Vaatekaapilla / In my wardrobe

Kuten jo aiemmin kerroin, olen tässä jo pidempään potenut jonkinlaista tyylikriisiä.  Minimalismihaaste on vain entisestään lisännyt jonkinlaista outoa ahdistusta pukeutumisen suhteen. Kaapissani on kyllä ihan kivoja vaatteita joita tykkään käyttää, mutta ei täydellisiä. Ei sellaisia lempivaatteita. Lisäksi niihin lempivaatteisiinkaan ei nykyisin tule kovin usein pukeuduttua, koska töissä on oltava työvaatteet, jotka on sitten asia erikseen. Dear Eki, mitäs nyt?

Olen tässä selannut vanhoja asukuvia ja tutkaillut tyylin kehittymistä. Niitä katsoessa on käynyt entistä enemmän selväksi että en halua enää tyytyä mihinkään sinnepäin oleviin tai melkein täydellisiin juttuihin. Se johtaa vain vaatekaapin tursuiluun ja siihen että niitä melko hyviä ja ihan kivoja on paikat väärällään. Haluaisin nyt vaihtaa ne kaikki täydellisiin lemppareihin. Toisin sanoen kolme melko hyvää neuletakkia vaihdetaan yhteen täydelliseen. Kaksi aika kivaa puseroa vaihdetaan yhteen täydelliseen. Ja niin edelleen. Nyt enää sitten pitää vain löytää ne täydelliset jotta voi hankkiutua eroon noista melko hyvistä.

I have been experiencing some sort of style crisis for quite some time now, like I wrote in last post. The Minimalism challenge has only made it worse. I have been a bit irritated and weirdly disturbed by my wardrobe. I do have nice clothes in my wardrobe,  but they are not perfect. Not the kind of garments you might call your favourites. Also, as I have mentioned before, I don’t really have that much chances to wear other than work clothes, which are totally different animal. What to do?

I have been going through old outfit photos and studied my own style. When looking at them, I get the strong feeling that I don’t want to settle any “almost perfect but quite”-items anymore. That only leads into stuffed wardrobe and still nothing to wear. I would like to swap those “almost perfects” into “favourites”. In other words, swapping three quite good cardigans into one perfect one. Two quite nice blouses into one perfect one and so on. Now I just have to find the perfect ones so I can get rid of the “almost but quites”.

Vuosi 2008 (Yli kymmenen vuotta sitten! Miettikää sitä!)
Mitäs näille vaatteille kuuluu?
1. Riikinkukkotopin pistin juuri kirppikselle, hame on edelleen käytössä
2. Farkut vetelevät viimeisiään sienestyshousuina, kengät vielä käytössä, takkia ei ole käytetty useampaan vuoteen, mutta on vielä tallessa
3. Lempparitoppini ei mahdu enää päälle, farkkutakki myyty vuosia sitten
4. Vintageasu lainassa kaverilta /
Year 2008 (Over ten years ago! Think about that!)
What happened to these garments?
1. Blouse going to flea market, skirt still in use
2. Jeans still in use (for mushrooming), but very worn out, shoes still in use, coat still in my wardrobe but not worn in years
3. Top was my favourite, but too small now, jacket I sold years ago
4. Vintage outfit borrowed from a friend

Vuosi 2008
1. Kaikki myyty pois vuosia sitten
2. Hame meni viimekuussa roskiin, kengät jo vuosia sitten, puseron kohtalosta en ole varma
3. Hame ja toppi edelleen kaapissa mutta mietin vielä mitä niille teen, kengät varastossa 
4. Päällystakin kohtalosta jo kuulittekin joulukuussa, caprit ja toppi on menneet kierrätykseen vuosia sitten, kengät ovat vielä tallessa, mutta vähällä käytöllä /
Year 2008
1. All sold years ago
2. I threw skirt away last month, shoes years ago, not sure what happened to the blouse
3. Skirt and top are still in my wardrobe, still pondering what to do with them, shoes in the storage
4. You already read about the coat in December, capris and top I recycled years ago, shoes I still have but haven’t used much

