Epätäydellinen mutta käyttökelpoinen / Imperfect but wearable

Olen yrittänyt viimeaikoina parantaa vaatteideni käyttöastetta korjaamalla niitä tavallista huolellisemmin. Olen peittänyt tahroja ja paikannut reikiä. Korjausta odottavien kasassa on muutamia huonompikuntoisia vintagevaatteita jotka odottavat omaa vuoroaan, että ehdin saattaa ne käyttökuntoon jollakin tapaa. Niinpä innostuinkin aika tavalla kun viime viikolla luin erittäin kiinnostavan ja inspiroivan postauksen By Gum, By Golly-blogista. Vieraileva kirjoittaja, Lilies & Remains-blogin Sara postasi siitä miten huonokuntoisetkin vintage-vaatteet ansaitsevat tulla käytetyiksi ja että tahrat, levinneet värit tai pienet reiät eivät estä vaatteen käyttämistä.

Kierrätyskeiju-haasteen ideologiaan tämä sopii kuin nenä päähän. Postausta lukiessani tajusin, että itseasiassa minusta on tullut vintagen myötä aika tavalla samanlainen kuin Sara’sta. Vaatekaapeissani roikkuu ihania vintagemekkoja joista löytyy koinsyömiä, haurastumia, haalistumia ja värin leviämiä. Ja nämä vaatteet ovat kuitenkin käytössä olevia vaatteitani. Ja kun puen nämä vaatteet päälleni, kukaan ei huomaa kulumia eikä reikiä. Vintagelaukuistani ovat saumat ratkenneet, mutta uskollisesti paikkaan ja liimaan niitä. Eikä kukaan koskaan tiedä että olen kasannut laukun lähes kokonaan uudelleen. Tänään puin päälle yhden huonokuntoisimmista puvuistani. Mutta katsokaa millainen kaunotar se on, kaikista vioistaan huolimatta!

Millaisia te olette pukeutujina? Vaaditteko täydellisen ehjiä vaatekappaleita vai oletteko enemmän suurpiirteisiä kuten minä? 

inenglish

I have recently tried to improve the usage of my clothes by repairing them more carefully. I have covered stains and patched holes. There are several nice vintage dresses waiting to be repaired for use.  So you understand that I got rather excited when I read this interesting and inspiring post on By Gum, By Golly-blog. Visiting writer, Sara from Lilies & Remains, wrote a post how even very shabby vintage clothes deserve another chance to be worn. Little stains, colour bleeds nor holes doesn’t prevent using.

This goes perfectly to the ideology of Recycle Fairies challenge. While reading Sara’s post, I realized that actually I have become quite the same than Sara, when I started wearing vintage. There are vintage garments in my wardrobe, which have moth holes, faded colours, colour bleeds, etc. But all those clothes are still in use. And when I wear these clothes, no-one notices the holes or worn out areas. Many of my vintage handbags have ripped their seams, but loyally I sew and glue them back together. And no-one ever knows that I have practically put them back together from the scratch. Today I wore one of my most wornout dresses. But look what a beauty it is, despite all the flaws!

What about you? How do you feel about wearing worn out clothes? Do you require the pristine pieces or are you more prone to shabby pieces.

crappyvintage1

Paha haalistuma helmassa. / Bad sun fade on the hem.

crappyvintage2

Paha kuluma pääntiellä. / Bad wornout area on neckline.

crappyvintage3

Oikean hihan nappi pudonnut/vaihdettu. /
Button on right sleeve replaced.

crappyvintage4

Kaikki tikkaukset haalistuneet lähes valkoisiksi.
Rannekkeiden kangas paikoin lähes puhki kulunut. /
All top stitches faded almost to white.
Fabric on cuffs very worn out in places.

crappyvintage5

Vyön kankaalla päällystetty solki erittäin kulunut. /
Fabric covered belt buckle very worn out.

13 Comments

 1. Lotta says:

  Oi, mikä kaunotar! Sekä sinä, että puku <3

  1. Rhia says:

   Lotta – Yhtiömme kiittää :D tää puku on oikeasti tosi huonokuntoinen, mutta upea väri ja malli häivyttää huonokuntoisuuden kyllä aika tehokkaasti. En ole raaskinut aikoihin tätä käyttää, mutta tuon blogipostauksen innoittamana taas päällä.

 2. Seija says:

  Olen ollut suurinpiirtein aina vintagessa on aina kuumaa yms ja olen aina yrittänyt korjata jos mahdollista samoin teen laukuille. Mulla lojuu nurkissa jos jotakin korjattavaa vaan se aika puuttuu ollessani töissä ja työni on vuorotyötä kylpylän keittiössä.

