Tuunaa t-paita

Monet vannovat bändi-paitojen tai muiden idoli-paitojen nimeen. Niitä keräillään keikoilta ja jotkut voivat olla keräilyharvinaisuuksiakin. Minä en ole oikein ikinä välittänyt keikkapaidoista, mutta yksi sellainen vaatekaapistani silti löytyy. T-paita on vanhimmasta päästä omistamiani vaatteita sillä olen ostanut sen 14 vuotta sitten, Tina Turnerin keikalta. Hämmästyttävää että siitä on niin pitkä aika. T-paita on perusmallia ja siksi jäänyt käyttämättömäksi kaapin perukoille vuosiksi. En ole silti tunnearvon vuoksi raaskinut heittää sitä poiskaan. Nyt päätin että asialle on tehtävä jotain ja pistin tuunaten. Näin se käy.

IN ENGLISH
Many people love band t-shirts or other artist t-shirts. People collect them from gigs and some of them might even be collectibles. I have never been much of a gig t-shirt fan, but I got one. It is one of the oldest clothes that I’ve own because I bought it 14 years ago from Tina Turner’s concert. It is rather amazing it was so long ago. T-shirt is basic style so I haven’t been using it for years. It has some emotional value so I haven’t thrown it away either. Now I decided to do something about it. This is how it goes.

Ensin merkitsin neuloin kohdat josta leikata (nämä olisi voinut leikata vapaalla kädelläkin, mutta olen pedantti ja merkkasin tarkat kohdat). Sitten taitoin paidan kaksinkerroin suhteessa keskietuun ja keskitakaan  jotta saan leikkaukset symmetriseksi. Sakset käteen ja snip snip.
First I marked cutting lines with pins (you can cut them freehand, but I want to be exact so I marked them first). Then fold the shirt in half along the center in front to make cuts symmetrical. Then some snip snip.

Sitten nopea sovitus ja kavennus sivuilta. Monissa hyvälaatuisissa t-paidoissa ei nykyään enää ole sivusaumoja vaan kangas neulotaan putkena vaatteen kiertymisen ehkäisemiseksi. Jouduin siis ompelemaan siihen sivusaumat kaventaakseni paitaa vartalonmyötäisemmäksi.
Quick fitting and intake on both sides. Many good quality t-shirts don’t have any sideseams because fabric is knitted as a tube to prevent twisting seams. So I had to make sideseams to it.

Irtileikatuista hihoista tein kapeat kaitaleet jotka saumuroin pääntielle. Kaitaleita on kaksi ja ne menevät limittäin kummallakin olalla. Saumuroinnin jälkeen tikkasin päälipuolelta saumanvaran paikoilleen.
I used cuttoff sleeves to make narrow trim for neckline. After overlocking them on place I stiched along the seam to attach the seam allowance on reverse side.

Uudet hihat tein pehmeästä tyllikankaasta kaksinkertaisena. Lisäksi ompelin röyhelön toiselle olalle samasta kankaasta. Viimeinen silaus saatiin tekemällä vanhoista hihoista pienet rypytyskaitaleet pääntielle ja helmaan ja koristelemalla ne napein.
I made new sleeves on double soft tulle fabric and also added some ruffle on one shoulder. Final touch with two gathering ribbons on neckline and hem, both decorated with buttons.


Lue myös juttuni aiheesta keskiviikon 8.9.10 Tamperelaisesta.
I also wrote an article about this on local newspaper.


7 Comments

  1. Nina says:

    Oi ja voi! Mä niiiiiin ihailen ihmisiä joilla on mielikuvitusta!!!! Hieno tuli!

  2. Ilona says:

    Uulalaa, hieno!
    Olenkin juuri tekemässä teepparituunauksia, vaikka tekeillä on ihan erityyppisiä juttuja niin kiva nähdä miten tuollainen prinsessaunelma syntyisi :)

  3. Emilia says:

    vau, ihan mielettömän näkönen! pitänee kaivaa kone esiin ja surautella itekkin pari t-paitaa :))

    1. Rhia says:

      Nina – :) mulla meni ton paidan tuunaamiseen noin kuukausi kun en keksiny millään että mitä mä sille teen. Että ei se mielikuvitus ihan aina tuu sormia napsauttamalla.

      Ilona – sullahan onkin erilainen tyyli kuin mulla niin en kyllä odottaisikaan että tekisit just samanlaisen :D Mut kiva on aina nähdä variaatioita miten joku toinen tekis.

      Emilia – kiva jos postaus aiheutti inspiraatiopurkauksia :) hauskaa surauttelua!

  4. Piaf says:

    Kappas vain, hauska tuunaus! Ehkä vähän prinsessa minun makuuni, mutta noi pääntien ja helman jutskat on mainiot, ja kokonaisuudessaan hieno idea!

  5. Piaf says:

    Tämä sun blogin uusi ulkoasu on muuten myös onnistunut! T. Graafikko

    1. Rhia says:

      Piaf – Tuskaa mulla oli tuon mallin kanssa, en ole ihan 100% tyytyväinen noihin hihoihin joten voi olla että ne siitä vielä muuttuu vähemmän prinsessamaiseksi. Jotenkin en ole kotonani semmosissa rokimmissa tyyleissä mutta ehkä tuosta ois pitäny tehdä semmonen… :D
      Suurin osa tuosta blogi-mallistahan on wordpressistä löytyvää valmista pohjaa jota olen hieman muokannut omantyyliseksi (taustakuva, höyhenet bannerissa, bannerin taustan poisto, bloginnimi tuohon lippuseen jne), mutta kiitos :D

Comments are closed.