Vuosi 2009, rimpuilua tyylien välissä
1. Kengät heitetty pois ajat sitten, toppi ja hame kirppiskassissa, loput käytössä
2. Liivi kaapissa mutta ei aktiivikäytössä, muut myyty kirppiksellä ajat sitten
3. Neule käytössä, toppi kirppiskassissa, hame roskissa, kengät myyty ajat sitten
4. Kaikki pistetty kiertoon vuosia sitten paitsi huivi
5. Toppi käytössä, hame mietintämyssyn alla, kengät myyty /
Year 2009, struggling between styles
1. Shoes thrown away long time ago, top and skirt going for sale, rest still in use
2. Vest in wardrobe but not in active use, rest is sold long time ago
3. Knit in use, top going to flea market, skirt thrown away, shoes sold
4. Everything sold long time ago, except scarf
5. Top in use, skirt under consideration, shoes sold

Vuosi 2010, vintage alkaa näkyä
1. En tiedä mitä kultatopille tapahtui, housut myyty kirppiksellä
2. Perintömekko, myyty, alushame ja saapikkaat on käytössä
3. Vintagemekko on edelleen, mutta värin takia ei ole tullut käytettyä
4. T-paita meni juuri kirppiskassiin, housut vaatii korjausta, kengistä ei tietoa
5. T-paita myyty aikoja sitten, neule käytössä, hame meni minimalismihaasteessa kirppiskassiin /
Year 2010, vintage starts to show
1. Don’t know what happened to that top, trousers sold
2. Grandma’s dress sold, petticoat and shoes still using
3. Vintage dress still in wardrobe, not used much though
4. T-shirt going to flea market, trousers need mending, shoes no idea
5. T-shirt sold long ago, knit still in use, skirt just got put into fleamarket bag

Vuosi 2010
1. Toppi ja tuunattu mokkahame myyty ajat sitten
2. Pitsipusero meni juuri kirppiskasiin, samoin ohut silkkitoppi, alushame käytössä, kengät olemassa mutta eivät aktiivikäytössä
3. Hame ja pitsitoppi myyty, silkkitoppi kirppiskassissa, outo neule mietinnässä
4. Paljettitoppi, käsilaukku ja housut myyty, kengät löytyivät äskettäin komerosta mutta vaativat korjausta
5. Takki on ollut lemppari muttei enää istu tyyliin, mekko on kesäisin käytössä /
Year 2010
1. Top and revamped suede skirt sold long ago
2. Lace blouse and thin silk top going to flea market, petticoat still in use, shoes haven’t used for awhile
3. Skirt and lacetop sold, silktop going to flea market, odd knit under consideration
4. Sequin top, bag and trousers sold, shoes I just recently found but need mending
5. Coat has been my favourite for years, but does not suit my style anymore, dress I use in the summer when it’s hot

Vuosi 2010
1. Kaikki paitsi huivi myyty vuosia sitten
2. Kammottava yhdistelmä jonka kaikki osat ovat vielä olemassa, hame ja vyö joutuvat ehkä myyntiin mutta olen epäröinyt hameen myymistä koska käytin sitä isäni hautajaisissa, tyhmää mutta mieli on joskus outo
3. Samettimekko on vielä olemassa mutta harvoin käytössä, baskerista en tiedä, jos se löytyy taidan pistää myyntiin sillä ei sovi väreiltään muihin vaatteisiini
4. Takki on tuolla jossain mutta en ole käyttänyt koska on hirmu painava ja aiheuttaa siksi niskajumin ja migreeniä, saapikkaista on vetoketju rikki joten pitäisi suutariin viedä.
Year 2010
1. Everything except scarf sold years ago
2. Horrible combination and all parts still exists, skirt and belt possibly going to flea market, but I hesitate selling the skirt because I wore it to my dad’s funeral, stupid but mind is weird sometimes
3. Velvet dress still exists but rarely used, beret I don’t know, if I find it, I might sell it, colour doesn’t suit my other clothes
4. Coat is still there, but I haven’t worn it because it is really heavy and causes stiff neck and migrain, boots have broken zipper so they need cobbler.
2011 Enemmän vintagea
1. Mekko myyty, muut käytössä
2. Harvoin käytössä
3. Käytössä kesäisin
4. Varastossa
5. Kesän luottovaate
6. Annettu pois
7 & 8 & 9. Myyty
10. Kengät myyty, muut mietinnässä /
2011 More vintage
1. Dress sold, others in use
2. Rarely used
3. Uset during summer
4. In storage
5. Main wardrobe in summer
6. Given away
7 & 8 & 9. Sold
10. Shoes sold, others under consideration
2012 Tyyli kehittyy
1. Edelleen käytössä, tosin harvoin koska huonokuntoinen
2. Harvoin käytössä, juhla-asu
3. Edelleen käytössä
4. Myyty kuukausi sitten /
2012 Style developing
1. Still in use, though rarely because of condition
2. Rarely used, party gown
3. Still in use
4. Sold month ago

