Voiko shoppailusta parantua?

on


Mitä on lama?

Yritykset kauhistuttavat työntekijöitään YT-neuvotteluin ja irtisanomisin. Bensan hinta seilaa ylös ja alas.Lehdet pullistelevat pihistysvinkkejä. Jopa muotilehdissä neuvotaan muuttumaan fashionistasta recessionistaksi. Asiantuntijat suosittelevat siirtymään kestävään kulutukseen ja pitämään jäitä hatussa. Kuluttamista ei sovi kokonaan unohtaa tai talous notkahtaa vielä lisää.

Yksi viimeviikon asu / Outfit from last week
Hame – Fida outlet / Skirt – thrifted
Silkkineule / Silk knit – H&M
Toppi / Top – Lindex

Mutta panikoidaanko lamasta ihan suotta? Eilen vaateketju H&M julkisti hämmästyttävän uutisen. Viimevuoden viimeisen neljänneksen tulos oli odotettua parempi. Myynti kasvoi reippaasti yli 10 %. Tällä tilikaudella H&M on luvannut luoda jopa 6000-7000 uutta työpaikkaa! Henkkiksen edustaja epäilee että taantuman aikana ihmiset siirtyvät kalliimmista tuotteista edullisempiin. Onko tosiaan niin että taantuman aikanakin ihmiset tyydyttävät shoppailu-himoaan?

Myönnetään, olen koukussa shoppaamiseen. Jos en moneen päivään osta mitään alkaa ohimosuoni tykyttää ja hiki pukata pintaan kun kävelen kiinnostavan kaupan ohi. Ruoka-kaupassakaan en ole turvassa sillä kassan viereen on houkuttelevasti tuupattu lehtihylly ja karkkiteline. Ihan oikeille asioille ei kaupungille voi lähteä sillä viattomasta apteekissa käynnistäkin voi kehkeytyä ostoskimara joka vie lähellä sijaitsevien liikkeiden kautta kahville ja leivokselle ja sitten kotiin kärsimään morkkiksesta. Myönnän ostaneeni joskus myös tavaraa josta tiedän etten sitä tarvitse enkä välttämättä edes tule käyttämään, mutta ostoshimo on voittanut. Myönnän ostaneeni liian pieniä vaatteita samasta syystä. Jos en löydä ostettavaa kirpputorilta tunnen oloni ärtyisäksi. Joskus uudet ostokset lojuvat kassissa eteisessä useita päiviä avaamattomana. Voiko shoppailusta parantua?

Asu tältä viikolta / Outfit from this week
Silkkineule & -toppi / Silk knit and top- H&M
Housut / Trousers – Moda Aukia
Water Shawl Pashmina – thrifted
Baskeri – kierrätetty / Beret – thrifted
Takki – itse tehty / Coat – self made

Läpi blogosfäärin on lehahtanut shoppailulakko. Monet eri bloggaajat ovat asettaneet itsensä ostoslakkoon tietyksi ajaksi. Se pisti kyseenalaistamaan myös omia shoppailutottumuksiani ja miettimään miksi oikeastaan ostan. Shoppailuun on tietysti monia hyviä tekosyitä kuten “nokun mä tarviin ihan välttämättä kolmet samanlaiset kengät” tai “mulla ei vielä ole pallokuvioista turkoosia kellohametta” tai “naisella ei koskaan voi olla liikaa käsilaukkuja”. Omasta arsenaalistani löytyvät myös seuraavat: “mä voin ihan pienellä fiksauksella tehdä tästä istuvan”, “tää on niin hyvässä alessa että olis tyhmää jättää ostamatta” ja “oh, tää on silkkiä, sehän on melkein kuin sijoitus” sekä aina yhtä toimiva “tässä lehdessä on hienoja inspiraatiokuvia”. Otin itseäni niskasta ja listasin ne todelliset syyt ostosten tekemiseen:

– näen jotain kaunista jonka haluan omakseni
– olen tylsistynyt ja tarvitsen tekemistä ja piristystä
– olen kiukkuinen tai masentunut ja tarvitsen piristystä
– vaatekaappini on sekasorron vallassa enkä löydä sieltä mitään
– vaatteeni eivät sovi keskenään yhteen
– kuvittelen tarvitsevani jotain ja vasta ostettuani tajuan etten tarvitsekaan
– tyydytän keräilyntarvettani haalimalla kirjoja ja lehtiä
– tyydytän keräilyntarvettani haalimalla laukkuja ja kenkiä
– uutuudenviehätys houkuttelee hankkimaan uutta

Tämänpäivän asu / Today’s outfit
Hame – Fida Outlet / Skirt – thrifted
Pusero – Kontti / Blouse – thrifted
Neule / Cardi – Lindex
Rintakoru / Brooch – Evil Dressmaker
Baskeri – kierrätetty / Beret – thrifted

