4/12-19 Vintage-aarre: lukunuttu / Vintage treasure: bed jacket

Tämä silkkinen lukunuttu on yksi vintage- ja antiikkivaatekokoelmani helmistä. Lukunutut tässä muodossaan ovat kaiketi tulleet käyttöön 1800-luvun loppupuolella ja niitä käytettiin lämmittämään ylävartaloa kun istuttiin ja luettiin sängyssä. Mikäli löytämäni nettilähde pitää paikkansa niin ensimmäisinä niitä kuitenkin käyttivät naispotilaat sairaaloissa vastaanottaessaan vieraita. Ne valmistettiin ensin käytännöllisistä ja lämpimistä materiaaleista kuten flanellista ja villasta. Muodikkaita ja näyttäviä niistä tuli 30-luvulla filmiteollisuuden myötä.

Jokainen meistä muistaa Hollywood-leffat joissa sankaritar istuu vuoteessaan silkkilakanoiden ympäröimänä, levittää ehkä cold creamia kasvoille, puhuu puhelimessa tai lukee jotakin. Hänellä oli päällään runsaasti koristeltu, läpikuultava lyhyt lukunuttu. Vielä 60-luvullakin lukunuttuja käytettiin, hempeän ohuina röyhelöinä babydoll-yöpaidan kanssa tai kevyesti tikattuna kukkakankaana. Sitten niiden käyttö vähitellen hiipui pois. Osin varmasti siksi että keskuslämmitys yleistyi eikä sisätiloissa enää ollut tarvetta lisälämmikkeelle, mutta ehkä myös siksi että naisten työssäkäymisen ja tv:n yleistyessä makuuhuoneessa lueskelulle ei ollut enää yhtä paljon aikaa.

This silk bed jacket is one of the treasures in my vintage- and antique collection. Bed jackets in this form became in use sometime in late 1800’s, I think, and they were used to warm upper body when sitting in bed and reading. If the source I found is correct, first they were used however by the women patients in hospitals when they were receiving visitors. First they were made of practical and warm materials like flannel and wool. 30’s film industry made them fashionable and pretty.

We all remember Hollywood movies with heroine sitting on her bed, surrounded by silk satin sheets, smearing her face with cold cream, talking on the phone or reading something. She was wearing elaborately decorated, sheer bed jacket. Bed jackets were still in use in the 60’s as sheer frilly things with baby dolls or stitched and padded floral fabrics, but then started to die out. There was not so much demand for warm additional clothing inside when central heating became more common, but also perhaps because when women started working more and tv became popular, there just wasn’t that much time to sit and read in bed anymore.

Silkkinauhasta muotoiltuja koristekukkia /
Flowers created from silk ribbon
Lukunuttu on pahasti reikiintynyt sieltä täältä. /
Bed jacket is full of tiny holes.
Etuosa suljetaan silkkinauhoin, toinen niistä on kulunut poikki. /
Silkties are closure in front, one of them is broken.
Hienonhienoa puuvillapitsiä. /
Fine cotton lace.
Lukunuttu on kalpeanvihreää silkkiä, arvelisin että väri on aikain saatossa haalistunut vähän.
Pitsi on kermanväristä ja ruusukkeet puuterinväriset pienillä vihreillä lehtikoristeilla. /
Bed jacket is made of pale green silk, I assume colour is faded a bit in time.
Lace is cream colour and flowers are powder beige with tiny green leafdecor.
Nutun helma on vuoritettu kermanvaalealla ohuella villakankaalla. Sen yläreuna kiinnittyy
samalla ompeleella kuin ylempi pitsiröyhelö. Alareuna on käännetty kapealla päärmeellä johon pitsi kiinnittyy. /
Hem is lined with cream thin wool. Upper edge is attached with same seam than upper lace.
Bottom edge is trimmed with narrow seam and lace is attached to that too.
Nuttu on malliltaan melko leveä. Pitsillä on reunustettu hihat sekä koko reuna ja pääntie.
Arvioisin tämän olevan jostakin 1900-1930 välistä. Ihan tarkkaa aikaa on vaikea sanoa,
mutta 30- ja 40-luvuilla nuttujen mallit olivat jo erilaisia. /
Jacket is quite wide in shape. Whole edge, neckline and sleeves are trimmed with lace. I estimate this to be
between 1900-1930. In the 30’s and 40’s bed jackets started to be a bit different in shape.
Tässä nuttu näkyy upeimmin rikkinäisen balleriina-nuken päällä.
Kuva : Sanna Hellekoski, ethän käytä kuvaa ilman kuvaajan lupaa. /
Here you can see the jacket on it’s best, worn by broken ballerina doll.
Photo: Sanna Hellekoski, please do not use without permission.

5 people like this post.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.