2/12-20 Lasihelmiä / Glass beads

Isäntä aina sanoo että harrastan harrastamista koska minulla on niin paljon harrastuksia. Niin ajattelin sitten että aloitan vielä yhden uuden harrastuksen. Etteivät vaan lopu kesken. Täällä Sastamalassa on nimittäin Lasistudio, joka järjestää monenlaisia lasikursseja kansalaisopistossa. Olen jo pitkään haaveillut jostain lasikurssista joten ilmoittauduin tänä syksynä lamppuhelmikurssille.

Lamppuhelmien nimi tulee siitä, että niitä tehdään puhalluslampun avulla. Tekniikka ei ole erityisen vaikea, mutta vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Eri värisistä lasitangoista sulatetaan lasia kiinteässä jalustassa seisovalla puhalluslampulla. Sula lasimassa kierretään metallisen puikon ympärille. Lasiin voi sulattaa kuvioita ja sitä voi muotoilla työkalujen avulla. Mielestäni ehkä vaikeinta on saada helmistä saman näköisiä tai kokoisia. Viikonlopun pituinen kurssi hujahti kuin siivillä kiehtovien helmien maailmassa.

Uudesta harrasteesta innostuneena varasin paikan myös seuraavalle lasihelmikurssille jossa käytettiin erilaista tekniikkaa. Ns. viikinkihelmiä tehdään ottamalla pienestä lasiuunista sulaa massaa metallitikun kärkeen ja pyörittämällä sitä helmein muotoiseksi. Tässäkin tekniikassa voi käyttää työkaluja, mutta metodi on selvästi suurpiirteisempi, eikä helmiin saa yhtä pieniä yksityiskohtia kuin lampputekniikassa. Viikinkihelmet myös värjätään eri tavalla. Lamppuhelmissä käytettävät lasitangot ovat valmiiksi värillisiä. Uunista otettava lasimassa on kirkasta ja se värjätään sulattamalla valmiin helmen pintaan värijauhetta.

Molemmat tekniikat ovat kiehtovia, mutta omaan persoonaani ja työskentelyyni soveltuu paremmin pikkutarkempi lampputekniikka. Lisäksi totesin että ihoni otti kovasti nokkiin tulikuumana hohkaavan polttouunin lämmöstä. Pari tuntia uunin edessä vietettyäni käteni iho punoitti ja kirveli vaikka käytinkin suojakäsinettä. Tämä todisti jälleen kerran että minä ja kuumuus emme ole yhteensopivia. Saunan lämpöäkin kestän maksimissaan vartin.

Oli huikean hienoa oppia uusi tekniikka ja kiehtovaa katsoa miten kova materiaali sulaa liekin lämmössä ja muotoutuu joksikin ihan toiseksi esineeksi. Aloitin tekemään lamppuhelmi-kurssilla punaisia helmiä renesanssikaulanauhaa varten. Se oli ohjaajien mielestä kiinnostavaa, koska harvoin kurssilaiset haluavat tehdä samanlaisia pieniä tavallisia helmiä. Useimmiten kurssilaisia kiinnostavat erikoiset isot tai monimutkaiset helmet. Helmet onnistuivat hienosti, ne ovat kuin pieniä kiiltäviä puolukoita, mutta tarvitsen niitä vielä ainakin toisen mokoman että voin tehdä kaulakorun. Uunihelmikurssilla taas halusin tehdä vetimen vanhaan kaappiin jonka hankimme hiljattain. Vetimestä ei tullut ihan halutunlaista, joten saatan kokeilla uudelleen sen tekemistä vielä keväällä jos lamppuhelmikursseja vielä järjestetään. Nyt ei vielä oikein tiedä mitä kevät tuo tullessaan.

Hubby always says my hobby is having hobbies. I got so many hobbies. So, I thought perhaps one more hobby. Otherwise I might ran out. Of hobbies. Here in Sastamala we happen to have Glass studio. They organize all sorts of glass workshops. I have dreamed of taking some sort of glass workshop for some time now.

Name of lamp work beads comes from the used technique. It is not especially difficult, but it requires patience and preciseness. Different coloured glass rods are melted with a blow lamp, which is standing on solid base. Melted glass is rolled around thin metal rod. You can create patterns and shapes with different colours and tools. I think most difficult thing is to make identical beads and identical sizes. Weekend went past awfully fast with glass beads.

I got really excited about this new hobby, so I booked a place for another glass bead workshop. That was for different technique. So called viking beads are made by sticking the metal rod into hot molten glass inside a kiln and rolling that around the rod. With this technique you can also use tools to shape them, but it is much more coarse method. You can’t create tiny details to these beads like you can in lamp work. Viking beads are also coloured differently. In lamp work you use colourfull glasses for melting, but in the kiln the glass is clear and then you melt colourfull powders ontop of the glass to create the colours.

Both techniques are fascinating, but to my personality and working the lamp work suits better. I also found out that my skin does not like stanging so close to the kiln. After couple hours the skin on my arm was red and stung, even though I used protective sleeve. This was another prove that my body and warmth just aren’t compatible. Sauna I can handle 15 minutes at most.

It was fantastic to learn new skill and technique and see how something so hard turns into a different shape in the flame. In lamp work workshopt I started making small read beads for renaissance necklace. Our teachers found it interesting because mostly people are interested in making large or complicated multilayered beads. My beads worked out fine, but I will need more of them to make the necklace. In the kiln bead workshop I wanted to make handle for the vintage cabinet we bought some time ago. It didn’t work out the way I wanted so I might try again in spring on another lamp work workshop. If they still have them. No-one really knows what is going to happen in Spring.

