Talven parhaat / Best of the Winter

Alkutalvi on ollut epätavallisen leuto. Niinkin leuto, että en ole vielä edes kaivanut talvitakkia esiin. Hämmentävää. Olen pärjännyt jouluun asti välikausitakilla, ohuemmalla kaulahuivilla ja nahkahanskoilla, jotka tavallisesti tuossa vaiheessa on siirretty odottamaan kevätkelejä. Talvimekotkin kaivettiin kellarivarastosta vasta joulun jälkeen. Talvikengät sen sijaan ovat olleet käytössä jo parisen kuukautta. Muutaman vuoden ikäisistä saappaista on tekokarvavuori jo sen verran lyttääntynyt että ne eivät enää kovilla pakkasilla hirveästi lämmitä edes villasukkien kanssa, mutta ovat juuri sopivat puolivillaiselle talvikelille. Uusien talvikenkien hankinta on siis pian edessä. Se tulee olemaan vaikeaa, koska olen aika vaativa. Sen verran sentään ilmat ehtivät viilentyä ennen joulua, että kaivoin esiin kesähelteillä kierrätyskeskuksesta ostamani täysin iskemättömät villakalsarit. Parasta pakkasilla!

Nyt onneksi päästiin kunnon talvikeleihin. Mikään ei ole sen kauniimpaa kuin huurteiset ikkunat ja lumiset puut. Talvimekot ja villahuivit on otettu käyttöön ja kohta pitänee se talvitakkikin kaivaa esiin varastosta. Olen viihtynyt jo reilun viikon tässä Elinalta ostamassani 30-luvun villamekossa. Se on aivan liian paksu lämpimämpiin keleihin joten käytän sitä vain talvisin. Pidän kovasti sen koristeellisista yksityiskohdista: pitsimiehustasta, kangaspäällysteisistä napeista ja vaaleanpunaisesta silkkikrepistä pitsin alla.

Pakkasten tultua olen käyttänyt ulkona tätä noin vuosi sitten kaverilta ostamaani valkopohjaista maatuskahuivia. Muistelisin että lapsuudessa minulla oli mustapohjainen, niitä kirppiksiltäkin löytyy eniten. Halusin kuitenkin vähän vaaleampaa sävymaailmaa, joten tämä valkopohjainen osui kohdalle juuri sopivalla hetkellä. Törmäsin parisen vuotta sitten kirppisellä upean väriseen vihreään, mutta se oli hintaansa nähden niin täynnä koinsyömiä reikiä, että jätin ostamatta. Näillä huiveilla on muuten ihan oikea nimikin (Tyylibloggarien ihmeellinen verkosto tämän minulle informeerasi! Käy toki lukemassa Natalian blogia, josta tämän tiedon bongasin.). Venäjällä niitä kutsutaan nimellä platok. Aito platok on aina valmistettu villasta, hienoimmat pehmeästä merinovillasta. Jos kaapistasi löytyy tekokuituinen versio, se on ikävä kyllä halpakopio. Tunnetuin venäläinen platok-tehdas Pavlovo Posad on valmistanut huiveja jo 1790-luvulta lähtien. Alunperin ne valmistettiin täysin käsityönä jolloin yhden huivin tekemiseen saattoi kulua aikaa jopa 18 kuukautta.

PS. Tänään alkaa balettikausi ja keskiviikkona ensimmäiset kärkitossutreenit. Jännittää ja pelottaa.

inenglish

Beginning of the Winter has been unusually mild. Even so mild, I haven’t even got my winter coat out yet. That’s confusing. I have managed till Christmas with my midseason coat, lighter scarf and leather gloves. Usually those have been moved to storage to wait for the Spring long before that. I didn’t even get my winter dresses out of the storage untill after Christmas. Winter shoes however have been in use atleast couple months. My winter boots are couple years old and the faux fur lining has gone pretty flat by now. They don’t really warm much in freezing weather, not even with wool socks, but they are just right for semi-winter weather. So buying new winter shoes is soon ahead. That will be difficult since I’m really picky. Atleast the weather got cold enough before Christmas, I had to start using my new wool undies. I bought wool pants from recycling center during the heatwave last summer. Best stuff in freezing weather!

Thankfully we got to the proper winter weather now. Nothing is prettier than frosty windows and snowy trees. I could finally start using my winter dresses and wool scarfs. Soon I have to go and get my winter coat from the storage. I have been wearing over a week this 30’s wool dress I bought from Elina. It is way to warm and thick to be worn in Summer, so I only use it in Winter. I love the decorative details: lace bodice, fabric covered buttons and light pink silk crepe under the lace.

