4/12 DIY: Tupsumyssy / Pompom beret

Tupsulliset baskerimalliset myssyt ovat miellyttäneet silmää jo pidempään. Niissä on jotain söpöä ja samalla vanhanaikaista. Olimme tutkimassa isännän kanssa uuden kotiseutumme kirppiksiä ja törmäsin sattumoisin hauskasti kuvioituun myssyyn. Samalla kirppiksellä olisi ollut skottiruutuinen hame, jossa oli aika samat värit kuin myssyssä, mutta ikävä kyllä se oli liian pieni. Lähempi tarkastelu osoitti myssyn kiinatrikoo-kamaksi, mutta se oli edullinen, juuri sopivan kokoinen ja vaikutti lämpimältä joten ostin sen. Kotona kaivoin esiin valkoista villalankaa, joka on odottanut käyttöä jo useamman vuoden. Siitä syntyi perinteisellä menetelmällä pullea pampula jonka kiinnitin myssyn keskelle. Vielä kun löytyisi baskeriin mätsäävät huivi ja käsineet.

Tarvikkeet
Pahvia (tai tupsutyökalu)
Lankaa
Sakset
Neula
Myssy

inenglish

I have been admiring berets with pompom for awhile now. There’s something very cute and old fashioned about them at the same time. Me and hubby were investigating the flea markets of our new neighbourhood and by coincident I found this cute beret. There was also tartan skirt with same colours at the same flea market, but unfortunately it was too small. Beret however was cheap, just perfect size and seemed warm, so I bought it. At home I dug white wool yarn from my stash of yarns. It’s been waiting for use several years now. I made fluffy pompom and attached it on the beret. Now I would like to find matching scarf and gloves.

You need
Card (or pompom tool)
Yarn
Scissors
Needle
Beret or other hat

pompom1

1. Leikkaa pahvista kaksi ympyrää joiden keskellä on reikä,
tee ympyrän sivulle viilto.  Mitä suurempi ympyrä, sitä isompi tupsu./

1. Cut two circles of the card, with a hole in the middle.
Make little slit on one edge. The bigger the circle, the larger the pompom.

pompom2

2. Aseta renkaat vastakkain ja kieputa niiden ympäri lankaa tasaisesti koko matkalle.
Älä kieputa viillon yli vaan palaa viillon reunasta takaisin päin. Kieputa kunnes
keskimmäinen reikä on melkein ummessa. Leikkaa sitten varovasti langat poikki
renkaiden ulkosyrjää pitkin. Ota pätkä lankaa ja taita se kaksinkerroin.
Kiepauta se tupsun ympäri pahvirenkaiden välistä ja solmi tiukasti.  Älä
katko solmimislankoja. /

2. Place circles next to each other and spin the yarn around the circles evenly
though 
the whole circle. Don’t go over the slit, but return to the other direction.
Spin 
untill hole in the middle is almost closed. Then carefully cut the yarns
along 
the outer edge. Take some yarn and fold it in half. Tie it around the pompom
between two card circles and make a tight knot to hold the pompom together.  Do
not cut the yarns you tied it together with. 

pompom3

3. Vedä varovasti pahviympyrät pois tupsun ympäriltä.  Tupsu on valmis.
Ompele tupsu hattuun solmimislankojen päillä. Jos tupsuun jää ylipitkiä
hapsuja, voit tasoittaa ne yhtä pitkiksi kuin muutkin langat. /

3. Carefully pull the card circles off and there you got finished pompom.
Now you 
just have to sew it to the hat with the yarn tied around it (long ends).
If there is longer yarns on the pompom, you can shorten them to the same
length than others. 

pompom4

4. Siinä se sitten on! /
4. And there you have it!

2 Comments

  1. Tuo sopii tuohon kivasti:) Meillä on välillä tytöt innostuneet tekemään tupsuja ihan huvikseen, mutta itse olen pariin päähineeseeni tupsun tehnyt. Niihin meneekin lankaa melko paljon. Joskus löysin kirpparilta pienen pussin valmiita tupsuja, varmaan jostain vanhoista pipoista peräisin. Ajattelin laittavani niitä johonkin, mutta vielä ei ole mihinkään tullut käytettyä.Tuollaisiin pahvikiekkoihin meillä on useimmat tupusut tehty, mutta joskus löytyi kirppikseltä muovinen härvelikin siihen tarkoitukseen. Nyt tietysti osat ovat mikä missäkin. No, pahviahan useimmin kyllä löytyy:)

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Tästä tuli kyllä oikein kiva. Koekäytettykin jo tänään kauppareisulla. Mulla oli kyllä muuton jäljiltä vaikeuksia löytää kartonkia. Tuhosin yhden postitusta varten säästämäni pienen laatikon kun muuta ei löytynyt. Mulla on mielessä yksi toinen vähän haastavampi tupsuprojekti, mutta se ei varmaan vielä jouluksi ehdi valmistua.

Comments are closed.