Yllä olevista asukokonaisuuksista en ole jäänyt kaipaamaan juuri mitään. Kuvissa on vain muutama sellaista settiä jotka näyttävät omaan silmääni kivoilta edelleen, eniten noissa viimeisissä. Siinä missä 2000-luvun alussa käytin paljon mustaa, nyt kaipaan väriä. Mustat vaatteet jäävät aiempaa useammin kaapin pohjalle. Nyt olenkin alkanut pohtia että mitä täydennystä vaatekaappini vaatisi. Niitä vaatekappaleita joilla korvaan “ihan ok”-juttuja. Ja niitä joita sieltä vielä kokonaan puuttuu. Osa on ollut hankintalistalla jo pidempään, osa tarpeista on ilmennyt lähiaikoina. Vaatevalikoimani kaipaa erityisesti tavallista talvisempaa ja välikauden arkivaatetta. Sellaista jonka voi kiskaista päälle kun kaipaa jotaikin erityisen mukavaa asua, mutta ei halua hengailla verkkareissa. Minulla on yksi tällainen mekko, mutta olisi kiva saada vaihtelua. Kesäkaudeksi vastaavia juttuja löytyykin paremmin. Huomaan lisäksi että olen kasvanut ulos muutamista hameistani, joten sellaistakin täydennystä olisi tarve saada.

Hankintalistalla olisi ainakin seuraavia:
– tweed-polvihousut ja niihin sopivat polvisukat
– pitkä välikausitakki poisheitettävän lempitakin tilalle
– lyhyt välikausitakki vanhan tilalle (totaalikyllästyminen vanhaan)
– arkisempi taskullinen mekko tai kaksi
– yksivärinen lyhyt villatakki kuluneen tilalle
– lyhyt villainen kirjoneuletakki tekokuituisen tilalle (tekokuituinen alkaa olla melko nuhrainen ja tiukka)

Kaivelin vielä Instagramista ja Pinterestistä joitakin inspiroivia asuja ja kuvia. Jotakin sellaista joka täydentäisi vaatekaappiani kivasti. Pinterest-kansion löydät täältä. Käy toki kurkkaamassa myös nämä Instagram-käyttäjät, heillä on upeita tyylejä.

I don’t miss many of those outfits seen above. Only couple of them still look nice to me, mostly in the last photos. I used mostly black in the early 2000’s, now I long for colour. Black garments are more and more often left at the bottom of the wardrobe. So now I have started to think what I need to include to my wardrobe. Things to replace the “quite ok”-stuff. And those which are completely missing. Some of them have been on my list for quite some time now, some are new requirements. My wardrobe is lacking ordinary everyday garments for Winter and Spring/Autumn. The kind that can be worn when comfortability is top priority, but don’t want to hang out in leggings. I have one dress like that, but it would be nice to have variety. I seem to have more of that kind of stuff for Summer season. I also have noticed that I have outgrown some of my skirts, so atleast one larger size skirt would be nice.

Atleast following items are on my shopping list:
– tweed plus fours and matching socks
– long Spring/Autumn coat to replace unrepairable favourite coat
– short Spring/Autumn coat to replace old (which I’m totally bored of)
– relaxed dress with pockets, or two
– short wool cardigan in solid colour to replace wornout
– short wool fair isle cardigan to replace acrylic one (it’s starting to be quite tacky and tight)

I also searched Instagram and Pinterest for inspirational outfits and photos, for items that I would like to add to my wardrobe. You can find my Pinterest folder in here. Make sure to check out these Instagram users, they got awesome styles.

View this post on Instagram

Tweed Run pic for #tweedday! ?

A post shared by Karolina Żebrowska (@karolinazebrowskax) on

7 Comments

 1. MariaS says:

  Onpa hauska katsoa menneisyyteen ja nähdä tyylin kehitystä. Enkä usko, että se on koskaan valmis vaan alati muuttuva ja liikkuva. On kätevä, jos on “ostoslista” valmiina niin tulee muistettua mitä tarvitsee silloin kun ympärillä on muita houkutuksia. Esim itellä t-paitojen määrä on valtaisa ja vastaavasti tarvitsisin yhdet kunnon farkut. Kropan malli on vain hankala kun on paksut reidet, leveä lantio ja kapea vyötärö niin tosi vaikea löytää sopivia… Itseäni vaivaa vaatteiden pois heittäminen, kun on käynyt niin että jotain on lähtenyt pois ja myöhemmin on kaduttanut että miksi siitä luovuin. Mutta samalla täytyy muistaa ettei vaatteet tästä maailmasta lopu ja jos ei ole käyttöä niin sitten pitää laittaa eteenpäin, toivon mukaan jonkun toisen käyttöön.

