Omavaraiset 2/24 Niksit / Selfsufficiency 2/24 Tips

Melkeinpä parasta omavaraistelussa ei itselleni oikeastaan ole omavaraisuus vaan yhteisöllisyys. On huippuhienoa lukea muiden omavaraistelijoiden kokemuksia ja vinkkejä. Helmikuun #suuntanaomavaraisuus postausten teemana onkin Niksit. Parhaat vinkit omavaraisempaan elämään, tuotteliaimmat kasvit, parhaat arjen helpotukset ja muut omavaraisen elämäntavan neronleimaukset. Tsajujen Sarin ja Korkealan Heikin luotsaamana muut bloggarit jakavat taas omia kokemuksiaan, havaintojaan ja vinkkejään blogiensa välityksellä. Sukella mukaan tästä alta löytyvistä linkeistä. Postaus jatkuu linkkien jälkeen.

Kasvuvyöhyke 1
Kakskulma
Krutbacken
Tillin tilan Anna
Apilan kukka

Kasvuvyöhyke 2
Kohti laadukkaampaa elämää
Urban farming
Oma tupa ja tontti
Sarin puutarhat
Pilkkeitä Pilpalasta
Päivänpesän elämää

Kasvuvyöhyke 3
Sininen tupa
Rakkautta ja maanantimia
Tsajut
Villa Varmo
Purolan kyläkoulu
Ihan vaan Tiia

Kasvuvyöhyke 4
Sweet Food O’Mine
Korkeala

Kasvuvyöhyke 6
Farm Escape

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo

Koen itseni omavaraistelijana muutaman vuoden kokemuksella vielä melko noviisiksi, joten omat vinkkini ovatkin melko yksinkertaisia. Ne sopivat ehkä parhaiten aloitteleville omavaraistelijoille, tai niille jotka vasta haaveilevat omavaraisuudesta. Osa voi tuntua ehkä jopa itsestään selviltä asioilta, ainakin kokeneemmille. Nämä ovat kuitenkin niitä asioita jotka ovat olleet itselle niitä tärkeitä ja ehkä jopa kantapään kautta koettuja juttuja.

Varastotila
Omavaraistelun tarkoituksena on että pystyy itse tuottamaan ainakin osan omasta ruuastaan ja muista arkisista tarpeista. Koska Suomen talvi on pitkä, kylmä ja paikoin vielä melko luminenkin, itse tuotettu ruoka pitää pystyä säilömään jotenkin. Kylmäkellari on siis kullan arvoinen, sillä sen toiminta ei ole riippuvainen sähköstä tai muusta energiasta. Sinne saa säilöttyä hillot, mehut, etikkasäilykkeet, juurekset ja hedelmät. Jos tykkää viineistä niin niitäkin siellä voi säilöä. Tulee tosin huomioida että erilaiset ruokatarpeet saattavat vaatia erilaisia olosuhteita, joten kannattaa perehtyä niihin myös. Perunoille ja juureksille ainakin täytyy olla hiukan erilaiset olosuhteet kuin muulle säilöttävälle. Meidän maakellari on vielä romuvarastona, mutta eiköhän sekin aikanaan saada kunnostettua. Se tarvitsee uudet ovet, hyllyt ja uuden ilmanvaihtohormin. Lisäksi sen katolla kasvavat puut pitää kaataa ja ehkä myös lisätä päälle hiukan maata jos lämpötila kellarissa ei pysy tasaisena. Sitä ei kuitenkaan voi testata ennenkuin kellariin saadaan ne ovet.

