Satokausi aluillaan / Season for harvest

Kesä on aivan liian lyhyt, vai mitä? Tuntuu että en ole ehtinyt tehdä etenkään lomalla muuta kuin kantaa vettä ja odottaa viileämpiä ilmoja. Eipä sillä, ei minulla puutarhan suhteen ollut mitään erityisiä suunnitelmia, lähinnä enimmäkseen tutkailla mitä uudesta pihapiiristä löytyy. Olisi silti ollut kiva, että kelit olisivat antaneet myöden muunkinlaiset aktiviteetit kuin sisällä pimeässä tuulettimen edessä makaamisen.

Vaatimaton keittiöpuutarhani on kärsinyt kuumuudesta ja kuivuudesta vaikka olen iltaisin selkä vääränä kantanut sinne vettä. Automaattikastelua meillä kun ei ole eikä edes vesihanaa talon ulkoseinässä. Tämän kesän satoni on siis melko vaatimaton. Salaatti on kitukasvuista, rucolan söivät öttiäiset, supikoira (tai harakat) söi kaikki kahdeksan karviaismarjaa, kesäkurpitsa ei ole pölyttynyt kunnolla, osa niistä mätänee ja purjo ei itänyt ensinkään. Herneet ja porkkanat tuli kylvettyä vähän myöhässä, pottua en saanut aikaiseksi laittaa ollenkaan. Pensastomaatissa kyllä on mukavasti raakileita ja persilja ja meirami sentään rehottavat.

Myskikurpitsa sen sijaan elää aivan omaa elämäänsä. Sen versot ulottuvat noin metrin lavan ulkopuolelle. Ne ovat täynnä ns. poikakukkia mutta tyttökukat ovat antaneet odotuttaa itseään. Kuulinkin vasta ihan äskettäin että myskikurpitsaa on tosi vaikea saada menestymään avomaalla sillä se vaatii tasaisen lämpimän kasvuympäristön jo pienestä taimesta alkaen. Ehdinkin jo epäillä että hedelmien puute johtui tästä. Mutta ihme ja kumma! Toissa viikolla bongasin yhden kurpitsan alun. Pölytin sen heti kun havaitsin emikukan avautuneen. Tämän jälkeen olen bongannut pari muutakin emikukkaa. Pidetään peukkuja että sain ne pölytettyä ja ne ehtivät vielä kasvaa ennen kylmiä kelejä. Tämä todistanee että äidin suosittelema keittiötarhan paikka on erinomainen. Joskin kuumalla heinäkuulla saattoi olla osuutta asiaan.

Nyt sitten vain odotellaan ja toivotaan että pikkuruinen sato kasvaa ja kypsyy. Voi olla että porkkanat jäävät turhan pieniksi ollakseen edes babyporkkanoita ja herneet jäävät pääosin ehkä litujen asteelle, mutta ei mahda mitään. Ainoa mikä vähän enemmän harmittaa on, että vanhasta kodista tuomani rohtosuopayrtti ei oikein menestynyt paikassa jonne sen tuuppasin, joten en saanut korjattua yhtään saippuan raaka-ainetta. Toivottavasti se selviää talvesta. Pitää katsoa ensi kevääksi sille parempi paikka. Onneksi tomaattia ja kesäkurpitsaa sentään on tulossa. Iloitsen myös kypsymässä olevista ruusunmarjoista ja pihlajanmarjoista. Ollaan kuitenkin vielä melko kaukana haaveilemastani omavaraisemmasta elämästä. Parempi kuitenkin mennä pienin askelin että en kertaheitolla ota liikaa hommaa. Ensi kesäksi voisin lisätä pari lavakaulusta ja istuttaa yhden hedelmäpuun. Niistä suunnitelmista lisää toisella kertaa.

Summer always seems way too short, don’t you think? It feels that I didn’t really have time to do anything on my holiday, except carry water to my kitchen garden and wait for cooler weather. Not that it matter that much gardenwise. I didn’t really have much plans for our garden, except investigate what it reveals. It still would have been nice if weather would have allowed other activities, besides sitting inside, in dark behind closed curtains, in front of the fan.

My modest kitchen garden has suffered from heat and dryness, even though I have been carrying water every night like madwoman. We don’t have automated watering system, not even water tap on the outside wall of our house. So my this years harvest will be very modest. Lettuce didn’t grow much, rocket was eaten by insects, all eight gooseberries were harvested by raccoon dog (or magpies), zucchini didn’t pollinate properly (some of them are rotting away) and leak didn’t grow at all. Peas and carrots I planted a bit too late, potatoes I didn’t manage to plant at all. Tomato has nice amount of fruit coming and parsley and marjoram are growing quite ok.

Butternut squash however is having a life of it’s own. It has grown about a meter all over the edges of growbox. It is full of stamen flowers, but female flowers have been rare sight. Recently I heard that butternut squash is notoriously difficult to grow outside. It requires very warm and even temperatures from the beginning. I suspected the lack of female flowers was due to this. But lo and behold! Couple weeks ago I found one female flower. I pollinated it as soon as I noticed it open. After this I have found couple more. Fingers crossed I managed to pollinate them and there is enough time before winter for them to grow. This might prove that location for vegetable garden recommended by my mum was excellent. All though the hot July weather might had something to do with it.

Now we just wait and hope that our little harvest grows and ripens. It could be the case that carrots are going to be too small to even be baby carrots and peas are not much more than flat pods, but such is life. Only thing that upsets me slightly is that the saponaria which I brought from old home didn’t like the place I planted it, so I can’t harvest any soap materials. Hopefully it survives the winter and have to find better place for it next spring. Atleast there is nice amount of tomatoes and zucchini still coming. I am also happy about the rose hips and rowan berries which are ripening as we speak. I am still far away from the self-sufficient life I dream of. But it is better to take babysteps and take too much work at one go. For next summer I could add couple more grow boxes and plant a fruit tree. But those plans are for another time.

2 Comments Add yours

  1. Irmeli says:

    Niitä herneen lituja voi kyllä napsia salaati joukkoon.

    1. Rhia says:

      Irmeli – No niinpäs voikin. Hyvä idea. Ja versojen latvoja voi myös. Eli ei mennyt hukkaan sekään.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.