9/12-19 Vintage-aarre: alushameet / Vintage treasure: petticoats

Ajattelin että tänään kurkistetaan helman alle. Nimittäin tutkitaan antiikkisia alushameita. Niitä on kertynyt kokoelmiini muutama. Pidemmät alushameet ovat jostakin 1900-luvun alusta. Lyhyempi malli on luultavasti vähän tuoreempi. Pahoittelen hameiden ryppyisyyttä, en ehtinyt silittää niitä tätä juttua varten.

Today I was thinking of peeping under skirts. I will show you some antique petticoats. I have couple of them in my collection. Longer petticoats are probably from the beginning of 1900’s. Shorter petticoat is probably from later era. So sorry about the wrinkles, I didn’t have time to iron them all for this.

Alushame no 1:
No oikeastaan en ole ihan varma onko tämä kukkapitsi-hame alushame ensinkään. Se saattaisi olla myös kesäisempi päällyshame. Kangas tosin on sen verran napakkaa että vannomaan en voi mennä siihenkään suuntaan. Brodyyripitsiä on ommeltu upotuksina kauttaaltaan ja keskellä edessä kulkee pystysuora pitsi. Alushame on takaa aavistuksen pidempi kuin edestä. Arviolta 1900-1910.
Petticoat no 1:
Well, actually I’m not sure if this is a petticoat at all. It could also be more summery skirt. Allthough fabric is a bit stiff, so I can’t vouch for that either. Embroidery lace inserts are sewn all over the skirt, one long vertical in the middle front. Petticoat is slightly longer on the back. Estimate 1900-1910.

Vasemmalla kankaan nurja puoli, oikealla oikea puoli. /
On the left is the reverse side of the fabric, right side on the right.
Kankaan pinnan tekstuuri ja herkkä pitsi muodostavat hauskan kontrastin. /
Fabric texture and delicate lace create fun contrast.

Alushame no 2:
Tämä taas on melko ohutta ja pehmeää kangasta. Arvelen sen olleen kevyen kesäpuvun alla pidettävä alushame. Ohuesta herkästä materiaalista johtuen tämä alushame on vähän heikossa kunnossa. Mahdollisesti myöskin sieltä 1900-1910.
Petticoat no 2:
This is very fine and soft cotton. I think it might have been under sheer summer dress. Due to very delicate material, this petticoat is in a bit of a bad state. Possibly also from 1900-1910.

Kangas ja pitsi ovat repeilleet, osa saumoista ratkennut. /
Fabric and lace have been torn here and there, also some seams have split.

Alushame no 3:
Tämä alushame on ommeltu kokonaan käsin. Sen koko etuosa on ommeltu isoille ja pienille vaakalaskoksille ryhmittäin. Jokainen laskos on ommeltu käsin. Mikä valtava työmäärä! Tämä on alushameista ainoa jossa on kunnollinen laahus, siksi arvelen sen olevan aivan 1900-luvun alusta. 1910-luvulla helmat olivat jo selkeästi lyhyempiä. Alushame on tasalevyinen vyötärölle asti, siinä on siis reilusti poimutusta joka kootaan vyötärölle kiristysnauhalla.
Petticoat no 3:
This petticoat is completely handsewn. Whole front is pleated with narrow and wide horizontal pleats. Every single pleat is sewn by hand. What huge amount of work! This petticoat is the only one with train, that’s why I think it’s from the beginning of 1900’s. Hemline in the 1910’s was already shorter. Petticoat is as wide at the waist as it is at the hem, so loads of gathers, which are adjusted to waist with pullstrings.

Takana laahusta, helman kiertää kapea röyhelö. Laskokset antavat kankaalle ryhtiä. /
Short train at the back, narrow ruffle on the hemline. Pleats give body to the fabric.
Käsinompeleen erottaa koneompeleesta helposti. Koneompeleessa pistot ovat aivan kiinni toisissaan
ja se muodostuu kahdesta langasta jotka sitoutuvat toisiinsa. Käsinompeleessa on vain yksi lanka ja
jokaisen piston välissä on rakonen kun lanka käy kankaan toisella puolella. /
Handstitching looks different than machine seam. Machine seam has two threads which make
loop and bind eachother. Stitches are continous, no gaps. Handstitched seam is just one thread
which goes from one side of the fabric to another, leaving gaps after each stitch.

Alushame no 4:
Tämä on suosikkini, mutta valitettavasti se on liian haurastunut käytettäväksi. Lisäksi se on järjettömän pieni, vyötärönympäryys on vain vaivaiset 50 cm. Tavallisen, melko pelkistetyn pellava-alushameen helma on koristeltu silkkisin pliseerauksin ja brodyyrikankain. Ikävä kyllä, kuten silkillä on tapana, se on kulunut laskosten kärjistä puhki joten se on oikeastaan vaan kokoelma tasalevyisiä silkkisuikaleita. Silkin alla helmaa kiertää kuosiin kudottu, painettu koristeellisempi kangas.
Petticoat no 4:
This is my favourite, but unfortunately it is too fragile to wear. It is also terribly small, waist circumference is only 50 cm. Ordinary, quite plain linen skirt has pleated silk trim and embroidered fabric on the hem. Like the way of the silk is, pleating has worn out badly, each fold has been shreadded, it’s more like a collection of silk strips sewn together. Under the silk, around the hem, goes printed decorative fabric.

