23/12-20 DIY: Viktoriaaniset jääpuikot / Victorian icicles

Vielä viimeiset joulukoriste-vinkit ennen aattoa. Olin alunperin aikonut tehdä tämän joulukoristepostauksen jo paljon aiemmin, mutta minulle tuli materiaalin saatavuusongelma. Sattuneesta syystä nimittäin ohut litteä alumiinilanka on loppu kaikkialta. Siis aivan kaikkialta maahantuojasta alkaen. Syynä on tietysti se, että ne on kaikki myyty kasvomaskien valmistajille. Ystävällinen jälleenmyyjä suositteli vaihtoehtoista materiaalia, mutta en ollut ollenkaan varma että sekään ehtisi ajoissa perille. Paketti saapui parahiksi tänään joten ehdin kuin ehdinkin vielä saada nämä täksi jouluksi kuuseen.

Bongasin taannoin netistä nämä kuusen oksille ripustettavat, metallinauhasta kierretyt jääpuikot. En tiedä miten viktoriaaninen malli tämä oikeasti on, vaikka sitä sellaisena mainostetaankin. Minusta niissä on kuitenkin tietynlaista vanhanaikaista fiilistä. Ajattelin että helposti haaskuuseen menevän Lametan tilalle nämä pitkäkestoiset hopeisina kimaltavat jääpuikot voisivat olla kiva vaihtoehto. Joten tässä ohje:

One more tip for Christmas decorations before the Eve. Originally I planned to make this decoration post much earlier, but I encountered availability problems. As it happens, thin flat aluminum wire is sold out everywhere. Absolutely everywhere. Reason is that they are all sold for facemask manufacturers. However, friendly seller recommended optional material, but I was not sure if it would make it in time. Package arrived today, so as it happens, I still managed to get these ready for Christmas.

Recently I saw these silver twirly Christmas tree icicles, made of flat metal wire. I don’t know how Victorian this decoration actually is, even though it is advertised as such. But I thought that they still have very nice old-fashioned feeling, and these would be really nice replacement for Lametta-tinsel, which easily goes to waste afterwards. So here is how you do it:

Tarvikkeet:
– litteää metallilankaa, leveys noin 3-5mm, paksuus noin 1mm
– mitta
– sivuleikkurit
– lattapihdit
– pyöröpihdit
– viila
– kiillotusliina
– ruuvipuristin tai apulainen pihteineen
Koska alumiinilankaa ei ollut saatavilla, käytin itse hopeoitua kuparilankaa. Se on hiukan jäykempää kuin alumiini ja toimi näihin siksi ehkä jopa paremmin. Näitä voi toki tehdä myös värillisistä langoista.

You need:
– flat metal wire, about 3-5mm wide, thickness about 1mm
– measure
– wire cutters
– flat jewelry pliers
– round nose pliers
– file
– polishing cloth
– screw clamp

Because aluminum wire was not available, I used silver plaited copper. It is slightly more stiffer than aluminum and perhaps for that reason, it works for these possibly even better than aluminum. You can also use coloured wires.

1. Leikkaa metallilangasta noin 20 cm pätkiä. Voit toki leikata pidempiäkin, mutta pienehkössä kuusessa mielestäni tämä mitta on oikein hyvä.

1. Cut about 20 cm long wires. You can cut longer aswell, but on a small-ish tree these look best in my opinion.

2. Kiillota jos näyttävät kovin harmaille tai mattapintaisille.

2. Polish them if they look too gray or dull.

3. Kiinnitä ruuvipuristimeen noin 3 cm matkalta. Tämä osuus jää kiertämättä sillä siitä tulee jääpuikon koukku. Kierrä lattapihtien avulla tasaisesti samaan suuntaan kunnes puikon kierteet ovat mieleiset. Vedä samalla kevyesti ruuvipuristimesta poispäin että kierteet pysyvät mahdollisimman tasaisena. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kiertämiseen porakonetta ja ruuvipuristimen tilalla apulaista jolla on lattapihdit ja tiukka ote.

3. Attach the wire into the screw clamp for about 3 cm length. This area will not be twisted, because it will form the hook for the icicle. By using the flat pliers, twist continuously to the same direction untill you got enough twist to your liking. At the same time pull gently away from the screw clamp, to make sure the twists are even. Optionally you can use power drill for twisting and you can replace screw clamp with a friend with flat pliers and sturdy grip.

4. Viilaa terävät päät sileämmiksi viilan avulla. Voit toki jättää tämän tekemättäkin jos terävät reunat eivät haittaa.

4. File the ends to make them smooth. You can skip this if you don’t mind sharp ends.

5. Taivuta sileä pää koukuksi pyöröpihtien avulla.

5. Bend the flat end into a hook with round nose pliers.

6. Jääpuikot ovat valmiit! Joulun jälkeen ne kannattaa säilöä pitkulaiseen rasiaan jotta eivät taitu säilytyksessä.

6. Icicles are finished! After Christmas it’s handy to store them in a sturdy long box, so that they don’t bend while stored for next year.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.