13/12 Joululeffasuosikit / Favourite Christmas movies

Tiedättehän että olen henkeen ja vereen jouluihminen. Siksi joululeffatkin kuuluvat ihan ehdottomasti joulunaikaan. Joihinkin niistä ei kyllästy koskaan. Tässä omia suosikkejani. Aivan uusia leffoja tähän listaan ei tällä kertaa päässyt, mutta klassikot ovat sitäkin parempia. Mitkä ovat sinun suosikkejasi, vai pidätkö joululeffoista ollenkaan?

Jutun kaikki kuvat ovat IMDB-sivustolta, eikä minulla ole niiden copyright-oikeuksia.

inenglish

You know I’m the embodiment of Christmas person. That’s why Christmas movies are definitely my forte during the season. Some of them I never get bored. Here are some of my favourites. There is not that new movies in this list, but the classics are definitely worth watching. What are your favourites, or do you like Christmas movies at all?

All pictures in this post are from IMDB, and I don’t hold copyrights to them.

mv5bnwe4otnim2itmjy4ni00ztvilwfizmetzgeyngy2zmnlmziyxkeyxkfqcgdeqxvymdu5ndcxnw-_v1_sy1000_cr006661000_al_

Painajainen ennen joulua / The Nightmare before Christmas
Tim Burtonin kauhuklassikko hakee vertaistaan. Kiehtova tarina siitä ikuisesta kysymyksestä, mitä jos joulupukki olisikin joku muu. Tarttuva musiikki saa hyräilemään mukana. Nukkeanimaation erikoinen kuvakieli viehättää pientä visualistia sisälläni.
Tim Burtons horror classic has no match. Fascinating story about the unanswered question, what if someone else would be Santa Claus. Catchy music makes you hum along. The visual look of this animation is very charming to me. 

Mutta mitä tapahtui joulupukille / The Santa Clause
Tim Allenin komedia on sitä klassista joulutavaraa. Joulupukki pääsee vahingossa hengestään ja eronneesta perheenisästä tulee joulupukki. Saiturista anteliaaksi, kyynikosta epäitsekkääksi, tiedätte juonen. Hyvän mielen jouluhöttöä. Myös jatko-osat 2 & 3, jotka eivät ehkä yhtä hyviä kuin ensimmäinen.
Comedy by Tim Allen is very classic Christmas story. Santa is killed by accident and divorced dad becomes Santa. From scrooge to generous, from cynic to selfless, you know the plot. Happy go lucky Christmas stuff. Also sequals 2 & 3, which are not necessary as good as the first. 

mv5bmtm4nzkxmdm4n15bml5banbnxkftztcwmti1nzqwna-_v1_sy1000_sx700_al_

Rare Exports: A Christmas tale
Kotimainen vähän synkemmän laatuinen joulutarina siitä mistä joulupukit tulevat. Perinteistä kotimaista mustaa huumoria laatunäyttelijöillä. Hienoa että näin laadukas leffa on saatu aikaiseksi ihan puhtaasti mainostoimiston asiakkailleen tekemän lyhytfilmin pohjalta. Vaikka hyytävät kauhutarinat eivät ole yhtään juttuni, tämä ei ole ihan niin hyytävää menoa ja tässä on riittävästi sopivan nyrjähtänyttä huumoriakin mukana.
Finnish grimm Christmas story about where Santas really come from. Very Finnish black humour with talented actors. I’m so happy they made such an amazing movie, based on just a short film made by advertising company. Short film was originally company’s Christmas gift to their customers. Even though chilling horror is not really my thing, this isn’t that chilling and there is enough of twisted humour aswell. 

Valkea joulu / White Christmas
50-luvun elokuva, joka tunnetaan parhaiten tunnussävelmästä Valkea Joulu. Tyypillinen siirappinen tarina kaveruksista, jotka esiintyvät lomakeitaassa ja siinä ohessa tulevat tavanneeksi kaksi kaunista leidiä ja kilvoittelevat heidän suosiostaan. Perinteistä värikästä poika-tapaa-tytön-tyyppistä Ameriikan komediaa näyttävillä musiikkinumeroilla ryyditettynä. Sama tarina musiikkeineen on tehty jo vuosikymmentä aiemmin nimellä Ravintola Vapaa-aika, mutta itse pidän enemmän tästä myöhäisemmästä versiosta. No mitä voin sanoa, mulla on herkkä kohta onnellisille rakkaustarinoille.
1950’s movie, best known for the theme song White Christmas. Typical story about two friends, performing in a holiday resort and competing of two lovely ladies. Traditional colourfull boy-meets-girl-type of American comedy with fabulous musical numbers. Same story with same music has been made a decade before with the name Holiday Inn, but I prefer this latter version. What can I say, I got a soft spot for happy lovestories. 

