Ajankulua Etelä-Englannissa /How to spend your time in South of England

Aion kyllästyttää teitä vielä vielä kerran muistelemalla joulukuista Englannin matkaa. Shoppailu- ja ruokapaikat on jo käyty läpi joten olkoon tämä viimeinen reissupostaus omistettu sekalaiselle puuhastelulle. Varautukaa kuvaryöppyyn.

Jos matkustaa Englantiin joulun aikaan, kannattaa ehdottomasti tutustua perienglantilaiseen näyttämötaiteeseen vain jouluisin esitettävän pantomiimin muodossa. Johtuen kielellisistä eroavaisuuksista englantilainen pantomiimi tarkoittaa täysin eri asiaa kuin se mitä me suomalaiset ymmärrämme pantomiimilla. Pantossa yhdistyvät komiikka, imitaatio, perinteiset satunäytelmät, interaktiivisuus, musiikki ja laulu. Tarinan pohjana on yleensä perinteinen satu kuten Prinsessa Ruusunen. Näytelmän päähamoja ovat mm. sankari, neito, pahis, koominen naishahmo jota esittää yleensä mies ja sankarin hömelö kaveri. Liput kannattaa varata hyvissä ajoin ennen matkaa sillä suosittujen näyttelijöiden tähdittämät näytökset myydään loppuun nopeasti. Me varasimme omat lippumme heti kun ne tulivat myyntiin elokuussa. Jaakko ja pavunvarsi Redhillissä oli tunnetun taikurin, Paul Danielsin ja hänen assistenttinsa/vaimonsa Debbie McGeen tähdittämä ja erittäin viihdyttävä kokemus. Olennaista pantossa on että yleisö saa osallistua näytelmään huutelemalla lavalle. Jos vaikka pahis vaanii sankarin selän takana yleisö varoittaa “It’s behind you”-huudolla, jolloin sankari kääntyy näkemättä ketään kun pahis on tietenkin kiertänyt toiselle puolen.

IN ENGLISH
One more time I’m going to bore you with our trip to England last December. We have already gone through shopping and eating so this is about miscellaneous pastime. Prepare yourself for the photoavalanche.

If you are travelling to England in December, try out special english theatre entertainment, pantomime. It mixes up comedy, music, dancing, imitation, interactivity etc. Story is usually based on traditional childrens stories, like Sleeping Beauty. Leading characters are hero, beautyful young lady, baddy, comical female character (usually played by a man) and hero’s goofy friend. You should reserve your tickets well in advance because they sell out pretty fast, especially if there are popular stars involved. We reserved ours back in last August, as soon as they came available. We went to see Jack and the Beanstalk in Redhill, starring famous magician Paul Daniels and his assistant/wife Debbie McGee.


Itse teatterissa ei kuvaaminen ollut sallittua
joten tämä on ainoa panto-aiheinen kuva. /
Taking photos in the theatre wasn’t allowed
so this is the only panto-themed photo I got.

LINDFIELD

Historiafriikeille Englanti on toivelomakohde. Lähestulkoon jokaisesta kaupungista ja kylästä löytyy joku historiallisesti kiinnostava kohde ja jokaisella matkalla yritämme vierailla jossain niistä. Tällä kertaa suunnitelmissa oli pari kiinnostavaa paikkaa (yksi niistä jo aiemmin esitelty Bluebell railway) mutta Lindfieldin pikkukaupunkiin osuimme ihan sattumalta. Länsi Sussexissa sijaitsevan Lindfieldin historia ulottuu peräti tuhat-luvulle asti. Pääkadun rakennukset ovat monet satoja vuosia vanhoja. Lindfieldistä löytyy myös jotakin joka on Englannissakin jo kuolemassa sukupuuttoon, nimittäin perinteiset lihakaupat, butchers. Pääkadun varrella sijaitsevan lihakaupan näyteikkuna nostaa peruskarnivorille veden kielelle. Seinustalla roikkuu tuoreeltaan riistalintuja ja makkaratkin ovat käsin tehtyjä paikallisten maatilojen tuottamasta lihasta. Todellista säilöntäaineetonta lähiruokaa. Voitaisko palata tähän täällä koto-Suomessa?

For history enthusiasts England is favourite holiday place. Almost every town and village has some historically interesting places and we try to visit some every time we’re there. This time we planned couple interesting places (one of them was the Bluebell railway I already wrote about) but Lindfield we pumbed into by accident. Lindfield,  located in West Sussex, has a very long history, all the way back to the 11th century. Buildings on the main road are hundreds of years old. In Lindfield you can find something that is pretty much gone, even in England. I’m talking about old style butchers with sausages and steaks displayed in the window. Fresh gamebirds hanging on the wall, handmade sausages from local meat producers etc. Real locally produced fresh food without any artificial additives. Could we return back to this here in Finland?

