Erään hatun tarina / Story of a hat

Vapriikki-vintagessa käyttämäni 1900-luvun alun tyylinen hattu on saanut niin paljon kehuja, että ajattelin kertoa hatusta vähän enemmän. Hattu ei oikeasti ole kovin vanha vaikka näyttääkin aika autenttiselta. Kangaskerrosten alta paljastuu 80- tai 90-luvun olkinen hellehattu. Se oli pallomaisine kupuineen päähäni aivan väärän muotoinen ja painoi ikävästi otsalta. Päätin uhrata hatun ja tehdä siitä jotain ihan muuta. Modistin koulutusta minulla ei ole, näitä hattuhommeleita teen  soveltamalla. Työvaihe-kuvia ei tällä kertaa ole koska hattu on jo parisen vuotta vanha enkä tehdessä ehtinyt niitä ottaa. 

Leikkasin kuvun irti tyvestä niin että pelkkä lieri jäi jäljelle. Leikkuureunan suojasin ompelemalla siihen puuvillakaistaleen. Sitten muotoilin bukramista (eräänlaista liimalla kovetettua verkkomaista tukikangasta, jota käytetään hattujen valmistukseen) ja puuvillakankaasta uuden jämäkän kuvun, joka on matala mutta erittäin leveä. Päällystin kuvun vintage-puuvillapitsillä niin että se muodostaa kuvun päällä ryppyjä. Lierin päällystin mustalla sifongilla jolloin koristeellinen olkipunos kuultaa siitä hieman läpi. Pitsin ja sifongin liitoskohtaan kiedoin sifonkia jonka sitoo yhteen hopeanvärinen solki. Soljen alla koristeena on kotimaisia strutsinsulkia sekä riikinkukonsulkia. Vapriikin tapahtumaa varten lisäsin hattuun vielä strassi-korun soljen päälle.

Tyyliltään hattu edustaa 1910-luvun alun muotia. Tuon ajan (jota usein Belle Epoqueksi mainitaan) naisilla oli muhkeat ja hyvin kuohkeat kampaukset, joten hattujenkin piti olla suuria. Ne kiinnitettiin päähän pitkin hattuneuloin ja niissä saattoi olla hyvinkin näyttäviä koristeita. Vuosikymmenen loppua kohden hatut pienenivät maltillisempaan kokoon ennekuin 20-luvulla kutistuivat minimaalisiksi, päätämyötäileviksi kupuhatuiksi.

inenglish

My hat in recent vintage-style photos has got quite a lot of admiration so I decided to write more about it. Hat is not that old really, even though it might look quite authentic. Under the fabrics is either 80’s or 90’s straw sunhat. It didn’t fit my head at all, with it’s ball-shaped crown. So I decided to sacrifice it and turn it into something else. I don’t have any education for millinery, so I work with the hats based on what I have learned from the internet. This time I don’t have any photos of unfinished hat, because this was made couple years ago and I didn’t take any photos while making it.

I cut the crown off and left only the brim. I trimmed the raw edge with fabric strip. Then I used buckram (it’s a fusible sturdy netting for hatmaking)  and cotton fabric to form a new sturdy crown, which was very wide, but not too high. I covered the new crown with vintage cotton lace creating wrinkles on top. I also covered the brim with black chiffon. That way the decorative straw shows a bit through. I also tied chiffon scarf around the base of the crown and tied it with silver colour buckle. Under the buckle I added some ostrich feathers (from local farm) and peacock feathers. For the vintage-event I also added rhinestone brooch over the buckle.

Style of the hat is early 1910’s. Ladies had huge and fluffy hairdo’s at that time (often referred as La Belle Epoqué), so hats needed to be large aswell. They were attatched with long hatpins and they often had rather ravishing decor. Towards the end of the decade the hats got smaller and in the 20’s they turned into very minimalistic cloches.

edwardianhat1

edwardianhat2

edwardianhat3

edwardianhat4

edwardianhat5
Vanha kupu uuden kuvun päällä. Kokoero on huomattava. /
Old crown on top of the new one. Size difference is notable. 

edwardianhat6