Kesäjuomaa Downton Abbeystä / Summer drink from Downton Abbey

Toissajouluna sain lahjaksi Downton Abbey-kirjan, jossa on mukana englantilaisia reseptejä. Reseptien testaaminen on vähän unohtunut kaikenlaisen muun kiireen alla. Osa resepteistä on omaan makuuni jokseenkin monimutkaisen tuntuisia, mutta tämä kesäinen juoma on helppo ja nopea valmistaa. Kirjan mukaan sitä on perinteisesti tarjottu naisille aina aterian jälkeen. Erityisen hyvin se sopii mielestäni kesällä tarjoiltavaksi vaikkapa puutarhajuhlissa tai talkoiden janojuomana. Minä tarjosin sitä limsan sijaan kuorotreeneissä.

Sitruunainen ohrajuoma
1,5 dl ohraryynejä
reilu litra vettä
2 sitruunan mehu
4-6 tl hienosokeria

Huuhtele ohraryynit siivilässä juoksevalla vedellä, kunnes siivilästä valuva vesi on kirkasta. Kaada ryynit ja vesi kattilaan ja kiehauta. Anna hautua noin 20 minuuttia. Siivilöi neste kannuun ja lisää sitruunamehu ja sokeri. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja laita sitten jääkaappiin viilenemään kunnes juoma tarjoillaan. Sitruunan ja sokerin määrää voi vaihdella oman maun mukaan.

Minä tein tupla-annoksen josta riittää lasilliset noin kymmenelle hengelle. Keitetyt ryynit voi käyttää ruuan lisäkkeeksi tai salaattiin. Minä tein niistä uunipuuroa: kaada keitetyt ryynit isohkoon uunivuokaan ja lisää noin 1-1,3 litraa maitoa sekä noin tl suolaa. Paista uunin alatasolla 200 asteessa reilu tunti. Ohraryynipaketin kyljessä olevasta ohjeesta vähensin sekä nestettä että kypsennysaikaa hiukan koska ryynejä oli jo keitetty sen 20 minuuttia.

inenglish

In 2014 I got Downton Abbey book for Christmas. It’s the last book of three with some interesting recipes. I keep meaning to try the recipes, but there’s been other things to do so it’s not going very well. Some of the recipes are quite complicated to my taste, but this summery drink is easy and quick to make. According to the book, it’s traditionally served for ladies after a meal. I think it goes especially nicely as beverage for garden parties or summer fairs or such. I served it in our choir practice, instead of fizzy drinks.

Lemon barley drink
1,5 dl of barley grains
over a liter of water
juice of two lemons
4-6 tea spoons of fine sugar

Rinse barley with running water, until water runs clear through sieve. Pour rinsed barley and water into the pan and bring to boil. Allow to simmer about 20 minutes. Pour liquid into a jug and add juice from the lemons and sugar. Allow to cool down in room temperature, and then store in fridge until served. You can adjust amount of lemon and sugar to your liking. 

I made double portion which serves one glass for about ten people. You can use the boiled barley grains for side dish or salad. I used them for oven porridge: pour boiled barley into a high medium size oven pan. Add about 1 to 1,3 liters of milk and about 1 tea spoon of salt. Bake in oven in 200 Celcius for about an hour. Barley porridge is lovely with raspberry soup or with sugar, cinnamon and cold milk.

barleydrink

Kannun pohjalle jää jonkin verran sakkaa. Sen voi 
halutessaan siivilöidä pois siiviläkankaalla tai suodatinpussilla. /
There will be some sediment on the bottom of the jug. You
can pour the barley drink through fine clean fabric or coffee filter
to get rid of that. 

2 Comments

  1. En yleensä välitä erityisemmin ruokaohjeista, mutta tämä vaikuttaa kiinnostavalta, kun on vielä helppotekoinenkin. Plussaa on myös tuo, että keitetyt ryynit voi käyttää puuroon.

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Mä en oo mikään erityisen hyvä ruuanlaittaja ja siksi suosin itekin just tämmösiä hyvin yksinkertaisia ohjeita. On kumminkin kiva aina välillä kokeilla uusia juttuja.

Comments are closed.