15/12-21 Jalkalampun kunnostus / Fixing floor lamp

Talon mukana saimme tuollaisen hienon jalkalampun. En ole ihan varman, mutta luulen että se on mahdollisesti 30- tai 40-luvulta. Harmittavasti alkuperäinen varjostin oli poistettu ja siihen oli silikoonilla ympätty kiinni kattolampun lasikupu, joka oli kaiken lisäksi vielä rikkikin.

Tiedustelin, että voisiko isäntä mahdollisesti korjata lampun käyttökuntoon, sillä sen puinen, koristeellinen jalka on tosi hieno. Ja isäntähän korjasi. Johto, kytkin ja lampunkanta vaihdettiin. Minulla oli sattumoisin varastossa varjostin joka sopi täsmälleen tähän valaisimeen. Kutakuinkin samanlaisia varjostimia näissä on ollutkin aikanaan. Olen ostanut varjostimen vuosia sitten kirpputorilta. Se on pikkuisen rikki, mutta meillähän sellaisen ei anneta häiritä asiaa himpun vertaa.

Varjostin oli vuosien saatossa varastoissani pyöriessä ottanut kaikenlaista likaa, ja taisi se alunperinkin olla tahrainen. Pesin varjostimen sappisaippualla (luottokaverini pesuhommissa), se raikastui kummasti, mutta itsepäisimmät tahrat eivät lähteneet. Ajattelin kuitenkin että no mitä se sitten haittaa jos varjostimessa on vähän elämän jälkiä. Toistaiseksi se saa kelvata, että lamppu pääsee taas käyttöön. Ehkä joskus kun universumissa planeetat osuvat kohdilleen, saan lamppuun ehjän ja puhtaan varjostimen, kuka tietää. Kyllä nyt kelpaa taas lueskella tai tehdä käsitöitä talon oman lampun valossa.

I asked from hubby if he would be able to repair the lamp. The wooden leg is very decorative with woodcarvings. And so he fixed it. Lead, switch and lamp holder were replaced to new. I happened to have lampshade which matched this lamp. These kind of floor lamps used to have pretty much identical shades. I bought the shade many years ago from flea market. It is little bit broken, but we don’t let that bother us too much.

When we bought the house, we also got this lovely lamp. I am not sure, but I think it’s possibly from 30’s or 40’s. Unfortunately the original lampshade has been removed and someone has used silicone to glue small glass shade to it. Shade was also broken.

During all those years in my storage lampshade had collected quite a bit of dirt, and I think it might have already had some stains on it. I washed it with gall soap (my trusted friend) and it freshened up, however the oldest stains did not come off. But I thought what does it matter really if the life shows on it a bit. For now it will do, so that we can finally use the lamp. Perhaps when the planets are in their perfect places in this universe, I will get proper clean lampshade for this lamp, who knows. In the meantime it is really nice to be reading under this charming “Lamp of the house”.

Tämä on ainoa kuva lampusta sen surkeassa alennustilassa. Jotenkin minulla on fiilis että lasikupu on hajonnut edellisen omistajan muuttotouhuissa sillä en muista nähneeni rikkinäistä lamppua kun kävimme näytössä. Myyjä on ehkä tästä syystä hylännyt sen taloon. Tästä lampusta en erikseen maininnut, vaikka muita kalusteita ostimmekin häneltä. /
This is the only photo of the lamp in it’s poor state. Somehow I have a feeling that the glass shade might have got broken when the previous owner was moving their stuff out, because I don’t remember seeing broken lamp in the showing. Seller might have abandoned it because of that. I didn’t mention this lamp to the seller when we bought other furniture from them.
Voisihan tuota puista jalkaakin vähän puunata, mutta kuluneesta ilmeestä huolimatta sen muotoilu on upea. /
Wooden stand could use some touch-up, but despite the worn out look, the desing is still gorgeous.
Lamppu hakee vielä paikkaansa, mutta olkoon nyt ensialkuun tuossa salin ovenpielessä. /
Lamp is still trying to find the final place, but for now it can stay by the livingroom door.

4 Comments Add yours

 1. Irmeli says:

  Hianohan siitä tuli.

  1. Rhia says:

   Irmeli – No niin tuli, ja melko vähällä vaivalla vielä.

 2. biloba says:

  Kaunis lamppu, mutta mikäs sarkofagi se siellä pilkottaa.. Oletko koskaan esitellyt sitä blogissasi? Muistan, että kirjoitit automatkasta ja tuo oli katolla matkatavarana? Kiinnostaisi kovasti nähdä enemmän.
  Kiitos joulukalenterista, hieno perinne!

  1. Rhia says:

   biloba – Ai niin se sarkofagi. Mun on pitänyt esitellä se blogissa, mutta olen tyystin unohtanut! Joulukalenterissa on vielä tilaa yhdelle sarkofagille, joten ymppään sen johonkin väliin. Kiitos itsellesi kun jaksat seurata.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.