Pyöräkuva #5 / Bike photo #5

Sillä välin kun minä ole elävöittämässä 1700-lukua niin kuukauden pyöräkuva tarjoilee (teille jotka ette päässeet mukaan) tällä kertaa aikamoisen erikoisuuden. Kuvan etualalla näkyy kaksi henkilöä hevoskärryissä, ohjastaja hymyilee ja kyydissä matkustava bonettipäinen nainen on kääntynyt katsomaan taakse. Kärryjen takana tulee oletettavasti herrahenkilö isopyöräisellä. Taustalla näkyy tienpientareella poika, tien sivussa pyöräilijän takana tavalliseen pyörään nojaava vaalea-asuinen poika ja hänen takanaan, aivan kuvan oikeassa laidassa isohameinen nainen.

Mitä tiedämme kuvan iästä? Ensimmäinen isopyöräinen polkupyörä rakennettiin 1869. Ajatuksena oli tehdä pyöristä nopeampia. Ne kuitenkin havaittiin pian vaarallisiksi ajaa ja niiden valmistus loppui vuoteen 1893 mennessä. Käytössä niitä kuitenkin näkyi ainakin vielä 1920-luvulle saakka, sillä nopeutensa vuoksi niitä käytettiin mm. pyöräkilpailuissa. Henkilöiden asut hämmentävät. Vaalea-asuisen naisen puku voisi antaa viitteitä aikakaudesta vähän tarkemmin, mutta kuvassa asu on valitettavan epätarkka. Kärryjä ajavan, oletettavasti miehen asu on erikoinen: jonkinlainen kolkkahattu ja iso kaulusröyhelö. Pyöräilijällä on paita, rusetti, syvään uurrettu liivi, tiukasti istuvat housut (ehkä polvipituiset) ja mahdollisesti nilkkurit jotka näyttävät omaan silmääni erehdyttävästi naisten nilkkaremmikengiltä. Pyöräilijä voi olla toki myös nainen, vaikka näyttääkin että hänellä on chaplin-viikset. Taustan nainen taas näyttäisi olevan puettu krinoliinipukuun. On kuin henkilöt olisivat kaikki aivan eri aikakausilta.

Kuvan takana on ainoastaan valokuvapaperin valmistajan leima Agfa-Brovira. Agfa alkoi valmistaa valokuvapapereita vuonna 1913. Tiedämme siis varmasti että kuvaa ei ole voitu ottaa, tai ainakaan kehittää ennen sitä. Onnistuin selvittämään sen verran että taustan leima on ollut käytössä vain Toiseen maailmansotaan asti, vaikka Brovira-paperia on valmistettu sen jälkeenkin. Bonettihatut menivät muodista kuningatar Victorian kuoltua 1901. Samoin kävi krinoliineille, tosin ne palasivat lyhyesti muotiin Ensimmäisen maailmansodan aikaan 1915-17 ja uudelleen vielä 50-luvulla. Kuluttajille suunnatut pienikokoiset kamerat tulivat markkinoille 1900-luvulla, mutta alkoivat yleistyä vasta 30-luvulla. Tällaisen snapshot-tyyppisen tilannekuvan ottaminen olisi siis ollut mahdollista jo 1900-luvun alussa, mutta harvalla oli sellaiseen varaa. Tämän tarkempaa aikahaarukkaa emme siis kuvalle saa, mutta lienee turvallista olettaa että jonkinlainen lavastettu tilanne siinä on kyseessä.

While I am creating living history at 1700’s event, my bike photo of the Month is offering you rather special treat. In front there is two people in horse carriage, smiling driver  and women passenger wearing bonnet hat, turned to see behind her. After the carriage there is assumably a man driving pennyfarthing. On the roadside we can see a boy. Behind the cyclist there is boy in light coloured clothes, holding a bike and behind him, on the right edge of the photo, woman wearing large skirt.

What do we know about the time period? First pennyfarthing was built in 1869. The idea was to make bikes faster. Pennyfarthings were soon found out to be dangerous to drive and manufacturing was finished by the 1893. However they were still in use atleast in the 1920’s, they were handy for the speed in racing. Outfits of the people in the photo are confusing. Ladies outfit might give a clue of the era, but unfortunately it is very blurry. Driver, assumably a man, is wearing very peculiar outfit: possibly some sort of corner hat and huge collar ruffle. Cyclist has shirt, bowtie, vest, very tight trousers (possibly knee length) and ankle shoes which look to me very much like women’s ankle strap pumps. Cyclist can also be a woman, even though it seems like the person has Chaplin moustache. And lady at the back seems to have crinoline dress. It’s like people in the photo are all from different eras.

Backside of the photo only has Agfa-Brovira label. Agfa started making photo papers in 1913. So for sure we know that photo could have not been taken, or atleast printed before that. I managed to find out that label in question has been in use only until WWII, even though Brovira paper has been made still after that. Bonnet hats went out of fashion when Queen Victoria died in 1901. Same thing happened to crinoline skirts, allthough they came back for short visit during First World War around 1915-17 and again in 50’s. Consumer cameras became available in 1900’s, but started to become more common much later, in 1930’s. So this kind of snapshot photo would have been possible alreay in early 1900’s, but not very many could afford it, atleast here in Finland. We can’t really get any more precise time period for this photo, but I think it’s safe to assume this situation is somewhat staged.

2 Comments

  1. Tämäpä oli tosiaan jännä tapaus. Melkein salapoliisityötä, että sai kuvasta irti jotain tietoa. Mutta hauskaa näytti kuvan henkilöillä olleen:)

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Todellakin erikoinen kuva ja hauska tilanne. Kyllä sitä aika usein joutuu salapoliisintyötä tekemään että saa jotain tietoja kuvasta irti. Eikä siltikään välttämättä selviä mitään tarkkaa, kuten ei tälläkään kertaa. Aikahaarukka 1913-1945 on kuitenkin aika suuri. Ja sekään ei ole täysin vedenpitävä. Kyseistä valokuvapaperia kun on voitu käyttää myöhemminkin vaikkapa vanhoista varastoista, vaikka kyseinen leima ei olekaan ollut käytössä toisen maailmansodan jälkeen.

Comments are closed.