Tämä on Little Britain-faneille. Lihakauppiaan pihassa Daffyd-possu. /
This is for Little Britain-fans. Daffyd-piggy by the butchers.


Herkkuja lihakaupan ikkunassa. /
Delicacies in the window.

Jokin englantilaisissa ovissa viehättää minua kovasti. /
Something in english doors fascinates me.


Astetta kapeampi jalkakäytävä. /
Just a tad narrower sidewalk.


Paikallinen asujaimisto ei meistä vilkaisua enempää välittänyt. /
Local folks didn’t care much about us, just one look and that was it.


HASTINGS

Brighton lienee tunnetuin etelän rannikkokaupungeista, mutta kannattaa poiketa myös muissa pienemmissä rannikkokaupungeissa. Viime matkalla kohteenamme oli Little Hampton, tällä kertaa Hastings. Hastings lienee joillekin tuttu Hastingsin taistelusta joka käytiin vuonna 1066. Hastings on ollut pääasiassa kalastaja-kylä, mutta jonkin verran rantalomailuakin siellä on harrastettu, etenkin viktoriaanisella ajalla. Hastings sijoittuu jännittävästi merenrannan ja jyrkän kallioseinämän väliin. Kalliolle pääsee vanhaa raitiovaunua muistuttavalla hissillä. Sitä piti tietysti käydä testaamassa. Näitä hissejä on Hastingissa kaksi mutta niistä toinen on varsin hyvin piilotettu kaupungin sokkeiloisten pikkukujien sekaan. Vaikka aamu oli varsin aurinkoinen, sää muuttui hieman pilviseksi Hastingsiin päästessämme. Näköala kallioilta oli kuitenkin varsin messevä. Muuttaisin tuonne any day.

Brighton is probably the best known coastal town in England, but other smaller cost towns are also worth a visit. Last time we went to Little Hampton, this time it was Hastings. Some might know Hastings from Battle of Hastings in 1066. Mainly it has been fishermen’s village, but there has been some beach holiday-business, especially on victorian time. Hastings is located, rather excitingly,  between the sea shore and high cliffs. You can have access to the cliffs with lift that looks like very old tram. Of course we had to testdrive that. There are two of these lifts in Hastings but the other one is well hidden in the middle of small winding streets. Even though morning was rather sunny, weather changed into gray and cloudy when we arrived to Hastings. View from the cliffs was still pretty amazing. I could move there any day.


Hastingsissa on myös pieni kalastajamuseo josta nämäkin verkot löytyvät. /
Hastings has also small fisherman’s museum where these nets can be found.



Perinteisiä tervalla maalattuja kalastajavajoja. /
Traditional fishing huts, painted with tarr.


Älkää välittäkö noista roskiksista vaan katsokaa miten
kapea tuo talo on. Hämmästyttää minua joka kerta! /

Never mind the bins, just look how narrow that house is.
Amazes me every time!


SEKALAISIA / MISCELLANEOUS


Valokuvaaminen Lontoon metroasemilla ei kuulemma ole suositeltavaa,
etenkään niillä kaikkein vilkkaimmilla. Harmi sillä nuo
metroasemien nimikyltit ovat kiehtovia. /

I heard that photographying on London undeground stations is not
recommendable, atleast not on the busiest ones. Too bad
because I find those name signs fascinating.


Olenko se vain minä vai näyttävätkö nämä pihapensaat jotenkin…
noh, tuhmilta? Jos tunnistat pihan omaksesi, pyydän anteeksi. /

Is it just me or does these bushes look a bit… well, naughty?
If you recognise your own yard, I apologise!

Perinteinen peili-poseerauskuva King and Queen’n vessassa. /
Traditional mirror-pose photo in the toilet of King and Queen.


Lopuksi ystävällinen varoitus. Englantilaiset tienvarsikyltit ei
varmaan koskaan lakkaa huvittamasta. Tämä ei todellakaan
ole mikään muokattu kuva vaan oikeasti tien varressa
bongattu kyltti. /

And finally, friendly warning. English road signs probably
always amuse me. This isn’t photoshopped photo, but
real sign seen by the road.

16 Comments

  1. Petriina says:

    Mahtava kuvaryöppy ! Kuva paikallisesta asujaimistosta nauratti kovin :-D Hienoja paikkoja olette kolunneet, kehtaanko edes tunnustaa, että itse olen käynyt vain Lontoossa !