Kylmäsäilytyksen lisäksi keittiöstä on hyvä löytyä kunnolla kaappitilaa huoneenlämmössä säilyville ruokatarpeille: jauhoille, säilykkeille, kuivatuille yrteille, hedelmille ja sienille jne. Meidän keittiössämme oli lähtökohtaisesti hirmu vähän kaappitilaa. Emme muutenkaan erityisemmin välitä korkealla olevista kaapeista. Ikääntyessä tulee kuitenkin kaikenlaista kremppaa, joten pyrimme välttämään säilytystilaa johon joutuu kiipeämään tai kurkottelemaan ylöspäin. Tästä syystä suunnitelmissamme on kunnollinen vanhanaikainen ruokakomero jonne tulee turvalliselle korkeudelle hyllyt kaikille huoneenlämmössä säilyville ruokatarvikkeille ja muille keittiötarvikkeille ja astioille jotka eivät mahdu kaappeihin. Nyt kaikki on vähän hajallaan siellä täällä, jonka koen ainakin itse hiukan hankalana. Tilanne toivon mukaan paranee taloremontin edetessä.

Lisäksi tarvitaan kaikenlaista muuta varastotilaa: halkoliiteriä, puutarhatarvikkeiden säilytystilaa, eläinten ruokien säilytystilaa jne. Kannattaa järkeistää kaikki tällainen ja mitoittaa ne omien tarpeiden mukaan. Meillä meni kaksi kesää puuliiterin siivoamiseen. Se oli edellisen omistajan jäljiltä yhtä valtaisaa heittokasaa. Siivosin sen yhdessä äitini kanssa siisteihin pinoihin, jolloin polttopuut vievät vähemmän tilaa ja on helpompi hahmottaa paljonko niitä kuluu talvessa. Kunnolliset, järjestyksessä olevat varastotilat, kaapit ja säilytyskalusteet tekevät arjesta miellyttävämpää ja helpottavat mm. inventaarion tekemistä. Kun ruokatarpeiden tilanteen näkee lähestulkoon yhdellä silmäyksellä, on helpompi hahmottaa paljonko mitäkin kuluu esim kuukaudessa. Näin voi olla helpompi suunnitella myös tulevan kasvukauden kylvöjä.

Kurssit
Omavaraistelija joutuu opettelemaan kaikenlaisia taitoja. Osa niistä on saattanut tulla oppina jo omilta vanhemmilta, työuralta tai harrastuksista. Todennäköistä kuitenkin on että jotakin uusia taitoja joutuu opettelemaan. Kyse voi olla säilönnästä, uusista ruokaresepteistä, luonnon antimien tuntemuksesta, villan käsittelystä raakavillasta valmiiksi vaatteeksi, remontoinnista, vaatteiden ompelusta, puutarhanhoidosta, eläintenhoidosta, puiden kaatamisesta jne. Taitojen tarve riippuu tietenkin valtavasti siitä millainen oma elämäntilanne on ja millä tavalla omavaraisuutta haluaa toteuttaa. Lähes kaiken voi nykyisin opetella omatoimisesti kirjojen tai youtube-videoiden avulla. Itse suosittelen lämpimästi kuitenkin erilaisille kursseille osallistumista. Kursseilla pääset ohjaajan tuella kokeilemaan itse millaista tekeminen on käytännössä ja saat tekemiseen varmuutta. Kurssilta saatat saada sellaisia vinkkejä joita ei missään muualla kerrota. Pääset kuulemaan ohjaajan lisäksi myös muiden kurssilaisten kokemuksista ja tiedoistakin, sillä osa on saattanut käydä kurssin useampaan kertaan tai osalla on aiempaa kokemusta ja on tullut täydentämään tietojaan. Kursseista saattaa toki joutua maksamaan, vähän tai enemmänkin. Itse kuitenkin mielelläni maksan siitä että saan opastusta kädestä pitäen.