Opettajamme, lasinpuhaltaja Antti Torstenssonin tekemiä lamppuhelmiä. /
Lamp work beads made by our teacher, glass artist Antti Torstensson.
Työasema puhalluslamppuineen ja työkaluineen. Lamppuhelmiä valmistaessa tulee aina käyttää suojalaseja. Ne helpottavat työn näkemistä ja estävät silmiä vaurioitumasta kirkkaaseen liekkiin tuijottaessa. /
Workstation with blow lamp and tools. When making lamp work beads, one should always wear protective glasses. They help you to see what you are doing and also protect your eyes from damaging of the very bright light of the flame.
Värikkäitä lasitankoja jota sulattamalla helmiä valmistetaan. /
Colourfull glass rods, which are used to make beads.
Ihka ensimmäiset koskaan valmistamani lasihelmet ovat tässä seuraavana päivänä likoamassa vedessä jotta ne voi irrottaa metallipuikoista, puhdistaa ja viimeistellä korunvalmistusta varten. /
My first ever handmade glass beads are here the next day, soaking in water so they can be taken off of the metal rods, clean and finish for jewelry making.
Jäähdytysuuni jonne lamppuhelmet laitetaan tikkuineen jäähtymään yön yli. Pitkä jäähdytysaika poistaa helmista pintajännityksen jotta ne kestävät myöhemmin käsittelyä rikkoutumatta. /
Cooling oven where lamp work beads go to cool down overnight with their sticks. Long cooling period removes the surface tension from the beads and prevents them from cracking later when handled.
Antti näyttää miten valmistetaan ontto helmi. /
Antti shows how to make hollow bead.
Kuuma helmi on aivan erivärinen kuin jäähtynyt. Tämä helmi on jäähtyneenä vaaleanvihreä läpikuultava ja siinä on vihreä-valkoisia täpliä. Työstäessä helmeä tikkua pitää jatkuvasti pyörittää pysähtymättä. /
Hot beads are totally different colour than cool beads. This is seethrough pale green with green and white dots when it’s cooled down. When working on the bead, you have to rotate the rod continuously without stopping.
Lamppuhelmikurssin satoa, osa puhdistettuna, osa vielä puhdistamatta. Puhdistamattomien helmien sisällä on irrotusainetta, savilitkua, jota on metallitikun päässä. Ilman sitä lasimassa jämähtää metallitikkuun eikä sitä saa siitä irti rikkomatta. /
My harvest from the lamp work workshop, some are cleaned, some not. Uncleaned beads have clay inside. Metal sticks used for making the bead, must have clay cover on the tip. Otherwise glass will stick to it and it’s impossible to remove the bead without breaking it.
Uunissa tehtävien viikinkihelmien kurssin työvälineet näkyvät tässä. Irrotussavella käsitellyn tikun kärki tökätään uuniin jossa on sulaa lasia. Sitten lasia aletaan kiertää tikun ympäri. Tässä näkyy hienosti miten lasimassa nousee nauhana altaasta ja kiertyy tikun ympärille. /
Here are basically the tools for viking beads. Metal rod has been dipped into the liquid clay, then it’s been poked into the molten glass inside the kiln. Then you start rotating the rod to collect desired amount of glass. This photo shows nicely how the glass comes from the pool in small ribbonlike way and curls around the rod.
Helmen saaminen pyöreäksi on vaikeaa. Jos metallitikkua ei ole pitänyt uunissa täysin vaakasuorassa, helmen päähän muodostuu suippo kärki. Tässä yritän saada suippoa kärkeä poistumaan. /
Making perfectly round beads is tricky. If you have been keeping the rod in an angle in the kiln, end of the bead is going to be pointy. Here I am trying to get rid of the pointy end.
Joitakin uunissa tekemiäni helmiä. /
Some of the beads I made in the kiln.
Kaapin kahvaksi tekemästäni helmestä tuli melko pyöreä, mutta hiukan liian pieni. Värikään ei ihan miellytä. /
Bead I made for the handle of this old cabinet is pretty round, but just a tad too small. I don’t like the colour either.

4 Comments Add yours

 1. Hehkuvainen says:

  Mystistä touhua tuo lasihomma! Mulla on muutamia lamppuhelmiä, joissa on reiässä sitä savea. Eikö sitä siis kuuluisi olla siellä, eli onko tarkoitus että helmet puhdistetaan? O_o

  1. Rhia says:

   Hehkuvainen – Joo, tarkoitus on puhdistaa vedessä liottamalla ja ohuella viilalla savi pois. Ei sitä välttämättä ihan kaikkea saa jos lasiin on jäänyt esim ilmakupla siihen tikunjuureen niin savea on vaikea siitä kuplasta kairata, mutta enimmät ainakin pois. Kuivunut savi pölyää ja sotkee. Jos helmistä aikoo esim tehdä koruja niin savi voi tahrata korun nauhan tai vaatteet jos se hieroutuu itsekseen irti.

 2. Lamar Mendiola says:

  Fascinating! I have always loved glass beads but to actually make them… hooray for you and can’t wait to see how or what you use them for. I have seen craft programs of artists who create these even in their own homes!! Happy New Year, Rhia!

  1. Rhia says:

   Lamar Mendiola – You need gas and oxygen for the kiln and the blow lamp, but yes, it is possible to do them at home too. Happy Hew year!

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.