13.12.18: Englantilainen joulukakku / English Christmas cake

Liittyen Ett Hem-museon elävöityspäivään, isäntä leipoi kakun. Eikä ihan mitä tahansa kakkua vaan perinteisen englantilaisen joulukakun. Oikeaoppisesti kakun tekemiseen menee noin kaksi kuukautta koska sitä valellaan brandyllä puolitoista kuukautta. Tämän jälkeen kakku kuorrutetaan ja koristellaan. Meillä meni aika hiukan tiukille joten tätä ei ole valeltu ihan niin pitkään, mutta eikös näytäkin aika hienolta.

Reseptinä isäntä käytti The Spruce Eats-sivuston kakkureseptiä, mutta tässä ohessa raaka-aineet käännettynä suomalaisille mitoille ja ohjeet lyhyesti suomeksi. Yksityiskohtaisemman ohjeen löydät edellä mainitusta linkistä.

Englantilainen joulukakku
284 gr pehmennyttä voita
284 gr fariinisokeria
1/2 sitruunan kuori raastettuna
6 isoa kananmunaa kevyesti vatkattuna
510 g korintteja
284 gr vehnäjauhoja
1 tl maustesekoitusta (mixed spices, perinteinen englantilainen maustesekoitus jossa on kanelia, muskottipähkinää ja maustepippuria, lisänä voi olla myös mausteneilikkaa, inkivääriä. kuminaa ja korianterinsiemeniä)
1 tl jauhettua kanelia
1 tl muskottipähkinää
hyppysellinen suolaa
228 gr sultanoita
228 gr rusinoita
114 gr kandeerattua appelsiininkuorta
170 gr sokeroituja kirsikoita
3 rl brandya

Vuoraa 22 cm kakkuvuoka leivinpaperilla. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi, lisää sitruunankuori. Lisää taikinaan esivatkatut munat. Vatkaa huolella jokaisen munan jälkeen. Älä kiirehdi ettei taikina juoksetu. Jos kuitenkin juoksettuu niin lisää ruokalusikallinen jauhoja, sen pitäisi auttaa, mutta vaikka ei auttaisikaan niin kakusta tulee silti syötävää. Yhdistä jauhot, mausteet, suola ja kuivatut hedelmät. Sekoita hyvin. Lisää varovasti kääntelemällä voi-sokeri-kananmunavaahtoon puolet jauho-hedelmäseoksesta. Kun ne ovat sekaisin, lisää loput jauho-hedelmäseoksesta. Lisää viimeisenä brandy.
Lusikoi taikina vuokaan ja varmista että ilmakuplia ei jää. Tasoita pinta ja paina keskelle pieni kuoppa, se kohoaa takaisin uunissa. Lämmitä uuni 150 asteeseen ja paista keskitasolla 4,5 tuntia. Jos kakku ruskistuu liian nopeasti peitä vuoka kaksinkertaisella kerroksella leivinpaperia 2,5 tunnin paiston jälkeen. Vältä avaamasta uunia paiston aikana ettei kakku läsähdä.

Kun kakku on paistunut ja jäähtynyt sen pinta tökitään rikki grillivartaalla, haarukalla tai muulla terävällä ja valellaan 2-3 ruokalusikallisella brandya. Valelua jatketaan joka toinen viikko. Kakku tulisi säilyttää ilmatiiviissä metallirasiassa, mutta meillä ei ollut sellaista. Noin viikko-kaksi ennen joulua kakku päällystetään. Pieni määrä aprikoosihilloa kuumennetaan kasarissa ja sivellään pullasudilla kakun pintaan. Tämän jälkeen marsipaanipötkö kaulitaan ohueksi levyksi ja levyllä peitetään koko kakku, pohjaa lukuunottamatta. Kun marsipaani on asettunut päivän-pari, tehdään tomusokerikuorrute. Lopuksi kakku koristellaan. Perinteiset koristeet ovat olleet ilmeisesti kipsiä mutta nykyään voi käyttää mitä vain, esim marsipaanihahmoja. Meillä ei ollut perinteisiä englantilaisia koristeita käytössä joten koristelin kakun joulukoristeilla ja askartelumateriaaleilla jota nyt sattui löytymään kotoa. Lasikoristeet eivät luultavasti ole elintarvikelaatua joten kannattaa ehkä jättää kuorrutteesta tuo kohta syömättä.

Sokerikuorrute
4 munanvalkuaista
1 paketti tomusokeria
1/2 sitruunan mehu
Munanvalkuaiset vatkaat ja jonkun ajan päästä lisätään vähitellen tomusokeri ja sen jälkeen sitruunamehu. Jatketaan vatkausta kunnes vaahto on kiinteähköä ja tekee huippuja. Levitetään kuorrute taikinakaapimen tai kuorrutusveitsen avulla kakun päälle ja annetaan kovettua noin viikon, mutta vähintään pari päivää. Koristele haluamallasi tavalla. Koristeet joissa ei ole piikkiä voidaan kiinnittää tuoreella sokerikuorrutteella.

Relating to the Museum Ett Hem living history drama tours, hubby baked a cake. Not any cake, but traditional English Christmas cake. Correctly made classic Christmas cake takes about two months to make because it’s fed with brandy for about 6 weeks or so. After this, about two weeks before Christmas it is covered with icing. And finally it’s decorated when the icing is hardened. We ran out of time so we didn’t feed it that long, but doesn’t it look fancy!

Hubby used recipe from The Spruce Eats- page.  When the cake is baked and cooled down, the surface of the cake is pricked with skewer or fork or similar and 2-3 tablespoons of brandy is poured over. Repeat this every two weeks. Cake should be kept in an airtight cake tin, but we didn’t have one. About two weeks before Christmas is time for the icing. Small amount of apricot jam is heated in a pan, then it’s spread over the cake with baking brush. Marzipan is rolled thin and whole cake is covered with layer of it. When marzipan has been allowed to set for day or two, the whole thing is covered with icing. We didn’t have traditional English decorations available so I used something that I had at home, Christmas tree decorations made of glass and handcraft materials. I don’t think those baubles are foodgrade glass so perhaps it’s wiser not to eat that part of the icing.

Icing recipe is very simple
4 egg whites
500 grams of icing sugar
juice of 1/2 lemon
Whip egg whites a while and then add icing sugar while whisking. Add also lemon juice. Keep whisking untill icing is creating peaks and stays solid. Spead the icing ontop the the cake and smooth out with icing knife or similar. Allow to harden about a week, but atleast couple days. Decorate as you please. Decorations without spikes can be attached with fresh icing.