Havumäkeen muutettuamme isäntä hommasi moottorisahan, mutta sai varmuutta sen käsittelyyn kurssilta jossa käytiin läpi mm. sahan huolto ja työturvallisuus-asiat. Itse olen käynyt monenlaisia kursseja kombuchan tekemisestä voiteiden valmistukseen, lakkakäävän ja pakurin viljelyyn ja langan kehräykseen. Maksuttomia kursseja on tarjolla yleensä harvemmin, mutta monet paikalliset yhdistykset järjestävät edullisia kursseja. Kansalaisopistojen kurssitoiminta on yleensä melko edullista, mutta kursseja voi löytyä mm. Taito-liitolta, Martoilta, Maa- ja kotitalousnaisilta ja yllättävistäkin paikoista kuten vaikkapa Metsäliitosta. Kannattaa seurata oman paikkakunnan ilmoitustauluja ja yhteisöjä sopivien kurssien löytämiseen. Lisäksi kursseja järjestävät erilaiset yritykset, mutta heidän kurssinsa ovat yleensä hintavampia. Joskin toisaalta yrityksen sponsoroima kurssi voi olla myös ilmainen. Itse haaveilen tulevaisuudessa pääseväni savirappaus- ja savimaalauskurssille sekä luonnonvärjäystyöpajaan.

Kotivara ja ostoslista
Maalla asumisessa on puolensa. Ja sitten on taas asioita joiden kanssa pitää vain oppia elämään. Kun kaupat ovat vähintään puolen tunnin (tai pidemmänkin) ajomatkan päässä, ei ole kannattavaa eikä järkevää lähteä päivittäin ostamaan yhtä kermapurkkia tai yhden päivän ruokaostoksia. Niinpä olemme opetelleen tekemään viikon-kahden tai pidemmänkin ajan ruoka-ostokset kerralla ja pitämään kotona hyvää kotivaraa josta saa aikaiseksi päivän ruuat, työlounaat ja ex tempore leivonnat. Kissoille ostamme yleensä ruokaa vähintään kahdeksi viikoksi kerralla. Olemme myös opetelleet tekemään ruokatilaukset netissä ja vain noutamaan ne lähimmästä kaupungista. Aikaa ja rahaakin säästyy kun kaupassa kiertelyyn ei tarvitse käyttää aikaa ja heräteostokset jäävät tekemättä. Pyrimme myös päivittämään ostoslistaa aina kun huomaamme puutteen, jotta muistamme sen seuraavalla kaupassakäyntikerralla. Mehän teemme molemmat töitä tässä kotikylällä, joten edes työmatkamme eivät kulje isompien kauppojen ohitse. Niinpä viikonloppuisin puolet päivästä on mennyt siihen että lähdemme kauppaan. Jos kauppareisusta selviää alle kahden tunnin, ollaan jo aika tehokkaita. Nettitilaus on nopeuttanut kauppareisuja hiukan reiluun tuntiin, eli käytännössä ajomatkat ja tavaran lastaus autoon. Usein yhdistämme ostosten noudon jonkin muun menon yhteyteen, joten sekin säästää edestakaisten ajelujen määrää.

Meillä kotivara sisältää myös muuta kuin ruokaa ihmisille ja kissoille. Kotoa on hyvä löytyä jonkin verran puutavaraa, nauloja, ruuveja, maalia, polttoainetta ja öljyä moottorisahaan ja kesällä ruohonleikkuriin, erilaisia käsityötarvikkeita, polttopuuta, paristoja, lamppuöljyä ja tulitikkuja, hygieniatuotteita, vessapaperia, pesuaineita jne. Niinpä koitamme pitää kaikkea kotona varastossa niin että kun tarve ja inspiraatio iskee, ensimmäisenä ei tarvitse lähteä ostoksille. Käsityötarvikkeita itselleni ostan pääosin käytettynä. Hankin niitä usein kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta silloin kun kohdalle osuu jokin sopiva jota arvelen voivani hyödyntää. Niinpä minulla on yleensä varastossa tarvikkeita kun jotakin tarvitsee korjata tai tehdä alusta asti.

Almost the best thing about self-sufficiency for me is not really the self-sufficiency, but the sense of community. It’s great to read the experiences and tips of other self-sufficiency enthusiasts. The theme for February’s #towardsselfsufficiency posts is Tips. The best tips for living a more self-sufficient life, the most productive plants, the best everyday conveniences and other self-sufficient lifestyle genius tips. Hosted by Sari from Tsajut and Heikki from Korkeala, other bloggers will again share their own experiences, observations and tips through their blogs. Follow the links below to dive in. Post continues after the links.

