Haaveissa neuleasu / Dreaming of knit outfit

on

Olen suunnitellut jonkun isomman neuleprojektin toteuttamisesta (ihan kuin yli kaksi vuotta kestänyt pitsisukkaprojekti ei olisi ollut tarpeeksi…).  Fair isle-neuletakki on edelleen toivelistalla, sekä isännälle pujoliivi kirjoneuleena, mutta ajattelin aloittaa jostakin ei-niin-vaativasta. Yhdellä langalla neulottava juttu, vaikka isokin, tuntuu paljon helpommalta hommalta. Mutta mitä ihmettä se sitten voisi olla?

Inspiraatiota tähän projektiin antoi viimevuonna kirppikseltä löytämäni vaaleanvihreä lyhythihanen neulepusero, joka jäljittelee kivasti 30-luvun tyyliä vaikka onkin taattua ysäri-laatua. Lisäksi olen nähnyt varsin kauniita neulottuja tai virkattuja vintage-asuja nyt niin monesti, että olen alkanut haaveilla jostakin semmoisesta. 30-luvun pitkä ja slimmattu siluetti kiehtoo minua tällä hetkellä eniten. Mutta mistä löytää täydellinen ohje sellaiseen asuun? Haluan nimenomaan kaksiosaisen puvun jotta voin käyttää osia myös erikseen. Ohjeen ei kuitenkaan tarvitse olla kaksioisainen, mekon ohjeesta voi helposti pienin muutoksin tehdä kaksiosaisenkin asun. Olen surffannut netin ristiin rastiin, mutta sitä täydellistä mallia ei oikein tunnu löytyvän ja olen ehkä hiukan liian laiska suunnittelemaan sellaisen itse. Olisiko lukijoilla hyviä linkkisuosituksia tai muita vinkkejä?

Muutamia inspiraatiokuvia löysin, mutta niissäkin on jotain mikä ei ihan vastaa ajatustani puvusta. En osaa sen tarkemmin määritellä miksi, mutta ainakin nuo pystyraidat hieman vastustavat. Lisäksi ohjeen pitäisi sopia hieman paksummalle puuvillalangalle jota sain äidiltäni. Oheiset ohjeet ovat suurimmaksi osaksi neulottu ohuemmista langoista.

inenglish

I have been planning to knit something bigger (like it wasn’t big enough to knit lace socks for over two years…). Fair isle cardigan is still on my wishlist, and so is pullover for hubby, but I was thinking something little bit less not-so-demanding work. Something with just one yarn, even though a large piece, feels much easier task. But what could it be then?

I got some inspiration for this from a light green blouse I thrifted last year. It imitates 30’s style quite nicely, even though it is from the 90’s. I have also seen quite many rather nice knitted or crocheted vintage outfits, so I have started to dream about one. Slimmed and long silhuette of the 30’s is fascinating to me. But where to find a perfect pattern for it? I want two piece outfit, so that I can use the parts separately. Pattern doesn’t have to be for two-piece outfit, it’s easy to alter a dress pattern into a two-piece. I have been going interwebs back and forth, but I haven’t been able to find perfect pattern, and I think I’m a bit too lazy to design one myself. Do you have any good links or other tips?

I found couple interesting styles, but there is something about them I don’t exactly fancy. I can’t put my finger on it exactly, but atleast the vertical stripes aren’t that appealing to me for some reason.  Also the pattern should be somewhat suitable for bit thicker cotton yarn, which I got from my mum. These patterns are mostly for thin yarns.

knitdresses1940s

Kuva Tuppence Ha’penny (alkuperäinen kuva Etsystä ei löytynyt)
Pic from Tuppence Ha’penny (didn’t find the original picture in Etsy)

knitdresses1935

Kuva Tuppence Ha’penny (alkuperäinen kuva Etsystä Vintage Pattern Place) /
Pic Tuppence Ha’penny (orig. picture from Etsy Vintage Pattern Place)