Vaaleankellertävän pellava-alushameen saumanvarat ovat huolittelemattomat ja ne jäävät
päällyshameen nurjaa puolta vasten. /
Pale yellow linen petticoat has raw seamallowances and they are on right side, leaving them
touching the reverse side of the skirt.
Suikaleiksi hiutunut silkkipliseeraus. /
Silk pleating turned into shreds.
Hempeä kuviollinen painokangas ja helman reunaa kiertävä tukinauha. /
Pale printed fabric and and ribbon on the edge of the hem.

Alushame no 5:
Tämän alushameen sain hiljattain äidiltäni ja olettaisin olevan myöhäisempää tuotantoa jo pituutensa vuoksi. Ennen 1920-lukua helmat olivat pitkiä ja alushameidenkin piti olla melko pitkiä jotta ne kohottivat puvun helmaa tasaisesti. Muista alushameista poiketen tämän helmaa koristaa näyttävä simpukkakuvioinen valkokirjonta. Se on ommeltu kokonaan käsin. En voi tietenkään olla aivan varma, mutta minulla on sellainen ajatus että tämä saattaisi ehkä olla kansallispuvun alla käytettävä alushame. Jokin vyötärön tiiviissä poimutuksessa ja hameen yleisilmeessä antaa sellaisen fiiliksen.
Petticoat no 5:
I got this recently from my mum and I assume this is later production, because it’s so much shorter. Before 1920’s, skirts were much longer and petticoats had to be quite long too. That way they were supporting the hem evenly. Difference to all other petticoats, this one has quite fantastic seashell shaped white work on the hem. It is completely hand sewn. I can’t be absolutely sure, but I have a feeling that this might have been originally meant for national costume. Something about the fine gathering on the waist and general look of this petticoat gives me that idea.

Tiiviisti ja tasaisesti poimutettu helma on kiinnitetty leveään, muotoiltuun vyötärökaitaleeseen. /
Tightly and evenly gathered hem is sewn on to shaped, wide waistband.
Käsinkirjailtu kuviointi ei oikein tule oikeuksiinsa ilman silitystä. /
Handsewn whitework doesn’t really come to full bloom without ironing it.

6 Comments Add yours

 1. tagathax says:

  Vitsi miten kauniita nää on! Jotenkin harmittaa ettei kaupoissa ole tarjolla kuin jotain nailonia, vaikka ymmärrän toki että näiden tekeminen maksaa vaikkei silkkiä olisikaan. Mutta olisi kyllä ihan eri fiilis kulkea kesämekossa kun alushame olisi näin nätti (käytän siis vain pitkiä hameita kesäisin, suojaavat hyvin auringolta).

  1. Rhia says:

   tagathax – Onhan noissa moderneissa alushameissa tosiaan melko eri fiilis. Ehkä ihan tuohon ensimmäisen hameen pitsiupotuksiin ei nykyainaka päästä, mutta jotain simppelimpää rimpsuhelmaista alushametta jossa on nätti pitsi reunassa olisi kyllä melko edullinen valmistaa. En kyllä ymmärrä että alushameita ei nykyään saa puuvillaisena ollenkaan, olisi juuri kesällä niin paljon mukavampi kuin tekokuituinen.

 2. Kaisa says:

  Hienoja! Ensimmäisen alushameen jäykähkö kangas lienee pikeetä, cotton piqué -kangasta.

  1. Rhia says:

   Kaisa – Niin on! Onkohan pikeestä tehty muunnoksia? Itse olen nähnyt pikeetä vain eräänlaisella kennokuvion tyyppisellä pintakuvioinnilla eikä se ihan vastaa tätä kangasta. Vanhat kankaiden sidokset on melko mystisiä ja kun nykypäivänä niitä ei juurikaan missään näe niin nimetkin on jääneet unholaan.

 3. Kaisa says:

  Nää on vähän sekavia, kun pikeetä käytetään yleisimmin siitä tutun kauluksellisen t-paidan kankaasta, ja sehän on neulos.

  Kudottunakin taitaa ne kennomaiset olla yleisempiä, kuten vaikka frakkien liivit on sellaista. Silti sinällään se tarkoittaa vaan tietyllä tavalla kudottua kangasta, joka näyttää tikatulta ja täytetyltä, mutta onkin kudottu. Ja voi siis olla ihan vaan vaakaraitoja.
  Esim. täällä käsin kudottuna pikeestä:
  https://creative-threads.co.uk/pique-weave/
  Tai ihan vaan wikipediassakin:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Piqu%C3%A9_(weaving)

  Mutta en kyllä tiedä historiallisista puvuista juuri mitään, niin voinut tälläkin olla ihan joku oma nimensä. Noista sun hyvistä yksityiskohtakuvista molemmilta puolilta näyttäis kyllä siltä, että on teknisesti pikeetä.

  Hirmu kauniita yksityiskohtia kaikissa alushameissa!

  1. Rhia says:

   Kaisa – Ahaa! Eli pikee onkin vain yleisesti kudontatapa eikä sidos! Mielenkiintoista. Itse miellän pikeen enemmän nimenomaan juuri siihen frakkiliiviin ja frakkipaidan edustaan kuin niihin t-paitoihin. Kiitos hyvistä linkeistä, siellä kerrottiinkin että esim vohvelikangas on pikeetä. Saattaa siis hyvinkin olla että tälläkin kankaalla on joku muukin nimi, mutta pitäkäämme sitä tästä eteenpäin ainakin pikeenä.

Don't be shy, leave a message! / Älä ujostele, jätä viesti!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.