  1. Rhia says:

   MariaS – Ei kai se tyyli koskaan tule valmiiksi, aina muuttuu ja elää. Tässä on vain murto-osa kaikista 10 vuoden aikana otetuista asukuvista, monta lemppariasua jäi pois. Oli pakko rajata ettei postaus veny liikaa. Mutta hauskahan näitä on katsella. Pientä täydennystä tuleekin melko pian. Löysin tänään vajaan pakan villakangasta Nextiilistä. Se sopisi hyvin joko takkiin tai polvihousuihin. Ja yksi kansallispukuhenkinen hame löytyi toissapäivänä kirppikseltä.

   Joskus oli joku nettifirma josta sai tilata farkkuja omilla mitoilla. En muista enää sen nimeä enkä tiedä onko enää olemassakaan. Saattaa olla tutkimisen arvoinen asia.

   Mäkin joskus kärsin pois heittämisestä, mutta nykyään onneksi harvemmin. Tyyli on muuttunut niin paljon verrattain lyhyessä ajassa ja suurin osa mun vaatteista on melko pitkäikäisiä. Jos siis aatellaan että monta vaatetta 10 vuoden takaa on vielä käytössä. Siitäkin saisi hauskan tilaston aikaiseksi. Ja totta turiset, vaatteet ei maailmasta ihan heti lopu.

 2. Nellykka says:

  OI kun oli monenlaisia asukokonaisuuksia. Aika monta ottaisin kyllä omaan vaatekaappiini :) harmi vain kun varmaan nuo kirppislaukkuun menevät tuotteet menevät jonnekin livekirppiksellä eikä nettikirpulle :)

  Mä voisin melkein kerätä noista sun vaatekuvista oman inspiraatiokansion. Tosin itselläni on terveysjuttuja jotka aiheuttaa painon kasvua ja sitä kautta ei ole hirveesti innostusta hankkia uusia vaatteita.

  Kiitos ihanasta postauksesta <3

  1. Rhia says:

   Nellykka – Oliko joku tietty vaate mistä olit kiinnostunut? Mulla oli juuri kirppispöytä neljä viikkoa, mutta vaatteita ei kamalasti mennyt. Esim pastellin sävyinen kukkahame, puuterin värinen silkkitoppi rusettikauluksella, musta pitsipusero ja harmaa pitsikoristeinen vekkihame on vielä myymättä (eivät ole mitään priimaa kylläkään). Ja osan vaatteistahan olen myynyt jo vuosia sitten.

   Painonnousu ja muut terveysongelmat on kyllä kurjia. Ne voi vaikuttaa mielialan kauttakin pukeutumisintoon. Tietty silloin on hyvä jos vaatteissa on esim säätövaraa, kietaisumallit, kuminauhat jne.

   Kiitos itsellesi että jaksat kommentoida! Nämä pukeutumisasiat on nyt niin kovasti mielen päällä, että saatan tehdä aiheeseen liittyen muitakin samantapaisia postauksia.

 3. Nellykka says:

  On tosiaan useampi asu mitkä kiinnostaa. Laitanko kyselyn tänne vai vaikka faceen?

  Lisäksi mulla on etsinnässä tyttärelle 1930-40 luvun juhlamekkoa koossa s-m riippuu vähän koosta.

  1. Rhia says:

   Nellykka – Luulen että helpointa olisi ehkä laittaa mulle vaikka sähköpostiin ( rhia(miukumauku)evildressmaker.com ) kuvakaappaukset niistä mitkä sua kiinnostaa. Sit voin helpommin pistää sulle tarkemmin tiedot niistä.
   Luulen että S-M-kokoista juhlapukua multa ei löydy. Oon mielestäni myyny jo aiemmin kaikki semmoset mitkä ei oo alunperinkään mahtunu mulle itelle.

  2. Rhia says:

   Nellykka – Tai voit toki tehdä sen saman myös Facebookin kautta jos se on sinulle helpompaa. Pyrin hankkiutumaan noista kirppiksellä myymättä jääneistä eroon aika pian, tavalla tai toisella, kun tarvitsen tilaa kaappeihin.

Comments are closed.