2/12 Empirepuvun irtomiehusta / Regency chemisette

Polkaistaanpas joulukalenteri kunnolla käyntiin postauksella, joka on odottanut tulemistaan lähes vuoden verran. Viime tammikuussa L’Amusettellä oli talvisempi päivätapahtuma, johon en jaksanut askarrella kokonaista pukua joten tyydyin tuunaamaan vanhaa.

Puku on sellaisenaan aika juhlava joten ajattelin arkistaa sitä tekemällä empiretyylissä hyvin tyypillisen chemisetten, eli eräänlaisen irtomiehustan. Malliltaan hihaton chemisette on tosi yksinkertainen: edessä kaksi suorakaidetta ja takana kolmiomaisempi pala joihin kaarretaan pääntie ja ommellaan olkasaumat. Helmaan ja pääntielle ommellaan solmimisnauhat ja pääntielle voi lisäksi vielä lisätä rypytetyn tai laskostetun röyhelön. Löysin aiemmin viime syksynä kangastukusta puuvillaorgandia, joka sopii chemisetteen hyvin. Puuvillaorgandi on kuin organzaa, ohutta, harvahkoa mutta jäykkää ja samalla aika läpikuultavaa.

Halusin kauluksesta aika näyttävän joten tein siihen tuplaröyhelön pikkulaskoksin. Laskostuksen tein ihan silmämääräisesti ja käsivaralta, ilman mittanauhaa. Työnä pikkuruinen chemisette oli sen verran kevyempi kokonaisiin isoihin pukuihin verrattuna että ompelin lähes koko höskän käsin telkkaria katsellessa. Ainoa ikävä puoli chemisettessä on sen pesu. Silloin laskokset avautuvat ja ne pitää pliseerata uudestaan. Mutta ei hätää, tämä hoituu helposti niin että ennen pesua kaikki laskokset harsitaan kiinni useammalla poikittain kulkevalla harsinpistorivillä. Näin ne pysyvät tarkasti paikoillaan myös pesun aikana ja ne on helpompi silittää pesun jälkeen muotoonsa.

Let’s kick the Christmas calendar properly going with a post, due almost year ago. Last January L’Amusette re-enactment group had a winterly daytime event. I didn’t have time to make a completely new outfit, so I decided to pimp my old Regency gown.

It is quite fancy as it is, so I wanted to tone it down somehow. Regency style gave the obvious way to do it with chemisette, which was quite typical garment at that era. Chemisette is sort of sleeveless bodice under the dress. It is formed by two rectangulars in front and one slightly more triangular piece at the back. These are sewn together on the shoulders. Just add ribbons on the hem and neckline and make a pleated ruffle collar and it’s done. Easy peasy. Earlier last Autumn I found cotton organdy from local fabric wholesale. It works perfect on chemisette. Cotton organdy is like organza, thin but stiff and also quite seethrough.

I wanted to make the chemisette quite elaborate, so I added double ruffle on the neckline. I pleated it by hand, without tape measure. Chemisette was so much easier to work with, instead of large gowns, that I sewed it almost completely by hand, while watching tv. Only annoying thing is to wash it. Pleats will open in the wash and then they need re-pleating. But not to worry, this is easier to do if you temporarily stitch all pleats together for the wash. Couple hand stitch seams will keep pleats in place and makes it easier to iron afterwards.

Niskaan ompelin muutaman hiuslaskoksen koristeeksi. /
Couple decorative pinstucks at the back neckline.

Kapeat päärmeetkin on ommeltu käsin. /
Even the narrow edge trimmings are handsewn.

Viimeisestä kuvasta kiitos Noralle /
Last photo by Nora