Vintage-tuuria / Vintage luck

Joskus tulee eteen sellaisia tilaisuuksia ettei niitä voi jättää käyttämättä. Kuten nyt vaikka mahdollisuus penkoa kokonaista asunnollista vintageaarteita. Sellainen säkä kävi tässä ihan hiljattain kun vintageharrastajaporukassa kuulimme että Helsingissä on myynnissä pukusuunnittelijan jäämistöä jossa paljon vintagea aivan 1800-luvun lopulta alkaen. En edes jaksa alkaa luettelemaan mitä kaikkia herkkuja piti jättää vielä sinne. Osa vintagesta ei ollut edes myynnissä (tietenkin just ne jotka kaikki olisi halunneet ostaa) vaan ovelasti houkuttimena esillä. Hienoja löytöjä kuitenkin tuli tehtyä. Hinnat eivät mitään kirppistasoa tietenkään olleet, mutta ihan kohtuullisia kuitenkin.

Tänään kaksi löydöistä pääsi jo käyttöön. Vintage-aluspaidat ovat ihania, eikä niitä voi olla koskaan liikaa. Materiaali on yleensä viskoosineulosta, ihanan vilpoista ja miellyttävää päällä. Paidat ovat myös riittävän pitkiä jotta eivät nouse ylös hameen tai housujen vyötärön alta. Tämä brodeerattu vaaleansininen aluspaita maksoi vain muutaman euron. Asukuvassa se ei tietenkään puseron alta näy. Sininen pusero sen sijaan on pöytäliinoista tuttua ripsiä jossa kiiltävät ja mattapintaiset langat muodostavat ruutukuvioita. Pöytäliinoista poiketen kangas on ihanan ohutta ja pehmeää. Pään- ja kädentiet on huoliteltu hennon vaaleankeltaisella puuvillapopliinilla. Pusero on huolellista käsityötä mutta sen tarkkaa ikää on vaikea määrittää. Se voi olla mitä tahansa 1920-luvun alusta 50-60-lukujen taitteeseen. Arvelisin kuitenkin että totuus on ehkä lähempänä 20- ja 30-lukuja. Tosin jäämistössä oli myös teatteriasuja, joten kyseessä voi olla myös laadukas repro, joskin ihmettelen onko teatterissa ollut aikaa ja viitseliäisyyttä ommella pussisaumoja.

Antiikki- ja vintagepuseroiden ainoa ongelma on että ne ovat yleensä hirveän lyhyitä. Niin on laita tämänkin puseron. Korkeavyötäröisen hameen tai housujen kanssa se kuitenkin menee, ja tällaisten normihameiden kanssa juuri ja juuri, jos alla on aluspaita. Itse en tykkää paljastaa tuota vyötärön aluetta muualla kuin uimarannalla. Nuorempana käytin kyllä ihan napapaitojakin, mutta enää en koe niitä kovin mukaviksi. Etenkään sen jälkeen kun poltin töissä vatsanahkani silitysraudan kuumalla höyryllä.

Näiden vintagelöytöjen lisäksi löysin viikko sitten tuollaiset aika söpöt huopatohvelit joissa on kiva tassutella kotosalla. On siis ollut viimeaikoina aika täydellinen kirppislöytö-onni. Kaiken lisäksi sain valmiiksi erään käsityön joka on ollut työn alla jo to-del-la kauan. Siitä lisää lähipäivinä. Nyt toivotan kaikille leppoisaa Mittumaaria. Me siirrymme maaseudun rauhaan ainakin aatoksi, nauttimaan saunasta ja grilliherkuista.

inenglish

Sometimes you encounter opportunities you just can’t pass. Like an opportunity to dig through whole apartment of vintage treasure. That kind of chance came along very recently when me and my vintage buddies heard about guy who was selling his clothing designer mother’s belongings, with loads of vintage treasures starting from late 1800’s. I can’t even list all the treats we had to leave behind. Some of the items weren’t not even for sale (of course all the pieces we were coveting to buy) but they were just cleverly on display. I still made some really lovely finds. Prices weren’t very cheap, of course, but still quite reasonable.

