristämällä nyöriä kummastakin aukosta ja sitten solmimalla lenkit yhteen.
 1. Cut a square piece fromt the voilé, size approximately 35 cm high and 50 cm wide.
 2. Fold in half so that 35 cm is the height of the folded edge. Right sides are now outside, reverse side toward eachother. Sew botton seam, about 0,5 cm from the raw edge.
 3. Turn the bag inside out, now right sides are towards each other. Sew about 0,7 cm from the sewn edge. The previous seam allowance should now be completely inside the seam.
 4. Cut a small square from another material. Sew that close to the bottom seam, make sure it is on the right side of the bag. Fabric must be something that stickers stick well, like satin, vinyl or similar. Furry or very soft materials don’t hold the sticker well. You can also do this before sewing the bottom seam.
 5. Make sure that bag is right sides outwards. Sew sideseam about 0,5 cm from the raw edge, just like on section 2.
 6. Turn inside out so that right sides are towards each other and make second stitch line about 0,7 cm from the edge. Previous seam allowance must be completely inside the seam. In the corner the bottom seam will bend under the stitching.
 7. Fold the edge of the bag twice, to create channel for drawstring. Make sure it’s wide enough for the string. Stitch it in place, but leave two openings on the opposite sides of the bag.
 8. Use safetypin to pull the string through the channel and tie the ends together. You tie the bag by pulling the string out of both channel opening and tie the loops together in the middle.
Valmiita hedelmäpusseja / Finished veggie bags
Mitähän näistä reikäisistä brodyyripaloista tekisi? /
What should I do with these scraps?

4 Comments

 1. Metsäntyttö says:

  Kätevät pussit. Ja kauniita paloja jäi vielä ylikin hommasta:) Keksit vamaan jotain kivaa niitä vielä. Äkkiseltään tuli mieleen joku nätti kaulus…

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Tuli kyllä tosi kätevät. Käytössä myös huomasin että banaanikärpäset eivät pääse näihin tiukasti solmittuihin pusseihin sisälle ollenkaan, toisin kuin muovipusseihin aina tuntuu pääsevän. Pitää miettiä mitä noista paloista tulisi. Kaulus olisi hauska mutta en tiedä onko sille itellä käyttöä.

 2. Metsäntyttö says:

  Niin, tottahan se on, ettei niitä kauluksia juuri tule käytettyä.

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Tekisi mieli käyttää enemmän, mutta harvoin nuo irtokaulukset tulee kaivettua esiin. Pitänee ehkä kunnostautua siinäkin.

Comments are closed.