4/12 Aurinkokunta / Solar system

Siitä on jo useampi vuosi kun isännän kanssa aloimme koota tuollaista aurinkokuntamallia. Olen blogissakin siitä joskus kirjoittanut. Se on laite jossa planeetat kiertävät aurinkoa mekaanisen koneiston avulla. Tähtitieteilijät voivat sellaisen avulla tutkia planeettojen asentoja paitsi nykyhetkessä, niin myös missä tahansa menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Osien kerääminen kesti reilu parisen vuotta ja sen jälkeen aurinkokuntamalli on seissyt kotimme paraatipaikalla. Emmekä ole kertaakaan kokeilleet toimiiko se.

Aurinkokuntamallien historia ulottuu pitkälle ennen ajanlaskumme alkua, mutta tarkkoja malleja on pystytty rakentamaan vasta 1700-luvulta lähtien. Ja vanhemmat mallit olivat yleensä maa-keskeisiä jossa aurinko ja planeetat kiertävät maata. Nykyisinhän tiedämme että planeetat kiertävät aurinkoa. Tähän meidän moderniin malliimme on lisätty myös planeettajärjestelmämme uudet tulokkaat, kääpiöplaneetat Ceres ja Eris. Näitähän ei planeettaluettelosta löytynyt vielä silloin kuin minä olen koulussa näitä asioita opiskellut.

Vaikka pidänkin astronomiasta, eniten aurinkokuntamallissa viehättävät messinkiset rattaistot ja sen unettava liikehdintä. Osien mukana tuli lehtisiä jotka käsittelevät paitsi laitteen toimintaa, myös taivaankappaleita ja tähtitiedettä tieteenalana. Erittäin kiinnostavaa luettavaa. Näin joulun kunniaksi päätimme että nyt aurinkokunta pistetään vihdoin pyörimään. Ja näin se pyörii (pienten fiksauksien jälkeen). Huvin vuoksi säädin aurinkokunnan tulevaisuuteen, 2060-luvun alkuun jolloin Star Trek-sarjan mukaan vulkanuslaisten pitäisi ensikertaa ottaa kontaktia Maahan. Sekavat englanninkieliset selostukset allekirjoittaneen.

inenglish

It’s been several years since me and hubby started putting together a solar system model. I have mentioned it in the blog too. It’s a device where planets circulate the sun with the help of a machine. Astronomers can study the positions and movements of planets in any given time in past, present and future. It took over two years to collect all the parts and after that it’s been standing on the best spot at our home. We have never even tried if it actually works.

The history of solar system models reaches way back, even before our modern chronology of time. However, scientist weren’t able to build accurate solar system models before the 1700’s. Older models were not heliocentric, but the planets and sun were most often rotating the Earth.  We now  know that the planets revolve around the sun. This modern model of ours also includes the new added planets, dwarf planets Ceres and Eris. These little fellas didn’t exist on the planetary list when I was studying these things in school.

Even though I am interested in astronomy, I’m mostly fascinated by the brass cogs and the sleepy circular movements of the solar system. With the parts came numerous magazine, not just about the model, but the solar system and astronomy as a science. Interesting reading. To celebrate the Christmas we finally decided to put the solar system revolving. And here it goes (after little fixes). Just for fun I adjusted the solar system to the future, the beginning of 2060’s when, according to Star Trek, vulcans are supposed to take the first contact with Earth. Slightly dizzy english rambling brought to you by me.

3 Comments

 1. Sanna says:

  Voi miten hieno! Nyt harmittaa, etten alkanut keräämään itsekin tuota aurinkokuntaa aikanaan!

 2. Elise says:

  Tästä meillä olikin joskus juttua :) Miehelläni aurinkokunta on vieläkin kesken.

  1. Rhia says:

   Sanna – Tää oli mulle semmonen juttu että tiesin että katuisin loppuelämäni jos ei tätä tulisi hankittua. Saahan näitä tietty valmiina, mutta että ite myös rakentaa sen niin siinä oli jotain jännää myös.

   Elise – Ehkä sekin joskus valmistuu, ;) inspiroisiko tuo video valmistumisessa? Ääntä ei tarvi pistää päälle kun tuo on niin sekava selostus :D

Comments are closed.