10/12 Ekoglitteriä / Ecoglitter

Kaikkien burleskiesiintyjien paras kaveri ja paljettien serkku on glitter. Sitä löytyy nykypäivänä lähes tulkoon kaikesta kosmetiikasta. Jos koskaan erehdyt menemään burleskitapahtumaan katsojaksi, et pääse glitteristä koskaan eroon. Tästäkin syystä sitä burleskiherpekseksi kutsutaan. Teatterilaiset kutsuvat sitä teatteriherpekseksi. Pahimmille vihamiehille on mahdollista tilata glitteryllätys: kirjekuori tai paketti glitteriä joka leviää ympäri työhuonetta kun saaja yrittää avata lähetystä. Glitteriä on lähes mahdoton siivota. Se valmistetaan yleensä muovista ja se sähköistyy. Erittäin ohuena ja kevyenä sitä on todella vaikea saada irti iholta tai miltään muiltakaan pinnoilta.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet että mikromuovit ovat yksi suurimpia merien saastuttaja. Mikromuoveilla tarkoitetaan kaikkia muovihiukkasia jotka ovat halkaisijaltaan pienempiä kuin 5 mm. Isommat muovipalat murenevat meressä pienemmiksi hiukkasiksi, mutta iso osa muovisaasteesta on jo valmiiksi pienempiä. Iholta pois pestävä kosmetiikka on yksi laajimmista osa-alueista jossa mikromuoveja käytetään. Edellinen kuvailu saattoi jo pikkuisen vihjata, että glitteristä on muodostunut jokseenkin salakavalasti pahimman luokan saastuttaja. Burleskiesiintyjänä olen glitterin suurkuluttaja. Käytän sitä joko esitysten osana tai meikeissä lähes kaikissa esiintymisissäni. Siksi olen omalta osaltani päättänyt pienentää mikromuovien kuormitusta siirtymällä biohajoavaan glitteriin.

Biohajoava glitter valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista, pääosin käsittääkseni eukalyptuspuusta. Se näyttää kutakuinkin samalle kuin muovista valmistettu glitter ja käyttäjäkokemusten mukaan tuntuu miellyttävämmälle, sillä siinä ei ole muovimaisen teräviä reunoja ja kulmia. Hinta on tietysti hivenen kalliimpi kuin muoviglitterin, mutta oletettavasti hinta tulee alas kun saatavuus paranee. Kansainvälisesti on jopa ollut puhetta että muoviglitter tulisi kieltää. Iso-Britanniassa tulee jo ensivuonna voimaan ainakin mikromuovirakeiden kielto. Evil Dressmaker seuraa tilannetta ja suosittelee muillekin siirtymistä ekologiseen vaihtoehtoon.

Best friend to all burlesque performers and cousin for sequins is glitter. You can find it almost all cosmetics these days. If you ever go to burlesque event, you will never ever get rid of it. For this reason it is called burlesque herpes. Theater people call it theater herpes. You can even order a glitter surprise for your worst enemy: envelope or parcel of glitter, which spreads across the work room when receiver is trying to open it. Glitter is almost impossible to clean. It is made of plastic and it becomes static. As very fine and light particles it sticks to your skin or any surface like glue.

Recent studies show that micro plastics are one of the largest group of pollution in the oceans. Any plastic particle smaller than 5 mm is micro plastic. Bigger pieces will grind into smaller overtime, but there is already massive amount plastics which are already tiny when they end up in the oceans. Washable cosmetics are one of the largest fields in the use of micro plastics. This might have given you the hint that glitter has become all of a sudden one of the worst things in cosmetics. As a burlesque performer I am heavy user of glitter. I use it in almost all of my performances, either as props or in make up. That’s why I have decided to replace plastic glitter with biodegradable glitter. 

Ecofriendly glitter is made of renewable materials, mostly eucalyptus trees if I have understood correctly. It looks pretty much the same than plastic glitter. Users have said it feels much more softer and comfortable on skin than plastic. It doesn’t have the sharp edges and corners like plastic glitter. Price is slightly more, of course, but that is bound to come down when availability gets better. Internationally there has been talk about banning plastic glitter. UK ban for microbeads is coming along next year atleast. Evil Dressmaker is keeping an eye on the issue and recommends ecofriendly glitter for everyone.

Meikkeihin sopivat glitterit ovat erityisen hienojakoisia ja
niistä pitäisi löytyä merkintä “for make up” tai muu vastaava
teksti. Silmään joutuva mikrokokoinenkaan glitterhiukkanen
ei tunnu kivalta jos se on karkeaa askartelulaatua. Kunhan 
tilaamani ecoglitterit saapuvat, voin raportoida eroavaisuuksista.
Kuvan glitterit ovat tavallisia askartelu- ja meikki-glittereitä. /
Glitter suitable for make up is very fine and should always have
the marking “for make up” or similar. Even the micro size 
particle of glitter does not feel very pleasant in your eye if it is
rough handcraft grade. As soon as my order of ecofriendly 
glitter arrives, I can report on how they work. Glitters on the
photo are ordinary plastic handcrafting and make up glitter.