Voihan karitevoi


Isäntä aina
väittää että me suomalaiset keksitään lisää uusia sanoja sitä mukaa kun tarve vaatii. Alan painostuksen alla pikkuhiljaa taipua samaan mielipiteeseen. Tänään näin mainoksen jossa mainittiin sheavoi. Tässä kohtaa on pakko todeta Pätkää mukaillen: Asiahan ei tietysti minulle kuulu mutta kun kerran on olemassa ihan kokonaan suomenkielinen sana niin miksi ei voida käyttää sitä, minä vaan kysyn? Shea butter on englantia ja sanan suomenkielinen käännös on karitevoi. Ei sheavoi vaan karitevoi.

Tästä näppärästä ja varsin nerokkaasta aasinsillasta pääsemme itse asiaan, nimittäin kokeilussa olevaan käsivoiteeseen. Englannin matkalta ostin lehden jonka mukana tuli L’Occitanen Sheabutter Dry Skin Hand Cream. En ole käyttänyt L’Occitanen tuotteita aiemmin, mutta nyt olen käyttänyt 30 ml tuubista kolmasosan. On pakko todeta että niin paljon kun olen L’Occitanen tuotteista kuullut kehuja, olen tähän käsivoiteeseen hyvin pettynyt. Ensinnäkin tuoksuun tottuminen vei oman aikansa ja edelleen vähän päivästä ja olosta riippuen saatan joutua korvaamaan voiteen tuoksuttomammalla käsivoiteella (se on tää ärsyttävä migreeni-vaiva). Kun käsivoide on levitetty iholle ja se on imeytynyt on tunne käsissä miellyttävä joskaan ei ihan niin kosteuttava kuin kuvittelisin erityisesti kuivalle iholle kehitetyn tuotteen olevan. Sitten päästäänkin tilanteeseen joka mua on ihmetyttänyt koko ajan kun olen tätä käsivoidetta käyttänyt. Kun peset seuraavan kerran kätesi tuntuu että voide huuhtoutuu kokonaan pois ja kädet tuntuvat täsmälleen yhtä kuivilta ja karheilta kuin ennen voiteen levitystä. Sama tapahtuu vaikka voiteen levittämisestä olisi useita tunteja ja voisi olettaa että voide olisi ehtinyt jo vaikuttaa ihoa kosteuttavasti. Toki kaikki kosteusvoiteet tai niiden jäämät huuhtoutuvat pestessä pois, mutta jättäen kuitenkin ihon pehmeäksi ja kosteutetuksi, toisin kuin tämä. On kuin voide olisi iholla vain maskaavana, pehmeän tuntisena kalvona eikä kostettaisi tai pehmentäisi ihoa lainkaan.

Katsotaanpa vähän käsivoiteen inciä: Aqua, Butyrospermum Parkii (Shea butter), Glycerin, Dimethicone, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Linum Usitatissimum Seed (Linseed) Extract, Honey Extract, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Fruit Extract, Althaea Officinalis Root Extract, Coconut oil, jne.
Ostolakossa-blogia seuraavat tietävätkin jo että kosmetiikan 5-7 ensimmäistä ainesosaa ovat yleensä ne jotka eniten vaikuttavat tuotteen vaikuttavuuteen ja toimivuuteen. Loput ovat lähinnä sitten täyteaineita joilla lähinnä säädellään tuotteen fyysisiä ominaisuuksia kuten notkeutta, väriä, säilyvyyttä jne. Incin alkupään aineita tarkastellessa se ei näytä hirveän pahalta. Vesi tuo iholle kosteutta. Glyserin sitoo kosteutta ja pehmentää ihoa. Karitevoi on kosteuttava, silottava ja rauhoittava. Cetearyl alcohol on rasva-alkoholi joka vaikuttaa voiteen viskositeettiin eli juoksevuuteen ja notkeuteen. Glyceryl Stearate on kalvonmuodostaja joka estää kosteuden haihtumisen iholta. P
ellavansiemen uutetta (linseed), hunajauutetta (honey), mantelikasvin hedelmäuutetta (sweet almond fruit), rohtosalkoruusun juuriuutetta (althaea officinalis root) ja kookosöljyä (coconut oil) kaikki kasveista saatuja raaka-aineita joiden olettaisi olevan iholle vain hyväksi. Dimethicone on se nimi joka saa monien karvat nousemaan pystyyn sillä se on silikonia. Itse en ole silikoni-kammoinen mutta vissiin sekin pakkosyöttö on alkanut tehota, sillä en voi olla miettimättä onko tämän käsivoiteen tehottomuuden syynä tuo pelätty dimethicone. Olipa syy mikä hyvänsä ei L’Occitanen karitevoi käsivoide toimi ainakaan minulla ja sen loputtua palaankin taas vanhaan tuttuun, Erisanin kosteuttavaan perusvoiteeseen.

Millaisia kokemuksia sinulla on L’Occitanen tuotteista?


IN ENGLISH
My boyfriend always claims that we finns invent new words as we go. Under his pressure I am starting to think the same way. Today I saw and ad that mentioned shea butter. Word was translated to finnish but only half of it, even though we have complete proper finnish word for it. Why oh why can’t they use the proper translation instead of these halfbreed finglish words?

With this handy and rather clever bridge we get to the main issue which is hand cream I am currently testing. On our trip to England I bought a magazine that included a small tube of L’Occitane Sheabutter Dry Skin Hand Cream. I have never used any L’Occitane products but now I’ve used one third of that. I have to say that hearing all those compliments about L’Occitane products I am rather disappointed to it. First of all it took quite some time to get used to the smell. Even still, depending on my daily condition, I might have to replace it with other hand cream, because of the smell (it’s this darn migrain). When I apply it on it makes my skin feel soft and comfortable, allthough it doesn’t feel as moisturising as I would have thought it would be. After all it was developed for dry skin. And then we get to the problem. If you rinse your hands even very slightly it seems to rinse all of the cream off, even if you applied it on several hours ago. Ofcourse every hand cream does that, it rinses off but most of them still leave your skin feeling moisturised and soft, but not this one. It’s like just masking soft-feeling layer on your skin but not really moisturising or softening.

Let’s have a look at the first items in inci: Aqua, Butyrospermum Parkii (Shea butter), Glycerin, Dimethicone, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Linum Usitatissimum Seed (Linseed) Extract, Honey Extract, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Fruit Extract, Althaea Officinalis Root Extract, Coconut oil, etc.
Some of you might already know that first 5-7 incredients in cosmetics are the ones that really create the affect on cosmetics. Rest of it is just fillers and stuff that creates the physical looks of the cosmetic product, like texture, colour, bactery-resistance etc. When looking at this incy it doesn’t look too bad. Water moisturises, glycerin binds moisture and softens skin. Shea butter moisturises, smoothens and soothes. Cetearyl alcohol creates the viscosity of the cream. Glyceryl Stearate binds moisture. Linseed Extract, Sweet Almond Fruit Extract, Althaea Officinalis Root Extract and Coconut Oil are all from plants so you would expect them to be good for your skin. Dimethicone is the name that makes people weary because it is silicone. I am not afraid of silicone, but I suppose that repeatance is sinking in aswell because I can’t stop thinking is it the reason why this hand cream doesn’t work. What ever the reason is, L’Occitane shea butter hand cream doesn’t work for me and when it’s finished I’m going to return to my old buddy, finnish Erisan Moisturising Basic Cream.

What kind of experiences you have from L’Occitane products?