    PS. Tunisiassa on myös upeita ovia ! t. toinen ovifriikki

  2. Anniina says:

    Aaaaaaa, arvaa tekeekö nyt mieli Englantiin. Voi hitsi! Se on vaan mun lempimaani koko maailmassa. Ihania kuvia, kerrassaan valloittavaa. Ranskakaan ei ole paha maa ovien suhteen, täällä ne on lähes poikkeuksetta kauniita!

    1. Rhia says:

      Petriina – Kun tuo isäntä on tuolta Etelä-Englannista kotoisin niin meillä on tapana vuokrata auto ja sitten teemme päiväreissuja hotellilta eri paikkoihin. Isäntä tuntee monet niistä kaupungeista melkein kuin omat taskunsa, on ajanut siellä vuosikaudet bussia. Se on hauskaa ja näkee usein myös semmoista mitä tavallinen turisti ei nää. Itse tykkäisin myös käydä enemmän Lontoossa, museoissa ja nähtävyyksissä, mutta isäntä inhoaa sitä liian kiireistä elämänmenoa ja vilkkautta. Ja mielelläni kiertelen kyllä noita muitakin paikkoja. Minä olen matkustellut niin vähän että oikeastaan voin sanoa kunnolla matkustelleeni vain Englannissa. Ehkä pääsen vielä joskus katsomaan niitä tunisialaisiakin ovia ;)

      Anniina – Mulla tekee sinne mieli jatkuvasti. Vaikka omasta matkasta on vasta muutama kuukausi niin tekisi mieli lähteä taas uudestaan. Siellähän on jo kunnon kevät, toisin kuin täällä. Tosin taitaa se kevät olla siellä Ranskassakin ;) Oma suosikkini noista kuvista on tuo kallion laelta otettu yleiskuva Hastingsista, jotenkin se on niin kauniisti unenomainen.

  3. RautaNeito says:

    Ihania kuvia ja tunnelmia. Tuo on tosi kapea tuo talo kyllä, miten siellä mahtuu olemaan sisällä? Olemme menossa mieheni kanssa Olympialaisiin 2012 Lontooseen ja kisojen jälkeen Walesiin. Minua harmittaa kun mieheni ei uskalla ajaa Englannissa niin joudumme turvautumaan juniin ja busseihin. Autolla näkisi paljon enemmän, mutta kun se on se vasemmanpuoleinen liikenne :P

    1. Rhia says:

      RautaNeito – Juu lueskelinkin kateellisena sun blogista että olette menossa :D Kyllähän niillä junilla ja busseillakin näkee maailmaa, mutta niissä ei tietenkään ole sitä mahdollisuutta että silleen vahingossa osuisi johonkin kiinnostavaan paikkaan kun reitit on ennalta määrätty. Autolla on hauska mennä kun voi pysähdellä mihin huvittaa jos sattuu näkemään jotain kiinnostavaa. Sillä tavalla juuri löydettiin tuo Lindfieldin kaupunki. Tosin Lontoossa mekin suosilla jätettiin auto pois ja mentiin Gatwickista junalla. Ei sitä Lontoon liikennettä kestä edes ammattikuski (eli isäntä joka on ajanut Lontoossa kaksikerrosbussia). Että ehkä miehesi on tehnyt ihan viisaan päätöksen kun jättää ajamisen paikallisille :) Se vasemmanpuoleinen liikenne on jo yksinään pelottavaa. Olen ajanut Englannissa pari kilometria lentokentältä lähimmälle huoltoasemalle keskellä yötä pimeässä kun liikenne oli hiljaista, ja sekin oli jo aika kamalaa. Ja siihen kun lisätään sitten normiliikenne joka on Englannissa aika erilaista kuin täällä niin ehkä se kuitenkin säästää sekä sinun että miehesi hermoja kun meette junalla/bussilla. Englannin liikenne on nimittäin jonkun verran agressiivisempaa kuin täällä Suomessa. Ja ne liikenneympyrät! Suurimmassa osassa on kaksi tai kolme kaistaa rinnakkain, on pikkusen tekemistä että pysyy kartalla milloin kuuluu olla milläkin kaistalla. Niin ja sitten vielä pienempien paikkakuntien todella kapeat kadut ja maalla myös kapeat tiet, joskus on meinaan ajettu sivupeilit puskia ja aitoja hipoen. (Huomaatko kun yritän saada sulle parempaa mieltä siitä että joudutte tyytymään juniin ;) )
      Ai niin, tuo talo ei ole edes kapein jonka olen nähnyt. Lontoossa ainakin on yksi talo jonka sisällä keskellä huonetta seisoen ylettyy sormenpäillä koskemaan seiniin sekä vasemmalla että oikealla yhtä aikaa. Taisi olla yksi Lontoon vanhimpia taloja jos muistan oikein kiertoajelulta. Englannissa on tosi paljon tommosia tosi kapeita taloja. Hastingsissakin useita. Ja muutenkin asunnot on Englannissa jotenkin tosi pieniä sisältä.