 3. Hehkuvainen says:

  Eipä tuosta puvusta tosiaan ainakaan kuvien perusteella näy kuluminen, huomio keskittyy muihin asioihin. Yleisvaikutelma on se, mihin yleensä itse kiinnitän huomiota, tosin joskus yksityiskohdat pomppaavat häiritsevästi silmille.

  Pohdiskelin vähän samoja asioita kun siivoilimme vaatekaappia ja poistimme sieltä kierrätykseen miehen ulkoilutakin. Olimme molemmat sitä mieltä että se lähtee ehdottomasti kierrätykseen, koska on siisti ja ehjä. Mutta kun sitten olin viemässä sitä väliaikaissäilytyspaikastaan kierrätykseen, katsoin sitä tarkemmin ja kauhistuin: helmaan ja hihoihin on pinttynyt todella selkeästi likaa ja taskussa on keskellä reikä – ulkopuolella. Takki oli sama, katsantokanta vain oli muuttunut. Jälkimmäisellä kerralla katselin takkia niin kuin katsoisin sitä kirpputorilla jos olisin takkia ostamassa. Enkä kyllä ostaisi likaista ja reikäistä takkia. (Vaikka se sitten kotioloissa oli muka niin siisti ja käyttökelpoinen. Itseäni ovelasti huijasin!)

  Käyttämäni vaatteet ovat pääsääntöisesti ehjiä. Jos kulumaa on, se on sellaista ettei sitä näy. Alusvaatteissa en ole niin tarkka (kuten reikäiset, hiutuneet ja lörpähtäneet pitkät kalsarini todistavat). Rakkaimmat housuni ovat haaroista kuluneet puhki pieneltä alueelta. Olen päättänyt ettei kukaan katso haaroväliini ja käytän housuja rei’istä huolimatta. :D

  1. Rhia says:

   Seija – No sehän se ongelma aina on että pitäisi myös löytyä se aika kaiken korjaamiseen :D siksipä se korjattavien pino on joskus aika korkea. Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee. Taidanpa tänä iltana ottaa jonkun projektin työn alle!

   Hehkuvainen – Kun ottaa huomioon miten paljon rikkinäistä tavaraa kirppiksillä on myynnissä niin luulen että aika moni on mennyt tuohon samaan vipuun. Kotona on katsonut että no kyllähän tämä on vielä ihan kelpoisa ja hyvä vaate, mutta sitten kirppiksellä jos sitä katsoisi uudelleen ei se ehkä olisikaan siinä kunnossa että se tekisi kauppansa. Itse olin ennen vintageharrastusta hyvinkin tarkka siitä että rikkinäisiä vaatteita en käyttänyt, enkä tahraisia etenkään. Ainoa poikkeus oli joskus reilu 15 vuotta sitten kun kuljin vielä lähes yksinomaan farkuissa, mulla oli käytössä useinmiten nimenomaan paikattuja farkkuja, mutta paikkafarkut taisivat olla vähän muodissakin silloin 90-luvulla. Isälläni oli tapana sanoa että ne paremmat farkut on vissiin paikattavana koska farkuissani oli enemmän paikattuja kohtia kuin ehjää :D

   Nykyään periaatteeni on muuttunut ja höltynyt aika tavalla. Toki kyllä pyrin aina paikkaamaan rikkinäiset, mutta ihan kaikkia pikkureikiä en aina ehkä jaksakaan paikata heti. Isommat reiät toki nopsempaa. Ja pakko myöntää, vintagevaatteille annan anteeksi aika paljon enemmän vikoja ja kulumia kuin moderneille vaatteille, ihan vain koska ne ovat niin uniikkeja. Jos mekossa on täydellinen leikkaus ja hyvälaatuinen kangas niin koinsyömät on helpompi antaa anteeksi kuin modernin lörttöpaidan kahvitahra.

 4. because I work in theatre and use vintage clothes on stage all the time, I’m always repairing something. This may cause alarm, but a piece of vintage clothing isn’t much use to me if it rots on the hanger. I’m fixing holes, replacing buttons and zippers, added trim to faded hem lines, etc. And taking really beaten up and falling apart pieces apart to make patterns from. Some pieces are so far gone that’s all that can be done with them.

 5. Elina says:

  Onpa upea puku! Minulla on myös kaikenlaisia reppanoita ihan aktiivikäytössä. Jotkut ovat olleet niin reppanoita, että olen esim. ottanut kankaana uusiokäyttöön ne osat, jotka on voinut hyödyntää, mutta lähes aina yritän korjata. Minulla on nyt yksi puku, josta vähän aikaa sitten blogissakin kirjoitin, jossa jo kangas repeilee eikä vain taitekohdista. Siitä tulee kyllä vielä hame, kun yläosasta aika jättää. Uudemmat vaatteet menevät huonoksi usein eri tavalla – esimerkiksi kangas nyppääntyy pahasti – eikä niitä niin jaksa korjailla ja helliä niin kuin vanhoja.

