Helppo DIY: säärystimet / Easy DIY: legwarmers

Pakkaskelit saapuivat vihdoin tännekin (ja näemmä myös menivät ennenkuin sain tämän postauksen ulos… bleh, pidän paljon enemmän paukkupakkasista kuin liukkaista pääkallokeleistä). Kuljen talvellakin mieluummin hameessa kuin housuissa ja siksi erilaiset säärystimet ovat villaisten sukkahousujen lisäksi tarpeen. Jos neulominen ei onnistu tai tuntuu liian hitaalta niin sellaiset voi tehdä nopsasti myös vanhasta neulepuserosta. Parhaiten lämmittävät tietysti villa ja villasekoitteet. Puuvilla ja viskoosi eivät ole koville pakkaskeleille parhaimmat vaihtoehdot, mutta sopivat toki plussakeleille nekin.

Tarvikkeet
vanha neulepusero tai
neuletakki tai
leveä suorakaiteen muotoinen kaulaliina

Parhaiten toimivat rib-neulokset joissa on joustoa ja napakkuutta. Jos valitsit puseron jossa on valmiiksi napakat hihat, sinun ei tarvitse tehdä oikeastaan mitään muuta kuin ratkoa tai leikata hihat irti, huolitella leikattu reuna ja pukea ne jalkoihin. Tadaah! Säärystimet ovat valmiit. Voit joutua suoristamaan hihan pyöriön jos se on hirveän kaareva. Leikkaa pyöriö suoraksi ja huolittele reuna käsin tai saumurilla purkautumisen välttämiseksi.

Jos hihat ovat väljät jalkoihisi, vedä ne jalkaan nurinperin, kerää väljyys sauman kohdalle ja kiinnitä neulat niihin kohtiin joissa on ylimääräistä väljyyttä. Ompele sisäänotot käsin tai koneella. Jos säärystimistä tuli kamalan lyhytet, voit jatkaa sitä ottamalla lisää paloja vaikka kauluksesta (jos iso sellainen löytyy) tai tehdä kokonaan uudet, pidemmät säärystimet miehustakappaleista kietomalla pala jalan ympäri ja neulaamalla paikoilleen. Säärystin viimeistellään ompelemalla pystysauma ja mahdollisesti lisäämällä kuminauha yläreunaan jos ne tahtovat käytössä valua. Ei ole väliä millä tavoin ompelet sauman ja leikatut reunat, kunhan ne ei pääse purkautumaan.

inenglish

Freezing weather finally arrived (and it seems they also went before I got this post finished… bleh, I’d rather have the freezing cold than very slippery plus-minus zero temperatures). Even in cold weather I prefer wearing skirts rather than trousers, that’s why I need all sorts of legwarmers. If knitting isn’t your forte or it’s too slow, you can use old jumper to make a pair. For Winter weather choose wool or wool mix. Cotton and viscose are not warm enough in cold Winter temperatures, but they also work for slightly warmer weather.

You need
old knitted shirt (sweater) or
cardigan or
wide rectangular knit scarf

Rib knits work the best because they are stretchy and figure hugging. If you chose sweater with tightly fitting sleeves, the only thing you need to do is to rip or cut the sleeves off the sweater. Seam the cut edge and Tadah! Legwarmers are finished. If the top of the sleeve is too rounded, you might have to cut it more straight and trim either by hand or with machine, to prevent the raveling.

If the sleeves are loose on your legs, put them on inside out, gather the extra looseness on the seam and pin on place. Then sew the new seam either by hand or by machine. If the legwarmer seems very short,  you can make it longer by adding more length from collar (if there’s large collar available) or make completely new from the sweater bodice by wrapping it around the leg and pinning it on place. Finish the legwarmers by sewing the new seam and possibly adding elastic band on the top in case they are falling down while wearing. It doesn’t really matter what method you use for sewing, as long as the knit doesn’t ravel in use.

legwarmers

Euron kirppisneule ratkottu osiin. Sain
tästä paidasta kahdet  
säärystimet. /
One Euro thrift knit, ripped in pieces.
I made two pairs of  
legwarmers from it. 

legwarmers1

Neulepuseron hihat olivat jalkaani aika sopivan kokoiset, mutta lyhyet. /
Sleeves were pretty fitting, but quite short for me. 

legwarmers2

Puseron etu- ja takakappaleesta sain toisen parin pidempiä
säärystimiä.  
Tässä nurinpäin neulattuna jalkaan sopivaksi. /
Bodice of the jumper gave me another pair of legwarmers.
Here worn inside out, pinned to fit the leg. 

legwarmers3

Valmiit säärystimet, leikatun alareunan huolittelin virkkaamalla löysiä
silmukoita jokaisen neulesilmukan läpi niin että ne eivät purkaannu käytössä. /
Finished legwarmers, I trimmed the cut edge on the bottom with one row of
crochet. One loose crochet stitch to each knit stitch to prevent them from
raveling during use. 

4 Comments

 1. Essi says:

  Tosi hauska idea! Ei olisi tullut itsellä heti mieleen :) Pitää pitää mielessä.

  1. Rhia says:

   Essi – Minä katselen kirppiksillä vähän kulahtaneita neuleita aina sillä silmällä että voisiko niistä tehdä jotakin muuta. Tämän idean keksin kun bongasin kirppiksellä ihanan raidallisen neulehuivin ja mietin että siinäpä täydellinen värimaailma säärystimiin. Ikävä kyllä huivi olisi riittänyt vain yhteen säärystimeen joten hoksasin että neulepuserostakin saisi säärystimet ja suuntasin Uffin alepäiville :D

 2. Heli says:

  Ihmettelin silloin pari viikkoa sitten baletissa, mistä noin erikoisia säärystimiä saa. Ratkesipa sekin mysteeri :)! Pitää itsekin alkaa metästämään jännänkuvioista neuletta kirppiksiltä!

  1. Rhia says:

   Heli – Haha, joo, ei näitä ihan tavan kaupasta löydy. Olin aikonut tehdä jotkut oikein värikkäät mutta Uffin euron alesta ei löytynyt sopivaa neuletta värikkäisiin, joten otin sitten tuon harmaamustan. Mutta haluaisin vielä jotkut värikkäätkin. Tuossa kuvioneuleessa on se ongelma että vaikka sitä kuinka napakaksi kiristän niin se tahtoo lörpähtää käytössä. Saatan joutua lisäämään vielä kuminauhaa tuohon yläreunaan. Täytyy vähän tarkkailla sen toimivuutta.

Comments are closed.