7/12 DIY: Jouluiset tammenterhot / Christmas acorns

Bongasin viimevuonna hienon idean söpöihin tammenterho-joulukoristeisiin. Valitettavasti vain siinä vaiheessa tammenterhoja ei ollut enää saatavilla (tosin olen kuullut että ulkomailla näitä ihan myydään kaupoissa koristetarkoituksiin). Tänä vuonna olin kaukaa viisas ja kävin keräämässä niitä hyvissä ajoin ennen pakkasten ja lumen tuloa (kiitos vain Aïdalle muistutuksesta). Niistä voi askarrella monenmoista, mutta itse innostuin eniten näistä kimaltavista versioista. Niitä voi käyttää koristeena vaikka asetelmassa, tai lahjapakettien koristeluun.

Tarvikkeet
tammenterhoja kantoineen
askarteluliimaa
kimalletta
kuumaliimapistooli ja liimapuikkoja
(vaihtoehtoisesti voit käyttää vaikka metallinhohtoista askartelumaalia)

Puhdista ja kuivaa terhot. Kuivaaminen (ja niiden sisällä mahdollisesti asuvista ötököistä eroon hankkiutuminen) tapahtuu uunissa. Levitä terhot ja kannat foliolla vuoratulle pellille tasaiseksi kerrokseksi. Kuumenna niitä uunissa 100 asteessa 2-3 tuntia. Tarkista ja kääntele terhoja välillä että ne eivät pala.

Anna terhojen jäähtyä kunnolla ennen kuin käsittelet niitä. Kannat ja terhot irtoavat toisistaan viimeistään uunissa. Levitä liimaa joko terhoon tai kantaan ja kasta se sitten kimalteeseen. Voit myös levittää kimalteen liimaan siveltimellä. Anna kuivua. Tämä on aika sottaista puuhaa, suojaa työtaso etukäteen. Kimalteen sijaan voit maalata terhot esim kultamaalilla.

Kun kimalle/maali on kuivunut, liimaa terhot takaisin kantoihin kuumaliimalla (tai jos et muuton jäljiltä löydä kuumaliimapistooliasi, voit käyttää askarteluliimaa, mutta se kuivuu hitaammin). Jos haluat ripustettavia terhoja, kiinnitä kantaan ripustuslanka joko ennen tai jälkeen terhon liimaamisen.

inenglish

Last year I saw fabulous idea for cute Christmas acorns. Unfortunately at that point there were now acorns available anymore (although I have heard that in some places they actually sell acorns in shop, for decorations). So this year I started my preparation a bit earlier and went to pick acorns way before freezing weather and snow (thank you Aïda for reminding me). You can make all sorts of decorative stuff with acorns, but my favourite is this glittery version. You can use them as interior decor or for your Christmas packages.

You need
acorns with caps
hobby glue
glitter
hotgluegun with glue
(optionally you can use metallic hobby paint)

Clean and dry acorns. Drying (and getting rid of little bugs possibly living inside the acorn) is done in the oven. Spread acorns and caps for even thin layer on oven pan, covered with foil. Heat them in the oven in 100 degrees of Celsius for 2-3 hours. Check them and turn them every now and then to prevent them from burning.

Allow them to cool down properly before handling. Caps come of, if not before, probably in the oven at the latest. Spread glue either on the acorn or on the cap and then dip it into the glitter. You can also spread the glitter with brush. Allow to dry. This is pretty messy job, so cover your work space. Instead of glitter you can use metallic paints.

When glitter/paint is dry, hot glue acorns back to the caps (or if you can’t find your hot glue gun after moving, you can use hobby craft glue instead, it just dries much slower). If you want to hang them, attach string on the cap, either before or after hotgluing acorns back to the caps.

acorns1

Terhojen kuivaaminen uunissa. /
Drying acorns in the oven. 

acorns2

Tarvikkeet / This is what you need

acorns3

Levitä liima. Terhot ovat liukkaita joten tämä on vähän kinkkistä. /
Spread the glue. Acorns are a bit slippy so this is tricky. 

acorns4

Dippaa glitteriin. / Dip in glitter.

acorns5

Välttääkseni karmeaa sotkua ja glitternäppejä glitteröin terhot osa kerrallaan. /
To avoid horrible mess and glitter fingers I covered acorns small area at the time. 

acorns6

Lopuksi liimasin terhot takaisin kantoihin askarteluliimalla
koska en löytänyt kuumaliimaa. /

And finally I glued the acorns back to the bases because
I could not find the hotglue.

acorns7

Maalattuja terhoja. / Painted acorns. 

acorns9