SONY DSC

Aito 30-luvun kaksiosainen puku, joka on ehkä lähinnä
etsimääni tyyliä (kuva Etsystä: Coralroot) /
Real 30’s two piece outfit, which seems to be the closest
to the style 
I’m looking for (pic Etsy: Coralroot)

mustardyellow
Sain äidiltäni tätä puuvillalankaa joka oli ollut varastossa
jo vuosikymmeniä. Aika vintagea siis jo sekin. /
I got this cotton yarn from my mum. It’s been 
in storage for decades. So starting to be quite vintage too.

11 Comments

 1. Hehkuvainen says:

  Nuo langat ovat kyllä houkuttelevan näköisiä! Etsin aika harvoin vintagehenkisiä neuleohjeita, mutta minulla on sellainen käsitys että niitä löytyisi kuitenkin paremmin kirjastosta kuin netistä. (Vaikka netistä nykyään löytääkin kyllä melkein mitä vain ja yllättäviäkin asioita.) Oletko etsinyt nimenomaan puvun ohjetta? Ajattelin vain että jos etsisikin ylä- ja alaosan erikseen, niin mahtaisiko sitten löytyä mieluisia malleja? (Ainakin löytyy loppumaton ohjeiden suo, jos ei muuta.)

  Tuo ruskea malli on kaunis, vaikka noista napeista en niin innostukaan.

 2. Kristina Furu says:

  Rakastan neuleita; ne ovat mukavan pehmeitä ja joustavia.
  Atlas osas tehdä juuri sellaisia vaateita jossa viihtyisin…Tässa on pikku filmipätka muotinäytös ja lopussa neitonen pakkaa valtavan määrän vaateita pienen pieneen matkalakkuun. Ihanaa!
  http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/1930-luvun_nainen_verhoutui_jo_mieluusti_trikooseen_11108.html#media=80527

 3. strilla says:

  Kai jo etsit ja hait Ravelrysta? Ravelryn haku on näppärä, eri hakuparametreja voi muokata ja niillä voi rajata sitä ohjeiden suota pienemmäksi.

 4. Tuula Nykänen says:

  Tuo alin on kyllä tosi ihana! Etsin joskus kirjastosta levenevän mallista, riittävän pitkää (uudet mallit lyhyehköjä) neulehametta ja totesin pettymyksekseni ettei sieltä niin löytynytkään vanhoja ohjeita, kuten olin luullut. Tilaa tarvitaan uudemmille jutuille ja vanhat menee poistomyyntiin… No, sovelsin sitten yhtä mekon (mun mielestä tunika) ohjetta ja ei se nyt ihan sellainen ole kuin toivoin. Saa nähdä pidänkö vai puranko. Sääli toisaalta purkaakin kun oli niin kova työ…

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Modernimpikin ohje toki kelpaa jos tyyli käy yksiin. Mutta modernit ohjeet tahtoo usein olla, noh, varsin moderneja :D Kirjastossa ei kyllä ihan hirveästi vintage-ohjeita ole, paitsi jos on kirjana joku vintage-teemainen opus. Ei nekään enää tosiaan pidä varastossa noita vanhoja kun vievät suotta tilaa eikä niillä niin paljoa lainaajia ole, vintageharrastajat on vähemmistönä asiakkaissa varmasti. Nettikaupoissa on yllättäen todella paljon vintage-neuleohjeita kaupan, eivätkä ole kovin kalliitakaan jos ostaa semmoisen digi-ohjeen minkä saa ladattua pdf-tiedostona. Olen katsellut vähän kaikenlaisia malleja, puseroita, mekkoja, kaksiosaisia. Mutta en tiiä, ehkä oon turhan nirso sitten? Joo, noi napit on vähän turhan muhkut…

