14/12 DIY: Lipaston tuunaus / Drawer revamp

Olen tuunannut joskus blogin alkuaikoina yhden pyörillä kulkevan lipaston tapetilla. Vaan kehitys kehittyy ja enää ei tarvitse kuulkaa edes tuhrata tapettiliisterien kanssa kun voi vaan vetää tarraa pintaan minkä ehtii. Ostettiin edelliseen kämppään jotain tommosia halpislipastoja, kun tarvittiin äkkiä säilytystilaa pikkutavaralle eteisen pieneen nurkkaan, mihin ei ollut olemassa sopivaa kalustetta ennestään. Lipastot ovat vielä erittäin hyväkuntoiset, halvasta hinnastaan huolimatta, mutta ulkoasu on alkanut kyllästyttää jo joku tovi sitten. Muuton yhteydessä virisi ajatus että noh, nehän voisi vielä virkistää ennenkuin pistetään vaihtoon. Ja tuumasta toimeen. Pahoittelen viimeaikaisten kuvieni kellervää tai punervaa yleissävyä. Päivän valo on vähän kortilla kuten tiedätte.

Tarvitset
DC-fix kalvoa tai muuta vastaavaa kontaktimuovia
uudet vetimet jotka sopivat vanhoihin reikiin ja niihin sopivat ruuvit
mattopuukko
sakset

1. Irrota vanhat vetimet ja mittaa tarvittavan kalvon koko. On helpointa liimata kaikkiin saman lipaston laatikoihin kerralla, silloin tarvitsee kohdistaa reuna vain kerran ja samalla saat kuvion jatkumaan hienosti. Leikkaan vähän reilu pala ettei jää vajaaksi.
2. Anna laatikkojen olla paikoillaan lipastossa. Irrota kalvon taustapaperia jommasta kummasta reunasta muutamien senttien matkalta koko pituudeltaan ja täsmää kalvon reuna laatikoiden reunan kanssa. Paina kalvo paikoilleen ja tasoita.
3. Vedä taustapaperia molemmin käsin vähän kerrassaan irti ja siloita samalla kalvoa paikoilleen keskeltä kohti reunoja. Jos jää ilmakuplia, irrota kalvoa vähän matkaa kunnes kupla on poistunut ja siloita uudelleen paikoilleen.
4. Toista kohtaa kolme kunnes koko kalvo on paikoillaan kuplattomasti. DC-fix on onneksi paksumpaa kuin tavallinen kontaktimuovi joten sen liimaaminen on paljon helpompaa kuin kirjojen päälystäminen.
5. Nyt tulee vaikein kohta. Ota mattopuukko ja leikkaa ylimääräiset reunat kalvosta pois. Tämä vaatii erittäin terävän puukon, jotta leikkausjäljestä tulee siisti. Saksilla et pääse aivan yhtä lähelle reunaa. Voit leikatessa tukea veitsen terää lipaston reunaa vasten jolloin leikkuujäljestä tulee tasaisempi.
6. Kiinnitä lopuksi uudet vetimet paikoilleen. Tässä tapauksessa vanhojen vetimien ruuvit eivät käyneet uusien vetimien kiinnittämiseen vaan ne piti vaihtaa toisenlaisiin.
7. Ihaile kättesi jälkeä (tätäkään kohtaa ei sovi unohtaa!)

inenglish

I have revamped old drawer before in the early times of my blog. I used wallpaper then. But things develop and now we don’t even need wallpaper paste for doing that. Just some sticky plastic. We bought these cheap drawer to our old apartment when we needed more storing space quickly and there was no room for anything large in our hallway. Both drawers are still in pretty good shape, despite of their cheap price, we just have grown bored with their look. So, during our moving I started thinking, we could still use them, just revamp them a bit. That way we don’t have to get rid of perfectly working furniture, just because we don’t like it. So here we go. I apologize the yellow or redish hue on my recent photos. As you know, in Finland the daylight is a luxury right now.

You need
DC-fix sticky plastic, or other similar brand
new handles with screws, check for correct width for screw holes
craft knife
scissors

1. Screw off the old handles and measure the size of the sticky plastic. It is easiest to glue it in one go for all drawers. Then you only have to adjust the edge once and you can get the pattern continue nicely on the next. Cut a bit larger piece of the plastic so there is no gaps anywhere.
2. Leave the drawers on the frame. Peel backside paper off of the sticky plastic from one edge, just a narrow strip at a time. Match the edge with the drawer edges and glue on.
3. Pull backside paper off with both hands, a small distance at the time. Press sticky plastic on the drawers surface and smooth from the center towards edges. If any air bubbles appear, pull plastic off, until air bubbles come off and smooth again.
4. Repeat until whole drawer is done. It’s easier to apply DC-fix than ordinary sticky plastic for books, because it’s thicker.
5. Now this is the most difficult part. Take your craft knife and cut excess plastic off around the edges. This requires very sharp knife, so that edges look smooth and neat. You can’t get as close with scissors. Balance your knife’s blade against the drawer edge to get straight cutting line.
6. Then you only have the new handles to screw on. In my case, we had to buy new screws for the new handles too.
7. Admire the work of your hands (never forget this part!)

lipasto1

Tylsähköt lipastot rimpuloine muovikahvoineen. /
Boring drawers with flimsy plastic handles. 

lipasto2

En ole oikein ikinä välittänyt eläinkuoseista, mutta tällä kertaa päätin heittäytyä
villiksi. Kuvassa näyttää rusehtavalle, mutta on luonnossa aika harmaa. /
I have never really been much into animal prints, but this time I decided to 
go wild. It looks quite brown in the photo, but it’s actually pretty gray in reality.

lipasto3