  1. Rhia says:

   thorne garnet – I can imagine that you might treat vintage garments quite differently than vintage enthusiast does. However, I think everybody agrees that the best thing is that the garment is used as long as it is usable. And after that making the patterns is the last thing to do. And repairing is always a good thing.

   Elina – Kiitos! Vanhoissa puvuissa on juuri se hyvä puoli että kankaat ovat niin laadukkaita että vaikka ne ovat kuluneitakin niin ne ovat silti vielä erittäinkin käyttökelpoisia. Moderneissa kankaissa laatu on niin huono että ei niitä kannata edes korjata. Ja se nyppyyntyminen on ihan oma lukunsa. Kuulin jostain (Rinnalta varmaankin) että vanhoissa kankaissa lankojen kehruumenetelmä oli syy niiden nyppyyntymättömyyteen. Modernit kehruumenetelmät saavat aikaan nyppyyntymistä jopa laadukkaammissa langoissa. Ja vanhanlaisia kangaslaatuja on muutenkin kutakuinkin mahdoton löytää.

 6. Imogen says:

  Beautiful, classic and gorgeous look.

 7. nyppykyylä says:

  Upea puku! Ainakin tuosta voisi ottaa kaavat, sitten kun Se lopullisesti hajoaa käsiin.
  Meinasin kommentoida tuohon vanhojen kankaiden löytymiseen, että jostakin tehtaanmyymälästä saattaisi löytyä, mutta sitten muistin, että omasta tällaisestä löydöstä on jo 11 vuotta aikaa…
  Säästelen kaapissa lempivaatteitani, ja pidän niitä vaikka olisi reikiäkin, ja paikkailen vähän väliä. Osaatko sanoa miksi lanka kudotaan nykyään nyppyyntymään? Kankaiden hinnat ovat todella korkeita ja ompeleminen työlästä, eikä todellakaan innosta kun uudet vaatteet nyppyyntyy tai hajoaa parin pesun jälkeen (siis jopa itsetehdyt).

  1. Rhia says:

   Imogen – Thank you! This definitely is one of my favourite frocks.

   nyppykyylä – Kiitos! Ja todellakin, kaavat tästä pitää ottaa sitten kun siitä ei enää päälle puettavaksi ole. Malli on kerrassaan upean naisellinen.

   Vanhoja kankaita löytyy kyllä satunnaisesti, esim kirppiksiltä. Olen viimeisen parin vuoden aikana löytänyt mm. vanhaa ohutta twill-puuvillaa, 30-lukuista kukkaprinttiä, 40-luvun viskoosia, flanellia, ohutta villakreppiä jne. Eli kyllä niitä löytyy, mutta on aina tuurista kiinni paljonko, minkä väristä ja mitä kangasta sattuu löytymään. Yleensä löydöt tapahtuvat itsepalvelukirppiksillä, mutta esim vanhan puuvillatwillin löysin viime syksynä Uffilta. Tehtaanmyymälöissä pääsen käymään niin harvoin että ei suoraansanoen ole tullut mieleenikään sellainen vaihtoehto.

   Kuten aiemmassa kommentissani mainitsin niin luin muistaakseni Rinnan Pitsikirja-blogista että modernien lankojen nyppyyntyminen johtuu kehruumenetelmän muutoksesta. Vanhat, kalliimmat kehruumenetelmät ovat kehittyneet nopeammiksi ja taloudellisemmiksi, mutta samalla uusi menetelmä on muuttanut langan ominaisuuksia niin että ne nyppyyntyvät helpommin. Tämä ilmeisesti koskee lähes kaikkea lankateollisuutta ja sitä kautta kaikkea langoista tuottavaa tekstiiliteollisuutta myös. Syynä siis puhtaasti kustannusten minimointi ja tuotantomentelmien nopeuttaminen. En tähän hätään löytänyt Pitsikirja-blogista postausta jossa tästä oli puhetta.

 8. Sara Wood says:

  Oh my, I just stumbled upon this! So thrilled you found the post inspiring:) And THAT DRESS. Yeah, it’s a keeper, regardless of any flaws. And it looks so lovely on you!

  1. Rhia says:

   Sara Wood – I sure did find your post inspiring. I used to think differently before, but I’ve changed my mind over the years. It’s a shame if no-one gets to see a pretty dress just because it has couple holes in it. Despite of little flaws they all deserve to be seen and worn. And thank you for your sweet comment, it was lovely that you dropped by!

Comments are closed.