Finnish grow area 1
Kakskulma
Krutbacken
Tillin tilan Anna
Apilan kukka

Finnish grow area 2
Kohti laadukkaampaa elämää
Urban farming
Oma tupa ja tontti
Sarin puutarhat
Pilkkeitä Pilpalasta
Päivänpesän elämää

Finnish grow area 3
Sininen tupa
Rakkautta ja maanantimia
Tsajut
Villa Varmo
Purolan kyläkoulu
Ihan vaan Tiia

Finnish grow area 4
Sweet Food O’Mine
Korkeala

Finnish grow area 6
Farm Escape

Finnish grow area 7
Korpitalo

I still consider myself a bit of a novice with only a few years of experience on self-sufficiency, so my tips are pretty simple. They are perhaps best suited to beginners, or those who are just dreaming of becoming self-sufficient. Some may even seem obvious, at least to the more experienced. However, these are the things that have been important to me, and perhaps even the things I have experienced the hard way.

Storage space
Self-sufficiency is about being able to produce at least part of your own food and other everyday needs. As the Finnish winter is long, cold and in some places still quite snowy, you need to be able to store the food you produce yourself. A cellar is therefore worth its weight in gold. You can preserve jams, juices, vinegar preserves, root vegetables and fruit. If you like wine, you can also store it there. It should be noted, however, that different produce may require different conditions, so it’s worth checking them out. For potatoes and root vegetables, at least, the conditions must be slightly different from those for other preserved food. Our cellar is still working as a junk storage, but it will be renovated at some point in the future. It needs proper doors, shelving and new ventilation pipe. Also trees growing on it needs to be cut down and perhaps it needs little bit more dirt on top. That depends if the temperature stays stable inside, but we can’t test that until we have them doors.


In addition to cold food storage, the kitchen should have plenty of cupboard space for food that can be kept at room temperature: flour, canned food, dried herbs, fruit and mushrooms, etc. In our kitchen we had very little cupboard space to begin with. We don’t particularly care for high cupboards anyway. As we get older, all sorts of things ailments might occur, so we try to avoid storage space where you have to climb or reach up. For this reason, we plan to have a proper old-fashioned pantry with shelves at a safe height for all the food that can be kept at room temperature and other kitchen utensils and dishes that don’t fit in the cupboards. Now everything is a bit scattered here and there, which I find a bit awkward. Hopefully this situation will improve when the renovation proceeds in the future.

In addition, all kinds of other storage space is needed: log shed, storage for gardening tools, storage for animal food, etc. It’s worth rationalising all this and sizing it to your needs. We spent two summers cleaning out our wood shed. It was a huge heap of thrown in logs from the previous owner. Together with my mother, we cleaned it into neat piles, so that the firewood takes up less space and it’s easier to see how much is used up in the winter. Proper, tidy storage spaces, cupboards and storage furniture make everyday life more pleasant and make it easier to take inventory, among other things. When you can see at a glance how much food you need, it’s easier to see how much you need in a month, for example. This can also make it easier to plan the coming growing season.

Courses and workshops
A self-sufficiency enthusiast has to learn all kinds of skills. Some of them may have been learned from your parents, your career or your hobbies. However, it is likely that some new skills will have to be learned. It could be canning, new recipes, knowledge of plants and mushrooms, processing wool from raw wool into finished garments, renovating, sewing clothes, gardening, animal care, cutting down trees, etc. Of course, the skills needed depend enormously on one’s own life situation and the way in which one wants to achieve self-sufficiency. Almost everything can nowadays be learnt on your own with the help of books or youtube videos. However, I would strongly recommend taking part in various courses. With the support of an instructor, you can try out for yourself what kind of things you can do in practice and gain confidence in what you are doing. You might get tips from the course that you won’t find anywhere else. You will also learn about the experiences and knowledge of other participants, as some may have taken the course several times or have previous experience and have come to supplement their knowledge. Of course, you may have to pay for a course. However, I am happy to pay for the hands-on guidance.

