Helmikuinen linkkikimara / February link round-up

on

Helmikuun linkkikimarasta päivää. Helmikuuhan sitten tuli ja meni ja linkkikimara jäi  möllöttämään keskeneräisten kansioon. Mutta eipä hätiä mitiä. Jälkijättöiset linkit tässä, silvuplee.

Greetings from February link round up. February came and went and post was stuck on the draft-folder. But not to worry. Here are the links for February, postumus.

Cooper-Hewitt museon tapettikokoelma / Wallpaper collection of Cooper-Hewitt museum
Maailma on täynnä upeita museoita ja netti on täynnä mahtavia digitoituja museokokoelmia. Niistä löytyy kaikkea maalauksista koruihin ja veistoksista pienesineisiin. Cooper-Hewitt museon nettisivuilta löytyy paljon kaikkea mielenkiintoista, kuten mm. nämä tapettikeräilijä Suzanne Lipschutzin lahjoittamat tapettinäytteet. /
World is full of amazing museums and internet is full of awesome digitized collections from museums. There is everything from paintings to jewelry and from statues to small items. Cooper-Hewitt musem web page has all sorts of interesting items like these wallpaper samples, donated by wall paper collector Suzanne Lipschutz. 

Maailman huonoin oopperalaulaja / Worlds worst opera singer
Viime vuonna ilmestyi Meryl Streepin tähdittämä elokuva nimeltä Florence Foster Jenkins. Se kertoo seurapiiri-perijättärestä, joka rakasti musiikkia ja laulamista vaikka ei ollut siinä erityisen hyvä. Hän oli kuitenkin niin vaikutusvaltainen, että onnistui myymään Carnegie Hall’in konserttinsa loppuun ennätysajassa. Tämä ei ole suinkaan mikään keksitty tarina, vaan täyttä totta. Florencen laulua on säilynyt jopa tallenteena josta jokainen voi itse todeta hänen laulutaitojensa tason. Yllättäen viime vuonna löytyivät myöskin ainoat Florencesta säilyneet filmitallenteet, joista lyhyen pätkän voi katsoa täällä. Koko Florencen elämäntarinan voi katsoa tästä 1,5 tunnin mittaisesta dokumentista (englanniksi). /
Last year was the premier of movie called Florence Foster Jenkins, starring Meryl Streep. It’s about socielite and hairess who loved music and singing, even though she wasn’t particularly good at it. However, she was so influential that she managed to sell out her Carnegie Hall concert in two hours. This is not a made up story, it’s true. There are even surviving recordings of Florence’s singing. So you can decide yourself the quality of her talent. Suprisingly last year was also found film footage of Florence, the only surviving film footage of her. You can watch clips of that here. And her whole life story is told here in this 1,5 hour long documentary (in english).

Digitoituja ranskalaisia muotilehtiä / Digitized French womens magazines
Ranskan kansalliskirjaston sivuille on digitoituna kymmenittäin vanhoja muoti- ja käsityölehtiä joita pääsee selailemaan verkossa. Lehtiä löytyy 1940-luvusta taaksepäin, ainakin 1800-luvulle saakka. Ranskaa taitamattomalle sivuston käyttö on aika hankalaa sillä se ei ole mitenkään erityisen selkeästi jaoteltu eikä käyttäjäystävällinen. Takaisin muotilehtihakemistoon voi olla hankala löytää jos on surffaillut kovinkin kauas lehtien sivuille eikä paluunappula enää auta. Selailu kuitenkin kannattaa sillä sieltä löytyy kyllä todellisia helmiä joukosta. Vinkki: kun klikkaat lehden vuosikertaa, avautuu kalenterivalikko. Valitse tästä valikoista valkoisella korostettu Janvier 1. Lehdet löytyvät sen takaa. Itselläni kesti hetken ennenkuin tajusin klikata sitä päivämääräruutua. Jos hukkaat koko muotilehtivalikon, klikkaa oikeasta yläreunasta Collections -> Presses et revues  ja sen jälkeen vasemman reunan pudotusvalikosta Presse par thématiques -> Presse feminine.
National library of France has vast archive of digitized womens magazines which you can browse online. Magazines are dating approximately 1940’s and backwards, atleast to 1800’s. For those who don’t read French it might be difficult to navigate. Page is not particularly well designed and interface is quite awkward. It might be difficult to get back to the fashion magazine directory after browsing if you’ve gone too far for back-button. However, browsing is definitely worth it, there are hidden gems amongs them. Tip: when you click chosen year of a magazine, a calender view opens. Click on the highlighted Janvier 1 to find the actual magazines. It took me awhile to find it. If you loose the whole fashion section, click Collections on top right corner, then Presses et revues. Now go to drop down box on left side and choose Presse par thématiques and Presse feminine. 

British Pathé 
Vuonna 1910 ranskalainen elokuvantekijä Charles Pathé saapui Lontooseen ja esitteli kansalle uuden keksinnön: elokuva-uutisfilmit. Syntyi British Pathé. Nämä lyhyet, alunperin  elokuvateattereissa esityt uutisfilmit raportoivat kaikkea mahdollista oudoista harrastuksista ruuanvalmistukseen, konflikteihin, muotiin ja tavallisiin ihmisiin. Yli sadan vuoden aikana erilaisia lyhyitä dokumentaarisia filmipätkiä on kertynyt tuhansia. Niitä voi katsoa BP:n YouTube-kanavalla maksutta. Maksusta pääsee käsiksi vielä suurempaan arkistoon British Pathén omilla sivuilla.
In the year 1910 French movie maker Charles Pathé arrived to London. He introduced his new invention to people: the cinema news reel. And British Pathé was born. These short films, originally shown in cinemas, reported about everyhting from weird hobbies to cooking, conflicts, fashion and ordinary people. During past 100 years there has been made thousands and thousands of short documentary films. You can watch some of these films in BP YouTube channel for free. By subscription you can view even more videos on British Pathé webpage

2 Comments Add yours

 1. MariaS says:

  Florence kiehtoo aivan valtavasti, katsoin lennolla tämän uusimman fiktiivisen elokuvan ja sen jälkeen olen kahlannut netin maailmassa etsimässä tietoa tästä laulaja”tähdestä”.

  Nämä linkkikimarat ovat supermielenkiintoisia!!

  1. Rhia says:

   MariaS – Onhan tuo Florencen tarina aika erikoinen. Leffassa ihmetytti erityisesti se miten taitava laulaja pystyy laulamaan huonosti. Streepin haastattelujen mukaan on kuulemma erityisen vaikeaa laulaa väärin jos osaa laulaa oikein.
   Ja hyvä, linkkejä tulee siis jatkossakin ?

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.