15/12 Hiihtokuvia / Skiing photos

Yritin etsiä kuvakokoelmastani jouluisia valokuvia. Voitteko kuvitella, minulla on useita albumillisia vanhoja valokuvia, enkä löytänyt kuin yhden ainoa kuvan jossa olevasta kuusesta voi päätellä sen otetun joulun aikaan. YHDEN! En voi käsittää. Pitänee sitten korjata asia jollakin tapaa lähiaikoina. No, sen sijaan sitten tässä on pari hiihtokuvaa. Ja niistäkin yksi on lavastettu. Vanhat studiokuvat ovat kyllä aika hauskoja, niissä käytettiin kaikenlaista tavaraa lavasteina. Huomatkaa naisen poronnahkaiset lapikkaat ja molempien nahkarukkaset ja mätsäävät pipot.

Kahdessa jälkimmäisessä kuvassa ollaan hiihtoretkellä metsässä. Herrahenkilöllä on villakankainen takki, suorat housut ja jatsarit, sekä komea karvalakki. Rouvalla taas muhkea tupsupipo, paksu olalta napitettava neule ja hame. Huomionarvoista on muistaa että kuvanottoaikaan (arviolta 20-lukua) ei naisilla ollut sukkahousuja eikä välttämättä edes pitkälahkeisia välihousuja. Eli on hyvin mahdollista että pitkien villasukkien ja alushousujen väliin jäi kaistale paljasta ihoa joka ihanasti kylmettyi hiihtäessä. Vielä 50-luvullakin monissa kouluissa kuulemma tyttöjä kiellettiin tulemasta kouluun housuissa edes liikuntatunneille. Hyytävä ajatus!

I was trying to find Christmas photos from my photo collection. Can you believe it, I have several albums full of photos, but I was only able to find one single photo which was assumably taken during Christmas time. SINGLE PHOTO! I can’t believe it myself. I should fix that as soon as possible. Well, I decided to share couple skiing photos instead. And even one of them is faked. Old studio photos are fun, people used all sort of props in them. Notice lady wearing raindeer fleece boots and their matching leather mittens and beanies.

Other two photos are from skiing trip to the forrest. Gentleman is wearing wool coat, suit trousers and specific type of boots called jatsarit, and quite handsome fur hat. Lady is wearing fluffy pompom beanie, thick knitted top with shoulder buttoning and skirt. At the time when photo was taken (most likely in the 20’s) ladies did not have tights and not necessary even long wool underpants. It is possible that between her long wool socks and underpants there is a piece of bare skin. It must have been darn cold to ski in skirt that way. Even in as late as 50’s some schools did not allow girls to show up wearing trousers on gym lessons. Quite chilling thought!