When we moved to Havumäki, hubby got a chainsaw. The confidence to handle it he gained from a course. They learned to use it, how to do the maintenance and how to use it safely. I myself have attended a wide range of courses, from making kombucha to making home cosmetics, to cultivating chaga and spinning yarn. Free courses are generally less common, but many local associations run low-cost courses. Courses offered by community colleges are usually quite inexpensive, but atleast here in Finland there are numerous assotiations too. Check your locals to find out what courses they offer. It’s also worth checking your local noticeboards and communities to find suitable courses. Courses are also organised by various companies, but their courses are usually more expensive. On the other hand, a company-sponsored course might also be free. In the future I am hoping to take part on clay-paint and -plaster workshop and natural dye workshop.

Home emergency supply kit and shopping list
Living in the countryside has its advantages. And then there are the things you just have to learn to live with. When the shops are at least half an hour (or more) away by car, it’s neither worthwhile nor sensible to go out every day to buy one small carton of cream or a day’s groceries. So we’ve learned to do a week or two or more of grocery shopping at a time and keep a good stock of food at home to make a day’s meals, work lunches and dfor ex tempore baking. For the cats, we usually buy food for at least two weeks at a time. We’ve also learned to order food online and just pick it up in the nearest town. It saves time and money as you don’t have to spend time going to the shops and you don’t do any impulse shopping. We also try to update our shopping list whenever we notice a shortage, so that we remember it the next time we go to the stores. After all, we both work in the village where we live, so even our commutes don’t take us past the big shops. On weekends, half of our day is spent going to the shops. If we can make it to the shops and back in less than two hours, that’s already pretty efficient. Online ordering has cut the shopping trips down to a little over an hour, which is basically what driving to pick up point and loading the goods into the car takes. Often we also combine the pick up trip with other errand, which also saves time and trips.

Our home emergency supply kit includes also non-food items. It is good to have some wood, nails, screws, paint, fuel and oil for the chainsaw and in summer for the lawnmower, various craft supplies, firewood, batteries, lamp oil and matches, toiletries, toilet paper, detergents, etc. So we try to keep everything stocked at home so that when the need and inspiration strikes, we don’t have to to go shopping first. I buy most of my craft supplies second hand. I often get them from recycling centres and flea markets when I come across something suitable that I think I can use. That way I usually have something I can use when needed to make repairs or something from scratch.

Maakellarimme, jonka usein mainitsen mutta joka tällä hetkellä toimii lähinnä romuvarastona. Kuvassa näyttää pieneltä, mutta kyllä sinne mahtuu useampi hyllykkö mehupulloineen ja hillopurkkeineen. Ehkäpä myös talviomenia ja juureksia. /
I keep mentioning our cellar often, but at the moment it’s mostly used as storage for junk. In this old photo it looks pretty small, but there is plenty of room for several shelves with juice bottles and jam jars. Perhaps also couple crates with winter apples and root vegetables.
Tämä kuva on jo kesältä -21 kun aloitimme liiterin siivoamisen. Liiterin maapohjan ulkonäöstä saattaa arvata että kasoissa oli kaikkea risuista pilkottuihin ikkunankarmeihin ja läpimätiin hirsiin. Liiteriin mahtuu usean vuoden polttopuut kerralla. Yksi kulma jätettiin tyhjäksi ja sinne on alettu tekemään pinoa uusille polttopuille jotka saavat rauhassa kuivua useamman vuoden ennen kuin tulee niiden vuoro joutua uuniin. /
This photo is from summer -21 when we started to clean up the wood shed. Based on what the floor looks like, there was everything from little branches to chopped window frames and half rotted logs. There is enough space for several years firewood in the barn. We left one corner empty and we have started to pile new firewood in there. They have several years to dry before we need to start using them for heating.
Kehräyskurssilla opettaja näyttää perinteisen kehräyksen saloja. /
On spinning workshop our teacher is showing the secrets of traditional spinning.
Kombucha-kurssilla saimme omat kombucha-scobyt ja laitoimme omiin astioihin kombuchan käymään. Tässä uusi erä on jo menossa maustumaan fermentoinnin jälkeen. /
On the kombucha workshop we got our own kombucha scoby and prepared kombucha into our own jars, ready for fermenting. This new portion is already going for flawouring after fermenting.
Köysikurssilla opittiin erilaisista köysimateriaaleista, köysien käytöstä ja tietenkin punomaan köyttä sekä pleissaamaan. /
On the rope workshop we learned about different rope materials, how to use ropes and of course to make ropes and how to splice them.
Kierrätyskeskuksesta tehtyjä materiaalihankintoja. Erilaisia luonnonmateriaaleja ja vintage-kankaita, sekä ompelutarvikkeita on hyvä olla aina varastossa. Kierrätyskankaissa on toki se huono puoli että määrät ovat usein pieniä, mutta kun pitää reilua varastoa, sieltä löytyy useinmiten jotakin käyttökelpoista. /
Materials I found from local recycling center shop. It’s good to have all sorts of natural materials and sewing supply in stock. The downside of repurposed fabrics is that often the amounts are not very big. However, when having large stock at home, you most often find something usefull.
Ruokaostosten tekeminen netissä nopeuttaa ja helpottaa elämää kun ostoslistan voi laatia pitkin viikkoa sen mukaan mitä kaapeista puuttuu, ja sitten vain klikata kaupasta noutoajan. /
Grocery shopping is quicker and easier when you can make your shopping list over the week when ever you notice something that is running low, and then just click online when you want to pick them up.