After the freezing weather arrived, I have been using this Russian platok scarf, which I bought from a friend. I remember having similar black scarf when I was a kid. Most often you can find black ones from flea markets. I, however, wanted now something a bit lighter in colour, so this white scarf was just perfect find from friends stash. Couple years ago I saw beautiful green platok at flea market, but it was so full of moth holes, it just wasn’t worth it. In Finland we call these scarfs matryoshka scarfs or nesting doll scarfs for obvious reasons, but platok is the actual name for them. (I learned this via the blogosphere, from Natalia’s lovely blog, go and check that out!) Authentic platok is always made of wool, finest of them are merino wool. If  you have one made of artificial materials, unfortunately it is a cheap knockoff. Most famous Russian factory Pavlovo Posad, has been making platoks since 1790’s. Originally they were made completely by hand and to make one scarf could take up to 18 months.

PS. The ballet season starts today and Wednesday is the first pointe class. Exciting and scary!

talvimekko1

talvimekko2

talvimekko3

6 Comments

 1. Tuo sinun huivisi on vieläpä reilunkokoinenkin. Useat ruusuhuivit ovat aika pieniä, jopa niin pieniä, etteivät ne välttämättä ole käteviä päässä pidettäväksikään. Huivisi kuviointikaan ei ole se ihan tavallisin ruusukuvio:)

  1. Rhia says:

   Metsäntyttö – Niin onkin tosi reilu, tähän on ihana kääriytyä pakkasella. Varmaan ihastuinkin eniten juuri tuohon epätyypilliseen kuviointiin ja väritykseen. Ylein varmasti se kirkkaanvihreä ja kirkkaanpunainen ruusukuviointi, oli pohjaväri mikä hyvänsä.

 2. Ilona says:

  Kaunis huivi! Ja mekko myös. Mun pakkaspukeutuminen on mennyt jotenkin oudoksi: vaikka olen aina se joka palelee eniten, olen tämän talven kulkenut ulkona pelkissä peruslegginsseissä (ohut puuvilla&elastaani) melkeinpä päivittäin. Toki niiden päällä on jonkin sortin säärystimet, villatakin pitkää helmaa ja parkatakkia, mutta silti melko kevyttä kangasta minun tyypilliseen talvivaatetukseeni nähden. Ehkä se kerrospukeutuminen on se juttu millä pärjään – nyt en voisi edes ajatella lähteväni pakkaskelillä ulos vaikka farkuissa. Niissähän voisi tulla kylmä :D

  1. Rhia says:

   Ilona – Minunkaan mielestä pelkät farkut ei ole mikään talvivaate. Kyllä siellä alla pitää olla vähintään villasukkikset että tarkenee. Ite olen aikanaan palelluttanut polveni farkkujen ja ohuiden sukkisten kanssa. Kerrokset on nimenomaan mulla se taktiikka ja villa materiaalina. Tietty onhan nykyään näitä thermoleggareita yms mutta silti pikkuisen hirvittää kun näkee jonkun pelkissä leggareissa ja lyhyessä takissa. Kuulin juuri maanantaina sivukorvalla miten yksi nainen valitti kun teini-ikäinen Pirjo-Petteri oli lähtenyt kouluun ilman hanskoja kun ei kehotuksista huolimatta suostunut laittamaan niitä käteen ja sitten oli koulusta soitettu että nyt kuulkaa vähän paleltaa Pirjo-Petteriä kun ei ole hanskoja. Mutta no, teinit on teinejä.

 3. Hehkuvainen says:

  Kerropukeutuminen on oivallinen taktiikka! Itse olen aika helposti palelevainen, joten hyytää jo se kun näkee ihmisiä kaupungilla ihan puolipukeissa. Mutta tänään tunnustin minäkin jo pukeneeni liikaa: laitoin töihin päälle paksuimman villapaitani. Se oli virhe. Ulkona oivallinen, lämpimässä toimistossa paistuin. Noh, huomenna viisaammin :D.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Se on! Minäkin palelen helposti ja toisaalta sisällä myös hikoilen helposti. Kerrospukeutuminen on ainoa konsti pysyä lämpimänä ulkona ja sopivan neutraalina sisällä. Siitä syystä en oikein osaa käyttää neulepaitoja mutta kaappi on täynnä neuletakkeja. Ne kun on niin paljon helpompi riisua kun tulee kuuma.

Comments are closed.