Neula päässä

Nyt näytänkin teille harvinaisempaa herkkua (ja tässä kohtaa alastonkuvia odottavat pervot voivat suosilla siirtyä jonnekin muualle). Hattuneula on ajan myötä jäänyt tarpeettomaksi kapistukseksi. Toki se oli myöskin hatun koristeena mutta alunperin sillä oli ihan funktiokin. Hattuneulan tarkoitus oli kiinnittää hattu kampaukseen ettei se tuulisella säällä lentäisi päästä. Hattuneula ei pysy lyhyissä hiuksissa vaan se on painettava nutturan sisään. Kun naisten hiukset alkoivat muodin myötä lyhentyä eivätkä nutturat enää olleet suosittuja, hattuneula lyheni ja muuttui pelkäksi koristeeksi. Lopulta sen käyttö loppui kokonaan. Silloin tällöin hattuneuloja kuitenkin bongailee kirpputoreilta, monesti aika huonokuntoisina. Oma kokoelmani käsittää kolme neulaa, vaaleanvihreän lasisen (vasen reuna), helmi-strassikoristeisen (oikea reuna) ja persikansävyisen kukanmuotoisen (keskellä). Kuvan loput hattuneulat lähtevät sunnuntaina TampereVintageen myyntiin.

IN ENGLISH
Now I’m going to show you something rare (and now pervs who are waiting for nudity can move to somewhere else). Hat pin has become useless during the time. Yes, it was also decorative item, but it’s original function was to keep hat in place. Hat pin doesn’t stick in short hair but it needs to go through thick layer of long hair. When women’s hair started to get shorter by fashion hat pin became shorter and turned into only decorative piece. Finally it vanished completely. Occasionally you can find them in thift shops and car boot sales, quite often in bad shape. My collection consists three pins, one with celadon green glass (far left), one with wax beads and rhinestones (far right) and one shaped like a flower in peach colour (in the middle). Rest of the pins in the photo will be available in TampereVintage on sunday.

8 Comments

 1. Elina says:

  Mulla on usein nuttura, mutta tuntuu hieman pelottavalta ajatukselta, että siihen työntäisi neulan. :/ Omistan myös pari hattuneulaa, mutten ole keksinyt niille mitään järkevää käyttöä paitsi kampauspöydän koristuksena toimiminen.

  1. Rhia says:

   Elina – voihan se olla vähän arveluttavaa :) mutta neulan ei olekaan tarkoitus sojottaa kohti päänahkaa vaan mennä hiuskerrosten läpi sivuttain niin että kärki jää osoittamaan poispäin päänahasta. Mulla hattuneula on ihan vaan hatun koristeena, ei se mene läpi muusta kuin hatun kankaasta.

 2. Billie says:

  Mulla on kans jokunen ollu, ja olen pari tehnytkin tänä kesänä. Mä oon käyttäny niitä ns. huivineuloina! Isompi shaali ei pysy pyhällä hengellä kiinni kumminkaan! :D

 3. Billie says:

  Hyvä toi sun linkki muuten! :D

 4. Riite says:

  Onpa kauniita! Varsinkin vihreä ja punainen.

  1. Rhia says:

   Billie – saanko olla utelias että mistä oot hankkinu materiaalia hattuneulaa varten? Lähinnä siis että mistä oot värkänny sen piikin? Ja onko sulla toisessa päässä joku tuppi ettei pää pistä vai miten oot sen rakentanu?
   Ja se linkki on ihan ehdoton suosikki, legendaarinen ;) Arvaas montako pervoa on jo sitä klikannu =P

   Riite – ne on kauniita, etenkin jos löytää noita vähän vanhempia kuten tuo punainen (arviolta 50-luvulta). Ja se punainen todellakin on sunnuntaina TampereVintagessa myynnissä (vinkvink ;) )

 5. Anniina says:

  Tosi nättejä, mun täytyis varmaan alkaa metsästää hattuneuloja..

  1. Rhia says:

   Anniina – harvoin niitä tulee vastaan, mutta kyllä niiden suhteen kannattaa pitää silmät auki, siihen sun punaiseen baskeriin sopisi hyvin joku helmin koristeltu ;)

Comments are closed.