20 Comments Add yours

 1. Riikka says:

  Varastotilat ovat kyllä hyvä pointti! Kotivaraa meillä säilytetäänkin, mutta viljelyistä ei vielä merkittävää varastointitarvetta ole tullut. :D Toivottavasti kuitenkin pian. Meillä on kiva kellari, kun siellä on ihan kunnon perunalaarit jne., joten periaatteessa siellä ne odottavat vain satoa.

  1. Rhia says:

   Riikka – Isommat viljelykset tarkoittanee myös isompaa varastotilaa. Vilja ainakin vaatii valtavasti säilytystilaa. Se helpottaa hirveästi jos kellari on heti käyttövalmis. En tiedä miksi meidän kellari on poistettu käytöstä. Ehkä se ei ole ollut välttämätön yhden ihmisen tarpeisiin, meidän talossa on asunut yksinäinen rouvasihminen viimeiset 30+ vuotta.

 2. Blogisi on kiva! Hyvää tekstiä selkeällä fontilla ja paljon asiaa. Ihanasti olet jaksanut perehtyä kirjoittamiseen ja blogin ulkoasuun!

  1. Rhia says:

   Marika Tudeer – Kiitos! Olen kirjoittanut blogia jo 15 vuotta. Paljon on ehtinyt tänä aikana tapahtua, olen mm siirtänyt blogin bloggerista wordpress-alustalle. Blogi on muotoutunut nykyiseen olemukseensa aikojen saatossa.

 3. Murmur says:

  Kylmäkellari on kyllä kullanarvoinen, varsinkin kesällä. Ruokakomero kuulostaa erittäin hyvältä idealta. Jään mielenkiinnolla odottamaan sitäkin projektia. Yllättävistä kurssipaikoista tuli mieleeni, että Maanpuolustuskoulutus järjestää joskus kaikille avoimia turvallisuuskursseja poikkeusoloissa selviämiseksi. En ole vielä saanut aikaiseksi osallistua sellaiselle, mutta jotkin niistä kuulostavat mielenkiintoisilta, kuten vaikka kalliolaskeutuminen tai varautuminen sähkökatkoksiin.