Huomaan usein että aamuisin ei löydy mitään päällepantavaa eikä sotkuisesta vaatekasasta tahdo muutenkaan löytää mitään. Valikoima ei ole kovin organisoitu ja seassa on yhteensopimattomia kappaleita joille ei tahdo löytyä mitään käyttökohdetta. Vaikka vaatteita on paljon, huomaan silti puutteita. Yläosia on vaikka muille jakaa, mutta kunnollisia housuja ei juurikaan. Kesähameita löytyy useita, mutta talvikäyttöön löytyy vain yksi kunnollinen. Lyhythihaisia puseroita on useita, laadukkaita kevyitä päällekiskaistavia neuletakkeja uupuu. Samoin syys- ja talvitakkivalikoimassa on puutteita. Olisiko aika pistää vihdoin karderoobi kuntoon?

Ilokseni voin todeta että olen päässyt Operaatio Vaatekaapin kohennuksessa alkuun. Olen karsinut jo muovikassillisen kirpputorille meneviä ja toisen kassin epäselviä kohteita. Yritän unohtaa tunnesiteet ja katsoa vaatetta vain vaatteena. Aion käydä vaatteet läpi vielä pari kertaa ja katsoa miten paljon saan karsittua. Helppoa se ei tule olemaan mutta tästä eteenpäin yritän myös miettiä tarkemmin ostoksiani. Teen listan niistä asioista joita vaatekaappini vielä kaipaa ja yritän pysyä listassa enkä hörsöile turhia. Valitsen laadukkaampaa ja kestävämpää kertakäyttökaman sijaan sekä yritän tehdä enemmän itse. Isoin ongelmani onkin miten pääsen yli kyllästymisestä. Hankin uusia vaatteita kun vanhat tympiinnyttävät. Olisiko ratkaisu tähän vaatteiden käyttäminen ullakolla huilaamassa? En myöskään koskaan ole osannut eritellä kesä- ja talvi-vaatteita. Käytän samoja puseroita ja housuja ympäri vuoden. Ehkä olisi aika oppia siihenkin niin kesävaatteet tuntuisivat taas uusilta kun niitä ei ole tuijotellut koko talvea kaapin perukoilla.

Uskallatko sinä tunnustaa shoppailu-riippuvuutesi?

IN ENGLISH
Yesterday H&M published surprising news. Last quarter of last year was remarkably good. Sales improved with over 10%. And they promised to employ about 6000 – 7000 new employees. H&M presentative thinks people still are buying stuff but they are moving from more expensive products to cheaper. Are people really spending that much money even during the recession?

I have to admit, I have shopping addiction. If I don’t buy anything for days my temple veins start to throb and I start to perspire when I pass interesting shops. I’m not safe even in groceries because they have magazines and sweeties next to the till. I admit that I have bought stuff that I don’t need or use. I admit that I have bought too small clothes. If I don’t find anything to buy from fleamarket I get grouchy. Sometimes new purchases lay in their bags on the floor several days. Can you be cured from shopping?

Many bloggers have banned themselves from shopping lately. That also made me think about my shopping habbits. Of course there are many usefull excuses for shopping like “I do need three pair of same shoes” or “I don’t have polka dot bell skirt yet” or “Women can never have enough handbags”. In my own arsenal are also “With little bit of fixing I can make this fit”, “Reductions are so good I can’t leave this to the shelf” and “Ooh, this is silk, buying this is like putting money in the bank” plus always usefull “There are good idea images in this mag”. I kicked myself on the but and made list of real reasons:

– I see something pretty and want to get it
– I’m bored and need something to do and something to cheer me up
– I’m angry or depressed and need something to cheer me up
– My wardrobe is a mess and I can’t find anything
– My clothes don’t match
– I imagine that I need something and realize afterwards that I don’t
– I satisfy my need to collect stuff by buying shoes, bags, magazines and books
– I get fascinated by new stuff and get bored with old


Often I notice that in the morning is difficult to find anything to wear and messy piles are difficult to handle anyway. Range is not very organized and there are items I have difficulties to find any use for. Even though I have plenty of clothes there is still something missing. There is plenty of summer tops and skirts, but not enough of winter bottoms or warm but think god quality cardigans. I also need more autumn and winter coats. Is it finally time to organize my wardrobe?

I am happy to announce that I already started Operation Wardrobe Upgrade. I already have one bag of clothes for selling and another bag to go through once more. And I’m planning to go everything through atleast couple times to make sure everything goes that I don’t wear anymore. It won’t be easy but I also try to consider my shoppings more closely. I need to make a list of what I need the most and then try to stick with it. I also try to choose better quality and try make more of my own clothes aswell. My biggest problem will be me getting tired of seeing same old stuff over and over again. I get fed up with it. Maybe it is time to learn to separate winter and summer clothes aswell. I’ve never packed summer clothing away for winter and the other way around. Perhaps summerclothing seem all new when they have been tucked away whole winter.

Are you brave enough to admit that you have shopping addiction?