11.12.18 Linkkivinkit / Link round up

on

Linkkivinkkejä ei ollakaan nähty aikoihin. Pistetäänpä siis tästä yksi kimara tulemaan. Pahoittelen myöhäistä julkaisuaikaa. Elämä tapahtui.

There hasn’t been link round ups for awhile. So let’s make it happen. I apologize the late update. Life happened.

Jimmy Nelson
Tämä uskomaton kaveri on valokuvaaja, joka tallentaa katoavaa kulttuuria. Hän kiertää ympäri maailmaa ja valokuvaa pieniä häviämässä olevia heimoja. Mongoliasta Argentiinaan, Namibiasta Intiaan ja kaikkea siltä väliltä. Kymmenittäin etnisiä yhteisöjä, jotka elävät edelleen samoin kuin satoja vuosia sitten, vaalien perinteitä ja omaa ainutlaatuista kulttuuriaan. Nelsonin kuvat ovat kiertäneet ympäri maailmaa näyttelyissä ja ne on julkaistu kirjoiksi. Suosittelen etenkin katsomaan tämän lyhyen videon (englanniksi) jossa hän kertoo kuvausretkistään.
This unbelieavable fellow is a photographer, who is documenting vanishing culture. He travels around the world and photographs small tribes. From Mongolia to Argentina, Namibia to India and everything between. Dozens and dozens of ethnic communities, which are still living the way they did hundreds of years ago, cherishing their traditions and unique culture. Nelson’s photographs have toured the World in exhibitions and they have been published as books. I recommend also this video where he is telling about his travels. 

Ompelua avaruudessa / Sewing in space
Painovoimaa tarvitaan moneen asiaan. Astronautti Karen Nyberg kokeili ompelua kansainvälisellä avaruusasemalla ja totesi että se on hankalaa ilman painovoimaa. Videolla Karen kertoo miksi.
Gravity is required for so many things. Astronaut Karen Nyberg tried sewing on International Spacestation and found out it is tricky without gravity. On this video she tells why. 

Aurinkokuntatilkkutäkki / Solar system quilt
Asialleen omistautunut astronomi ja opettaja Ellen Harding Baker valmisti itse upean aurinkokuntatilkkutäkin opetusvälineeksi. Tilkkutäkki on yli 140 vuotta vanha ja sitä säilytetään Smithsonian museossa, Yhdysvalloissa. Ikävä kyllä se ei ole juuri nyt esillä.
Teacher and astronomer Ellen Harding Baker made beautiful and detailed solar system quilt as teaching aid. It is now over 140 years old and is kept in Smithsonian museum, in United States. Unfortunately it’s not on view at the moment.

Marchesa Luisa, oman aikansa ladygaga / Marchesa Luisa, ladygaga of her time
Lihaviipaleisiin pukeutuva Lady Gaga ei ole suinkaan ollut ensimmäinen oudosti pukeutuva eksentrinen julkimo. Italialainen Marchesa Luisa Casati menetti molemmat vanhempansa melko nuorena jolloin hänestä ja sisarestaan tuli Italian rikkaimmat perijättäret. Luisa kiinnostui okkultismista ja keräili kristallipalloja ja muuta outoa roinaa. Markiisitar hänestä tuli avioituessaan 19-vuotiaana. Hänestä tuli muusa, filantrooppi ja Euroopan tyyli-ikoni. Luisa pukeutui hehkulamppuihin ja suihkulähdettä muistuttaviin asuihin ja käytti eläviä käärmeitä koruinaan. Moinen eksentrisyys johti kuitenkin lopulta vararikkoon.
Lady Gaga, wearing strips of meat hasn’t been the first eccentric wearing weird clothing. Italian Marchesa Luisa Casari lost both of her parents quite young and she and her sister became the wealthiest heiresses in Italy. Luisa got interested in occultism and collected crystal balls and other odd stuff. She became Marchesa when she married only 19 of age. She became muse, philantropist and style icon of whole Europe. She wore outfits made of light bulbs or fountain costumes or living snakes as jewelry. But that kind of extravagant eccentricity caused heavy dept in the end. 

Herttuatar ja kapteenin vaimo / Duchess and sea captain’s wife (only in finnish, sorry)
Tämä on oikeastaan kirjasuositus. Eräänä päivänä kun odottelin isäntää hakemaan minut töistä kävelin kirjastoon. Päädyin siellä lukemaan kirjaa Herttuatar ja kapteenin vaimo. Se kertoo erään kuuluisan purjealuksen, Herzogin Cecilien tarinaa. Aluksen viimeinen kapteeni Sven Eriksson sai aluksen komentoonsa poikkeuksellisen nuorena. Vuosia myöhemmin laivan matkustaja, journalisti Pamela Bourne ja kapteeni rakastuvat. Kirjeisiin ja Pamelan ottamiin valokuviin perustuva kirja kertoo Herzogin Cecilien viimeisestä kapteenista, hänen puolisostaan ja elämästä laivalla. Seikkailunnälkäisille lukijoille.
This actually a book recommendation. One day when I was waiting to be picked up from work, I walked to the library. I ended up reading a book called Duchess and sea captains wife. I don’t think it’s available in english, but it tells a story about famous sail boat Herzogin Cecilie. It was commanded by Finnish Sven Eriksson, who became the captain quite young. Years later, passenger journalist Pamela Bourne and captain fell in love. Book is based on their letters and photos by Pamela. It tells the story of the last captain of Herzogin Cecilie, his wife and life onboard. For adventurous readers.