  1. Rhia says:

   Murmur – en tiedä milloin ruokakomero toteutuu, sillä ruokailuhuone ei ole ykkösenä remonttilistalla, mutta toivon että ruokakomero saataisiin vaikka muu huone vielä odottaisikin remonttia. Se olisi oleellinen arjen helpottaja. Ehkä sitten kun makuuhuone on valmis, silloin saisimme vihdoin vaatteet pois tuosta komerosta ja ruokakomerolle tulisi vihdoin tilaa. Kiinnostava vinkki tuo Maanpuolustuskoulutus. Sähkökatkoksiin varautuminen ainakin olisi hyödyllistä, joskin tähän asti ollaan selvitty melko pienin katkoksin. Ainoa mikä meiltä puuttuu on vedenkeittomahdollisuus sähkökatkon aikana kun edellinen omistaja on purattanut puuhellan joka sen mahdollistaisi.

 4. Olipa kiva ja monipuolinen kirjoitus! Meillä on edessä säiden lämmetessä yhden jos toisenkin ulkorakennuksen ja varastotilan siivousta, jotta saataisiin jotenkin järjestykseen niin omat kuin aiempien sukupolvien jäljiltä olevat (usein ihan hyödylliset) tavarat.

  Ruokaostosten kanssa on päädytty samaan eli kerran viikkoon nouto, ja useimpina viikkoina saadaan vielä haettua ruoat kotisaarelta noin 10 kilometrin päästä, kun yksi kauppaketju sellaisen palvelun kohtuuhinnalla kerran viikossa tarjoaa!

  1. Rhia says:

   Tillintilan Anna – kiitos, kiva että viihdyit. Meillä on piharakennuksen toisessa päässä kylmää varastotilaa kahdessa kerroksessa, mutta siellä ei ole ikkunoita eikä valaistusta. Ja sekaisin sekin tila on. Jotain sillekin pitäisi tehdä, ehkä asentaa ainakin ikkuna. Puuhaa riittää ????

 5. Sari says:

  Minä olen haaveillut maakellarista jo jonkun aikaa ja kunnon ruokakomerosta :)
  Onnea olisi olla kumpainenkin!

  1. Rhia says:

   Sari – sama juttu, tuntuu hassulta että vanhoista taloista on purettu pois niin käytännöllisiä juttuja kuin ruokakomero tai kylmäkellari. Mutta ajat muuttuu ja vanhat hyvät konstit nousee taas arvoon arvaamattomaan.

 6. Nykyajan asuinnoissa on selkeästi varastotilavaje. Kaikki elämä perustuu suureen jääkaappiin ja pakkaseen. Umpioiminen on itselläni opeteltavana asiana, sillä meidän perheessä etikkasäilykkeiden menekki on saavuttanut lakipisteen. Maakellaria ei ole, eikä myöskään kylmäkellaria sähköisenä versiona. Lapseni kummi kehrää myös. Hän putsaa villat alusta asti ja tekee koko prosessin itse. Hän myös käyttää värttinää ja toinen lapseni sai häneltä itse tehdyn värttinän. Hauskan näköistä puuhaa, mutta tavattoman vaikeaa saada tasaista lopputulosta.

  1. Rhia says:

   Urban farming – moderni elämä, ja modernit kodit, perustuu sille että kauppaan pääsee päivittäin, edullista sähköä on aina saatavilla eikä tarvitse miettiä miten pärjää ilman sitä tai miten sitä voi säästää. Maailmantilanne on yllättäen pistänyt asiat uuteen valoon.
   Noin yleisesti ottaen monissa asunnoissa joissa oon asunu, kaikenlaista säilytystilaa on liian vähän. Tässä meidän talossa oli vuosikymmeniä asunut yksinäinen eläkeläisrouva ja keittiö oli vähän alkeellinen ja vanhanaikainen meidän makuun. Siksi varmaan säilytystilaa oli niin vähän. Koko talossa on sitä tosi vähän. Eihän ihmisillä ennen ollut tällaista tavaramäärää kuin nykyään.

