17/12 Kuviokohdistus / Matching fabric patterns

Joskus sanotaan että kuviokohdistus on se mikä erottaa halvan laadusta. Se pitää paikkansa, sillä kuviokohdistaminen on kallista. Se kuluttaa enemmän työaikaa ja materiaalia kuin halpatuotanto. Silloin kun ompelee itselleen (tai tilauksesta asiakkaalle) kuviokohdistaminen kuitenkin kannattaa. Sillä tavoin voi piilottaa saumoja ja saada pientä luksusta omiin ompelutöihin. Tämä ohje sopii suorien isojen kappaleiden yhdistämiseen, tai silloin kun joudut yhdistämään pienempiä paloja yhdeksi isoksi jotta se riittää ompelutyöhön.

Voit myös leikata kaavakappaleet valmiiksi ja kohdistaa kuviot leikkausvaiheessa. Ota tällöin huomioon että saumanvara jää sauman ulkopuolelle eikä leikattu reuna ole se kohta joka kohdistetaan (been there, done that. Helppo virhe joka sattuu kiireessä myös ammattilaiselle!). Leikatessa voit tarvittaessa piirtää kuvioiden tärkeitä kohdistuskohtia suoraan kaavaan niin että kuvio jatkuu toisella kaavakappaleella. Näin se on kankaallakin helpompi kohdistaa. Huomioi myös että kaarevien tai vinojen saumojen kuviokohdistus ei aina onnistu sillä langansuunta on kuitenkin aina tärkeämpi. Ja trikoon kohdistus, se vasta vaikeaa onkin koska trikoo on todennäköisesti venynyt, ainakin jos kyse on painokuvioisesta trikoosta. Varaudu siis siihen että trikoota ei voi kuviokohdistaa kovin menestyksekkäästi.

inenglish

Sometimes people say that matching fabric patterns on seams is what separates cheap from quality. That is correct, because matching is expensive. It takes more time and uses more material than cheap production. When you are sewing for yourself (or on order to a customer) it is definitely worth it. You can hide seams with it and get little bit of luxury on your handmade sewing projects. This method suits for joining large straight pieces, or if you have to connect smaller pieces to get one large one.

You can also cut the garment pieces and match the fabric while cutting. If you use that method, notice that seam allowance edge is not the matching point, but the sewing line (been there, done that. Easy mistake which can happen even to professional when in a rush!). If it helps you to match you can draw some key elements of the fabric print/pattern on the actual pattern. Also notice that curved or angled seams are not always possible to match because grain line is always more important than matching. And matching seams on jersey is pretty difficult too. Jersey has probably stretched, atleast if it’s printed. So be prepared that jersey is not matchable.

matching1
1. Taita toisen yhdistettävän palan reuna ja silitä se litteäksi (multa jäi näemmä
silitys väliin). 
Taitettu osa on saumanvaraa. /

1. Fold the edge of the other piece and iron it flat (I forgot the ironing apparently).
Folded edge is the seam allowance.

matching2

2. Etsi toisesta palasta kohta joka vastaa taitettua reunaa. Joskus se voi olla aika
kaukanakin kankaan reunasta. Tämä riippuu minkä kokoinen on 
kankaan raportti eli
mallikerta. 
Painokankaissa kohdistaminen saattaa joskus olla hankalaa jos
painokuvio on mennyt painettaessa kieroon. /

2. Find the area on the second piece which is identical to the folded edge. Sometimes it
can 
be pretty far from the salvage edge. This depends on the size of the weave pattern.
On 
print fabrics matching might be sometimes difficult if print has gone crooked
in 
the process. 

matching3

3. Etsi yksityiskohdat jotka täsmäävät. Tällainen monimutkainen kuvio pitää
kohdistaa sekä pysty- että vaakasuunnassa. Raidallinen kangas pitää kohdistaa
vain joko pysty- tai vaakasuunnassa. /

3. Find matching details. This kind of complicated pattern must be matched
both horizontally and vertically. Stripes can be matched only either
horizontally or vertically. 

matching4

4. Aseta kuviot täsmälleen päällekkäin. /

4. Match patterns exactly.

matching5

5. Neulaa kankaat yhteen täsmälleen taitteelta. /

5. Pin fabrics together along the folded edge.

matching6

6. Siirrä nuppineulat nurjalle puolelle. Tässä näkyy selvästi miten paljon ylimääräistä
kangasta kohdistaminen vie. /

6. Move the pins from the right side to the reverse side. This also shows how much
extra this fabric requires for pattern matching. 

matching7

7. Tarkista ennen ompelua vielä että kuviot täsmäävät. /

7. Before sewing, check that the patterns still match. 

matching8

8. Sitten vain ompelu taitejuovaa pitkin ja loppusilitys. Ylimääräisen saumanvaran
voi kaventaa pois. Nyt kangas on valmis käyttöön. /

8. Then you just sew along the ironed foldline and finishing ironing. You can
trim the extra seam allowance. Now the fabric is ready for use.

2 Comments

  1. Tuo se tarkkuutta vaatiikin. Ei sovi hutiloida, mutta vaiva kannattaa.

    1. Rhia says:

      Metsäntyttö – Ehdottomasti kannattaa! Yritän käyttää kuviokohdistusta omiinkin vaatteisiin aina kun mahdollista. Perfektionistin silmä kiittää :D

Comments are closed.