      1. Rhia says:

        Lisään vielä tuohon Lontoon liikenteeseen että siellä ajaminen myös maksaa. Kuulin juuri isännältä että Lontooseen ajavat saattavat saada jälkikäteen postissa laskun. Sillä yritetään vähentään Lontoon liikennettä koska se on niin karmeaa että toisinaan tuskin liikkuu lainkaan. Ja muistelen nähneeni Lontoon lähialueilla ajellessamme tienviittoja joissa neuvotaan ajamaan tiettyyn suuntaan välttääkseen tietullit ja liikennemaksut. Lontoon ympärillä kulkevaa M25-tietä kutsutaankin leikillisesti London Orbital Car Park’ksi koska liikenne on siellä usein jumissa tuntikausia.

  4. AnneVee says:

    Noita pensaskuviahan voisi käyttää Rorschachin (tjsp) musteläikkätestin tilalla!!

    1. Rhia says:

      AnneVee – No niin tosiaan :) Ehkä alan bongailemaan erilaisia puskia ja teen niistä sitten oman testini.

  5. RautaNeito says:

    Sehän se vähän harmittaakin, kun ei tule sellaisia extempore pysähdyksiä tehtyä junalla/bussilla. Mutta ei tulis kyllä mitään ajamisesta siellä. Ei ainakaan minulla. Ja onneksi Briteissä on tuo juna- ja bussimatkailu hivenen halvempaa kuin täällä :)

    1. Rhia says:

      RautaNeito – Juu, mutta kyllä mä luulen että te ehditte silti nähdä varsin mukavasti paikkoja vaikka se extempore-pysähtely jääkin pois. Kyllähän sitä junalla ja bussillakin voi lähteä tekemään päiväretkiä jonnekin pidemmälle. Ja jos haluaa jotain paikallisia vinkkejä niin kannattaa yrittää etsiä sikäläisiä bloggareita ja kysellä niiltä mihin kannattais mennä.

  6. RautaNeito says:

    Hei, mut tuohan on hyvä ajatus. Eipä tullut itselleni mieleen. Nyt eikun bloggareita metsästämään :D Kiitti!

    1. Rhia says:

      RautaNeito – Toivottavasti löytyy :)

  7. Hei vain, eksyin tänne blogiisi nettiaalloilla surffatessani ja hyvä niin! Onneksi lentolippu Englannin kamaralle on jo varattuna, kuvasi herättivät sen verran kovan kuumeen. Tällä kertaa matka vie vain viikonlopuksi Lontooseen, mutta automatkailu Englannin maaseudulla on pitkäaikainen haaveeni. :)

    Koomisista tienvarsikylteistä muistui mieleeni risteys, jonka näin kerran Italiassa: allekkain kolme samaan suuntaan osoittavaa kylttiä, joissa luki Firenze – Roma – Altre direzioni (muut suunnat). Selvä.

    1. Rhia says:

      Magdalena – Kivaa että eksyit ;) sellaiset satunnaiset eksymiset on joskus niitä parhaita. Mulle tulee itsellekin aina matkakuume kun noita katselen, mulla vaan ei ole seuraavaa matkaa varattuna, sniff! En ole koskaan Italiassa käynyt mutta vaikuttaa sille että niillä ei ole siellä hirveästi suuntavaistoa :D Pitänee ehkä pysytellä kaukana koko maasta, tiedä vaikka jäisi loppuiäkseen sinne muuten pyörimään risteyksiin.

  8. Bemary says:

    Ihana Englanti! :) Yhtään en maasta välittänyt ennen kuin pääsin siellä kerran käymään ja ny voisin milloin vain lähteä uudelleen, oli se vaan niin mainio paikka!

    1. Rhia says:

      Bemary – No vähän samanlaisia fiilinkejä täällä. En ollut Englannissa kiinnostunut oikeastaan muista paikoista kuin Lontoosta, kunnes aloin seurustella isännän kanssa ja pääsin käymään muuallakin kuin Lontoossa. Ollaan oikeasti nähty niin ihania paikkoja ja törmätty niin hurmaaviin ihmisiin ja hauskoihin tilanteisiin että tekisi mieli käydä siellä useamman kerran vuodessa. Puhumattakaan että siellä on suurimman osan vuodesta lämpimämpää kuin täällä ja voi käyttää kesäkenkiä ja kevyitä takkeja talvipalttoon sijaan.

Comments are closed.