Lankarullan historia / History of wooden thread spool

on

Ahkera kirppistelijä törmää toisinaan puisiin lankarulliin. Minä muistan ne myös lapsuusajoilta kun kaivelin äidin ja mummun ompelutarvikelaatikoita. Uskoisitteko jos kertoisin että puinen lankarulla on syypää suomalaiseen paperi- ja selluteollisuuteen? No uskokaa pois, sillä tämä tarina on tosi.

Tässä joulun pyhinä kun kulutin aikaa törmäsin Kaponieerin fb-sivulla mielenkiintoiseen linkkiin Ylen uutisissa. Uutinen kertoo siitä miten suomalainen lankarullateollisuus sai alkunsa ja miksi se oli niin merkittävä ponnahduslauta koko maan teollisuudelle. Ketjureaktio josta hyötyi koko maa. Itse tyydyn vain ihailemaan noita puisia lankarullia. Ostan niitä silloin tällöin kun kirppiksillä tulee vastaan. Niissä on usein jäljellä myös lankaa jota mieluusti käytän ompeluun. Värisävyt noissa vanhoissa kun täsmäävät paremmin vintagevaatteisiin kuin uudet langat. Muistan myös että lapsuudessani tyhjistä lankarullista myös askarreltiin kaikenlaista, koska eihän niitä nyt raaskinut roskiinkaan heittää. Nykyisin ei enää puisia lankarullia löydy samanlaisia määriä kuin ennen, mutta nyt niitä saakin ostaa askartelua varten uustuotantona. Outoa!

Buzy thrifter sometimes finds wooden thread spools. I remember those well from my childhood, when I used to investigate mums and granny’s haberdashery boxes. Would you believe that wooden thread spools are the reason for development of Finnish paper and cellulose industry? Believe it, this story is true.

During the Christmas holiday I spent some time browsing the internet and I bumped into a link to a news article on Kaponieeri FB-page. It is only in Finnish but basically it explains that Finland became leading manufacture of wooden spools. We had loads of birch trees, which was the best material for spools. At one point there was 22 factories making just thread spools. Manufacturing them resulted quite a lot of waste so soon they needed to launch cellulose factories to handle the leftover wood. And to figure out what to do with the cellulose, they needed to build paper mills and other factories for cellulose products. Last wooden spool factory closed in the 70’s. By that time the plastic had overrun wood as main material for thread spools. But cellulose and paper mills are left, to continue the continuous chain in the history of Finnish wood.

I love to buy wooden thread spools every now and when. They often still have thread on them too. The colours of those threads match better to vintage clothes than modern ones. I also remember than in my childhood we used to use empty spools for handcrafts. It would have been shame just to throw then away. These days you don’t find them that plenty anymore (unless you pay lots of money on eBay for vintage ones). But hey, you can buy repro spools, made just for crafting. That is weird!

2 Comments

  1. MariaS says:

    Missähän lienee nuo reprot valmistettu :( tuskin Suomessa sentään…

    1. Rhia says:

      MariaS – Tuskin, en kyllä löytänyt tietoa vaikka vähän kaivelin. Tuotteen markkinoija on saksalainen, mutta sitä ei mainita missä rullat on tehty.

Comments are closed.