 7. Kotivaaraska says:

  Minäkään en pidä korkealla olevista hyllyistä, kun en sitten uskalla kiipeillä sieltä mitään hakemaan, krempat ja tasapaino, siinä pulmat. Erillinen ruokakomero olisikin ihana, sinne voisi ylös kuitenkin säilöä tyhjät ämpärit ja korit jollain alas laskettavalla naru viritelmällä ????. Sellaiset pikakurssit tai vähän pidemmät olisikin kivoja käydä, mutta täällä ei oikein tunnu sellaisia olevan, tai jos on, niin keskellä työpäivää. Meille ei tule lehtiä, eikä ilmaisjakeluja, niin some on ainoa kanava, josta tiedon edes saa ja useimmiten ennakkomarkkinointi ei toimi, jälkikäteen sitten somettavat, että tämmönen kurssi oli.

  1. Rhia says:

   Kotivaaraska – Isännällä on olkapää leikattu ja käden kurkottelu ylös on teoriassa kielletty. Ja kyllähän se totta on että niitä kremppoja on itse kullakin. Sellaisen laskettavan kori- ja ämpärisäilyttimen voi tehdä helposti puukepistä, naruista ja pienistä väkipyöristä. Olen nähnyt esim katossa roikkuvia pyykkitelineitä vastaavalla systeemillä.
   Onpas tylsää että teillä päin tieto kursseista tulee usein vasta jälkeenpäin. Täällä on kansalaisopistossa todella paljon juuri näitä lyhyitä viikonloppukursseja. Ehkä voisit esittää toiveita teidän paikalliselle kansalaisopistolle?

 8. Maija says:

  Samantyyppisen puuvajan olen minäkin siivonnut. Puiden alta löytyi mm. vanha kaappi, jossa säilytän ruukkuja ja muita puutarhatarvikkeita. Tovottavasti saatte maakellarin kuntoon pian. Siellä voi tosiaan säilyttää vaikka mitä.

  1. Rhia says:

   Maija – Me ei valitettavasti tehty yhtä hienoja löytöjä, mutta usealle vuodelle riittävä puuvarasto on kuitenkin huikea löytö jo itsessään.

 9. Marketta says:

  Omavaraistelussa tarvitaan yllättävän paljon erilaisia säilytystiloja, erilaisille tarpeille.

  1. Rhia says:

   Marketta – Niin tarvitaan. Kerrostaloasuminen on usein niin kompaktia, että ei ehkä tule edes ajatelleeksi varastotilojen tarvetta kaikille puutarhatyövälineille tai muille tarvikkeille. Tietysti kerrostalossakin voi omavaraistella, mutta itse koin sen tosi hankalaksi.

 10. Hehkuvainen says:

  Kiva postaus, kiitos! Täältä myös iso peukku erilaisille kursseille ja muille tilaisuuksille oppia asioita ns. kädestä pitäen. Tänä keväänä seurasin silmä kovana ja korvat avoinna puutarhurin tekemää omenapuiden leikkausta pihassamme. Onhan noita leikkausohjeita netti ja kirjat pullollaan, mutta kun mikään puistamme ei näytä oppikirjan mallipuulta ja käytännön työtä tuntikausia seuraamalla oppii kuitenkin paremmin kuin joltain kolmen minuutin videolta. Kevään aikana osallistumme myös Marttojen luennoille laatikkoviljelyn perusteista ja kompostoinnin saloista.

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – No sehän siinä juuri on että se oma todellisuus harvoin muistuttaa niitä oppikirjoja tai opetusvideoita. Lisäksi kurssilla voi samantien esittää tarkentavia kysymyksiä joihin saa vastauksen heti. Videoista ja kirjoista vastausta ei ehkä juuri siihen kysymykseen löydy, koska tekijä ei välttämättä ole osannut eläytyä ummikon rooliin ja osannut ajatella kaikkea mitä asiasta tietämättömälle saattaa päähän pälkähtää. Minulla olisi myös äidin omenapuiden leikkaus edessä. En tiedä ehdinkö edes tänä keväänä siihen hommaan ennenkuin lumet sulaa. Vähän hirvittää kun en ole sitä koskaan tehnyt.
   Nuo Marttojen luennot kuulostaa mielenkiintoisille! Saatte varmasti hyviä vinkkejä niiltä.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.