   Kristina Furu – Ihana pikku mainospätkä, kiitos linkkauksesta! Ja olipa todella pienen pieni matkalaukku. Muotinäytöksessä oli myös ihania asuja. Harmi ettei noita Atlaksen trikooneuleita enää saa. Mulla on yhdet Suomen Trikoon Atlas-silkkisukat, mutta eihän niitä raaski käyttää kun ovat niin harvinaiset. Kirppiksiltä haalin noita Atlas-alusvaatteita aina kun sattuu kohdalle sopivia. Ja mummun perintönä on muutamat Suomen Trikoon kalsarit. Ne on kesäkuumalla ihanan viileät!

   strilla – Kyllä mä Ravelrystäkin jo katselin, mutta kovin vähän siellä on noita vintageohjeita. Tai en tiedä sitten enkö osannut oikeita hakusanoja laittaa. Pitääpä vielä tutkia oikein ajan kanssa.

   Tuula Nykänen – Joo, näinhän se on. Ei kirjastotkaan määränsä enempää pysty varastoimaan vuosikymmenien aikaisia lehtiä. Onneksi kirppiksiltäkin löytyy vanhoja käsityölehtiä aika hyvin, tosin noissa tosi vanhoissa tahtoo aina ne ohjeet olla tilausohjeita niin ettei niitä enää saa mistään kun eivät tulleet automaattisesti lehden mukana. Purkaminen on kyllä sääli, mutta eikö se ole kuitenkin parempi kuin roikottaa pitämätöntä vaatetta kaapissa?

  1. Rhia says:

   adelheid – Kiitos linkeistä! Sehän siinä just on kun ei noista oikein löytynyt mitään mikä mua nyt erityisesti innostaisi. Kun ei niitä pitsimäisiä malleja kovin paljoa ole. Suurin osa on hirmu tiiviitä pintaneuleita tai pystyraitaisia. Pystyraitasia neuloksia karsastan siksi kun ne ei istuvissa vaatteissa isommilla boobseilla oikein näytä hyvältä. Tulee semmonen viivan pullistumaefekti ja se ei oo kovin nättiä mun silmääni, suurentaa entisestään. Ja jos mä tohon hommaan ryhdyn niin se on kuiteskin sen verran isotöinen että en viitsisi aloittaa jotain joka ei alunalkaenkaan oikein tunnu hyvältä. Mutta jatkan surffailua, eiköhän sieltä vielä joku hyvä kohdalle osu kun tarpeeksi selaan malleja :D

 5. adelheid says:

  Vielä pari ehdotusta :)

  http://vintagestitchesandstyles.wordpress.com/patterns/tea-for-two/ – Pitsiä vois hyvin jatkaa koko puseron verran ja vaikka hameessakin.

  http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/52100643 – Ei ihan paras kuva, mutta pitsineule villatakkimallia.

  Tai ehkä noita voisi “yhdistää”?! Ylimmästä perusohje ja jostain muualta se pitsimalli!

  1. Rhia says:

   adelheid – Kiitos taas, tuo ensimmäinen mulla onkin jo Ravelry-suosikeissa. Mutta ei sekään ihan ole sitä mitä etsin. Tuossa toisessa kuva on niin suttuinen että en saa siitä selvää. En ole niin hyvä ohjeiden lukemisessa että pystyisin pelkästään tekstistä päättelemään mille malli näyttää enkä jaksa alkaa mallitilkkua tekemään pelkästään siksi että näkisin onko se edes potentiaalinen. Ehkä mä oon tässä nyt vaan hankala ja etsin jotain mitä ei ole edes olemassa. Mulla on usein sama ongelma myös kankaiden kanssa. Olen jo päättänyt millaista kangasta halua ja sitten kun just semmosta ei löydy niin en halua mitään korviketta sitten ja oon mieluummin ilman :D

 6. I want them now espacially the two first!!

  1. Rhia says:

   Lady parisienne – They all are quite adorable, aren’t they. But since this will be quite long project, I want the style to be perfect :D

Comments are closed.