Narnian tarinat: Velho ja leijona / The Chronicles of Narnia: T he lion, the Witch  and the wardrobe
Fantasiatarinat ovat kiinnostavia ja vaikka Narnia-leffoissa joulu on vain viitteellisenä niin kyllä tämä ensimmäinen osa varsinkin kuuluu jouluun. Ketäpä ei viehättäisi vaatekaapista löytyvä kokonainen maailma?!
Fantasy stories are interesting and even though Christmas is only referred shortly in Narnia movies, this is definitely must-have Christmas movie. Who wouldn’t want to find another world from a wardrobe?!

Die Hard
Tätä ei ehkä miellä jouluelokuvaksi, mutta minulle se on sellainen. Poliisi John McClane matkustaa jouluksi perheensä luo Los Angelesiin ja pelastaa siinä samalla terroristien panttivangiksi joutuneen joukkion vaimonsa työkavereita. Bruce Willis jos kuka on toimintaleffojen sankari parhaasta päästä.
Not very many people think this is a Christmas movie, but it is one to me. Police John McClane travels to his family in LA for Christmas and turns out saving bunch of his wife’s colleagues from terrorists in the process. Bruce Willis, if anyone, is the action man of all time.

mv5bmje4nta4mtyymv5bml5banbnxkftztcwmdg4njyzmq-_v1_

Lumiukko / The Snowman
Lapsuuteni odotettu joulun tuoja. Yli 30 vuotta vanha piirroselokuva pysyy ja paranoo. Elokuvassa ei juuri puhuta, mutta sen teho perustuukin kauniiseen piirrosjälkeen ja itse vähän sydäntäsärkeväänkin tarinaan, jossa ei sanoja tarvita. Lumiukko herää henkiin viettämään joulua pojan ja toveri-lumiukkojen kanssa. Tippa linssissä joka kerta.
Movie from my childhood, which was always hoped and waited for. Movie is over 30 years old, but it never gets old. There isn’t really that much dialog in it. However the fascination is  not about dialog, it’s about beautifull drawings and the heartfelt story itself, which doesn’t really require lines. Snowman comes alive, to spend Christmas with his pals. I weep every time.

6 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Kyllä Rare Exports ja Die Hard kuuluvat ehdottomasti minunkin lempparijouluelokuvien listalle. Lisäksi laitan siihen elokuvat Love Actually, The Holiday ja How the Grinch Stole Christmas (se missä on Jim Carrey).

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Love actually ja The holiday eivät soita kelloa. Pitääkin tsekata noi. Tosin mulla on leffojen suhteen huono nimimuisti, joudun usein tarkistelemaan niitä. Vaikka pidän Jim Carreystä niin jostain syystä tuo Grinch ei oikein säväyttänyt. Olihan ne Whot söpöjä mutta joku siinä tökki. Ehkä se on vaan se hahmo, en pidä siitä vanhemmastakaan versiosta yhtään enempää.

 2. JK says:

  Die Hard kuuluu myös mun jouluun! Lisäksi katson aina jouluisin Mutta mitä tapahtui joulupukille, Yksin kotona 1 & 2 (loput jatkoleffat on täyttä kuraa), Bridget Jones – Elämäni sinkkuna sekä The Holiday.

  1. Rhia says:

   JK – Kivaa että en siis ole aivan yksin Die Hardin kanssa :D Yksin kotona on tullut katsottua myös monesti, mutta niistä kyllä alkaa kiintiö olla jo vähän täynnä, vaikka ihan kelpo jouluhuttua ovatkin :D Mulle Bridget Jones ei ihan niin must joululeffa ole että tulisi kovin usein katsottua. Kyllä sekin menee jos ei muuta katsottavaa ole. Kaivoin tuon The Holidayn netistä kun sitä nyt kahden lukijan voimin suositellaan. Vaikuttaisi sille että olen kyllä nähnyt sen mutta ei tainnut tehdä erityistä vaikutusta kun en muista koko leffaa :D Onneksi joululeffoissa löytyy paljon vaihtoehtoja ja arvatenkin joulun pyhinä ainakin jokin näistä tulee töllöstä.

 3. Bubble says:

  Ihana postausidea (olen itsekin hautonut tällaista mielessäni))! Listasi näyttää hyvältä ja sisältää myös omia suosikkejani. Omia kestosuosikkejani ovat lisäksi mm. It’s a Wonderful Life ja Home Alone 1 ja etenkin 2. Elokuvien lisäksi TV-sarjojen joulujaksot ovat aivan ihania. Esimerkiksi Metsoloiden joulujakso on aivan mahtava ja Mad Menin joulujakso on myös kiva.

  1. Rhia says:

   Bubble – Pahoittelen että kommenttisi julkaisu kesti näin pitkään. Se oli mennyt spämmilaariin jostain syystä enkä heti huomannut sitä. Totta, tv-sarjojen joulujaksot ovat myös ihania, vaikka pitääkin seurata sarjaa muutenkin pysyäkseen mukana juonessa. Meillä odotetaan joka vuosi englantilaisten tv-sarjojen jouluerikoisia aika innolla. Viimevuonna mm. Downton Abbeyn joulujakso oli tosi odotettu. Tänä vuonna on tiedossa ainakin Yonderland, Dr Who ja Kutsukaa kätilö.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.