Today I had the chance to use couple of my new finds. Vintage chemises are lovely and you just can’t have too many of them. Material is usually rayon jersey, cool and smooth on skin. They are also long enough to stay tucked under the skirt or trouser waist. This embroidered light blue chemise cost only couple euros. Obviously you can’t see it on the outfit photos. The blouse itself is similar weave than some vintage table cloths are, with shiny and matte yarns, creating delicate rectangular patterns on the fabric. But unlike some table cloths, this is very thin and soft fabric. Neckline and armholes are trimmed with light yellow cotton. Blouse is handmade but it’s difficult to determine the exact age of it. It can be anything from 1920’s to late 50’s. Most likely being closer to 20’s or 30’s.

Only problem with antique and vintage blouses is that they are always very short. And so is this blouse too. It works with high-waisted skirts and trousers and also with regular skirts, like mine, especially if wearing chemise underneath. I don’t really like to show my midriff outside swimming beaches. When I was younger I didn’t mind really, but I don’t find it comfortable anymore. Especially not after I burned my belly at work with hot steam from the iron.

Short after these vintage finds, I also thrifted very cute pair of felt slippers. They are nice to wear at home. So I’ve had pretty much perfect luck thrifting recently. I also finisned one handcraft project which have been in the making re-al-ly long time. More of that coming within couple days. Now I wish you all merry Midsummer fest. Me and hubby are going to the country side to spend the Midsummer Eve with sauna and grilled food.

vintagelöydöt4

Taku tarkistaa vintagelöydöt: 1900-luvun alkuvuosikymmenten päällystakki, 
40-luvun kesäkengät, 30-luvun hattu, 20-luvun käsityölehti ja toppi ja aluspaita. /
Taku the cat inspecting my vintage finds: early 1900’s over coat, 40’s shoes,
30’s hat, 20’s handcraft mag and top and chemise.

vintagelöydöt1

flowers1

vintagelöydöt2

flowers2

vintagelöydöt3

Nämä arviolta 30-lukuiset kävelykengät ovat jo reilun vuoden
takainen löytö 
facebookin kirppisryhmästä. Nämä tänään jalassa ulkona. /
These, assumably 30’s vintage walking shoes I found over year
ago from 
facebook thriftfind group. I wore these with the outfit today. 

flowers3

2 Comments

  1. Mikä hieno tilaisuus, mutta jäikö sitten kirvelemään jotkut mitkä piti jättää? Kiinnostaisi kovasti nähdä tuo takki sitten joskus ihan päällä ja vähän näytettä tuosta käsityölehdestä. Pusero taitaa olla ihan kahdesta kappaleesta tehty? Se sopii hyvin tuon hameesi kanssa kyllä. Tuosta lyhyestä puseronhelmasta sain eilen itse muistutusta, kun laitoin päälleni kirppikseltä ostamani Järvi-Muodin silkkipuseron. Tuntui, että helmassa olisi saanut olla enemmän pituutta vaikka se sinne vyötärön alle jäikin. No, en sitten sitä asua muutenkaan päälleni jättänyt.

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – No ei oikeastaan ihan hirveästi. Eniten kirvelivät ehkä ne esineet joita myyjä ei sitten kuitenkaan halunnut myydä, kuten 30-luvun käsityölehti ja 20-luvun pitsikoristeinen kesämekko. Hinnat olivat kuitenkin sen verran korkeat että en olisi mitenkään pystynyt kaikkea haluamaani ostamaan koska olin määritellyt budjetin jossa piti pysyä.
      Itse olen todennut että puseroissa oikeastaan kaksi pituutta ovat ne joita voi käyttää: riittävän pitkä jotta se pysyy hameen/housun sisällä (semmoinen lantiopituinen tai pidempi) sekä noin vyötäröpituinen jota ei tarvitse työntää hameen sisään, kuten esim jotkut neulepuserot. Kaikki muut pituudet on turhia :D

Comments are closed.